Threads: 2
Ближи се овогодишњи сајам књига у Београду, па сам имао на уму да разменимо мишљења о литералним делима, у ишчекивању нових утакмица и победа, што фудбалских што навијачких. Да мало прекратимо време а и може бити веома корисно и поучно. Надам се да администрација неће имати ништа против. Па ако има неко неки предлог да се нађе и купи по која књига не би било лоше. Мене лично интересују историјски догађаји, новији или старији,везани за српску историју и српски народ. Дела аутора из Србије или оних овде мање заступљених из Републике Српске или Републике Српске Крајине о животу и нажалост мучном страдању Срба преко Дрине. Да видимо и прочитамо и њихова књижевна дела, романе и истините догађаје која су овде код нас на маргини српске књижевности. Било да су догађаји из даље или ближе српске историје. Па ако неко зна неки мање популаран или тотално непознат наслов неког дела нека то објави на овој теми. Јер стварно ми је заморно постало да слушам приче о назови романима и књижевним делима београдских камењарки и курви и њиховим писањима о ноћним сексуалним фантазијама кроз које су пролазиле и блудном и гламурозном животу тамо неког ‘’српског џет-сета’’, и осталих дебилних романа новокомпанованих страних аутора који су овде код нас све више заступљени, и о којима се буче и галами на сваком кораку. Наравно не кажем да су баш сва та страна књижевна дела глупости али ова нова јесу глупости и то какве. И тужно је што уопште носе епитет ''књижевно дело’’. Нека се и таква дела помену овде на форумској теми (мада чисто сумњам да хоће), али мене лично то мање интересује (а верујем и остале) јер руку на срце ни нема шта да се ту прочита паметно и да ваља. Мени су претензија домаћи аутори и њихова литерална дела и писања, и управо због тих дела и отварам ову тему.
Кокеза лопове !!!
Threads: 61
Моја топла препорука:
Јован Дучић : Верујем у Бога и Српство
Владимир Ћоровић : Историја Срба
Да чујемо даље...
Threads: 3
10-21-2009, 07:33 PM
(This post was last modified: 10-21-2009, 07:36 PM by ЧИЧА КЕЖУЛТРА.)
брате Кука видјех тему и одмах као да сам знао да си је ти отворио ;D свака част...
препоручићу свима-теби и мени драгог аутора Милета Кордића а поготово његово дјело "Јелена 93",вансеријски написано...
Такође препоручићу и једног страног писца Ирену Дајмонд дјело "Црвени шатор",овако по писању на форуму чини ми се као идеално за браћу НиколуБГ и РСФ-а(пс-упоредо се треба читати "Стари завјет" и ова књига,схватићете при средини књиге зашто,јел се ради о старозавјетним догађајима испричаним на други начин)...
пробајте наћи и Мирољуба Јевтића "Од исламске декларације до вјерског рата у бих",поготово они које занима како је ислам постао тако утицајан на овом подручију...врло поучна књижица..малена,сажета а много ствари каже,такође ту имате и као додатак "исламску декларацију" Алије Изатбеговића гдје се може видјети уствари чему то теже муслимани и њихова сда на регионалном подручију Босне....
ту је наравно и П.П.Његош и "Горски вијенац",књига за коју би било срамота да се нема....
пс-за љубитеље наше поезије ту је Алекса Шантић "Песме" - препоручујем његовог "Победника"-пјесма која говори о много чему а поготово о нечему својственом нама...
