Threads: 0
Дарко, хвала на овим снимцима...
Ја на стадиону у Суботици нисам стекао утисак да је било елемената за казнени ударац (оно што је чудно у овој ситуацији је реакција нашег играча који се ни у једном моменту не окреће ка судији нити гестикулира)... Овај снимак међутим упућује, да је могуће да је било контакта.
Што се тиче друге ситуације (пенала), мислим да се на снимку (0:20) види да је ипак било играња руком (јесте да није зумирано, и да је далеко), али ми се чини да је тако...
Оно што је чињеница, да је ситуација код пенала понавњам, јако сложена, да је одлука морала да се донесе у секунди(да се много разликује од оне "наше" из Суботице из 2011. кад је све било евидентно)...
Прву ситуацију на ЈНА, тј добијање првог жутог картона, нисам могао да нађем на нету, али је други жути картон оправдан(оно што је у судијском послу пракса је то, да се картони у почетку утакмице "чувају", не дају олако(већ да се иде на усмена упозорења, како се не би десило то да се картон олако нпр. покаже у 5мин., а да у 10 мин. играч направи евидентан прекршај за жути картон и да мора да буде искључен... Не знам да ли је то био случај и у јучерашњем мечу...).
За Севера-тако је, прекршај је тамо где се деси, а не где играч падне...
Threads: 164
Oво сам ископао на неком сајту:
Pravilo FIFA:
31. Одбрамбени играч почиње да држи нападача ван казненог простора, али са повлачењем заврши тек у казненом простору. Шта ће судија предузети?
Досудиће казнени ударац.
(Коментар: Прекршај је у трајању, почео је ван a завршио се у казненом простору. Примењује се принцип теже казне. Али ако прекршитељ, пре него што нападач уђе у казнени простор, пусти противника из руку и овај потом падне у казнени простор, то не би био казнени, него директан слободан ударац ван казненог простора).
ВАШЕ ЈЕ ДА ДОЂЕТЕ А ЗА ОСТАЛО ЋЕМО СЕ МИ ПОБРИНУТИ
Правило је тако, као што је Киза цитирао, прекршај је тамо где престаје контакт(не дакле тамо где играч падне него где престане контакт)... Конкретно, ако играч повлачи за дрес играча на 20 метара од гола и пусти га у казненом простору, то је казнени ударац. Мислим да на утакмици на ЈНА дефинитивно нема спора да је ситуација везана за прекршај била ван казненог, али остаје друга ствар, а то је играње лопте руком. Оно што је моје мишљење је то да би свакако требало заштитити његову одлуку, и закључити да је казнени ударац свиран због играња лопте руком, узевши у обзир храброст коју је исказао, сложеност ситуације да се јасно не види ни на основу снимка као и околности да је гостујућа екипа играла са играчем мање, готово целу утакмицу. (можда је овај став помало и личан, али сам после свих ових изјава по новинама, морао да га напишем)
Threads: 38
Треба прецизно рећи да ово правило које је Киза избунарио међу коментарима на ко зна којем сајту не може да се примени на овом конкретном случају. Дакле, не ради се о повлачењу, тј. прекршају које траје, већ о ударцу који делује моментално. Такође, утврђено је да је пенал свиран због фаула, а не због играња руком, тако да ово друго више нема потребе да се узима у обзир.
'Ладиће се овај добре 4 утакмице, толике се 'ладио и када је нас ојадио против Спартака.
Threads: 164
(04-07-2014, 03:43 PM)Пијанац link Wrote:'Ладиће се овај добре 4 утакмице, толике се 'ладио и када је нас ојадио против Спартака.
Само у случају да се докаже да је крив. А ово је веома компликована ситуација, не би требало да га казне.
Уосталом, од Толета сам очекивао рафалну паљбу, али су се чула ипак само два пуцња из пушке:
Predsednik Fudbalskog saveza Srbije Tomislav Karadžić izjavio je da neće "ratovati saopštenjima" sa Partizanom, ali je odgovrio na prozivke kluba čiji je predsednik nekada bio.
