06-14-2011, 10:19 AM
(06-13-2011, 10:32 PM)Дебели link Wrote: Руси наши драги и бајни пријатељи ( говорим за политику), увек су нас остављали на цедилу сем, у Првом св.рату. Неко ће рећи па деведесетих је био пијани Јељцин, па јесте али да је био Путин било би боље ? Ево видимо у Либији шта се дешава, а Русија и Кина ћуте ко курве, као што су Амери ћутали 2008 за Грузију. Као народ, они су нам браћа, сетите се како су за врене бомбардоваљња палили доларе, а били су сиротиња као и ми, долазили су њихови добровољци у ратове. Једноставно, политика не зна за љубав и тога треба сви да буду свесни.
Одлична дискусија је покренута, и волио бих да могу више да учествујем у њој, али нажалост обавезе не дозвољавају

Осврнућу се само на ово, што је брате Дебели рекао, и што је тачно само негдје око 5 %...ово је чиста подвала оних који су рекли и да је Тито Стаљину рекао НЕ ( а у ствари је Стаљин Тита откантао)...имамо 50 година лажи и превара о томе да су нас Руси увијек зезнули... јесте истина понекада јесу, али изазванис талним нећкањем српских политичара и властодржаца.. па нормлано да људи неће да иду против себе...не могу они да буду већи Срби од Срба!
Е сад ћу вам рећи чињенице које говоре, да смо 3 пута ми више зезнули Русе , него они нас ( мсм на властодршце)...
Кренућу од "Новије повјести"...
1807. - у Србију је послат маркиз Пауличи да са Карађорђем , Миленком Стојковићем и Јеремијом Гагићем дадне Сербији "констиштуцију" илити устав. Изгласано је да се Србија ставља под заштиту руског цара, ( ово је вријеме 1 устанка, дакле Србија се буни али је нико не бенда ни 2 %), да руски цар што прије призна српског земљоуправитеља ( дакле да призна Србији пуну аутономију), и да народну дадне конституцију у име руског цара, по чистој потреби народној. Руски цар се обавезује да ће Турке истјерати из Србије, а да ће руски гарнизони доћи у сваки град и штити Србе... Карађорђе није пристао на ово, јер није хтио да се прави никаква диоба власти, већ да буде самовољни властодржац!... иако ово личи на стварање руске губерније, 10 пута би боље прошли да се ово тада урадили, мање жртава, мање свега, и 1 устанак не би био сломљен, већ би кроз 10- так година имали самосталну Србију!... дакле одјеба*мо браћу Русе поштенски, а сје*ашмо сами себе!
1807.- К.К. Родофиникин доноси приједлог од Руса направљен о "Оснивању правитељства сербскога" у коме се наводи да се прави Правитељствујушчи сенат под предсједништвом књаза и у који улазе три групе грађана 1. војводе 2. они који су народу учинили велике услуге "сијателни вожди" и 3. изабрани представници из народа. Врховну власт има Сенат...дакле у то вријеме би то било сигурно једно од најмодернијих организовања државе у Европи...Карађорђе је овим могао бити смјењен ,када би народ то хтио, па наравски ни на ово није пристао... Касније се из овог акта нашло низ других који су помогли у стварању државе и права грађана... Карађорђева жеља за влашћу је ипак превагнула....
Букурешки уговор о миру 1812.- Русија издјествовала код Турака да Србија добије аутономију и пуну амнестију ратника.
Акерманска конвенција 1826.- Пошто Турци нису хтјели Букурешт извршити, Русија узима Србију од Турака и ставља под свој протекторат, и Срби добијају право вјероисповјести, независност управе, бирање старјешина, турска имања, слобода трговине, пасоши, болнице, школе, штампарије се могу градити, Турцима забрањено настањивање у Србији...
Једренски уговор.- 1829.- Туркса мора да врати под пријетњом руске интервенције, све отргнуте округе Србији ( било их је 6), и да спроведе све иједну тачку Акермана!
