Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
ФК Црвена звезда 2011/12
Зашто историја некоме смета?

[Image: Grb-300x102.jpg]  Блог под називом „Историја ФК Црвена звезда о којој се (не)прича“ изазвао је можда и неочекиване реакције. У сваком случају више сам него изненађен добијеним подацима да се о наведеном тексту много пажње посветило и на различитим форумима. Као и што бива реакције су различите. Док са једне стране одређена група апсолутно подржава, по мени сасвим оправдану жељу да се 2013. године прослави стогодишњица нашег фудбалског клуба, са друге стране постоје и они који такву идеју карактеришу као самовољу неколицине неодговорних појединаца.

Какво год имали мишљење о историји нашег фудбалског клуба, релевантне чињенице говоре у прилог томе да наш клуб није основан 4. марта 1945. како су нас деценијама залуђивали, већ је наведеног датума само обновљен рад клуба чије постојање датира од пре И св. рата, тачније од августа 1913. О томе се до скоро само шапутало, али и прве генерације фудбалера и навијача Црвене звезде говориле у прилог томе.

Треба поставити питање, зашто је управо Црвена звезда у моменту оснивања привукла толики број навијача из Београда и Србије? Одговор је веома једноставан. Људи су препознали континуитет клуба са предратном СК Југославијом и од самог старта су само наставили да подржавају клуб црвено-белих боја. Добијен је и стадион некадашњег клуба, а као мотив за грб „новог“ клуба, узет је део грба „старог“ клуба. Боја дресова је остала иста. Волео бих, када би неко могао релевантним чињеницама све то да оспори.

Међутим, сматрам да је ипак неслагање са идејом званичног признавања континуитета ФК Црвена звезда са СК Југославијом, поспешено самим именом некадашњег клуба. Сам назив Југославија, многима је трн у оку, али и они морају знати да је клуб основан 1913. године под називом СК Велика Србија, а да је након И св. рата име променио у СК Југославија, као потребу, и да не кажем морање због свеопштих политичких дешавања у земљи тог доба. Формирана је Краљевина СХС и било је погодно и тада све што има српске атрибуте преиначити у југословенство.

[Image: naslovna.jpg]
Вечити ривали"БСК:СК 1913"

Колико је полувековна заблуда била јака, говори и још један податак који ће сигуран сам подићи још више прашине од свега горе наведеног. Такозвани „Вечити дерби“ између Црвене звезде и Партизана је само једна у низу творевина насталих након ИИ св. рата, са циљем да се традиција овог народа преиначи. Мечеви са „заграбачким клубом“ који наступа на отетом стадиону предратног БСК-а представљају само један од првенствених сусрета као што су сви остали у данашњој српској Супер лиги. Прави, изворни и једино могући „Вечити дерби“ једино су сусрети између СК Југославије и БСК-а, односно данас између Црвене звезде и ОФК Београда. Прва књига „Вечити ривали БСК:СК 1913“, Љубомира Вукадиновића, објављена је на почетаку ИИ св. рата и у њој се могу наћи подаци о свим вечитим дербијима ова два клуба почевши од 8. септембра 1913. па до 15. августа 1943. Ко жели лако је може на интернету наћи.

Постигнутим ефектима првог блога, као и очекивањима од овога, знам да сам на правом путу да наш клуб, наша Црвена звезда коначно добије оно што јој припада. Нису то две националне титуле из 1924. и 1925. већ тежња да историјске чињенице коначно угледају светлост дана. А да би се то и званично постигло, ускоро ћу покушати да ступим и у контакт са релевантним људима из ФК Црвена звезда, од којих очекујем подршку за целокупну ову причу. Уколико Црвена звезда није настављач клуба СК Југославија, онда ни ОФК Београд није настављач БСК-а, нити БАСК настављач рада предратног Сокола. Онда се ни фудбал до 1945. у Србији није ни играо.

Извор:mojacrvenazvezda.net

Messages In This Thread
Одг: ФК Црвена звезда 2011/12 - by Сале90 - 03-06-2012, 07:06 PM

Forum Jump:

Users browsing this thread: 2 Guest(s)