Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Слика данашње Србије..
Прва и друга Србија

Нема те теме, нема тог тренутка и нема тог повода око којег се такозване „две Србије“ неће спорити. Прва и Друга Србија налазе се на супротним странама чак и на тему сахране патријарха Павла.
Логично! Све што Прва Србија воли и поштује биће критиковано, нападнуто и исмејано у Другој Србији. Свако јединство Прве Србије изазива панику и бес Друге Србије, а свака љубав Прве изазива мржњу Друге.
Тако су се ових дана могли прочитати коментари у којима представници Друге Србије са згражањем констатују да је неко, намерно, хтео да од сахране патријарха Павла направи већи догађај и од „Брозове и од Ђинђићеве сахране“! Затим, да нико у том лудилу није мислио на атеисте(!), да је Борис Тадић искористио Патријархову смрт за личну промоцију, да је спојио државу и цркву, да министар просвете заслужује кривичну пријаву јер је сугерисао да на дан сахране деца не иду у школу, да је градоначелник Београда ненормалан јер је прогласио дан жалости у Београду, да је јецај Амфилохија Радовића био лажан, да је овом сахраном уведен паганизам на улице главног града, да је државна телевизија намерно обукла своје водитеље у црно, да није било шесто хиљада људи на улицама и трговима, и да су Срби, генерално, народ који би лудо забавио Фројда.
Колико би људи Прве Србије, у погребној поворци, задовољило Другу Србију? Сто хиљада? Десет хиљада? Да ли би ствари прошле са мање мржње и злурадости да је Тијанић своје водитеље обукао у цветне кошуље? Да Драган Ђилас није прогласио дан жалости, да опело није приказано на телевизији, и да се појавио неки декрет из ЦК који би грађанима забранио да дођу на сахрану, како би Брозова остала највећа икад виђена на улицама Београда?
Да ли би било другачије, да није онолико сликан крст, и Храм Светог Саве, да је, некако, било мало мање православља, и српских свештеника, да су се људи мање крстили, да су били мало мање утучени, мало мање достојанствени, да су
се смејали или потукли, на пример, да је поворка била дивљачка, а говори запаљиви, и да Прва Србија није спонтано изашла да ода последњу почаст старцу који је постао синоним моралне светлости у овој ојађеној земљи?
Сигурно је да би Друга Србија била задовољнија.
Друга Србија не воли кад Прва Србија поштује и воли некога ко је Другој Србији безначајан. Друга Србија не подноси пристојност Прве Србије, њено достојанство, њену спонтаност. Друга Србија не може да схвати да је могуће да се у овој земљи, без политичког позива, без митинга, без идеје о „злочиначком удруживању“ , без мржње, зависти и свести о политичким поделама, могу окупити људи који не ломе излоге и не носе мотке?
Друга Србија не може да схвати да Прва Србија има дрскости да пред целим светом, и нарочито пред Другом Србијом, која је плаћени опуномоћени представник тог света међу нама, покаже колико поштује и слави живот православног великодостојника. Друга Србија мрзи чињеницу да Прва Србија, ничим изазвана, одједном показује колико поштује једног старца који ничим није допринео уласку Србије у НАТО , ни приближавању Србије Европској унији, и који никада ништа није рекао о лустрацији, него се само молио Богу, вређајући тиме Другу Србију, која у Бога не верује.
Друга Србија не може, очигледно, да поднесе да је Прва Србија толико велика. Да се може бити пристојан грађанин са свећом у руци. Да три скупљена прста не означавају више злочинце, и ретроградне умове. Да постоји неки дубоки унутрашњи разлог због кога ће људи мирно, сатима, стајати у реду да се поклоне моштима једног скромног човека. Друга Србија не може да поднесе чињеницу да ће Српска православна црква, овог пута бити на добитку од спонтаности, достојанствености и масовности Прве Србије. Да ће и Србија бити на добитку. Пошто, Друга Србија, добија, само кад Прва Србија губи.

[url=http://www.delije-caffe.net/forum/index.php?topic=3990.0][Image: stopkrimifudbal.jpg]
Reply
Један од најбољих текстова Мирјане БМ.
Алал вера.
[url=http://www.delije-caffe.net/forum/index.php?topic=3990.0][Image: stopkrimifudbal.jpg]
Reply
(11-22-2009, 03:31 PM)дрвосеча link Wrote: Један од најбољих текстова Мирјане БМ.
Алал вера.

Мирјана Бобић Мојсиловић писала претходни текст??! Ко што и ти рече , свака јој част, али нисам имао појма да су њени ставови толико блиски "првој Србији" тј. јединој правој Србији...
Quote:"Бебе нек се рађају, порука је Севера, нећемо да Србија буде земља педера "
Reply
Читао сам неколико њених текстова у Новостима и био сам баш обрадован. С тим да је Србија само једна, ова "прва", а ова малобројна идиотска групица нема право да се назива икаквом Србијом. Они и не знају шта је Србија.
[Image: 35c0qqq.gif]
Reply
Ja сам до сада читао понеке њене текстове. Она потиче из патријахалне породице, са Кордуна иначе (колико сам ја упознат).
Познати је новинар и публициста.
Једно време је упала у очи због познанства са тадашњим премијером Србије, где није приметила колико је вешто упала у замку осталих новинара и политичара.

