Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Слика данашње Србије..
Не знам је ли неко читао данашњи Блиц, на 25. страни се представљају учесници Евровизије и карта Србије је без Косова.  :o >Sad :-[
[Image: 35c0qqq.gif]
Reply
Мислим да не треба толико да се узбуђујете око реклама за њихово море. Ко не жели да иде неће ићи колико год се они рекламирали, а ко хоће ићи ће и без реклама. Да ли се негде рекламира егзит код њих па опет дође гомила из Хрватске. Ја кад то видим више ми буде драго колико су очајни кад морају да дају паре за рекламе код мрског непријатеља. Плус што су одлична подлога да им кажемо шта мислимо о њима.  Wink
Кога још брига за мазохисте.

[Image: takolepatakoblizutakogenocidna540.jpg] [Image: Tako_lepa.jpg] [Image: 12_6_2009-6.jpg]
Reply
(05-25-2010, 04:40 PM)Капетан Кука link Wrote: [quote author=фрактура link=topic=3673.msg79423#msg79423 date=1274804258]
летовање тамо ће доћи у обзир једино у овим околностима  Wink

http://i48.tinypic.com/2dtqcn7.jpg

Wink Wink Wink
[/quote]

Mogli bi mi sa Kafea da stampamo ovakve majice.. Smile svidjaju mi se granice Smile
ВАШЕ ЈЕ ДА ДОЂЕТЕ А ЗА ОСТАЛО ЋЕМО СЕ МИ ПОБРИНУТИ
Reply
[Image: 32_nations_and_32_epic_works_of_art_26.jpg]

>Sad
[Image: 35c0qqq.gif]
Reply
>Sad хебеш им све по списку!
За који враг служи МИП Србије?!
[url=http://www.delije-caffe.net/forum/index.php?topic=3990.0][Image: stopkrimifudbal.jpg]
Reply
Одлив мозгова

Распамећивање Србије

Пише:  Стан­ко Сто­јиљ­ко­вић, ПОЛИТИКА.
30.05.2010.

У ве­ћим или ма­њим та­ла­си­ма, оти­ца­ла је „ре­ка без по­врат­ка” с фа­кул­тет­ском на­о­бра­збом, пре­те­жно мла­ђих љу­ди, због че­га је на­ша зе­мља по „од­ли­ву мо­зго­ва” на не­слав­ном 132. од 133 пре­ма по­да­ци­ма Свет­ског еко­ном­ског фо­ру­ма! А две тре­ћи­не ви­со­ко­шко­ла­ца је ових да­на на­ја­ви­ло да ће по­сле ди­пло­ми­ра­ња оти­ћи у ино­стран­ство

[Image: odliv-mozgova.jpg]
„Сед­мо­ри­ца ве­ли­чан­стве­них” су из­ја­ха­ли из Ср­би­је, уз уоби­ча­је­но осе­ћа­њи­ма на­то­пље­но обе­ћа­ње да ће се (уско­ро) вра­ти­ти. Али жи­вот је пре­ва­ран, ни­ма­ло не ли­чи на филм­ске при­че са срећ­ним кра­јем.
Из ко­јих су се по­бу­да Лу­ка Ми­ли­ће­вић, Ду­шан Ми­ли­јан­че­вић, Ог­њен Ив­ко­вић, Ми­хај­ло Це­кић, Алек­сан­дар Ва­сиљ­ко­вић, Ни­ко­ла Мрк­шић и Ду­шан Пе­ро­вић, сви из истог раз­ре­да (IVd) Ма­те­ма­тич­ке гим­на­зи­је у Бе­о­гра­ду, за­пу­ти­ли у Кем­бриџ?
Раз­ма­тра­ју­ћи кон­ку­рент­ност на из­ма­ку прет­ход­не го­ди­не, Свет­ски еко­ном­ски фо­рум уста­но­вио је да је на­ша зе­мља у „од­ли­ву мо­зго­ва” на не­слав­ном 132. ме­сту од 133 зе­ма­ља, пре­те­кав­ши је­ди­но Гва­ја­ну. У ве­ћим или ма­њим та­ла­си­ма, оти­ца­ла је „ре­ка без по­врат­ка” с фа­кул­тет­ском на­о­бра­збом, пре­те­жно мла­ђих љу­ди, оти­ску­ју­ћи се нај­ра­ди­је на пут пре­ко Атлант­ског оке­а­на. На вол­ше­бан на­чин ишли су сто­па­ма пр­вог до­се­ље­ни­ка на­шег по­ре­кла у САД, из­ве­сног Ђор­ђа Ша­пи­ћа, по­то­њег Џор­џа Фи­ше­ра, ко­ји се усе­лио да­ле­ке 1815.
Се­о­бе ви­со­ко­о­бра­зо­ва­них, 1958. на­зва­не „од­ли­вом мо­зго­ва” (brain drain), свој­стве­не су сва­кој зе­мљи (је­ди­но САД има­ју „при­лив мо­зго­ва” или brain gain). До­тич­ним пој­мом је пр­ви пут опи­са­но до­се­ља­ва­ње бри­тан­ских ака­де­ма­ца и на­уч­ни­ка у Сје­ди­ње­не Др­жа­ве.

