Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
GOSTOVANJA PO BIVSOJ YU-veteranske price
ZAGREB:
Prvenstvena fudbalska utakmica u sezoni 1986/87, prolecni deo.

DINAMO ZAGREB – CRVENA ZVEZDA 1-2
GLEDALACA: 50.000

Pre ovog vrlo vaznog meca za Zvezdu, imali smo sastanak, na kojem sam I ja bio prisutan. Na sastanku smo pricali o svemu I svacemu. Dogovorili smo se da krenemo u nedelju ujutro vozom u 7h-sati. Ja sam na stajgu dosao medju prvima. Pored ove nase glavnice, jedan deo nasih je otisao jos sinoc (subota vece). Tu smo malo sedeli u restoranu na stajgi, pijuckali I sacekivali ostale. Vreme je bilo idealno, a velike grupe Zvezdasa su samo pristizale na stajgu I oko nje. Partizan je u Beogradu igrao sa Velezom, tako da je I to bio neki manji derbi. Tu na ulici ispred stajge smo primetili I dva grobara. Uspeli su da pobegnu, ali ih umalo nismo stigli. U medjuvremenu je stigao I voz iz Mostara, iz kojeg su izasli Velezovci, njih preko 50-set, a mozda cak I vise od toga. Jedan od navijaca Veleza se odvojio od svojih I posao sa nama, jer je bio odusevljen velikom masom koja se spremila , da krene put Zagreba. Ukrcali smo se u dugacki medjunarodni voz Beograd-Pariz. Voz je bio prepun od nas. Ko je nasao mesta on je sedeo, a ostali su bili po prepunim hodnicima, WC-ima. Stvarno je bila velika guzva. Voz je krenuo I polako odmicao od Beograda. Velika vecina nas je isla preko ferijalnog saveza. Kako je voz isao I stajao na usputnim stanicama, tako je jos nasih u njega nekako ulazilo. Dosta obicnih putnika je izlazilo iz voza, jer nisu mogli sve to da podnesu I pored toga sto im to nije bila stanica. Na stanici u Sidu, jedan Cova sa zenom I decom ispred stanice, je po polasku voza nesto gestikulirao i psovao. Kao ono cigani, jebem vam mater itd, itd… Iz voza izlete flasa, koja se rasprsla o zid, tik pored glave njegovog deteta. Cova je u momentu prebledeo I umirio se, a tako je histericno I retardno izgledao. Priblizavao se grad koji se ubio za zezanje. Priblizavali smo se Vinkovcima. Kada smo stigli u stanicu Vinkovce, pola ljudstva je izaslo napolje, a pola je ostalo unutra. Voz polako krece, uskacemo svi u njega I bacamo sve I svasta na stajgu I prema muriji. Ocekivali smo I kamenovanje od Vinovcana koji su se negde sakrili. Odmah zatim polete nekoliko kamenica od Vinkovcana. Mi kocimo voz, izlecemo I jurimo ih. Uspeli su da pobegnu, a mi ulazimo u voz koji je ubrzo krenuo dalje. Na sledecoj stanici u Slavonskom Brodu, niko ne izlazi a niko I ne ulazi u voz. Veliki broj murije sa maricama ispred stanice, a dosta murijasa ulazi u voz, jer su im ovi iz Vinkovaca javili, da smo tamo pravili nerede. Usli su da traze vinovnike nereda u Vinkovcima. Poceli su na licu mesta da ispituju ljude, ko je tamo to nemirao itd, itd…? Naravno da niko nista nije rekao. Kada nisu imali izlaza, oni su uhvatili 2-3 nevina decka I odveli ih u maricu. Voz je odmah krenuo, a put se otegao I nikako da stignemo u Zagreb. Prodjose Novsa, Kupina I polako stigosmo I do periferije Zagreba. Na sastanku smo se dogovorili, da zakocimo voz u Maksimiru, da nas ne bi na stajgi zajebavali zandari. Medjutim to je otpalo, jer nas je dosta nasih cekalo na glavnoj stajgi. Svi smo kroz prozore izbacili salove, kape, zastave, marame I pevali. Gradjani Zagreba su nas gledali sa cudjenjem, jer nas je stvarno bilo strasno puno. Voz je polako ulazio na glavnu stanicu uz veliko odusevljenje, nas u vozu I velike grupe nasih, koja nas je cekala. Iz voza smo iskakali I kroz prozore. Odmah se razlegla nasa pesma, dok je murija pocela da nas sabija u grupu, pri cemu su nam govorili da se smirimo. Rekli su nam da ce nas pratiti I da nece dozvoljavati, nikome da izadje iz grupe I ode u grad (radi mogucih okrsaja, lupanja izloga I slicno). Posli smo odmah uz pesmu a Maksimiru, a kolona se otegla preko 500-600 metara. Ulicom smo pevali I dosta Srpskih pesama (bilo je I kolektivnog zarcavanja, sedenja na putu, I opet Tata kupio kozu s’plavim ocima itd, itd…). Bili smo svi gladni I zedni, ali je bilo puno zandara oko nas, koji nisu ni pomisljali da na puste u grad. Nekoliko momaka je pokusalo da pobegne u sporedne ulice, ali ih je murija primetila I vratila. U jednom momentu iz poprecne ulice sa autobusom izadjose Dinamovi igraci, koji su odusevljeno gledali veliku kolonu Zvezdasa. Posle