Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Слика данашње Србије..
(12-24-2009, 10:41 PM)Никола Д/С link Wrote: Ево сад је на РТС2 ишао пренос Божићне мисе, занима ме само да ли је неко упућен, да ли се и у ХР на пример преноси наша Божићна литургија, с обзиром на број православних верника?

Да. За Божић и Васкрс.
[Image: 35c0qqq.gif]
Reply
[Image: pravoslavlje.gif]
[url=http://www.delije-caffe.net/forum/index.php?topic=3990.0][Image: stopkrimifudbal.jpg]
Reply
Нормално је да се спомене католички Божић и то је увек и било тако... Такође, преносила се миса, али на другом програму ртс и то је било споменуто у пар реченица у ударним вестима... А ово сад ј страшно, претеривање, као да смо сви католици, али пре свега једна ствар мнооого боде очи!!! Нигде се не спомиње да је то католички Божић него "прослава Божића за Хришћане који га славе по грегоријанском календару"!!! Да ли сте то приметили? Шта вам то говори? Па да су медији добили нови задатак, а то је да се изједначе хришћанске цркве и да се не деле на католичке и православне него на оне које користе један или други календар... Значи унијаћење је пред нама!!! Само ме чуди што сви ћуте о томе... Једино оправдање је што је Свети пост и што не иде да се сада покрећу било какве расправе на ту тему... Тешка времена су пред нама, на свим пољима...
Quote:"Бебе нек се рађају, порука је Севера, нећемо да Србија буде земља педера "
Reply
као и то што су наводно због свињског грипа школски распусти почели по истом календару као у Хрватској..
ВАШЕ ЈЕ ДА ДОЂЕТЕ А ЗА ОСТАЛО ЋЕМО СЕ МИ ПОБРИНУТИ
Reply
Анализа данашњице

ПОСТАЈЕМО ЛИ МИ МОДЕРНИ РОБОВИ?

Већ дуже времена мени по глави се врзма ова мисао, везана за нашу земљу, и поднебље где живимо. Имати данас слободног (независног) човека у глобалном свету значи имати непријатеља. Зашто? Зато што слободан човек не даје лако своју слободу, неће да буде роб, нити да ради за поремећене умове (а то је већ вековима особина нас Срба).
Нове генерације које долазе на свет, не могу имати увида како је раније време живота и рада било. Ово сада се тачно прави калуп, где нас све хоће у ланце, и да робујемо. Зашто ово причам?
Ствари су мало шире, и вишље него што око обичног човека може видети, а и много тише, него што му уши могу видети. Данас је већ сам крај 2009. године (година упамћена по светској глобалној кризи), па је разлог да се сумирају утисци о томе шта је било, и шта нам следи.
Данас рецимо, за разлику од неких ранијих година када је било много лакше живети, радити... сада постаје све теже и теже. Постаје такво тешко време, да не знам колико ће се Србија, и људи у њој исчупати из светске кризе. Разлога је много.. а ја ћу само пар својих утисака изнети.

Криза у Србији се данас дешава из простог разлога што нема ни посла, нити могућности наплате свога рада. Раније, нпр. пре 10-ак година људи су имали мале трговинице где је већина нас ишла да купи у комшилук шта коме затреба. Било је великих мегамаркета, ако коме треба шта на велико. Сада се све свело на велике мегамаркете.. Неко би помислио који је проблем у томе.. тачније, и нема га. Али први поглед увек вара. Једна од велких жеља тајкуна који управљају Србијом јесте жеља, управо та, да подаве не само мале продавнице, већ и мале фирмице.. Сви онда долазе код њих у потрази за послом, где постају наравно строго контролисани!? А прва контрола је преко плате, и радног времена. Погледајте само колико су фирми купили.. земљишта, и наравно, на који начин су све то извели.