Хатишериф 1830.- не би могао бити донијет без Русије и њеног пријећења интервенцијом конта Турске! Тај Хатишериф је знак слободе Србије, и један први прави српски устав!
Хатишериф 1833.- Србији враћени окрузи и сума данка јединствена постала. Овим је укинут турски феудализам у Србији! Наравно помоћу Русије и рускога цара.
Доношењем Турског устава 1839. Милош искључује Русију из свих токова, и ашикује са Турцима, због тога што се Русија бунила против Сретењског устава из 1835. Овдје Русија није испала баш како је требала, тј. бранила је Србији неке ствари, али у том времену то је била сасвим очекивана и нормална чињеница, јер је у случају превелике самосталности Србије, опет могао избити рат и агресија Турске што на Србију, што на Русију.
У РУСКО - ТУРСКОМ РАТУ КРИМСКОМ РАТУ СРБИЈА СЕ СТАВЉА НА СТРАНУ ФРАНЦУСКЕ И ЕНГЛЕСКЕ А ПРОТИВ РУСИЈЕ! РУСИ СУ МОЛИЛИ СРБЕ ДА ИМ ДАДНУ ОСНОВНЕ НАМИРНИЦЕ И БАР МАЛО ПОМОГНУ У РАТУ, АЛИ СРБИЈА ЈЕ ЗАРАД ТРУЛОГ ЗАПАДА ТО ОДБИЛА!
Да сада не говорим о улози руских царева са нашим лозама Карђорђевића и Обреновића, и слању помоћи покона, научника...
Да нам није било Руса, руске владе, не би добили и имали ни Валтазара Богишића који створи један од 3 најмодернија и најљепша законика у Европи, свакако најпоетичнији, најнароднсики законик у Европи, "Општеимоивински законик за Књажевину Црну Гору", превођен на не зна се колико језика, један од основа изучавања права и закона по цијелој Европи!
По мени више су нам помогли у 2 него у 1 великом рату, јер прије свега при крају 1. Русија престаје да буде царевина и долази Октобарска револуција... а у другом не треба ни да причам, зар ти мислиш да је Тито са својим снагама ушао у Београд!... јбте па да му није било Црвене армије, краљ би се вратио да прослави Дражину побједу!
За Либију их потпуно разумјем, шта сад они треба да играју неког великог добротвроа и да помажу Либијцима?!... да уђу у предврата новог свјетског рата... а у Либији немају никаквих циљева и врло мало користи! И уосталом јер ти стварно вјерујеш да Руски добровољци потпомогнути од владе Русије тајно, нису отишли у Либију!...јел ти схваташ да је Русија рекла не, и помогла Либију (а нема нити иједног интереса тамо!) ЈАВНО, да би мален фитиљ био да се почне свјестки рат!...јел то неком треба...Либијци се уз помоћ Руса, Срба и осталих добровољаца видим јако добро држе...јел ти мислиш да би се Либија без изазавјесне подршке Русије и Кине могла оволико држати?!...данас се све одиграва иза кулиса, јер јавно не смије!
Искрено немам књигу уза се, а на интернету ми се не да тражити, ово су моја знања којих се могу сада сјетити о нашем односу према Русима, а има тога још...само што наравно- ко чита историјске књиге, ко чита уџбенике?!, када је једноставније прихватити тезу "Руси су нас увијек зезнули"...мука ми је од такве приче...
Нисам неки претјерани русофил, али моји ме коријени вуку тамо, а и моје занимање за историју и знање које посједујем из ње ме обавезује да се успротивим блаћењу и искривљивању истине...Руси нам нису били увијек баш права браћа, али ми смо ем све то заслужили, ем били према њима к`о према Таџикистанцима данас- у великој мјери индиферентни када је требало да будемо и срцем и душом уз њих! А и данас смо, гдје су ти наши односи и слање студената по најбољим универзитетима на свијету ( у С. Петерсбургу и Москви), неее ако се већ негдје студенти шаљу, шаљу се у Француску, Лондон, Америку...ма гади ми се то све...
И да поновићу-
"10 пута ми је драже руско гов*о него нити једна америчка пица"! ;D