Threads: 2
Pogledaj na DC++. To je inace stari mix, koliko se ja secam ja sam ga prvo imao na nekoj kaseti, a kasnije su ga dobri ljudi prebacili u mp3...
Na DC++ bi trebalo da ga lako nadjes. Samo kucaj nase hubove, sigurno ga ima neko...
Threads: 0
Da li ovo "promena ideja" ide na ritam Bad Religion-a i "change of ideas, change of ideas
what we need now is a change of ideas"? Ne peva se cesto ni meni najomiljenija "Mi tebi pevamo,titulu slavimo...",nastala odprilike u isto vreme kao i "Zvezda je sampion,sve je gotovo...",ima mozda tome dve godine.
Threads: 3
Sa severa digla se prasina, proradila Zvezdina masina ...
Threads: 7
Quote:Da li ovo "promena ideja" ide na ritam Bad Religion-a i "change of ideas, change of ideas
what we need now is a change of ideas"? Ne peva se cesto ni meni najomiljenija "Mi tebi pevamo,titulu slavimo...",nastala odprilike u isto vreme kao i "Zvezda je sampion,sve je gotovo...",ima mozda tome dve godine.
Da,jeste...
Pevace se ako budemo pri tituli, a pevala se posle brodova a kasnije pri povratku iz Smedereva pravo u 29.ti...
S
Threads: 1
marakana neka sad cela ustane
i neka pesma ne stane
sa zvezdom sve do pobede!
na na na naaaaaa...
meni extra pesma!
Threads: 0
Te brodice sam propustio,kajem se i dan-danas  . Ima jos jedna pesma,koju sam samo jednom cuo pre par sezona,pre derbija u kupu,cini mi se, Heroes su je pevali:"Sedim na camcima,pecamo kederi,aleale,aleao. Pucaju flesevi,plutaju lesevi,aleale,aleaoo". Mnooogo zarazno,njihova interna fora verovatno,ali ja nisam mogao da je izbacim iz glave.
Threads: 76
Threads: 18
Shteta samo shto se ne update-uje vec duze vreme...
Threads: 76
Овај топик би могао да се претвори у акцију прикупљања текстова свих песама које су се певале на Маракани.
Пошто је и "Критичар" (delije.net) допринео да ова тема постане актуелна, цитирала бих неке његове текстове везане за ову тему (можда је неко пропустио) :
Quote:
Ajde da se skoncentrisem lepo i napisem braci kako se nekada navijalo.
Sedamdesetih godina kao inspiracija su sluzile uglavnom revolucinarne melodije , kao i neke narodne.
Na primer na melodiju "Listaj goro cvetaj cvece , Crna Gora u boj krece ", pevalo se "Nasa Zvezda u boj krece ". Ili pesma koja se pevala na radnim akcijama " Podignimo u vis cela , mi junaci rada svog, nasa zemlja bice cela , da nam zivi , zivi rad " - pevalo se " Podignimo u vis cela , navijaci Zvezde svi, srce gromko nek nam zbori, najbolji smo najbolji " . Pa je onda bila narodna melodija "Igraj mala na colove , dacu konje i volove ' koja se pevala ' Igraj Dzajo na golove, jebi konje i volove; ti si Dzajo majstor medju majstorima blago timu koji tebe ima ". Ima jos dosta toga. Puno se skandiralo i tapsalo . Mislim da je protiv Trepce negde krajem sedamdesetih postavljen rekord kada se celo drugo poluvreme skandiralo bez prestanka. Ima jos dosta toga .
Legendarna pesma "Racunajte na nas " se pojavila u to vreme u Zvezdinoj Reviji i napisao je neki nepoznati navijac jer su u to vreme ljudi slali pesme koje su sami smisljali . Verovatno znate da je to melodija Djoke Balasevica koja je pobedila na nekom omladinskom festivalu. Vec na prvoj sledecoj vaznijoj utakmici je pocela da se peva, jer su ljudi u to vreme masovno citali Reviju i znali su tekst na pamet.
