08-16-2011, 07:02 PM
Управо,тако нешто уже димензије терена су неповољније за нашу тактику,али свједено овај проблем се решава трачњем,отаврањем и играњем на прву.Такође тај посед лопте о ком смо причали не мора да је једнак у броју претрчаних километара.Опет ћу навести пример Барселоне,која има посед око 70%,а у неким ситуацијама километар или 2 мање претрчи од противника.Једноставно мора да се трчи "паметно",то јест да сваки играч зна тачно место које треба да покрива,а такође и техничка обученост треба да је на високом нивоу.У нападачкој формацији се форсирају троуглови,у прошлој сезони је то био троугао по десној страни Евандро,Нинков,Борха.Против добро уиграног троугла по боковима и брзе размене пасова је тешко бранити се,из простог разлога зато што је екипа која напада увек у предности из простог разлога зато што противник треба да предвиди кретање лопте.Кључну улогу у нашој тактици игра креатор игре.У Барселониној је то Ћави,код нас Евандро,који у случају да нема могућности за троугао по десној страни,великом брзином пребацује тежиште игре на леву страну.Као у кошарци када лопта лепо кружи око линије 6,25 тако је у фудбалу.На крају се прави вишак и прилика за гол.Овако теоретски све излега,а у пракси је јако тешко спровести.Барселона је градила ову тактику још од Рајкарда,а још више је усавршио Гвариола.Такође уколико пратимо изјаве Просинечког,и читамо између редова можемо да закључимо да у његовом тиму има места само за универзалце.Сећате се када је рекао да Мијаиловић као природни везиста може да одигра и штопера без проблема,то је управо то,њему су у одбрани потребни кретивни играчи па и на позицији штопера,као што је написано у једном од претходних уписа,а не играчи као рецимо Валтер Самјуел него више креативан играч.Најважнија позиција у тиму је квалитетан задњи везни,који је довољно снажан да издржи налет противничког играча који неће паничити и моћи да пребаци лако прецизно лопту без ризика саиграчу у нападу.Покретљиви бекови који се убацују у напад су такође важни.Према мом мишљењу Калуђеровић није играч за ову нашу тактику из простог разлога зато што није дриблер и није претерано креативан играч,добар је,али за неку другу тактику.Очекујем доста од Бруна Мезенге који је у своје време био један од 10 најталентованијих играча Бразила,који ће сигурно бити прва опција Просинечког када буду спреман за свих 90 минута.Мада код њега је увек зависило све од расположења,када је "напањен" онда је незаустављив,када му се не игра неће играти.Закључак,димензије терена могу бити само отежавајућа околност,никако немогућа мисија,само је потребно играти једноставније и са више жара и проблем је решен.
Што се тиче новинара,све је јасно,за 100 еура ће написати да сам ја најталентованији играч у историји фудбала,да ми Меси није раван и још много глупости.На крају сви знамо колико је наше новинарство "професионално".Уколико је Лукић изабрао тактику да притисак пред овако важан меч скрене на себе после лоше партије у Суботици,а да се екипа спрема у миру има моју подрушку.Наравно има он својих грехова,али тренутно није место ни време за негативности и критике.У случају неуспеха моћићемо до миле воље да критикујемо и да испредамо приче.Ми Звездаши морамо бити јединствени,интерес Звезде је у питању.Немамо шта да изгубимо подршком,негативна енергија никоме није донела добро.Свесни да пролазимо кроз тежак период,и да се многе ствари зависе од ове сезоне,али треба бити оптимиста па шта буде.Збијмо редове и мобилишимо звездашку позитивну енергију у нама,па ако и не успемо нећемо моћи да кажемо да нисмо дали све или покушали!
Што се тиче новинара,све је јасно,за 100 еура ће написати да сам ја најталентованији играч у историји фудбала,да ми Меси није раван и још много глупости.На крају сви знамо колико је наше новинарство "професионално".Уколико је Лукић изабрао тактику да притисак пред овако важан меч скрене на себе после лоше партије у Суботици,а да се екипа спрема у миру има моју подрушку.Наравно има он својих грехова,али тренутно није место ни време за негативности и критике.У случају неуспеха моћићемо до миле воље да критикујемо и да испредамо приче.Ми Звездаши морамо бити јединствени,интерес Звезде је у питању.Немамо шта да изгубимо подршком,негативна енергија никоме није донела добро.Свесни да пролазимо кроз тежак период,и да се многе ствари зависе од ове сезоне,али треба бити оптимиста па шта буде.Збијмо редове и мобилишимо звездашку позитивну енергију у нама,па ако и не успемо нећемо моћи да кажемо да нисмо дали све или покушали!