Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
GOSTOVANJA PO BIVSOJ YU-veteranske price
Stadion”Mladost” Vinkovci 15.4.1987 godine.

NK DINAMO – FK CRVENA ZVEZDA 0-0 pred 12.000 gledalaca
Prvenstvena fudbalska utakmica sa pocetkom 16.30 sati

Dan pre ovog meca na stadionu smo imali sastanak, sa samo jednom temom. Kako pomoci C.Zvezdi, da se dokopa Kupa Uefa. Dogovorili smo se da glavnica krene sutra u 12 sati sa stajge za Vinkovce. Ja sam tog dana krenuo rano izjutra za Beograd, tako da sam na stajgi vec bio oko 9 sati. Na stajgi nas se brzo sakupilo dvadesetak, jer nam je bila namera da idemo kao predhodnica. Malo smo tu na stajgi kvasili grlo u restoranu uz pricu, dogovor I zezanje. Posle nekog vremena se ukrcavamo u voz za Sarajevo koji je posao na vreme I to u 10.15 sati. Ovaj mec je igran u vanrednom kolu, tako da je bila sreda I lepo vreme. Na drugoj strani nasoj C.Zvezdi bas nije islo, jer je gubila kljucne utakmice godine. Prvo od Partizana u prvom delu sezone sa 2-0 na JNA, pa onda je bas nesrecno ispala iz polu finala kupa od Hajduka na penale u revans mecu u Beogradu. I ono naj vaznije, ispala je u cetvrt finalu kupa Sampiona od Real Madrida. Inace u prvenstvu je bilo takvo stanje, da je Zvezda dosta zaostajala na tabeli da bi mogla da se nadje medju prvih 5 koji ce u Evro kupove ici. Sanse Zvezde su bile vise nego male, jedino smo mi naj verniji verovali u tako nesto. U nedelju odmah posle ovog meca je trebalo da se igra I derbi mec na Marakani C.Zvezda-Partizan. Bilo kako bilo mi ti u Vinkovce stigosmo tacno po redu voznje. Na stajgi I okolo nje je bio prisutan odredjen broj lokalnih navijaca Dinama, Hajduka, Dinama iz Zagreba I nekoliko Osijecana. Bilo nas je znaci u toj grupi oko dvadesetak I izasli smo polako van kruga zeleznicke stanice uz muriju koja nam se prikacila sa patrolnim kolima. Praceni smo I od lokalnih navijaca koje sam naveo. Mi smo I pored toga gledali kako ce mo murije da se otkacimo, ne bi li se sa Vinkovcanima obracunali I pored toga sto ih je bilo dosta vise. Da bi izbegli tu muriju, mi ubrzanim hodom udjemo u nekoliko sporednih ulicica tako da smo im zametnuli trag. Bili smo u samom jezgru Vinkovaca tako da smo svakog momenta ocekivali njihov napad jer su nas celo vreme pratili. Mi smo za to bili vise nego spremni jer smo se brzo naoruzali raznim predmetima koje smo nasli u tim ulicicama. Stangle, flaze ispred prodavnica itd, itd (dogovor je bio da ni jedan od nas ne sme da ustukne, pa sta god da bude)… U jednoj od tih sporednih ulica oni izadjose ispred nas, a bilo ih je barem duplo vise od nas, sto ce reci 40-setak. Oni su isto tako bili poprilicno dobro naoruzani, ali su bili vise nego iznenadjeni kada smo mi krenuli juris na njih. Pocela je njihova velika bezanija pri cemu je nekoliko njihovih lepo I dobilo. Dosta njih je bas pobeglo glavom bez obzira, a oni koji su pobegli na pristojnu udaljenost, pretili su nam gestikulacijama. Pri tome su nam obecavali da ce mo biti svi pobijeni, jer ce njih na stadionu biti preko 10.000. U celoj prici nije im ni padalo na pamet da se ponovo organizuju I krenu na nas, sto nas je po malo iznenadilo, jer ni murije nije bilo u opste, ni pre ni posle tog okrsaja. Nekako smo se