Па јесте да видимо кад смо већ ту ко шта има да предложи да се потражи и купи.За Милета Кордића и његова дела не треба трошити речи уопште. Врхунска су. Не само Јелена 93 него и Јелена 2001 па још и ''ЂЕНЕРАЛ-један народ а два господара'' па ''Раскол'', ''Заклетва'', ''Манита земља Србија'', ''Пресуда вожду'' и остале књиге. Ко год буде у прилици да купи неко од његових дела, невезано за сајам или овако мимо свега у књижарама нека то и уради јер неће зажалити ни један динар који је дао. Ем је цена више него симболична а и књиге се читају се у једном даху. Поред Кордића ту су и дела Момира Крсмановића везана за други светски и последњи отаџбински рат углавном у околини Вишеграда, Горажда и Фоче које би требало свако да прочита јер су дела итекако занимљива. И још да напоменем само Јована Радуловића и његове књиге углавном писане о животу српског народа у Крајини, и његово капитално дело о паду Републике Српске Крајине - ''Од Огњене до Благе Марије''. А ове књиге што сте навели покушаћемо да нађемо и допунимо кућну библиотеку  а чућемо и остале шта кажу.
Кокеза лопове !!!
Threads: 0
(10-21-2009, 08:01 PM)Капетан Кука link Wrote:Па јесте да видимо кад смо већ ту ко шта има да предложи да се потражи и купи.За Милета Кордића и његова дела не треба трошити речи уопште. Врхунска су. Не само Јелена 93 него и Јелена 2001 па још и ''ЂЕНЕРАЛ-један народ а два господара'' па ''Раскол'', ''Заклетва'', ''Манита земља Србија'', ''Пресуда вожду'' и остале књиге. Ко год буде у прилици да купи неко од његових дела, невезано за сајам или овако мимо свега у књижарама нека то и уради јер неће зажалити ни један динар који је дао. Ем је цена више него симболична а и књиге се читају се у једном даху.
Слажем се 100%!!! Такође сличан, тј. готово исти стил писања има и Вук Драшковић чије књиге исто топло препоручујем. Зајебите политику-1000 је бољи писац него политичар.
Потражите од Данка Поповића ''Књига о Милутину''-по мени најбоља књига икад написана о Србима! Пуна ироније-каква нам је и историја! Мислим да је задње издање од издавачке куће ''Каирос'' из Сремских Карловаца и тври је повез!
Такође ако налетите на штанд гдје има доста књига од Агате Кристи узмите што више можете-нећете се преварити сигурно. ;D
Дајте да чујемо још!
Threads: 83
10-22-2009, 06:04 PM
(This post was last modified: 10-22-2009, 06:06 PM by Red Star Forever.)
Можда нећу бити оригиналан, али Игор се дотакао Дучића а мишљења сам да сва његова дела треба да поседује свака кућна библиотека... Доста се на неким другим темама спомињало, али сем књиге коју је Игор препоручио од овог великана српске књижевности препоручујем: "Благо цара Радована" и "Јутрења с Леутара"... "Духовни разговори" Владета Јеротић...
Такође, сјајна књига за почетнике, оне који се први пут сусрећу са причом о четницима, књига "Четници" - кратка историја четничког покрета - од Синише Глобаревића и Александра Настића...
Од мање озбиљних дела, за оне који желе да се осамостале и почну да живе ван родитељског дома, из искуства препоручујем "Гастрономски дневник - кувар од 1000 рецепата" Вокија Костића, мајстора кулинарства ;D Наравно, ако немате довољно да се храните по кафанама или жену/девојку која хоће спрема
Quote:"Бебе нек се рађају, порука је Севера, нећемо да Србија буде земља педера "
Ма џаба нам Гастрономски дневник кад се код нас углавном једе оно што се каже на врат на нос тј. с' ногу, осим викенд ручкова (кад нема гостовања)  .
Кад је већ РСФ поменуо четничку литературу има једна књига коју је издала издавачка кућа Погледи а зове се ''Витезови на бранику отаџбине'', заснована на истинитим ратним догађајима из отаџбинског рата са прве линије фронта у околини Мостара,Невесиња и Билеће. Књига је махом писана у дијалогу, и о акцијама српске војске у том делу Херцеговине. Не могу се сетити имена аутора јер немам ту књигу, прочитао сам само делић преко интернета и бар се мени чини веома интересантна. Биле су неке заврзламе са том књигом мали тираж, држ' не дај, повуци-потегни доштампа се, брзо се распрода и никако је нисам могао наћи чак ни у књижарама матичне издавачке куће. И када их упитам за ту књигу као да сам питао за атомску бомбу, одмах се праве гримасе. Надам се да ћу имати више среће на самом сајму.