- Ne želim da izlazim sa saopštenjem iz razloga što sebe nisam prepoznao u tim redovima - kaže, za „Sport”, predsednik FSS Tomislav Karadžić. - Takođe, smatram da saopštenje Partizana ima pozadinu, a verujem da bi kreatoru svega napisanog pomogla mala doza samokritike. Uveren sam da klubu ne bi škodila, naprotiv. Pomogla bi mu u sagledavanju stanja na terenu, igre, učinka igrača. I ovde se ne radi samo o Partizanu, mnogi klubovi samo u drugima vide problem.
Klub iz Humske je evidentno oštećen?
- Kada sam govorio o malo samokritike, onda sam mislio da klub koji ima velike ambicije ne bi smeo sebi da dozvoli da na svom terenu bude nadigran od dečurlije i sve to uz igrača više na terenu dobrih 80 minuta. Naravno, to nije problem ljudi koji rade u Savezu. A što se tiče suđenja, u ekspresnom roku organi zaduženi za arbitražu analiziraće učinak sudija na meču Partizan - Vojvodina i doneće adekvatne odluke shodno pravilniku.
Od saopštenja, dakle, definitivno neće ništa?
- Nažalost, te greške su učestale u poslednje vreme i to nam čini dodatni problem. Ali, one se dešavaju i moguće su, viđene su i u prošlom prvenstvu. Uostalom, dobio sam informaciju da je isti sudija postupio na sličan način i na utakmici Spartak - Crvena zvezda. Tada je bio drastično kažnjen zbog greške, biće i sada, ukoliko se utvrdi da je pogrešio. I on i sve sudije koje se ogreše o pravila fudbalske igre biće rigorozno sankcionisane. To je obaveza Fudbalskog saveza Srbije. Nikom ništa neće biti progledano kroz prste, rekao je Karadžić.
ВАШЕ ЈЕ ДА ДОЂЕТЕ А ЗА ОСТАЛО ЋЕМО СЕ МИ ПОБРИНУТИ
Threads: 3
Ово су ћорци, зар си очекивао да ће ударити по својим?
Врана врани око не копа.
Неђе Србин сакривен у гори,
Страшно чудо измисли и створи.
Научи га Сила са Небеса,
Јаворово дрво те отеса!
Као што смо већ и закључили, изузетно сложена ситуација (људи гледају снимак 10 пута и нису сигурни)... Речено је да елемената за заштиту има и само је питање става, а након оваквог понашања клуба који је био домаћин на тој утакмици, ја не видим дилему у томе како би требало да поступи кровна организација...
Threads: 29
Сад сам баш гледао на СОС каналу репризу црне тачке. И велика је штета што не постоји снимак целе утакмице или бар ситуације где је Воша добила црвени картон.
На снимку се јасно види да је први жути непостојећи, чак је дискутабилно и да ли је фаул постојао. Други жути је чист. Ова ситуација се нигде у медијима не помиње, а утицала је итекако на сам меч.
По мишљењу Раке Ђуровића који анализира ситуације такође нема говора о првом жутом.
Његовом мишљење је и да је Звезда у Суботици оштећена за пенал над Печником.
Eво ситуације, коначно сам пронашао...
http://www.soskanal.net/fudbal-super-lig...-sos-kanal
(2:53 на снимку). Оно што могу да закључим је то да је олако дао први жути картон и да је свакако требало само усмено да опомене играча (повлачење није било интензивно и није било нужно показати опомену). Овако је показао жути картон и себе довео у проблем када је у 12 минуту морао истог играча да искључи...
Звездаш, обрати пажњу на десну руку играча Војводине... У питању је благо повлачење... Дакле, прекршај је постојао, али по мом мишљењу, свакако није било за жути картон.
|