Onda se na primer 1980. (izvinite me ako gresim za godinu ranije ili kasnije ) pojavio letak sa tekstom pesme na melodiju :'Fijaker stari " od Zvonka Bogdana , a tekst je bio :
"Setite se onih davnih dana ,
kad ste nekad dobri bili vi ,
setite se onog Partizana,
o grobari ispasce te vi.
Na Marakani opet pesma stara,
stadio pun svi pevaju u glas ,
ponovo smo bolji od grobara
a parni valjak opet trazi spas.
A spasa nema , nece ga ni biti
jer nasa Zvezda najbolja je sad ,
grobari ce opet suze liti '
a pesmom ce se orit beli grad !"
Tih nekoliko sezona je Partizan stvarno bio los i uvek je bio u donjem delu tabele.
E onda se protiv Intera pojavio letak sa natpisom pesme :
"Avanti popolo , a lari skosa
La Stela Rosa, la Stela Rosa.
La Stela Rosa la triunfera ,...",
a na drugoj strani je bio tekst na istu melodiju , ali napisan za tu priliku :
" Altobeli dugoga nosa
zajebala te La Stela Rosa ,..."
To bi bilo za to vreme .Totalno sve originalno i bez ugleda na bilo koga .
Na prelasku iz sedamdesetih u osamdesete , vazna karika za navijanje je bio tadasnji vodja Toda .
Donosio je poklopce od serpi ofarbane u crveno-belo i sa njima kako bi se sto jace culo davao takt koji je trebalo navijati . Organizovao bi sever tako sto bi ga podelio na dva dela , da jedni odmaraju dok drugi navijaju , a onda bi dao znak da se svi ukljuce u navijanje i nastajala bi prava euforija.
Onda je imao foru da recituje pesmu na melodiju "Visegrade grade ..."
koja je ovako glasila (samo deo od prilike ) :
" ...
Pizon kicme lomi ,
eto cujte ljudi mi smo sampioni ,
nek Partizan sada gorke suze roni .
U zvezdinom timu nema slabog mesta
svi su sada bolji od cuvenog Besta ,
igraju ko jedan , misle ko hiljadi
i zato na severu svi sada pevaju "
i onda gromiglasno navijanje "Zvezda" bez prekida .
Jednom su tako doneta i neka burad protiv Partizana , koja su ostala i protiv Hajduka. Poenta je bila da se stoji na njima kako bi se bilo stabilnije nego na sipci i kako bi se davao ritam umesto bubnjeva.
Prvi deo osamdesetih je bio mozda najbolje navijanje na severu . Vec su pocele da se navijaju modernije pesme , kao i da se skidaju englezi koji su bili uveliko u modi .
" Na Balkanu ima grad ... "
" Volim Zvezdu ja ... " ("U tem Somboru ").
Zaboravio sam da napisem da se obavezno pevala najmanje 2-3 puta zvezdina himna . To mislim na onaj period sa kraja 70ih, pa "O Zvezdo , Zvezdana ..." ("Sosana") i legendarna " Kad ja umrem i ostavim telo..."
Od engleza se skinulo
- " Hajdemo napred , crveno - beli ... " ("Kad svetci marsiraju ")
- "Zvezda , Zvezda... " ("You'll never walk alone") , ona se navijala dugo u krug bez prestanka .
- mnoga skandiranja sa engleskih stadiona
Bilo je i mnogo promasaja pesama - melodija koje suy za danasnje vreme sramota :
- " Navijaci zvezdini , beogradske Delije, ... " ("Kapetan Lesi" )
- " Salove u ruke zapevajmo svi, pusite nam kurac glupi grobari " ("Sote mori sote"
- "Dok srce kuca u nama, ti Zvezdo nisi sama ..." ("Dok palme njisu grane")
- " Sitnije Zvezdo sitnije , pokazi im najbitnije " ("Sitnije Cile , sitnije ").
Ali bilo je i punih pogodaka :
- "Crvena Zvezda, Crvena Zvezda, Beograd" (sto navijamo "Ih libe Rote Stern")
- " Delije, Delije , Delije smo mi " / nismo culi ni od koga ali su po zakonu verovatnoce i ostali smislili pesme na istu melodiju . Ista stvar je i sa sledecom melodijom .