Рецимо деценијама уназад уништава се наша пољопривреда. Нема те политичке странке задњих 20 година која је била на сцени, а да није обећавала помоћ пољопривреди и да људи остану тамо. Погледајте само Источну Србију, односно Тимочку Крајину (слично је са другим регионима у Србији, али овде је очигледан пример).. Деценије пролазе, а тамо нема популације, сем пар људи који су остали по државним службама, не би ли се знало да то припада држави Србији?! Ово пишем, јер је то крај богат изузетно природним ресурсима, могао би да произведе много тога, запосли младе људе. Но, велики проблем у томе је што основна ствар тапка у месту.. а то је државно ангажовање! Комунистичка власт није ту пуно улагала, а ни ови који су их наследили поготово, па онда крај 20. века се дочекало са празним школама, кућама, и читавим насељима. Ти људи нису у земљу пропали, нити су испарили. Отишли су у велике градове, или иностранство (али опет велики градови). Живећи и радећи тамо све ово у њиховом завичају остало је да пропадне.. па чак и неке куће које су веома луксузне. Радећи сви ти људи, већином са села, у градовима, постају део калупа, стога контрола неког вишег система, односно модерни робови!

Пошто су друштвене фабрике у Србији пропале још са појавом распада бивше Југославије, и рата, то се отворио нови велики проблем над Србијом. Где са тим људима, како им наћи посао, и шансу да преживе. Током 1990-их, већина тих људи је била незадовољна, и своје незадовољство су исказивали демонстрацијама. Сећам се реченице једног мог старијег пријатеља од пре 17 година, када сам констатовао да на једном митингу тада најјаче опозиционе странке било 100.000 у центру Београда... а он ми каже: "Ништа чудно.. чудим се да није и више, јер већина тих људи је незапослена, и заправо желе посао.. да имају добар посао, скоро нико од њих не би демострирао".
Сада у задње време не примећујем демострације по тој основи, да су масовне, и да кључа велико незадовољство, као тада у прошлој деценији.

Читао сам неки дан податак, каже да у 2010. години ће нас бити 43.000 мање него 2009. години!? Да ли је могуће? Већ годинама се прича о слабом прирасту становништва.. али не ради се само о томе да је морталитет велики, или да је наталитет екстремно мали (ово ћу после да надопуним).. већ и о чињеници да млади људи незадовољни политиком државних институција и послодавцима у Србији, пакују кофере одлазе у потрази за бољим животом. Пазите, одлази снага и прогрес нашег друштва.. људи који требају бити моторна снага наше Србије, они који требају да повећају наталитет. То је исто као када би сте очекивали да вам ауто иде брже, а ви један по један шараф из мотора избаците напоље. Наталитет наравно јесте мали, опет шкрипи код државе.. јер сви се сећамо када је настала фрка што Динкић са Министарством финансија није хтео да ослободи пореза робу за мале бебе... а невероватно колико ту пара може 1 породица да уштеди. Ствар је ишла чак и до покојног партијарха Павла. Али то је доказ да се црква не меша у државу, јер и поред апела Патријарха, порез на дечију опрему није смањен!?! Пре пар година био је податак да 100.000 парова у Србији не може да има децу, односно да су на чекању те помоћи, да се то плаћа, јер је скупо, а нико не гарантује да је успешно. Постојале су неке субвенције државе, али ништа осетно боље.
Да не причам о трагичној ствари како се данас послодавци понашају према младим женама, ако их запошљавају.. Има још једна трагичнија ствар од тога, када младе жене не желе да рађају децу, јер гањају каријеру, и сл.

Из горе изнетог може лако да се види како светски глобализам функционише код нас у Србији, у свим сферама живота, па и код нас на тифо сцени. Нови закони, и сл.

