Threads: 1
Управо,тако нешто уже димензије терена су неповољније за нашу тактику,али свједено овај проблем се решава трачњем,отаврањем и играњем на прву.Такође тај посед лопте о ком смо причали не мора да је једнак у броју претрчаних километара.Опет ћу навести пример Барселоне,која има посед око 70%,а у неким ситуацијама километар или 2 мање претрчи од противника.Једноставно мора да се трчи "паметно",то јест да сваки играч зна тачно место које треба да покрива,а такође и техничка обученост треба да је на високом нивоу.У нападачкој формацији се форсирају троуглови,у прошлој сезони је то био троугао по десној страни Евандро,Нинков,Борха.Против добро уиграног троугла по боковима и брзе размене пасова је тешко бранити се,из простог разлога зато што је екипа која напада увек у предности из простог разлога зато што противник треба да предвиди кретање лопте.Кључну улогу у нашој тактици игра креатор игре.У Барселониној је то Ћави,код нас Евандро,који у случају да нема могућности за троугао по десној страни,великом брзином пребацује тежиште игре на леву страну.Као у кошарци када лопта лепо кружи око линије 6,25 тако је у фудбалу.На крају се прави вишак и прилика за гол.Овако теоретски све излега,а у пракси је јако тешко спровести.Барселона је градила ову тактику још од Рајкарда,а још више је усавршио Гвариола.Такође уколико пратимо изјаве Просинечког,и читамо између редова можемо да закључимо да у његовом тиму има места само за универзалце.Сећате се када је рекао да Мијаиловић као природни везиста може да одигра и штопера без проблема,то је управо то,њему су у одбрани потребни кретивни играчи па и на позицији штопера,као што је написано у једном од претходних уписа,а не играчи као рецимо Валтер Самјуел него више креативан играч.Најважнија позиција у тиму је квалитетан задњи везни,који је довољно снажан да издржи налет противничког играча који неће паничити и моћи да пребаци лако прецизно лопту без ризика саиграчу у нападу.Покретљиви бекови који се убацују у напад су такође важни.Према мом мишљењу Калуђеровић није играч за ову нашу тактику из простог разлога зато што није дриблер и није претерано креативан играч,добар је,али за неку другу тактику.Очекујем доста од Бруна Мезенге који је у своје време био један од 10 најталентованијих играча Бразила,који ће сигурно бити прва опција Просинечког када буду спреман за свих 90 минута.Мада код њега је увек зависило све од расположења,када је "напањен" онда је незаустављив,када му се не игра неће играти.Закључак,димензије терена могу бити само отежавајућа околност,никако немогућа мисија,само је потребно играти једноставније и са више жара и проблем је решен.
Што се тиче новинара,све је јасно,за 100 еура ће написати да сам ја најталентованији играч у историји фудбала,да ми Меси није раван и још много глупости.На крају сви знамо колико је наше новинарство "професионално".Уколико је Лукић изабрао тактику да притисак пред овако важан меч скрене на себе после лоше партије у Суботици,а да се екипа спрема у миру има моју подрушку.Наравно има он својих грехова,али тренутно није место ни време за негативности и критике.У случају неуспеха моћићемо до миле воље да критикујемо и да испредамо приче.Ми Звездаши морамо бити јединствени,интерес Звезде је у питању.Немамо шта да изгубимо подршком,негативна енергија никоме није донела добро.Свесни да пролазимо кроз тежак период,и да се многе ствари зависе од ове сезоне,али треба бити оптимиста па шта буде.Збијмо редове и мобилишимо звездашку позитивну енергију у нама,па ако и не успемо нећемо моћи да кажемо да нисмо дали све или покушали!
Threads: 38
(08-16-2011, 01:51 PM)Djole_94 link Wrote:http://www.zurnal.rs/2011/08/16/penal-lu...index.html
Извињавам се на линку, али овде је вест прва изашла. Зна ли неко нешто више о овоме?
Глодарски новинар написао текст, вероватно под утиском историјске победе против браће по матери! То за дуг му је вероватно Ђура рекао колико да одреже. А за Лукића немају ништа, јер изгледа ни он сам више не зна шта хоће, а морају да пишу јер је тема ''актуелна''.
Како ли им само није ''актуелна'' суспензија комшијског стадиона? Нит' се о томе пише, нит' стока коментарише, биће да ће да поједе вук магарца до следеће утакмице коју играју кући. Али то није тема...
Threads: 29
Наравно да су измислили.
Осим ако мислиш да смо се задужили око 20 милиона за две године.