Још могу да препоручим и књигу ''Помама сведочанства о новој ндх'' аутора Николе Станојевића. Заправо то је више као документ спакован у књигу, са писањем о акцијама,спрегом и плановима усташке власти и емиграције из Сантајого де Чилеа и Лиме са почетка 90-тих година. Ето, ко о чему баба о уштипцима, (да не поменем неки други кочијашки израз  ) па тако и ја о оваквој врсти литературе, а ви ми не замерите и праштајте. Ако ми још нешто вредно помена и мени занимљиво падне на ум написаћу.
Кокеза лопове !!!
Threads: 19
Лепо је што овде пишемо и о Сајму књига... 
Свакако то је подизање ителекта и националне свести. Добре сте књиге помнули.. али ја бих вам препоручио још пар књига.
Прва је о Леониди, спартанском војсковођи који је херојски погинуо у боју са Персијанцима којих је било 40 пута више. И тако спасио грчке државице.
Друга је о Путину.. знам да их има више, али пробаћу да ископам тачан назив.. ради се о томе шта је он све радио пре доласка на престол Русије, и један мањи део његове владавине. Интересантан је део приче из 1989. када се распада Варшавски савез, пада Берлински зид, повлаче се Руси из Источне Немачке... а он је у то доба био у Дрездену, као један од водећих оперативаца КГБ.
Трећа књига је књига о усташама са Зринске Горе, аутора Милоша Милета Кордића (кога сте већ споменули). Зринска Гора се иначе налази на Банији, уз границу са БиХ.
Мада имате и оне шалала књиге типа "Ветрењаче Богова", од Синди Шелдон.
[url=http://www.delije-caffe.net/forum/index.php?topic=3990.0]
(10-23-2009, 08:06 PM)дрвосеча link Wrote:Друга је о Путину.. знам да их има више, али пробаћу да ископам тачан назив.. ради се о томе шта је он све радио пре доласка на престол Русије, и један мањи део његове владавине. Интересантан је део приче из 1989. када се распада Варшавски савез, пада Берлински зид, повлаче се Руси из Источне Немачке... а он је у то доба био у Дрездену, као један од водећих оперативаца КГБ. Мислим да је наслов књиге Путин-Повратак Русије, аутора Роја Медведева. Много добра књига о животу и сазревању Владимира Путина у најутицајнијег човека на свету, па чак су и описани љубавни јади плавокосог сиромашног момчића са окрачалим панталонама и девојке из богате породице. У књизи је и написано како је Људмила пала на Путиново шмекерство  . Али има и још једна, можда и боља књига а зове се ''Како сам вратио Бога у Кремљ'' са паралелном причом о царској породици Романов и Путиновој борби за Православље.
Можете још покушати наћи књигу ''Чувари завичаја'' од Веселина Џелатовића Павлова, са радњом о шиптарско-балистичком лобију с' краја другог светског рата и за време проклетог комунизма, па све до егзодуса српског народа 2000.године са простора Косова и Метохије.
Вредна помена је и књига ''Црни вјетар'' Вељка Мијовића о борби мојковачких ветерана, црногорске Равне Горе под командом Павла Ђуришића са балистичким бандама и скендербег дивизијом на планини Чакор на црногорској граници са Метохијом. Заправо то је била четничка одмазда за шиптарски покољ над српским живљем у Црној Гори. Сад је скоро изашло ново допуњено издање те књиге које стварно треба имати.
ПС Дрвосеча 'ајде молим те покушај да се сетиш назива те Кордићеве књиге што си поменуо у претходном упису, јер ми је тотално непозната, а и никако је не могу наћи без тачног наслова. Узалудно је
Кокеза лопове !!!
Threads: 28
Прво буквар : Р. А Рајс "Чујте Срби"
|