- " Idemo sviiii na stadion , gde nam igra sampion,
Sampioni to smo mi, navijaci zvezdini .
I zato Zvezdo volimo te mi,... " (" Zuta podmornica") .
Nama srbima je " U tudjega tatka, pogolema patka " ili ti " sa druge strane zelenija livada" . Uvek nam se svidja ono drugo . Tako smo nazalost napustili ovu originalnu verziju koju smo prvi poceli da pevamo i prihvatili onu italijansku " Napred Zvezda - Zvezda sampion - Napred Zvezda ale , ale ale "
Pevala se i ona :"Crven dresic joj nano , crven dresic; Crven dresic nosi Milos Sestic ... " Uopste u to vreme se puno paznje posvecivalo fudbalerima ("Rodilo se dete musko po imenu Savic Dusko", "Zvezda ima svoga sina svoga Rajka Janjanina " , " Mi imamo golmana sto na golu stoji , zovemo ga Dika, nikog se ne boji ", itd... ) .
Pocele su i da se pevaju nacinalne pesme koje su se najbolje cule , narocito kada se igra protiv hrvatskih klubova : "Oj Vojvodo Sindjelicu " (pesma koju je sever najbolje odpevao do danas) , "Mars na Drinu" , "Tamo daleko" ,"Igrale se Delije ". Ponekad se i stidljivo navijalo :"Od Topole pa do Ravne Gore, Zvezdine se , Zvezdine se zastave vijore ". Ili :"Drmami se na subari cvece, poklacemo , zaklacemo ko za Zvezdu nece" (ovo se samo pevalo na ulicama u Zagrebu).
Bilo je mnogo pesama za jednokratnu upotrebu tipa "Salove u ruke ajmo dlan o dlan ; jebacemo Banjik dok ne svane dan". Ili kada se pobedi u Novom Sadu :"U Novom Sadu eee , uzesmo bodove" ili u Nisu :"Niska Banja topla voda , uzeli smo oba boda ".
Mnogo uvredljivih pesama za grobare, splicane , purgere .
Napisao sam da je bilo mozda najbolje navijanje, jer severu nisu trebale sipke, megafoni i razglasi da bi navijao. Svako je znao zasto je tu , a ekipa je bila pri vrhu severa do istoka i od nje je sve pocinjalo - spontano . A glas se koncentricno sirio u krug , kao talas . Pesmu bi prihvatalo sve vise ljudi. Jezgro su sacinjavali ljudi koji su na svakoj utakmici bili jedni do drugih i nije bilo nikoga koga je bilo sramota da se dere. Ponavljam , DA SE DERE dok navija, a ne ovo danas sto skoro svi sebi pevaju u bradu i necuju samog sebe .
Jos nesto da dodam za sedamdesete . Jedan od hitova je bilo skandiranje :
"Ja Zvezda, Ja Zvezda, Ja Zvezda, Zvezda, Zvezda " i u isto vreme se navijalo ostrim pokretom ruke i stisnutom pesnicom u ritmu skandiranja.
Ili jos nesto zanimljivo :" Zige-zage , zige -zage leoleole" i dok se to navija, obavezno sedeci, nogama bi se tupkalo o pod da se stvori sto veca buka.
Ajde da napisem i za tu drugu polovinu osamdesetih , ciji se uticaj oseca i danas .
Apsolutno je uticaj na sever bio 80% italijanski. Pesme bi nastajale tako sto bi neki momci putovali u Italiju da odgledaju neku zanimljivu utakmicu i vracali bi se sa novim melodijama. I danas se mnoge pesme od tih pevaju :" Pune tribine...", "O mama, mama , mama...", "Na suncu kisi, zimi snegu,...", "Na celom svetu mi je sve " , "Samo Zvezdu volim ja /Crveno-beli mi smo sa vama", "Kada igras Zvezdo ti ..." , " Ljubav si mi jedina,...", "Napred Zvezdo, samo napred...", "Crvena Zvezdale , nananana,ooooo...."Ale, ale, ale oooo "(mogu da ti puse...), itd, itd...
