05-18-2010, 09:06 AM
Ае да се осврнемо на то шта је уопште ракија
Дакле, ракија је жестоко пиће настало ферментацијом воћа.
Садржај алкохола у ракији варира и може износити од 35 до 65%.
Неретко је историчари сматрају националним пићем Јужних словена.
Ракија је у основи безбојно пиће, али се често додају други састојци, или се дуже време држи у дрвеним бурадима, па онда добије боју.
Постоји доста различитих врста ракије, у зависности од воћа од којег се прави. Мада су на нашим просторима најчешће ракија од шљиве - шљивовица и ракија од грожђа - лоза.
Обичај у нас, Срба, је да се ракија пије из малих чашица (0,3 - 0,5 дл.).
Дакле, ракија је жестоко пиће настало ферментацијом воћа.
Садржај алкохола у ракији варира и може износити од 35 до 65%.
Неретко је историчари сматрају националним пићем Јужних словена.
Ракија је у основи безбојно пиће, али се често додају други састојци, или се дуже време држи у дрвеним бурадима, па онда добије боју.
Постоји доста различитих врста ракије, у зависности од воћа од којег се прави. Мада су на нашим просторима најчешће ракија од шљиве - шљивовица и ракија од грожђа - лоза.
Обичај у нас, Срба, је да се ракија пије из малих чашица (0,3 - 0,5 дл.).

Кад Шавија завија,
ЦЕО СЕВЕР НАВИЈА
ЦЕО СЕВЕР НАВИЈА