Па тачно да нисмо имали ни динар прихода не би могли толико да се задужимо.
Једино да је неко украо силне милионе, али сумњам да је неко толико луд.
Threads: 0
08-19-2011, 01:07 PM
(This post was last modified: 08-19-2011, 01:21 PM by Дебели.)
Синоћ су одиграли максимално у овом тренутку, очигледно је било да немају снаге за читав меч. Колико сам могао да пратим утакмицу, упоредио сам како се играчи крећу кад је напад. До средине је све функционисало у реду, међутим велики проблем је био што су Калуђеровић и Борха били много статични када су стајали у линији са њиховим одбрамбеним играчима, тј. , уопште нису укрштали, правили бегове ка унутра и тиме правили могућности и за везне играче, већ су се само извлачили да би добили лопту. Тошић синоћ одличан, Микић исто, као и јбга сад, Каду ;D, Борха добар, одлично се гради, али мане су недовољно кретања и споро ослобађање лопте, Пикси солидан, доста напада је зауставио, Димитријевић добар, Лазовић такође, Вилотић и Ћосић неуиграни, Бајко одличан.
Све у свему,треба бити реалан, бољи су, искуснији, вероватно се опраштамо од Европе, али добро је то што могу сви лепо да се посвете максимално првенству. ТИТУЛА ЈЕ ОБАВЕЗНА, НЕОПХОДНА, СВИ НА ЈАВОР !!!
Threads: 28
Имамо снаге али не и знања да је искористимо.Конкретно истрошили смо је због тактике противника и онда следи неминован пад.Ту је проблем.Што би рекли ум царује без обзира што снага некад попизди.То знање се стиче кроз јаке такмичарске утакмице а ми таквих немамо поодавно.У потпуности се слажем са анализом Дебелог па да је проширимо мало.
Првих 20так минута "гаравима" су спале гаће од атмосфере а наши то нису искористили због индивидуалних квалитета појединаца које не могу осуђивати због њихових мана.Јбг такви су доведени необучени и заостали у фудбалском раду и развоју технички а поготово на плану тактике.
Кад су "гарави" ухватили ваздух поставили су се у формацију "дијамант" једину која може да брани модификовани "методо"који ми покушавамо да играмо односно ископирамо.
"Дијамант" је тактика у коме се играчи стриктно поставе шематски уз брањење одрђеног поља 9х9 метара уз минимално трчање и максималну дисциплину у игри уз евентуалне брзе контре,а "гарави" су рођени за то.
Да би разбио "Дијамант" мора више да се игра и форсира напад преко крила са пасовима из трка.Роби им је све време говорио то управо да раде и тим је то покушавао ал због неквалитетних играча није могао без обзира на максимално залагање и трчање истих да се техничко и тактичко незнање анулира.Кад би неко измерио укупно претрчану километражу видело би се да смо их одвалили у том сегменту.Џабе.Синоћ се тачно видело где смо у односу на просечне европске екипе каква је и Рен.
Већини овде од нас навијача и симпатизера ови тактички појмови "Дијамант","Методо" "WM" и њихове модификације у модерном фудбалу су непознати.
Најстрашније од свега што то сутра да питаш Бата Ђорине питомце који "тренирају" наше фудбалске тимове кад се која и како примењује мислили би да причаш о крикету или можда ватерполу -а тек да децу треба учити истим тактикама од малих ногу то је ко да добијеш број мобилног од Путинове жене.
Threads: 1
08-19-2011, 11:04 PM
(This post was last modified: 08-19-2011, 11:07 PM by Војник_севера.)
Управо тако,као што је Рођак са Севера написао.Надтрачли смо Рен,али нажалост није било "паметног" трчања,трошли смо се непотребно у празно.Тренер једноставно не може да научи играче како да дају тачан пас,да им усади преглед игре.Први гол смо примили после предугог задржавања лопте Димитријевића,Тошић је остао у нападу и по његовој страни смо примили гол.Други гол наших 5 играча против њихова 2 и примамо гол.Сложићемо се да Рен није ништа посебно и да се може играти фудбал.Није ми се свидела изјава Просинечког који је рекао да нисмо добро трачали зато што немамо јаких утакмица.У неку руку се слажем,али на припремама нисмо имали ниједан меч против екипа квалитета Рена.Одиграли смо меч против неког аустријског нижеразредног месарског тима,и на таквом мечу се повредило појачање које је требало да игра управо на позицији Димитријевића,коме ово није природна позиција.Пашеко сигурно не би допустио овако јефтину продају лопте.Лева страна добра јуче,десна одсечена сем у неким периодима игре.Као што рече Рођак дијамант се разбија брзим проигравањима по боковима у празно што јуче није био случај,или ако је био јако ретко је било успешно.Што се тиче фамозних "чама" ,да не буде да сам расиста,што нисам,илузорно је рећи да су белци физички инфериорнији у односу на њих.Свако има своје дисциплине,они јесу бољи на кратке дистанце,а белци су бољи на дуге,једнима је адут стартност и експлозивност,другима издржљивост и телесна снага.Можете то погледати по резлтатима у атлетици,свако има своје дисциплине.Једноставно свако има своје адуте и то је то.
