Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Звезда и модернизација фудбала
Делије, ми као Каффе Веб тим већ извесно време размишљамо да отворимо нову тему посвећену модерном фудбалу и томе шта он доноси, а шта односи превасходно мислећи на идентитет нашег клуба и то шта он представља. Идеја је била да спремимо људе на све закчкољице које доноси модернизација и да као група Делије знамо како да се поставимо. Међутим, док се седи скрштених руку, око нас се извесне ствари дешавају, а ситуације на које треба реаговати долазе и пролазе.

Шта ме је убрзало да баш данас отворим ову тему? То је несумњиво појављивање фудбалера Анида Траванчића, још увек актуелног фудбалера Челика из Зенице, држављанина Босне и Херцеговине, муслиманске вероисповести на почетку припрема нашег фудбалског клуба. То ангажовање дефинитивно спада у ту ''модернизацију'' о којој ми треба да причамо. Против овог младог момка немам апсолутно ништа, и као јединствена појава у нашем клубу мени не представља проблем. Међутим, много већи проблем је у томе да ли ће он бити јединствена појава или ће оваквих појава бити све више. Србија се налази ту где се налази. Комшилук јој је такав какав је. Неко је негде проценио да је довољно времена прошло од Дејтона и да су земље које су ту настањене једноставно упућене једне на друге. Почело је преко сарадње у музици, филму, култури, а онда се спонтано развило и на спорт. Српски спортисти су полако почали да налазе ухлебљење у Хрватској, Хрватски у Србији, остале републике такође. Ни наш клуб на нивоу СД-а није остао имун на то. Пробио је лед Змаго Сагадин, касније смо имали Елмедина Кикановића, Мирнеса Шишића, а колико знам у ЖРК-у игра пар хрватских рукометашица. Име једног човека, око кога се дигло понајвише прашине у овом контексту, намерно нећу споменути у овој причи јер је он својим Звездаштвом показао колико је љубав према клубу изнад свих тих подела.

Елем, вратимо се на Анида Траванчића. Ја немам проблем да он заигра у Црвеној звезди. Али како се понети према најезди Анида Траванчића која се сасвим реално очекује у ближој или даљој будућности с' обзиром на горе наведене околности, а и с' обзиром на сужен квалитет домаћег тржишта? Да ли као група заузети став да се једноставно такви играчи косе са свиме за шта ми сматрамо Црвену звезду? Или пак пустити ''модернизацију'' да одради своје? У случају да пустимо ово друго за једно 10 година приликом промоције играча нећемо правити разлику између потписа неког новог Анида Траванчића и неког лупићу Петра Милошевића.

''Модернизација'' је брза! И у складу са том брзином неке ствари треба унапред предвидети да нас не затекну неспремне. Ајде да се позабавимо овим док још не представља проблем широких размера.

Наравно, поред ове на овој теми ћемо се бавити и другим актуелностима које доноси модернизација у фудбалу.
Reply
Како доводимо амере у баскету тако можемо и балије у фудбалу.Ако вреди довести га.Сад ће неко рећи да је можда његов дајџа или амиџа ратовао против нас у Босни а можда је ујак или стиц амера којег доведемо у баскету возио неки авион 99г.
Reply
То да ли је ратовао или није, је најмањи проблем.

Био је са својима, као што су Срби били са својима. И више имам поштовања за њих који су ратовали са мотикама и показивали лудачку храброст од наших пилићара и ратних профитера којих је било и више него што треба.

Још су ми помјешана осјећања између онога што лично осјећам и онога што је потреба клуба. Мали је таленат, правилним радом може да експлодира у доброг играча и да се завали за коју милку жидова, а да нас практично ништа не кошта.

Да ли ово треба да пређе у праксу?

Не би волио ново братство и јединство, као што не би волио ни 11- оро обојене браће да игра у првој постави Црвене Звезде.