Са­вре­ме­не обра­зо­ва­не лу­та­ли­це не­по­гре­ши­во су сле­ди­ле стре­ли­цу у ком­па­су ко­ја је по­ка­зи­ва­ла смер ис­ток-за­пад. Из си­ро­ма­шних у бо­га­те кра­је­ве. Аме­рич­ки знал­ци су, ме­ђу­тим, кра­јем про­шле го­ди­не упо­зо­ри­ли да се све ви­ше до­се­ље­ни­ка с ви­со­ком шко­лом вра­ћа у ма­тич­не зе­мље, нај­ви­ше у Ки­ну и Ин­ди­ју. Да ли ће и пр­ва пр­ва „зе­мља бла­го­ста­ња” убу­ду­ће ви­ше гу­би­ти не­го до­би­ја­ти па­мет­не?

Ала смо их по­ће­ра­ли

Ко­ли­ко их се из Ср­би­је, уоп­ште, исе­ли­ло у ино­стран­ство, ни­ко не зна, ни­ти пра­ти, иако су се над­ле­жни још кра­јем осам­де­се­тих за­ри­ца­ли да ће са­чи­ни­ти ка­кав-та­кав спи­сак оти­шав­ших. У не­до­стат­ку по­у­зда­них по­да­та­ка (а у ко­јем то под­руч­ју у нас по­сто­је?), с вре­ме­на на вре­ме ис­тр­чи се са сва­ко­ја­ким на­га­ђа­њи­ма. За­ку­ка­ју на­глас уочи из­бо­ра не­у­мор­ни тр­ка­чи за удоб­ним фо­те­ља­ма вла­сти, а он­да све утих­не.

Пре­ма на­ла­зи­ма проф. др Вла­ди­ми­ра Гре­чи­ћа, ко­ји де­це­ни­ја­ма про­у­ча­ва исе­ља­ва­ње, од 1990. Ср­би­ју је на­пу­сти­ло 40.000 струч­ња­ка с ви­со­ком спре­мом. На сва­ко­га је по­тро­ше­но, от­при­ли­ке, 300.000 до­ла­ра (ус­тро­стру­че­ни про­сеч­ни тро­шко­ви шко­ло­ва­ња), па ни­је те­шко мно­же­њем сти­ћи до гу­бит­ка12 ми­ли­јар­ди до­ла­ра!

Пре не­пу­не две го­ди­не др Јо­ван Фи­ли­по­вић (Гру­па екс­пе­ра­та за про­спе­ри­тет Ср­би­је) са­оп­штио је да се из­ван Ср­би­је на­ла­зи 5.000 на­ших док­то­ра на­у­ка, од ко­јих су мно­ги у вр­хун­ским на­уч­ним и обра­зов­ним уста­но­ва­ма!