solidnog pesacenja, napokon stizemo na stadion. Murija nas je odmah ubacila na stadion da bi kupili karte. Iza nas su zatvorili kapije, da ne bi mogli da izlazimo napolje, gde bi moglo doci do okrsaja sa purgerima, koji su cekali pocetak utakmice I koji su kupovali karte. Pustali su nas na blagajne, 10 po10, tako da smo posle duzeg vremena, svi kupili karte. Odmah zatim su nas sve sabili, ne bi li nas pretresli. Dosta ljudi je kod sebe imalo palice, lance itd, itd… Neki su nesto od tih stvari stavljali pod koji kamen ili jednostavno bacano tu okolo. Murijasi su sa masinicom za njusenje metala, njusili. Medjutim svi smo prosli tu kontrolu, tako da su nas odmah ubacili na tribinu. Stadion je polako poceo da se puni I pocelo je navijacko-nacionalisticko prepucavanje. Najzad, zandari su doveli I one sto prodaju hranu. Velia vecina nas, nije htela nista da od njih kupi, jer su bas rebnuli cenu, jebe kevu. Stadion se brzo napunio, tako da je bilo oko 50.000 gledalaca. Pred sam pocetak utakmice Ciro Blazevic, upozorava navijace Dinama. Da navijaju kako treba za svoj klub, bez bilo kakvih vulgarnosti, itd, itd.. Na sta smo mu mi zvizdali a Dinamovci tapsali. Utakmica je napokon I pocela, a mi smo jace I bolje navijali. Dinamo na terenu, navalio kao sasav. Em sto je velika vaznost utakmice za oba kluba, a ono im dosla I Zvezda. Na samom pocetku meca Dinamo I povede, a stadion puce od odusevljenja. Pustili smo ih malo da se odraduju minut-dva, pa opet udarismo glasno nase pesme. Na terenu se stanje promenilo, tako da je Zvezda stegla Dinama. Napad za napadom, sansa za sansom I onda na jednu loptu nalete Musemic I zalepi je pod same raslje. Onda smo poceli da palimo baklje I dimnjake I uz gromoglasnu podrsku poroslavili zvezdinih 1-1. Ceo stadion cuti. Mi se radujemo, skacemo, guramo se. Ako Zvezda ne izgubi, skoro sigurno ide u kup uefa, a ako pobedi sigurno. Do kraja prvog poluvremena smo samo mi navijali. U poluvremenu smo se malo odmorili, tako da je ubrzo pocelo I drugo poluvreme. C.Zvezda je nastavila sa istim tempom I u drugom poluvremenu. Citala je lekciju Dinamu iz fudbala, ali nikako I taj gol da da. Posto pravda stize pre ili kasnije, Zvezda postize gol za 2-1, a strelac je bio Boro Cvetkovic. To je bio rezultat, koji je Zvezdi garantovao izlazak u Evropu, kup uefa. Kako smo se samo mi na tribinama radovali I sta smo sve na atletsku stazu bacali, bolje I da ne pricam. Tribina na kojoj smo mi bili, je bila u totalnom dimu, nista se nije videlo. Zandari ulecu medju nas I pocese da hapse ljude. Bilo je komesanja izmedju nas I njih. Bila je to do kraja utakmice nasa navijacka rapsodija, opsti haos. Ceo stadion cuti I slusa nas, nasu pesmu. Utakmica se zavrsila, a zandari nam nisu dali da izadjemo, dok se ceo stadion ne isprazni, da ne bi doslo do nereda na zagrebackim ulicama. Zandari su nas stisli u jedan deo ispod tribine I poceli da nam drze predavanje. Da budemo mirni I da drugim ljudima ne ugrozavamo zivote u protivnom, niko se nece vratiti u Beograd. Tako smo polako uz pesmu krenuli ka stajgi. Ulicom smo pevali I Zvezdine I Srpske pesme, bili smo veseli, Zvezda je pobedila. U toku jedne Srpske pesme, pridje mi zandar I dva puta me lupi megafonom u glavu, rekavsi mi, sta ti to pevas, ucuti. Onda ti skocise svi pa udarise iz sveg glasa po toj pesmi iz inata. Ulicom smo se gurali I trcali, ljudi su se sklanjali na vreme, da bi mi prosli. Ubrzo zatim stizemo I na stajgu. Zandari su nas na stajgi zagradili u veliki krug, ne dopustajuci nikome da izlazi I ide gde hoce. Posle nekog vremena su pustali 2 po 2, da piju vode I da jedu. Kada sam ja otisao, vise se nisam ni vracao, kao I mnogi drugi. Vrsljali smo malo po okolnim ulicama I lokalima. Iz Zagreba smo krenuli kasno uvece, tako da smo u Beogradu bili u ranim jutarnjim casovima.

PS- Sto se navijaca Dinama tice, bas lose. Strasno mala brojnost I neorganizovanost, tako da nisu vredni bilo kakvog pomena. Sto se nas tice, mislim da je ovo nase, najbrojnije gostovanje u Zagrebu.

Slike sa tog meca:
http://www.oaza.co.yu/sport/delije/index...d=1&id=125
Reply

Messages In This Thread
GOSTOVANJA PO BIVSOJ YU-veteranske price - by Anonymous - 11-09-2005, 10:22 PM
GOSTOVANJA PO BIVSOJ YU-veteranske price - by ciricdejancira - 05-23-2006, 12:14 PM

Forum Jump:

Users browsing this thread: 1 Guest(s)