Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Република Српска
http://rcp-brcko.com/index.php?option=co...1&Itemid=1

Независност за независност

Уколико ЕУ призна независност Косова једнострано и против међународног права, Српски покрет невладиних асоцијација /Спона/ затражиће да Народна скупштина Републике Српске без референдума прогласи самосталност РС, изјавио је предсједавајући Споне Бранислав Дукић.
"Ако нека од земаља бивше Југославије призна независност Косова, у том случају захтијевамо од извршне и законодавне власти РС да одмах пренесене надлежности са БиХ врате на РС у оквиру Дејтонског споразума", рекао је Дукић новинарима у Бањалуци којима је прочитао закључке Споне за коју је навео да је у сталном засједању.

Он је упитао "ако такозвана Скупштина Косова може једнострано да прогласи независност од једне легалне и легитимне државе као што је Србија, зашто легална Скупштина Српске не би имала право да прогласи самосталност РС".

Одговарајући на питање шта ће се десити уколико представници друга два народа у Вијећу народа РС ставе вето на такву евентуалну одлуку парламента РС, Дукић је подсјетио да Дејтонским споразумом није дефинисано постојање Вијећа народа које је касније формирано у парламенту Српске.

Он је истакао да би враћањем пренесених надлежности са БиХ на РС, Вијеће народа у Народној скупштини РС изгубило ингеренције.

Предсједник Борачке организације РС Пантелија Ћургуз рекао је да ће Спона од данас градити сопствену стратегију постављајући захтјеве највишим носиоцима власти у РС и српским представницима у заједничким органима БиХ да и Српска у датом моменту може прогласити самосталност од БиХ.

Он је навео да ће се ова стратегија заснивати на "непримјереном односу двоструких аршина међународне заједнице која Албанцима као националној мањини у Србији даје право на самосталност Косова, док се истовремено Србима, конститутивном народу у сусједној држави БиХ, не даје таква могућност".

Потпредсједник Студентске уније РС Срђан Радуљ рекао је да му није познато да су најављивани било какви протести студената у Српској у случају једностраног проглашења независности Косова.

"Студенти су веома забринути због евентуалног једностраног проглашења самосталности Косова, као и због могућности да Косово призна ЕУ и земље бивше Југославије", рекао је Радуљ.

Он је нагласио да би такав развој ситуације представљао "тешко кршење међународног и јавног права уз могући преседан који може да произведе тешке и далекосежне посљедице у региону и свијету".

* * *

Предсједник Удружења избјеглих и расељених лица регије Бијељина Вељко Стевановић затражио је данас од Владе, Народне скупштине и свих политичара у Републици Српској (РС) да распишу референдум о отцјепљењу Српске, уколико Косово једнострано прогласи независност.

Он сматра да би једнострано отцјепљење Косова и Метохије од Србије била "директна крађа српске територије".

"То је доказ да ЕУ и САД настоје да униште српски народ", рекао је Стевановић на конференцији за новинаре у Бијељини и додао да су Срби из Крајине 1995. године протјерани, док је Федерација БиХ /ФБиХ/ "очишћена од Срба".

Он је упозорио да Србе на Косову и Метохији чека иста судбина као и њихове сународнике у БиХ током протеклих 15 година.

Стевановић је рекао да се у ФБиХ вратило тек два до три одсто старијих Срба.

Предсједник Регионалног удружења избјеглих и расељених "Братунац - зенички Срби" Урош Недић најавио је да ће избјегло и расељено становништво овог краја од 1. до 10. марта аутобусима кренути на протесте у Бањалуку, уколико за 30 породица које живе у колективним смјештајима и 10 породица погинулих бораца не буду одобрена обећана средства.

