Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Слика данашње Србије..
(10-17-2010, 10:20 PM)николаБГ link Wrote: Бем ли га шта су турцизми а шта нису, ал читам овај текст и списак наводних турцизама и запала ми је за око реч ЧАЈ. Е па реч ''чај'' није турска, користи се и у Индији. Лично сам чуо индијце да користе ту реч за тај напитак и проверио сам. такође речи небо и брат су исте код нас и индијаца! А како по неким теоријама Срби долазе са тих простора, нека га дувају турци, то су наше речи које су они узели од нас, дакле то су Србизми у турском језику. ;D

(10-18-2010, 08:29 AM)Вајти link Wrote: Српски језик спада у породицу индоевропских језика и то мора да се има у виду кад се говори о туђицама. Многе речи које ми схватамо као "српске" заправо имају заједнички корен речи са истоветним појмовима из осталих индоевропских језика или су одавно позајмљене из истих. То поготову важи за појмове из неживе природе(Сунце, ватра), бројеве(један, три) или неке основне именице(млеко, брег, крава) и глаголе(помоћни глагол бити).

Узгред буди речено, већина тих турцизама и нису турцизми, јер су их Турци преузели из персијског језика.

Српски језик је наравно индоевропски...али је српски језик уствари сад се не зна тачно дал` директни потомак или директни предак тог старог Санскрита због гомиле истовјетних граматичких правила , а поготово гомиле истовјетних ријечи...скоро је обновљена Србистика у правом смислу те ријечи...надамо се да ће нам она дати више одговора...кога занима има у мојим постовима подоста о овоме на "оним" политичко- историјским темама Wink... иначе ја никако не могу схватити ту догму око турцизама, па јеб*ему матер зар турски није уствари језик састављен из других језика па и старог санскрита...како онда ми нешто можемо назвати турцизмом, кад је 90 % ријечи у турском посуђено и прерађено за то поднебље османлија?!...не контам стварно неке ствари , а вјероватно нећу никада ни сконтати...не знам ни да ли их контају наши доктори , професори и учитељи... :o :o :o
Reply

Messages In This Thread
Одг: Слика данашње Србије.. - by ЧИЧА КЕЖУЛТРА - 10-20-2010, 09:06 PM
Одг: Слика данашње Србије.. - by ЈеленаРС - 01-18-2011, 04:50 PM
Одг: Слика данашње Србије.. - by ЈеленаРС - 06-12-2013, 12:42 PM

Forum Jump:

Users browsing this thread: 1 Guest(s)