Запажање које сам видео од пре 2 године можда, јесте да Србији рецимо не требају инжењери, односно техничка лица. Раније рецимо имали смо доста фирми која су потраживала инжењере, јер су имали и производе које су могли продати. Како човек рецимо да се данас запосли ако је завршио машински факултет? Када је цео метални комплекс пропао већ годинама уназад.. Застава из Крагујевца цркава као кобила матора.. сада су тек нешто покушали са Фијатом, али видећемо, шта ће се ту направити, јер 3 године уназад само велика обећања стоје.. Исто је и са другим техничким факултетима, односно инжењерима. Све живо од техничке робе, и ствари се увози, ако не из Пољске, Мађарске, оно у Кини ће га направити да је*е кеву и за 10 евра ако треба?! И још најгоре када вам та ствар траје пар месеци, ако не и пар недеља.
Није у питању само један пример.. али често виђам, људе факултетски образоване у Србији (значи државни факултет су завршили), да раде, или траже посао који је са нижом стручном спремом.. на моје питање, зашто то раде, зашто отимају техничарима посао, и за ког врага су се школовали.. 98% их одговара следеће: "Царе, ја морам од нечега да живим, једем, платим кирију.. радим по систему - дај шта даш." Још ми један другар прича свађу са својим родитељима, који су исто интелеткуталци, како му кажу да је неспособан да нађе посао!?

Мене лично пре 20 дана зове лик који је добио од неке моје другарице телефон, да ме пита да уђем у полтичке воде, које ће можда да ми/нама помогну за посао?!  ??? Још човек отворено признаје да је спреман да се полтиички ку*ва, и да ће све да уради, само да добије посао.  :o 
Боже, шта се ово дешава са нама?

Врло често помислим да нисмо заправо ни изашли из зачарног круга!
[url=http://www.delije-caffe.net/forum/index.php?topic=3990.0][Image: stopkrimifudbal.jpg]
Reply
(12-28-2009, 09:43 AM)KizaLion link Wrote: као и то што су наводно због свињског грипа школски распусти почели по истом календару као у Хрватској..

На шта циљаш кад ово кажеш, нисам баш схватио?  :-\
Reply
Мислио је вероватно на то да су школски распуст померили раније, како би се додворавали
овима из Европе, односно да католичка деца не трпе ради тога.
Мада је апсурд да се уводи превремени распуст ради свињског грипа, јер
нисам приметио да ико у Београду придаје томе неку посебну важност.
Ми смо ишли на утакмице, што се каже велики број људи, свакодневно идемо,
крећемо се по граду, и самим тиме може доћи до тога да се зараза брзо преноси
Али.. до тога не долази, већ се преко лажљивих новина напумпава ствар.
Прича се да је Мишковић увезао преко својих фирми 100.000 тих вакцина које
су наводно "бесплатне", а заправо платиће сви они који плаћају држави здравствено
осигурање!? Али увезено је још 200.000 тих вакцина у режији неког другог.
Зато се код нас преко медија толико иу прича о свињском грипу.
Па покушавају на све начине да створе конфузију, и то се ради између осталога
са дечијим распустом  :o
Reply
http://www.novosti.rs/code/navigate.php?...2C%20uzori

Да ли да плачем, или да се смејем..
А ја би најрађе да вриштим, и да узмем мотку..

.ебеш ми све.
Reply
није увезено 300 000 вакцина ако сам те добро сконтао,већ 3 милиона вакцина.
Reply
(01-02-2010, 08:59 PM)дрвосеча link Wrote: http://www.novosti.rs/code/navigate.php?...2C%20uzori

Да ли да плачем, или да се смејем..
А ја би најрађе да вриштим, и да узмем мотку..

.ебеш ми све.

Можда скрећем са теме али морам да напишем оно што ми је на души. Вања Говорко је фантастично описала младе код нас. Скренули смо с курса оног тренутка кад више нисмо могли да владамо сами собом, кад се ђаво увукао у ово друштво. Оно што сам приметио, а то је, да генерација 90. - 95. је тотално изопачена, не постоје вредности, све се гледа кроз моћ и богатство.  Ер макс је постао ствар коју пошто пото морају да имају. Кад видим женску особу, која их носи окрене ми се цео стомак, гаде ми се. Нису ни свесни колико бола и патње су нам донеле те чувене деведесете. Нисам ни ја толико валидан да могу да просипам неке мудрости, али сам опет довољно одрастао да могу да разликујем добро од лошег. Мислим да сви ми треба да се запитамо и да се погледамо у огледало и да кренемо "да чистомо своје двориште". 
Искључите ТВ, укључите мозак
Reply

Forum Jump:

Users browsing this thread: 3 Guest(s)