Od grka (tacnije od navijaca Panatinaikosa posle utakmice 1986. ) smo uzeli "Evroviziju" i "Zvezda-le" (sa podignutim rukama ) . Mozda godinu dana kasnije , Aris je igrao neku vaznu kosarkasku utakmicu sa grobarima. Doslo ih je puno u Beograd i od njih smo videli ono kada se okrenu ledja , zagrli i navija "Oooo". I od njih smo naucili najznacajniju stvar, da pevamo neku pesmu dugo bez prekida. Oni su to pevali na melodiju " Stadion pun , u dimu sve ...". I to su pevali celo drugo poluvreme, skinuti do pojasa i sa neverovatnim fanatizmom .
Na zalost nasem narodu se uvek dopada nesto tudje . Smisljeno je gomilu pesama koje niko nema , ali jednostavno to nije bilo interesantno ostalima da pevaju. Nekako su se "evropskije" osecali kada bi culi negde poznatu melodiju (npr navijaci Rome, Milana, Sampdorije...) . Tek bi je onda prihvatali da pevaju .
Od pesama koje smo sami obradili melodije, a da su koliko toliko zazivele su (ima ih jos , ali su ovo prve kojih se secam ) :
- " Ja imam bolest kojoj nema leka ... " ("Marina")
- " Volim te Zvezdo ja, do groba sam ti veran Zvezdo to znaj.... " ("Le Milau" ili slicno od francuske pevacice Edith Piaff).
- " Svaki pravi srbin to je Delija i za svoju Zvezdu do smrti navija " ("Lili Marlen" by Zelja)
- "Crvena Zvezdo samo tebe volim ja, ... " ("La cucaracha").
One koje nikad nisu zazivele :
- " Zvezdu vole njene Delije , jer Zvezda je Zvezda ..." ("Viva Espana")
- " Zvezda je najbolja mi svi to znamo...." ("Seviljski berberin").
- " Ovo je himna samo nasa, himna svih ludih zvezdasa..." (neka meksicka melodija iz crtanog filma Brzi Gonzales).
I tako dalje, i tako dalje.
Od novijih engleskih, jedino se navijali "Every go " , a kasnije "Crvena Zvezdo pobedjuj za nas ..." na istu melodiju . Zanimljivo je da su se navijaci besomucno gurali dok bi to pevali i sve je licilo na tucu.
Pocele su vec u to vreme da se navijaju i cetnicke pesme. Smisljena je bila i dobra pesma na melodiju "Internacionale" , ali se nije pevala jer je melodija bila levicarska.
Jedna od najlepsih pesama koja nije prihvacena :
"Imo sam ljubavi mnoge,
ostala samo je jedna ,
jedina prava ljubav ,
to mi je Crvena Zvezda .
Za Zvezdu kada bih umro,
ne bi mi bilo zao ,
ponovo da se rodim ,
Zvezdi bi zivot dao ".
Ni jedna nasa pesma nije prihvacena u Evropi koju smo mi izmislili (mislim masovno).
Da podsetim jos na neke stare , a dobre pesme :
- "Zvezdini su navijaci, od atomske bombe jaci !" (sredina osamdesetih)
- by Zelja "Dok se zemlja oko sunca krece, zvezdini se huligani umiriti nece " (prva polovina osamdesetih).
Evo na primer sta sam se setio sta nije prihvaceno ( na melodiju "Tri palme na otoku srece"):
"Mi cekamo nasu seansu
kada ce doci taj cas
da budemo opet u transu
i pevamo opet u glas :
Mi volimo Crvenu Zvezdu
i zivot joj dajemo svoj
bicemo svuda gde igra
do smrti verni smo njoj"
To bi bilo to.
Threads: 15
pesma koja je obelezila poslednjih desetak god...
НИСУ НАС СЛОМИЛЕ ОВЕ ТЕШКЕ ГОДИНЕ
ЈОШ НАС САДА ИМА ВИШЕ ЗБОГ ТЕБЕ
ПЕВАЈТЕ, СКАЧИТЕ, ЛОМИТЕ И ЛУДУЈТЕ
А ТИ ЗВЕЗДО ИГРАЈ ФУДБАЛ - БОРИ СЕ
Кад Шавија завија,
ЦЕО СЕВЕР НАВИЈА
|