У другом мечу морамо исправити одређене грешке,колико год можемо.Мислим да ће Рен одиграти опуштеније издајући се у резултат из првог меча.Нисам видео претерано добар Рен,ми смо подбацили и дозволили смо да изгубимо.Ништа није изгубљено,али је потребно много много труда и још више знања,ваљда ћемо открити неке скривене таленте у нама.У суштини треба да одемо тамо растерећено и да играмо фудбал.Тешко је и нашим играчима било да играју у онаквој атмосфери,није само противнику,огроман је притисак.
Threads: 83
(08-19-2011, 11:04 PM)Војник_севера link Wrote:Тешко је и нашим играчима било да играју у онаквој атмосфери,није само противнику,огроман је притисак.
E мене то плаши, не само за ову утакмицу, него за целу сезону... Већ сам то споменуо, то МОРАЊЕ може да нам се обије о главу... Тај притисак морања је присутан на свим странама... Управа им каже морате, ми им кажемо морате, јавност их приморава... Ни мало здрава атмосфера да се оствари оно што се "мора"! А да гори, гори! Ако комшијама дозволимо толико жељени јамб, оде све у три лепе...
Quote:"Бебе нек се рађају, порука је Севера, нећемо да Србија буде земља педера "
Threads: 0
Слажем се у потпуности и ништа неможе да идw на силу.
Играчи треба да играју опустено за свој клуб и за себе и ако иде иде , ане под неким притиском ако не урадите ово или оно пропашће српски фудбал ви то морате цела србија то очекује одвас итд. :-[
Threads: 17
У принципу, све што људи раде под неким морањем и притиском, обично се заблокирају и прикажу много мање од реалних могућности. АЛИ,
зато је део скенирања играча јако битан моменат пре него што се исти доведе у клуб а нарочито са становишта психе. Психички лабилни играчи који су велики таленти једноставно нису у могућности да засјају пуним сјајем. Е, то је управо разлика између малих и великих клубова. Ако си дошао у Звезду, онда је притисак једноставно неминовност и то није само у Звезди него у свим сличним клубовима. Па није и питању паланачки клуб па да свако може да се понаша како хоће а да при томе победа није у првом плану.
Некада преслушавам Робијеве изјаве и по пар пута и доста ствари, па и оне између редова, су врло занимљиве. Човек нон-стоп директно или индиректно прича да је то Звезда и да она МОРА да иде на победу и да она МОРА да доминира. Такав је био као играч у Звезди, такав је и као тренер.
Него, плашим се да је проблем то што нам је Господин ”скенер” мало заказао при довођењу играча. Па пуна Маракана треба да буде подстрек за наше играче а испада да се неки играчи боље осећају да играју пред пар хиљада људи јер би онда били много ”опуштенији”. Ако не можеш да се носиш са притиском и пуном Мараканом, једноставно ниси за Звезду и крај приче.....
Threads: 17
Неколико ствари које су ми запале за око у вези наше игре.....
Тошић се све више и више истиче продорима, агилности и вољом. Не знам да ли је ово само моменат или не али изгледа да се коначно враћа у стару форму по којој га памтимо и због кога је и доведен у Звезду. Микић је данас носио капитенску траку... Интересантно. Још када би навежбао те центар шутеве у казнени био би вероватно још бољи. Мезенга се и даље тражи по терену и као да још увек није скапирао где да се постави када имамо лопту. У неколико наврата превише се враћа назад што је последица или не сигурности или не добијања лопте. Ади је стварно био на нивоу и чини се да је одбрана много наштимованија са њим и без Вилоте.... Евандро, превише лаган и дефинитивно му фали телесна чврстина која се постиже у теретани.....
Све у свему, мислим да се не може правити озбиљнија анализа игре на основу Јавора али ће све бити много очигледније после утакмице са Реном....
|