"Два пута смо већ од Владе РС тражили помоћ за ове породице, али обећаних 600.000 КМ још није реализовано", рекао је Недић.
[Image: pobednik.jpg]
Reply
http://rcp-brcko.com/index.php?option=co...0&Itemid=1

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ РАВНОГОРСКОГ ПОКРЕТА

Данас се десио невиђени злочин без преседана у светској историји и садашњици, где је банда криминалаца и осведочених терориста прогласила сецесију и неку накарадну независност у сувереној и признатој држави Србији.Равногорски покрет даје на знање ово саопштење и апел, српском народу и осталим народима који живе у Србији, да ово неће проћи равнодушно и пасивно, и да нећемо само гледати и посматрати како нам арнаутски терористи отимају и комадају мајчицу Србију.
Захтевамо од актуелне власти која управља Србијом, да заузме јединствен став, и заштити своје држављане од Бујановца до Бањалуке, да уложи и захтева од светских сила да не подрже одлуке терористичке владе у Приштини, да сваким даном јачају јединство и слогу у владујућој коалицији, да своје препирке и политичку пијацу оставе за друга времена, сада се Србија треба спасити од лешинара арнаутских и њихових лобиста ,који чупају живо срце мајке Србије.

Равногорски покрет од данас ступа у коалицију са свим национално свесним и савесним покретима и организацијама којима је само мајка Србија на срцу и српска љубав и слога, што значи да ћемо наступати сви као један јединствени са једним циљем, коначно ослобођење Косова и Метохије од шиптарске куге и тумора. Овај злочин који се данас десио у терористичкој творевини у срцу и на колевци Србије, Равногорски покрет сматра као објаву грађанског рата од стране шиптарских терориста, и себе ставља и свој потенцијал на помоћ и корист поробљеној мајчици Србији.

Донешена је једногласна одлука да се ступи у протестну акцију непризнавања и поништавања бесправне одлуке терориста из Приштине, као први корак, а спремни смо и за други корак којег арнаути не очекују, нека поведу рачуна и нек се преиспитају ко је овде у Србији домаћин, кад кажемо Србија, мислимо и на Србију и Српску, што ово саопштење важи за све наше земље и области.

Дана 17.феб.2008 г.
Reply
http://www.mtsmondo.com/news/vesti/text.php?vest=87316
Reply
[Image: v101701p0.jpg]

Osnovana reprezentacija Republike Srpske
Nedelja, 29. jun 2008. 22:18

Fudbalski savez Republike Srpske oformio je nacionalnu selekciju, koju će sa klupe voditi Borče Sredojević, prenose mediji u Bosni i Hercegovini.

Srpski član predsedništva FS BiH Bogdan Čeko izjavio je za državnu televiziju BHT da će reprezentacija RS ubuduće igrati isključivo regionalne prijateljske mečeve, a da će o eventualnim međunarodnim utakmicama odlučivati FIFA. To je u skladu sa Statutom FS BiH.

"Ne treba da pravimo probleme tamo gde ih nema", izjavio je Čeko, a prenosi Pincom.info.

Prvi selektor "orlova sa one strane Drine", Sredojević je kao igrač nastupao za Kozaru iz Gradiške, Rijeku, Partizan i Deportivo iz La Korunje, a trenutno je zaposlen u stručnom štabu "A" reprezentacije BiH.
Reply
Да, причало се да ће 20.августа на Градском стадиону у Бањалуци бити прва историјска утакмица фудбалске репрезентације Републике Српске, и то против Србије. Међутим, нешто су се ућутили око те текме.
[Image: 35c0qqq.gif]
Reply
Управо сам чуо на дневнику да ће утакмица дефинитивно бити одиграна крајем августа или у септембру.
А СРБИЈУ  ЖИВОТ ДАЋУ, 3А 3ВЕ3ДУ ВЈЕЧНО НАВИЈАЋУ!

www.freesrpska.org
Reply
Срећан ти рођендан, Републико Српска!

Химна Републике Српске:

Moja Republika

Tamo gdje najljepša se zora budi
Časni i ponosni žive dobri ljudi
Tamo gdje se rađa našeg sunca sjaj
Stamen, prkosan je moj zavičaj!

Za njega svi se sad pomolimo
Drugu zemlju mi nemamo
U srcu mom samo je jedan dom