>
Где ће вам душа
Неверници покрали мртвог патријарха
Из манастира Светог архангела Михаила у Раковици, у ком почива патријарх српски Павле, недавно је, наводно, украден новац у вредности од око 3.000 евра
Гробно место патријарха је постало светилиште
Београд - Некима ама баш ништа није свето!
Из манастира Светог архангела Михаила у Раковици неки злотвори краду новац! И новац и разне друге вредности које верници данима остављају поред гроба патријарха Павла!
Човек ког су православци још за живота сматрали свецем, и који је готово одмах по смрти - јер је то и заслужио! - добио своју улицу у Београду, не може ни да почива у миру од богохулника! Јер како другачије назвати оне који краду и на Бога не мисле!
- Због покојног патријарха манастир је постао светилиште. Долазе многи верници, са свих страна... Ко зна каква је мука натерала све те људе да дођу... Многи оставе новац, кажу, ваља се, а онда се појаве лопови и преко ноћи све однесу. Ма, краду и преко дана! - жали се један од посетилаца овог манастира и тврди да су му ову жалосну причу испричале монахиње, које су због тога прилично узнемирене.
- Морале су и камере да поставе, али изгледа џабе... - каже.
Количина покраденог новца, наравно, не може да се израчуна, али помиње се цифра од скоро 3.000 евра. Па, да је и три евра, много је!
- Ми ни о чему не смемо да причамо без дозволе игуманије манастира. Мати Евгенија би могла нешто да вам каже о томе, али она тренутно с осталим монахињама скупља сено на њиви. Извините ме, али најбоље је да се обратите њој - рекла нам је јуче љубазно једна од малобројних монахиња које смо затекли у манастиру.
Курир је касније, у току дана, телефоном покушао да дође до мати Евгеније и сазна нешто више о овој крађи.
- Мати је заузета, знате... - рекла нам је монахиња која се јавила на телефон, а на наше конкретно питање „Да ли неко краде новац који верници остављају?“, одговорила је:
- Знате, ми не можемо ништа без мати. Али, ево, сад ћу јој ја пренети зашто зовете, па ће вам она све објаснити. Само не може данас јер је заузета. Али, примиће вас сутра у десет и тада можете с њом да разговарате - рекла је монахиња, која ни у једном тренутку није негирала чињеницу да нека багра данима пљачка манастир у ком је, по својој жељи, сахрањен патријарх Павле!
Иначе, једна старија искушеница манастира испричала је јуче и „да се дешавало да неки прескоче ограду па гледају шта могу да украду...“
- Ако не могу да узму новац, узму икону. А шта ће после с тим иконама, ја не знам, ваљда да их продају... Да им треба за болест или за било какву другу помоћ, монахиње би на све начине покушале да им изађу у сусрет, али ово овако...
Због силних крађа монахиње уградиле камеру
Гојко Стојчевић, апостол љубави
Рођен је као Гојко Стојчевић, 11. септембра 1914, у славонском селу Кућанци код Доњег Михољца. Рано је остао без родитеља. Од његове треће године о њему је бринула тетка. После матуре у сарајевској Богословији 1936. године, уписује се на Богословски факултет у Београду, где дипломира 1942. године. Пред крај рата 1944. оболео је од туберкулозе, а лекари су му предвиђали само три месеца живота. Излечио се молитвом. Замонашио се у овчарско-кабларском манастиру Благовештењу, добивши, по апостолу љубави, монашко име Павле. За епископа рашко-призренског изабран је 1957, а 1990. године постаје 44. српски патријарх. Умро је 15. новембра 2009, а сахрани је присуствовало 600.000 верника.
Пљачкање цркава
29. 1. 2012. - У селу Коштунићи у општини Горњи Милановац провалник је обио врата цркве и продавнице у њеној близини, али се одлазећи с пленом заглавио у снежном наносу.
10. 2. 2012. - Из Цркве Светог Николаја у Косовској Каменици непознате особе су украле одређену своту новца, оскрнавиле иконе, свете сасуде и црквени престо.
28. 5. 2012. - у храму Српске православне цркве на Алмашком гробљу у Новом Саду непознати починилац је обио врата цркве и из ње украо новац, црквене реликвије и друге драгоцености.
Извор:Курир