Опет,
да ли постоји јефтиније тржиште талента? Да ли турадија спада у онај лимит странаца? Да ли Србија може да понуди квалитет? Вјештачке цијене играча у Србији?
Неђе Србин сакривен у гори,
Страшно чудо измисли и створи.
Научи га Сила са Небеса,
Јаворово дрво те отеса!
Reply
(06-18-2013, 12:48 PM)херцеговац link Wrote:Био је са својима, као што су Срби били са својима. И више имам поштовања за њих који су ратовали са мотикама и показивали лудачку храброст од наших пилићара и ратних профитера којих је било и више него што треба.
Имали су и они својих пилићара и ратних профитера. Таквих ликова има у сваком рату...

(06-18-2013, 12:48 PM)херцеговац link Wrote:Још су ми помјешана осјећања између онога што лично осјећам и онога што је потреба клуба. Мали је таленат, правилним радом може да експлодира у доброг играча и да се завали за коју милку жидова, а да нас практично ништа не кошта.
Да ли ово треба да пређе у праксу?
Зашто да не? Ако ће такви трансфери да помогну мом клубу који је на дну дна и ако од тога зависи егзистенција истог, немам лично ништа против.

(06-18-2013, 12:48 PM)херцеговац link Wrote:Не би волио ново братство и јединство, као што не би волио ни 11- оро обојене браће да игра у првој постави Црвене Звезде.
Ако желимо да идемо у корак са временом и ако су то трендови модерног фудбала, онда и ми морамо да се прилагодимо свему томе у противном нас плашим се неће бити. То нема везе са братством и јединством. Некад било и непоновило се никада више.

(06-18-2013, 12:48 PM)херцеговац link Wrote:Опет,
да ли постоји јефтиније тржиште талента? Да ли турадија спада у онај лимит странаца? Да ли Србија може да понуди квалитет? Вјештачке цијене играча у Србији?
Постаје врло очигледно да Србија не нуди квалитет играча. Мислим, такви играчи постоје, али је огроман проблем струке која нема кадрова, која је корумпирана, и која нема знања да би изнела и произвела квалитетног играча. Под квалитетним играчем мислим на суви квалитет а не на њихове процене и хвалоспеве о ”квалитетним играчима”. Доста је више ”талената” који вечно остају само таленти и никада не постану играчи....
Reply
Људи, ову тему смо отворили да мало раздрмамо форум у време ове летње паузе. Зато ајде дрмајте!  Smile Укључите се мало. Сви знамо колико се навијачи куну у паролу ''Against modern football'' и зато вас позивам да мало разрадимо ову тему. Шта се то од новитета које доноси модернизација приближило нашем клубу? Шта може сутра да нас задеси? Шта усвојити? А шта никако не допустити?
Reply
Тако је. Видимо по Европској навијачкој сцени, да је та застава Агаинст модерн футбал углавном мода, тренд, помодарство (част изузецима ако их има).  И код нас се доста користи по интернету и тако...Нисмо, бар колико сам ја испратио, ушли мало дубље у ту тематику, повезали је са Звездом и овим временима, и временима која нам долазе...Фудбал се данас врти око пара, имамо пример Лиге Шампиона која склапа невероватне спонзорске уговоре са великим компанијама, те компаније желе што боље представљање, током преноса више зјапимо у рекламе поред терена него у терен...То је само један пример...И приче о некој Јадранској лиги у фудбалу су увек актуелне, људе који воде савезе на овим нашим просторима врло много интересују паре Smile,  неспособни да подигну квалитет фудбала у свом дворишту, хоће да се повезују са сличним неспособњаковићима... Једино навијачи, прави навијачи, могу да се одупру таквим идејама...Затим лед екрани, семафори који снимају веселе реакције гледалаца, и слична лудила...све што је модерно, нек прође кроз анализу антимодерних посетиоца Каффе форума  Smile

Тема је изузетно занимљива, тако да слободно узмите  своје учешће, ако вам нешто падне на памет...
Reply
Када нико неће, мораћу ја да раздрмам. ;D Још један пасус о Фазлијином малом и селим се са њега. Smile Када сам написао да ''појава Анид Траванчић'' постане нормална, заборавио сам да споменем ''фактор Словенци''. Врло добро се сећам да је пре 11 година било међу људима отпора према доласку Змага Сагадина у КК. Данас Јака Блажић и Нејц Печник потписују сасвим нормално за Звезду без да ико спомиње неку нетрпељивост. Да ли ће тако бити и са муслиманима, Хрватима, Шиптарима?