За по­тре­бе Европ­ске ко­ми­си­је не­дав­но је за­вр­ше­но по­дроб­но ис­тра­жи­ва­ње („Тех­но­ло­шки ста­тус Ср­би­је у ин­фор­ма­тич­ко-ко­му­ни­ка­ци­о­ним тех­но­ло­ги­ја­ма”), под ру­ко­вод­ством вр­сног ИТ ана­ли­ти­ча­ра Ми­ло­ва­на Ма­ти­је­ви­ћа, ко­ји на­гла­ша­ва да се од де­ве­де­се­тих на­о­ва­мо у срп­ској на­уч­ној за­јед­ни­ци уоча­ва ма­њак од 3.000 до, чак, 5.000 ис­тра­жи­ва­ча у ста­ро­сној до­би од 35 до 50 го­ди­на! Са­мо са Елек­тро­тех­нич­ког фа­кул­те­та у Бе­о­гра­ду зе­мљу је, од 1990. до 2000, на­пу­сти­ло око 1.200 ви­со­ко­шко­ла­ца с ди­пло­мом у џе­пу. У Ин­сти­ту­ту за мо­ле­ку­лар­ну ге­не­ти­ку и ге­не­тич­ко ин­же­њер­ство је, од осни­ва­ња до да­нас, от­каз да­ло ви­ше од 150 за­по­сле­них ко­ји су ухле­бље на­шли на за­па­ду.

Наш са­го­вор­ник под­се­ћа на још јед­ну за­бри­ња­ва­ју­ћу чи­ње­ни­цу: ве­ли­ки број оних ко­ји су оста­ли не по­ка­зу­је же­љу да се ба­ви на­у­ком. С та­квом не­во­љом, про­зва­ном уну­тра­шњи „од­лив мо­зго­ва”, су­о­чи­ли су се убр­зо на­кон рас­па­да Со­вјет­ског Са­ве­за. Та­шну у ру­ке и ма­шну око вра­та, па беж’ у би­зни­сме­не!
Ка­ко их при­во­ле­ти да оста­ну?

Зе­мља без ин­ду­стри­је

„Од­лив мо­зго­ва” ни­јед­на зе­мља ни­је за­у­ста­ви­ла, али су га по­је­ди­не убла­жи­ле или му де­ли­мич­но пре­о­кре­ну­ле ток. Од­ра­ни­је се по­ми­ње Ју­жна Ко­ре­ја, у но­ви­је вре­ме Ин­ди­ја и Ки­на. Јед­на од кључ­них ме­ра је по­ве­ћа­ње ула­га­ња у на­у­ку (и ви­со­ко обра­зо­ва­ње): Ср­би­ја из бу­џе­та из­два­ја 0,3 од­сто бру­то до­ма­ћег про­из­во­да (БДП). На та­бе­ли иза­бра­них зе­ма­ља ја­сно се ви­ди да је по­след­ња („Ала смо их по­ће­ра­ли”)!

На­ша зе­мља, да­кле, тро­ши ма­ње нов­ца од Сло­ве­ни­је и Хр­ват­ске, а знат­но ви­ше од оста­лих су­се­да из не­ка­да за­јед­нич­ке СФРЈ. Пре­ма Ли­са­бон­ској де­кла­ра­ци­ји, са­да­шње и бу­ду­ће чла­ни­це ЕУ мо­ра­ју да до­стиг­ну 1% из др­жав­не ка­се или 3% укуп­но (уз уче­шће при­вре­де). На­по­ми­ње­мо да се про­цен­ти из­ра­чу­на­ва­ју на не­ко­ли­ко пу­та ви­шој осно­ви­ци не­го што је срп­ска.

Упо­ре­ди­мо ли то с Фин­ском (од 130 ми­ли­јар­ди БДП-а 4% иде у на­у­ку – 5,2 ми­ли­јар­де евра), ко­ја има око че­твр­ти­ну жи­те­ља ма­ње, на­ша зе­мља за­о­ста­је, чак, 75 пу­та! Да­ле­ко је Фин­ска – по­ру­чу­је Ми­ло­ван Ма­ти­је­вић!

„Се­ље­ње па­ме­ти” се, пре­вас­ход­но, сма­тра еко­ном­ским иза­зо­вом. Док­тор Вла­ди­мир Гли­го­ров је ско­ро опо­ме­нуо да и обра­зо­ва­ни и нео­бра­зо­ва­ну од­ла­зе за­то што не­ма­ју по­сла! У зе­мљи без ин­ду­стри­је, ка­ква је да­на­шња Ср­би­ја, ни за јед­не, ни за дру­ге не­ма на­де. Вла­да мо­ра да ства­ри усло­ве за раст по­сло­ва ко­ји зах­те­ва­ју на­у­ку и обра­зо­ва­ње, а не да де­ли пла­те и тр­гу­је не­крет­ни­на­ма.

