Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Максимир 13.05.1990 - догађај за историју
Ovdje se prica kako ste dobijali batine gdje god ste dosli a ne o politici i geo-politickim prilikama u SiCG...I ako, kao sto kazes, Beograd bude na nivou "Beogradskog pasaluka", opet cete dobijati batine gdje god se pojavite, jer nas samo biti mnogo vise ali na manjem prostoru...

Prema tome, purgeru, ne brini se ti za nas nego cuvas gace kada cujes da ti dolazi FK Zvezda u goste i Delije... :jebanje
olje je zivjeti jedan dan kao lav, nego sto kao mis.
Reply
??? ?? ?????????? ??????? ??????? ? ??????? 1990.

???? ??????:???????,????????? ? ???????? ?? ??????-?????? ??????

????? ????????????? ?? ???????? ???????????? ?????? ???? ? ??????.
?????, ??????? ???? ?????? ??????????? ????? ??????????????, ? ????? ??????? ? ????????

??????- ??????? ?????? ?? ???????????????? ?????? ?????? ?? ???? ?????? ??????? ? ????????? ???????? ??? ????????? ???????? ?????? ?????? ?????? ?? ???????? ? ?????? ?? ??????? (???? ???????? ?? ??? ???????? ?? ?????? ?????????? ??????, ???? ?? ??? ??????????? ???????? ?????? ??????). ?????? ?? ???????? ???? ?? ???? ???????????? ? ???????? ?????????????? ???????: ???????? ?? ????????????? ?????????? ? ????????? ?????? ? ?????? ????????
ВАШЕ ЈЕ ДА ДОЂЕТЕ А ЗА ОСТАЛО ЋЕМО СЕ МИ ПОБРИНУТИ
Reply
??? ?? ?????? ?? ?????? "???????? ????? ?????" ? ???????? ?? ?????????.
???? ?? ?? 14 ????, ? ????? ?? 15 ???? 1990.
????? ??????????? ?? ??????? ???????.
[Image: gazzetta3.jpg]
[Image: gazzetta4.jpg]
Reply
???? ????,?? ?? ?????.??? ??? ???? ?????? ???? ?????? ????_

?????,? ?????? ?? ???? 2008 ?????? ;pivo ;pivo ;pivo
a
navijace,i ljubitelje fudbala
http://tesliclive.com/sportforum/index.php
Reply
Quote:??? ?? ?????????? ??????? ??????? ? ??????? 1990.
???? ??????:???????,????????? ? ???????? ?? ??????-?????? ??????

????? ????? ????????? ??????:
?????? ?????? ? ??????: ????? ????? ?? ??????

????? ?? ?????, ??????? ??????!?
[Image: 35c0qqq.gif]
Reply
????? ?? ?????????!

??????? ????? ???? ?? ???? ???? ? ??! namigivanje
[url=http://www.delije-caffe.net/forum/index.php?topic=3990.0][Image: stopkrimifudbal.jpg]
Reply
Благо си га нама, када је само курир  ??? данас посветио од дневних новина пажњу овом историјском догађају.

[Image: 2382.jpg]

РАТ ЈЕ ПОЧЕО НА МАКСИМИРУ

Четвртак, 13. Мај, 2010.

Данас се навршава 20 година од инцидената уочи меча између Динама и Звезде у Загребу.

Бобанов „маваши“ изрежирали су ХДЗ и хрватске службе, које су нереде на Максимиру искористиле да полицију очисте од српских кадрова. Данас, на Спасовдан, навршава се 20 година од инцидената на стадиону Максимир пред утакмицу загребачког Динама и Црвене звезде која није никад одиграна.
Многи су склони тврдњи да је тада отворено почео распад некадашње СФР Југославије, а младе навијачке генерације са обе стране и данас с усхићењем препричавају туче „делија“ и „бед блу бојса“ у граду тог 13. маја 1990. године.

И док Хрвати с поносом истичу да је за њих тада почео „домовински рат“, Срби са не баш великим одушевљењем причају о том догађају. Фудбалери Црвене звезде који су тада бранили боје клуба кажу да то што се догодило никад неће заборавити и да је све могло да се избегне.