Ово сада као да је мене питала шта ће да им напише  ;D
Reply
(11-22-2009, 09:01 PM)дрвосеча link Wrote: Ово сада као да је мене питала шта ће да им напише  ;D

Па то ти причам... Знам да је врло образована, интелигентна жена, али нисам до сада обратио пажњу на њене ставове јер ми је деловала (не знам зашто) као она "друга" - малобројна србија... Извињавам јој се!!!

А управо сам пребацио канал јер су ми се смучила два представника те друге дефинитивно дебилне и хвала милом и драгом Богу малобројне србије... На утиску недеље два идиота мраче о сахрани Патријарха, о цркви, о говору Тадића, о свему и свачему, само како би укаљали величину догађаја и умањили број верника... 

Quote:"Бебе нек се рађају, порука је Севера, нећемо да Србија буде земља педера "
Reply
(11-22-2009, 09:55 PM)Red Star Forever link Wrote: А управо сам пребацио канал јер су ми се смучила два представника те друге дефинитивно дебилне и хвала милом и драгом Богу малобројне србије... На утиску недеље два идиота мраче о сахрани Патријарха, о цркви, о говору Тадића, о свему и свачему, само како би укаљали величину догађаја и умањили број верника... 

Ja сам одавно престао да гледам те крелосе.. пар путам сам погледао "Утисак недеље", и видео колико је то строгополитички диригована емисија из кухиње, која више него очигледно нас Србе жели да понизи, и представи као марсовце.
Оно што сам сигуран, да ми као народ ништа више или мање немамо лоших, примитивних, неписмених људи од неког другог народа у региону, или Европи. Само је фора што се нама просто навлачи силом та лудачка кошуља и све остало.

Сахране Његове светости партијарха г. Павла сам се искрено прибијавао само из разлога што је велика могућност постојала да неко то користи у личне сврхе или да се намерно праве екцеси... а све са циљем да нас још 1 понижава. Ово прво није испуњено, а ово друго јесте.. Колико је било могуће спречити први страх.. то ни сам не знам.

У целом том тексту Мирјане БМ, мени је овај део култан.
Quote: Друга Србија не може, очигледно, да поднесе да је Прва Србија толико велика. Да се може бити пристојан грађанин са свећом у руци. Да три скупљена прста не означавају више злочинце, и ретроградне умове. Да постоји неки дубоки унутрашњи разлог због кога ће људи мирно, сатима, стајати у реду да се поклоне моштима једног скромног човека.
Reply
http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/...0%B0+.html

Не бих волео да о оваквој теми ћутимо.
Не тиче се директно нас, мислим трибине и око трибине. Али свакако да сви ми имамо жена у породици или околини, које су жртве (психичког или физичког) насиља.

Какво је ваше мишљење о овоме?
Јер као што се види, Србија има закон о породици и насиљу у породици, али као што ми једна другарица, која ради у СОС центру каже.. то код нас не функциоише.. као и већина других закона.
Reply
Quote:Не бих волео да о оваквој теми ћутимо.
Не тиче се директно нас, мислим трибине и око трибине. Али свакако да сви ми имамо жена у породици или околини, које су жртве (психичког или физичког) насиља.

Какво је ваше мишљење о овоме?
Јер као што се види, Србија има закон о породици и насиљу у породици, али као што ми једна другарица, која ради у СОС центру каже.. то код нас не функциоише.. као и већина других закона.

Одлична тема, свака част..
Ево и ја ћу рећи нешто о томе. Управо због тога што закон не функционише, много жена се и плаше да пријаве злостављање. Јел шта ће постићи ? Он ће можда провести пар месеци у затвору и онда кад изаће може бити још горе. Ја сам радила са једном женом коју је муж константно тукао и никад га није пријавила, јел се плашила. Најгоре је што и та деца гледају то и многи постану баш такви као и њихови очеви.

Reply
(11-26-2009, 08:13 AM)ДРАГАНА НС link Wrote: Ево и ја ћу рећи нешто о томе. Управо због тога што закон не функционише, много жена се и плаше да пријаве злостављање. Јел шта ће постићи ? Он ће можда провести пар месеци у затвору и онда кад изаће може бити још горе. Ја сам радила са једном женом коју је муж константно тукао и никад га није пријавила, јел се плашила. Најгоре је што и та деца гледају то и многи постану баш такви као и њихови очеви.

Да.. страх је нешто што највише плаши жене из нашег друштва да пријаве злоостављање. Тим пре што ако силеџија и доспе до затвора, излази врло брзо.. а то је бољка нашег друштва, и наравно државних институција које не могу да се изборе са тиме.
И данас се сећам жене која је морала да шета гола кроз град (неки у унутрашњости), а у пратњи кума, који је ишао аутом поред. Наводно да ју је муж натерао на то јер је учинила прељубу. Сада.. да ли је то тачно за прељубу, или не.. тиме не желим да се бавим. Оно што дебилу свакако није јасно, да жена има на хиљаде, и ако га та жена не воли, треба да пронађе другу.. а не да бије и понижава супругу.

Такве људе искрено сажаљевам, када су спали на тај ниво да морају да се јуначе пред женама (тачније је видим поенту).. Ако вам човече не иде, и нема више љубави... па разиђите се ко људи, и тражи другога..
Једна ствар која овде може бити контрапродуктивна јесте мешање са стране.. типа неко из њене фамилије да пребије мужа и сл. То опет целу ствар доводи до апсурда.

Мени само није јасно, како ово може да фунционише у западноевропским земљама, а код нас не може!?
Reply

Forum Jump:

Users browsing this thread: 4 Guest(s)