У ја­ну­а­ру је об­зна­ње­но да је нај­ви­ше не­за­по­сле­них (13 од­сто) у уз­ра­сту од 25. до 29. го­ди­не! Нај­но­ви­је ис­тра­жи­ва­ње Сту­дент­ске уни­је, ко­је је об­у­хва­ти­ло 3.000 ис­пи­та­ни­ка са 49 др­жав­них фа­кул­те­та, по­ка­за­ло је да две тре­ћи­не упи­шу сту­ди­је с ци­љем да се за­по­сле у ино­стран­ству! (Се­ти­те се чу­ве­не кри­ла­ти­це из вре­ме­на Сло­бо­да­на Ми­ло­ше­ви­ћа: „Нај­пре да ди­пло­ми­рам, па да еми­гри­рам”)! „Рас­па­ме­ћи­ва­ње Ср­би­је” се на­ста­вља.

Ми­ну­ле не­де­ље у „Са­ва цен­тру” („На­уч­на за­јед­ни­ца за бу­дућ­ност Ср­би­је” на­ја­вље­но је да ће у сле­де­ћој пе­то­лет­ки у на­у­ку би­ти уло­же­но од 400 (Тан­југ) од 800 ми­ли­о­на евра (Бе­та), од че­га део на за­др­жа­ва­ње мла­дих ис­тра­жи­ва­ча и по­вра­так ви­ше де­се­ти­на из ино­стран­ства.

-------------------------------------

КАР­ЛОВ УГАО - Дра­гу­тин Ми­нић

- Твр­ди се да ће­мо уло­жи­ти 800 ми­ли­о­на евра у на­у­ку. Па, то је на­уч­на фан­та­сти­ка.

- Од­лив мо­зго­ва је на­док­на­ђен при­ли­вом глу­по­сти.

-  До­зва­ће­мо се и ми па­ме­ти, али ка­ко да је вра­ти­мо из бе­лог све­та.

- Бе­ли шен­ген је сред­ство за ма­сов­но ис­тре­бље­ње струч­ња­ка.

- Кад би­смо из­во­зи­ли глу­пост, а не па­мет, за­ра­ди­ли би­смо мно­го ви­ше. На кван­ти­те­ту.

- Кад и по­след­њи па­ме­тан мо­мак оде из зе­мље, одах­ну­ће­мо. Не­ће би­ти ни­ко­га да нас кри­ти­ку­је.

- Мла­ди од­ла­зе из зе­мље са ру­ка­ма у џе­по­ви­ма. Све сво­је са со­бом но­се.

- Пр­во нам је па­мет од­лу­та­ла, а он­да смо и ми за­лу­та­ли.
[url=http://www.delije-caffe.net/forum/index.php?topic=3990.0][Image: stopkrimifudbal.jpg]
Reply
Успех САД задњих 50ак година управо лежи у овоме... "прилив мозгова".
Из целог света долазе им људи на усавршавање, и остају тамо. Не само да они појачавају своје редове, већ слабе своје противнике.
Нама су "мозгови" почели у доба комуниста да масовно одлазе. А задњих 20 година то иде рапидно. Од ратова 1990-их је прошло 10 година. Али мозгови и даље одлазе.  :o
Проблем је што овај сада систем се не разликује пуно од оног Милошевићевог.

Иначе стручњаке често вуку за нос, а богами и за уши, тако што траже да се приклониш њиховој странци  >Sad

Ово је озбиљан проблем, који нико неће да решава. Понајмање неко је пион у туђој партији шаха.
Reply
ПРОСЛЕДИТИ ДАЉЕ, КАО ЗА ВАКЦИНУ ГРИПА!!!

ГЕНЕТСКИ МОДИФИКОВАНА ХРАНА У СРБИЈИ
Обратите пажњу на налепницу испод цене виршли на слици у дну слике, или како генетски модификована храна неприметно улази у наше животе Како се користе светске организација при УН за доношење по човечанство штетних прописа.