А сада идемо даље. Нећу у почетку причати о лед семафорима, виршлама, маскотама на трибинама, јер је то из овог угла прилично далеко од нас. Причаћу о спонзорима. Скоро је у клубу у посети био Шеик Абудаби Smile и та посета је за собом одмах повукла разне приче. Иако су противнички навијачи Шеика већ убацили у песмицу да би нам се ругали, Човић је рекао да Арапи са врећама не долазе. Међутим, сви знамо да је фудбал велики бизнис, а у бизнису је арапско тржиште постало једно од најјачих. Ја сада вас питам. Како гледате на то да нам сутра нека арапска фирма утрчи као спонзор, а Маракану почну да ''красе'' рекламе на њиховом језику?

Ја лично нисам релевантан фактор да причам на ову тему јер ту културу познајем, језик познајем и то није нешто што ми је страно. Али знам да људе овде арапски језик асоцира на радикални Ислам, џихад, муџахедине, сечење српских глава и остало што вуче репове из ратова деведесетих. Зато ћу опет друге питати. Како би прихватили да на Истоку уместо ''Гаспром'' пише на пример ''Ел Куфра'' (лупио сам фабрику воде) на арапском језику?

Reply
У овом моменту немам времена за ширу причу, али мишљења сам да сва та "проблематична" тржишта бивших република никако немају квалитет за Звезду... Не мислим при том на играче које смо некада доводили из динама, хајдука, сарајева, жељезничара, играче који су били врхунски и чији трансфери су били бомбе и у оно време... Ми сада свакако за такве немамо новца... А кад већ желимо да доведемо "таленте", нико ме неће убедити на на нашем тржишту нема истих, па чак и бољих и јефтинијих играча... На крају крајева, ја сам присталица рада на јачању домаће економије уз помоћ крилатице "купујмо домаће"! И ако треба да доведемо неког странца, тај мора да буде пре свега много добар играч, а да није скуп... То је реалност због финансијске ситуације у којој се налазимо, сви остали потези су срљање у грешке и форсирање и малтретирање од кога очигледно неки имају користи за свој џеп!
Quote:"Бебе нек се рађају, порука је Севера, нећемо да Србија буде земља педера "
Reply
Eво још интересантних текстова погодних за ову тему... Без обзира на моје мишљење о куриру, овај тексте ме је натерао да се добро замислим:

http://www.kurir-info.rs/bomba-dzajic-do...nak-887853

Без обзира што је он добар играч и можда нам баш такав треба, тешко да ће бити прихваћен без проблема, чак и ако наседнемо на ту причу његовог "рата" са навијачима и управом партизана...
Quote:"Бебе нек се рађају, порука је Севера, нећемо да Србија буде земља педера "
Reply
А ево још интересантније ствари.
РСБ форум, анкета о потенцијалном доласку Бабовића:

Quote:Да ли бисте желели да Стефан Бабовић потпише за Звезду?
Да 287 (24.8%)
Не 870 (75.2%)

Треба наравно узети у обзир да је за "Да" гласао и понеки гробар или вечити контраш, али у сваком случају забрињавајуће колико су наши навијачи скренули са мозгом. И многи који немају ништа против довођења, се воде тиме да треба да га доведемо да би се осветили гробарима за јаничаре које су они доводили.
Reply

Forum Jump:

Users browsing this thread: 1 Guest(s)