tu orjentisali I krenuli smo ka stadionu. Prelazimo mostic preko lokalne recice I ubrzo smo I na stadion stigli. Odmah smo otisli do blagajni gde smo kupili karte koje su za ondasnje prilike kostale 30 hiljada. Na samom stadionu ni okolo njega nije bilo u opste murije. Pre nego sto smo se tu na travi ispred stadiona izvalili I pijuckali neku brlju sto smo je iz Beograda poneli, mi smo se jos malo naoruzali u iscekivanju ponovnog napada Vinkovcana (bili smo na oprezu celo vreme pogotovu sto smo dugo pre meca vec bili sami ispred stadiona). Vreme je polako prolazilo uz picu I zezanju, tako da je pocela I lokalna publika vec uveliko da pristize na stadion. Mi smo iscekivali dolazak ove nase glavnice koja bi trebalo da stigne oko 15 sati. Posle nekog vremena ti se iz obliznjeg parka koji vodi ka stadionu, zaori pesma. Svi smo poustajali da vidimo ko to ide sa pesmom prema nama. Bili su to ovi nasi koji su stigli oko 15 sati I bilo ih je oko 100. Malo smo se tu ispozdravljali I popili po koju uz osvrt na nasa jutrosnja desavanja na ulicama Vinkovaca. Svi ti onda odlaze I kupuju karte, tako da smo nedugo zatim I usli na stadion posto su kapije stadiona vec bile poodavno otvorene. Usli smo svi na donju tribinu istoka koja je spojena sa severom. Odmah smo se premestili na severnu tribinu tako da su celo vreme do pocetka meca I njegovim toom bile razne provokacije na sve strane. Bilo je poprilicno natezanja I sa krvolocnom Vinkovackom murijom na samim tribinama. Sama utakmica je bila totalno nezanimljiva (I ovi Vinkovcani su usli I napravili svoj kop). Petnestak minuta pre kraja meca, dogovorili smo se da krenemo na stajgu posto smo imali taj polazak nesto malo ranije. Izasli smo napolje a odmah za nama I Vinkovcani. Odmah tu ispred smo nakupili stangle, neke cigle I ostalo ubedjivacko orudje. Pevali smo ulicom Srpske pesme kao I one nase navijacke, sto ce reci borbene. Milicija je bila ispred I iza nas, a Vinkovcani su se rastrkali posto nisu bili smeli da nas napadnu (ipak su oni specijalisti samo za gadjanje vozova). Prosli smo kroz park, presli mostic I usli u grad. Pevali smo zestoko tako da smo pri tome mahali u vis sa onim stanglama. Narod je izlazio na prozore. Neko je cutao, neko ponesto gestikulirao, a neko bi nesto probao ili bacio ka nama. Stizemo na stajgu, ali nas zandari sve zakljucavaju u cekaonicu I nisu hteli da nas puste napolje. Rekli su nam da nas nece pustiti na taj voz posto nemamo pare za karte. Posle su kao rekli, ajde moze samo ko ima lovu I onda ti na kraju pustise sve. Odmah zatim saznajemo da je mec zavrsen sa rezultatom 0-0. Voz se polako pokrenuo, a mi uz nevidjeni huk ispaljujemo citav arsenal svega I svacega na stajgu, tako da je dosta kojecega I popucalo. Stizemo u Beograd gde murija privede skoro sve (u stanicu), jer su ovi iz Vinkovaca javili da smo tamo na stajgi dosta toga ostetili. Ja sam im inace sa jos par momaka utekao u guzvi Zeleznicke stanice. Eto Braco to bi mu bili ti Vinkovci…
Reply

Messages In This Thread
GOSTOVANJA PO BIVSOJ YU-veteranske price - by Anonymous - 11-09-2005, 10:22 PM
GOSTOVANJA PO BIVSOJ YU-veteranske price - by ciricdejancira - 12-27-2005, 03:23 PM

Forum Jump:

Users browsing this thread: 1 Guest(s)