Тренер Црвене звезде тада је био Драгослав Шекуларац.
- Дошли смо у Загреб као први на табели и најбољи клуб у земљи, да још једном победимо Динамо. Били смо изненађени када смо изашли на загревање. Код нас није било страха, све до тренутка кад смо видели полицију, која нас је у свлачионицама бранила од руље. Тада нам је прорадила свест и схватили смо да су нам животи у опасности - прича за Курир Шекуларац и наставља:
- Мислим да је тада све било изрежирано и намештено с неких виших инстанци, посебно да Бобан удари полицајца. Мени је било жао Просинечког и Јурића, јер ко зна шта би са њима било да су навијачи дошли до нас. Хтели су да нас побију јер су нас све доживљавали као Србе и као противнике.

Стеван Стојановић је тада чувао мрежу Црвене звезде.
- Ништа пред утакмицу није указивало на то да ће се десити немири. Сећам се да сам био на загревању код северне трибине на којој су били „пургери“. Гађали су ме каменицама и морао сам да одем до свлачионице. Тада су они пробили огради и почели да се туку с полицијом. Атмосфера у свлачионици била је мучна, како код нас, тако и код играча Динама.

Митар Мркела веровао је да ће Динамо и Звезда одиграти још један велики дерби бивше СФРЈ.
- На стадиону је било доста наших и Динамових навијача. Мислио сам да ће бити добра утакмица, али када су „бојси“ ушли на терен, схватио сам да од утакмице нема ништа. Побегли смо у свлачионицу, а тек касније сазнали смо шта је било на терену.

Играчи Динама били су коректни према нама, чак је Бобан, за кога нисмо знали шта је урадио на терену, ушао у нашу свлачионицу и причао с нама. Остали смо скоро пет сати на стадиону, да бисмо после тога у пратњи полиције отишли на аеродром.
Актуелни председник ФК Црвена звезда Владан Лукић сећа се дешавања из Максимира 1990. године. Те сезоне за црвено-беле био је лиценциран и данашњи спортски директор Иван Аџић, али он није путовао у Загреб.

- Сваке године са друштвом се присетим свега онога што се дешавало пре утакмице Звезде и Динама. За мене је то ружна прошлост и стварно не бих желео било шта да коментаришем. Шта је било, било је - казао је Владан Лукић.

Полицајац тужи Бобана
Утакмица између Динама и Звезде требало је да буде одиграна само неколико дана после првих вишестраначких избора у Хрватској на којима су победиле странке које су се залагале за разбијање СФРЈ. У Загреб је дошло 3.000 „делија“, а више од 60 људи је повређено. Док је полиција интервенисала, на терен је ушао Звонимир Бобан, напао и ударио полицајца Рефика Ахметовића.

Он је тада постао национални херој
- Против Бобана је била поднета кривична пријава и два пута сам долазио на рочишта у Загреб. Због рата цео случај је застарео. Нас двојица се морамо договорити, јер бих тада добио 100.000 марака да сам активирао пријаву - казао је Ахметовић.

Загребом се орило „Од Тополе...“
Тима, један од тадашњих вођа „делија“, препричава за Курир како су навијачи Црвене звезде видели дешавања у Максимиру.
- Нас више од 1.500 из Београда и унутрашњости возом смо стигли у Загреб. На дан утакмице имали смо окршај с „пургерима“ на Тргу Бана Јелачића. До стадиона нас је проводила полиција, а Загреб се орило „Од Тополе, па до Равне горе“, а први пут смо јавно певали песме против Слободана Милошевића. Сместили су нас на источну трибину, која има два нивоа, а Хрвати који су били изнад нас почели су да нас провоцирају.

Каменицом сам погођен у главу, а наши навијачи потерали су динамовце. Ми смо остали сами на трибини док су се на терену тукли „бојси“ и полиција. Да су и нас пустили на терен, настао би масакр. Касније су нас спровели до станице, а ми смо сутрадан морали сви да се јавимо у СУП - рекао је Тима.
[url=http://www.delije-caffe.net/forum/index.php?topic=3990.0][Image: stopkrimifudbal.jpg]
Reply
Није само Курир има још неких,али богу плакати какви су наслови и слике.Боље и да се не поставља.
Reply

Forum Jump:

Users browsing this thread: 1 Guest(s)