ЗОРАН ЈЕ БИО КАТОЛИК!
Удовица српског премијера Ружица Ђинђић у исповести Глобусу рекла да је он био ближи католичком него православном менталитету
БЕОГРАД - Ружица Ђинђић, супруга покојног премијера Зорана Ђинђића и члан председништва Демократске странке, у исповести хрватском недељнику Глобус изјавила је да је њен покојни супруг био " католик или протестант у једном чисто православном окружењу". Да не буде забуне, она се одмах оградила и објаснила да је реч о метафори...
- Често волим да кажем: Био је католик и протестант... Наравно, реч католички употребила сам у метафоричком, свакако позитивном значењу. Видите, Зоран је 12 година живео у Немачкој. Па је размишљао: то што ствара квалитет живота у земљи која је себе успела да изгради у водећу државу у Европи треба, данас-сутра, да постане квалитет и у Србији. Или барем темељ за стандардизацију тог квалитета - испричала је Ружица Ђинђић.
Задња ружа
Она је додала да сваког 24. децембра са Бранком Прпом, невенчаном супругом покојног Славка Ћурувије, дочекује католички Божић.
- Бранка Прпа је моја стара породична пријатељица. Откако смо удовице којима су мужеви живот изгубили на задатку, још смо се више зближиле. А, ту су још Борка Павићевић, Горица Мојовић, Надежда Гаће. То је сад један женски нуклеус. Женско смо друштво, које у Београду прославља католички Божић, после поноћи обавезно гледамо на ХТВ божићну мису, али буде ту и бучно, јер свака има свој персоналити, своја уверења - објаснила је она.
Ружица, коју је Глобус од милоште назвао "задњом ружом србијанском", причала је о свом животу са Зораном Ђинђићем, о његовом раду, као и о погибији. Она се веома добро сећа и 12. марта, дана кад јој је муж убијен.
Убиле га звери
- Сигурно ми је остала у сећању та симболика једног лепог дана. Очекивао је састанак са шведском министарком спољних послова Аном Линд. Након свих оних покушаја атентата, закључно са халом "Лимес", мислио се да је апсолутно безумно да ће убица то учинити у року идућа три дана. Мислили смо: Биће времена! Спремао се тада и друкчији политички распоред, у Влади Србије и СЦГ. Куповали смо време. Али, није било времена, зато што је њихов улог био много јачи! И терао их је као звери, да буду такви - попут звери - констатовала је она.
Она је додала да је са Зораном, којег је упознала 1988. године на промоцији његове књиге "Југославија као недовршена држава", имала леп и испуњен породични живот.
- Премало наспрам наших очекивања, колико је требало да живимо заједно. Мојој кћери Јованки сад је 17 година и још мало па ће постати пунолетна. До 1990. године Зоран и ја живели смо у Бечу. Он је тамо могао да има сталан посао. Али, због његове жеље да се бави политиком, вратили смо се у Београд . И ту је стално било посреди неко жртвовање. Његово, Зораново, јер је превише времена био окупиран креирањем политичке пројекције будућег живота у Србији, што је, наравно, ишло науштрб породице. А ја сам била стуб који је носио породицу и свесно сам се жртвовала за намере свога мужа - навела је она.
Знала шта се спрема
Удовица српског премијера је открила да је знала да му се спрема убиство и да је увек стрепела да не буде пред очима њихове деце.
- Био је Ускрс, 1999. године. Са децом сам била у Ваљеву, код своје мајке. Да мама не буде сама, али и због слутње да би Зоран могао бити у опасности. Пре свега, желела сам да сачувам безбедност своје деце. Јер, увек сам се бојала да то не буде учињено пред њиховим очима - рекла је Ружица Ђинђић.
E moji Mindjici ....