Стиже нам Codex Alimentarius!!!
Како би мултинационалне компаније остваривале велике профите и биле фаворизоване на светском тржишту обарају се све досадашње контролне норме у области производње хране, адитива и осталих
додатака храни. Али да би се угушила конкуренција доноси се и велики сет прописи који ће ових дана у Србију донети монструозни Codex Alimentarius.
Вероватно већина нас није чула за Codex Alimentarius, зар не? Ако нисте чули за њега, то значи да је елита постигла свој циљ, јер им управо то највише одговара. Када бисте знали шта је Codex Alimentarius, њихов опстанак би био угрожен. Управо то желимо постићи овим блогом, јер Codex Alimentarius долази. Биће стављен у употребу 31. децембра 2010. Можда вам у овом тренутку то ништа не значи, али пошто вам сад образложим у чему се Codex Alimentarius
састоји, биће вам јасно. Ако после тога почнете да размишљате о њему, мој циљ је постигнут.

Шта је заправо Codex Alimentarius?
Codex Alimentarius је скуп правила за регулацију пољопривреде и потпуну контролу хране од семена до коначног производа. Покушаћу на што једноставнији начин написати шта значи његова примјена:
· Под Codex Alimentarius више није потребно обележавати животиње које су генетски модификоване, што је до сада било обавезно. На тај начин ће се животиње укрштати и тиме ће се уништити природни потенцијал постојећих раса, што је и циљ Codex Alimentarius.
· Све поврће и семе ће бити изложено зрачењу. Тренутно се то ради само код семења и поврћа које је дуго у транспорту, како би остало свеже што дуже. Под Codex Alimentarius ће то бити обавезно за све поврће, семе, животиње и месо.
· Увођењем Codex Alimentarius ће све животиње, које се узгајају за храну или млеко, морати да добију Монсанто хормон раста и Монсанто антибиотике. Иначе, компанија Монсанто је највећи произвођач генетски модификованих животиња на свету. Врло подла, једна
од најподлијих компанија на свету.

Људи ће обољевати због употребе генетски модификоване хране!!! Када се догоди ту ускаче фармација, која ће им нудити помоћ у облику својих лекова.
Готово сви природни лекови ће бити забрањени и означени као опасни, а дозвољени ће бити само фармацеутски производи. Па нека ми неко каже да је хемија здравија од природних производа, како хране тако лекова. Природни лекови су конкуренција фармацији, па их зато желе укинути. Витамински додаци ће моћи да се добију само на рецепт. Codex Alimentarius у основи спречава и укида природно органско ратарство.

[Image: virsla.jpg]
Reply
Само сам се питао када ће генетски модификована храна стићи у Србију... али и пре него што сам желео.

Ширите ову причу где год можете!
Reply
Да се надовежем,

Инкриминализација је процес уношења нових, дотада некажњивих понашања у материјално кривично законодавство. Води се полемика око тога да ли треба унети ГМХ и производњу ове хране у кривично законодавство тј. да ли је треба забранити законом. Постоји доста аргумената који иду у корист забране. Међутим, према подацима УН око 850 милиона људи гладује на Земљи, могућност да се масовном производњом ГМХ тај проблем реши претворио је стварање такве хране у велики бизнис. САД као вид помоћи гладнима деле овакву храну и наравно, угрожене земље прихватају овакву помоћ. С друге стране постоје и оне које одбијају као што је Замбија.

Наравно негативне последице ГМХ су далекосежне и озбиљне. Као најбитније истичу се здравствени проблем, опасно деловање на генетску структуру људи, долази до промене и стварања опасних токсина који су канцерогени и утичу на потомство. Поред овог проблема издваја се и опасност по животну средину тј. генетско загађивање односно "ненамерна" промена генетске структуре земљишта и осталих живих бића.

У овом случају, наше је само да не купујемо ова говна, па макар и гладовали. Поред ова два проблема јавља се још доста опасности које утичу и на нас људе и на животиње и на целу планету.
Искључите ТВ, укључите мозак
Reply

Forum Jump:

Users browsing this thread: 3 Guest(s)