Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Митови,легенде предања и обмане о историји
(09-19-2009, 11:08 AM)дрвосеча link Wrote: Мој разлог зашта не бих волео да се оженим странкињом или неко мој да се венча са странцем (нема везе јел црн, бео, жут), јесте што странци нас Србе никада неће скапирати, ни наш хумор, ни живот, ни проблеме ни ништа од онога што нас чини на овом поднебљу.
Пре пар дана дошла нека другарица, родом је из Семберије, и забавља се већ дуго за Кипранина, или тако нешто сам разумео.. Када су отишли у Реп. Српску, између осталога било је и неке приче о границама, рату, и сл. Причали су му јер га је занимало.. али он то није могао да скапира, нити верујем да хоће...

Драга браћо и сестре, тема је веома добра! Не могу, а да вас све не похвалим. И не замерите што се враћам на пост дрвосече од раније, ал' морам и ја да изјавим нешто за дневник  :-X
Да се малко осврнем на обмане и друга не - фер и прљава оружја коришћена против нас...

Прво, нормално је да треба и воље и труда да сконташ било који народ, његов менталитет, културу, понашање и сл. Тако би и тај Кипранин схватио нас када би се довољно потрудио, или ако би се неко потрудио да му све то "дочара", а он имао вољу да све то погледа, саслуша, итд.
Е, сад, ја управо ту видим проблем наших ратних и других пораза. Базирам се на период од рецимо 1989. до данас...
Моје мишљење је да смо на свим тим пољима, осим  што имамо погрешну политику која нас је водила странпутицом - губили медијске ратове, што је, показало се - било недопустиво.
Медијске ратове, почев од оних као што су Маркале, Рачак и сл., па до оних мање важних - где није довољно урађено на "реклами". Или нам није једноставно било дозвољено да буде урађено по том питању...  >Sad

А имао сам  прилику да осетим те "медијске поразе" на својој кожи док сам рецимо боравио у Италији.
Ево једног примера. Блејим на плажи са својима и у неко доба нам приђе неко детенце које се заиграло ту око нас... Кренем ја да се зезам са тим дететом и након тога дође до нас његова мајка, те ми се обрати речима "извините ако смета, уме он да буде досадан"... Ја јој објасним да нема проблема и да је клинац занимљив, да не смета. Пита она мене одакле сам, пошто "по мом нагласку рекла би да нисам одатле (са југа Италије). Када сам јој рекао да сам из Србије - жена као по команди покупи дете, ствари и - педала са плаже...  :o
А, разлог...? Ма, све је јако просто - о нама, Србима, имају мишљење као да смо неки домородци из неке тамо Абу Даби земље... Као да једемо живу децу за доручак... Што је све скупа резултат подмукле медијске борбе која је годинама вођена...

А, нарочито то важи ако узмемо у обзир да рецимо један Италијан више верује телевизији него самом себи!  :-\
Зна Киза и још неки одавде - ја сам иначе пореклом Италијан. Деда ми је дошао у време Другог светског рата овде, али је напустио италијанску војску, те се борио протв нациста, па се на крају свих крајева и оженио овде и овде остао.
Е, сад, с' обзиром на све то - имам и сада рођаке у Италији, тако да сам успео својим очима да видим све ово што вам причам. Па мени је рецимо довољно када видим да моја сестра тамо када креће из куће носи кишобран са собом, иако је напољу 35 степени, иако нема нигде облака на видику. Али, јбг, на ТВ су рекли да је могућа киша...  Wink

А, сви добро знамо колико је и какво оружје - телевизија! Мишљења сам да смо то требали искористити колико год је то било могуће. Слажем се да су нам у многоме "уста" била затворена на том пољу, али и поред тога - они који су тада водили Србију, као и они који је воде сада - нису се много трудили да искористе предности које са собом носе медији. Па је то разлог, поред осталих, што смо губили ратове у које смо улазили као много јача сила (војно) итд.

А, што се тиче тога да нас странци схвате / укапирају - то није неизводљиво. Само на томе треба порадити. Један од рођака из Италије много воли да дође у Београд. Све му се свиђа овде...  Smile
Али, ни он такође у почетку није баш са лакоћом капирао нас, наше зезање, псовке, понашање... Међутим, временом (и уз много труда хехе) је укопчао многе ствари.
Тако му на пример уопште није ни било јасно да је Косово наша територија (јер је њему објашњено у тамошњим медијима да су шиптари ослободили територију, а не отели). Такође је сматрао да су босански муслимани управу, иако није малте не ни имао појма шта су уопште муслимани (вера, а не народ) и сл...
Кад Шавија завија,
ЦЕО СЕВЕР НАВИЈА
Reply

Messages In This Thread
Одг: Митови,легенде предања и обмане о историји - by Веља - 05-18-2010, 07:11 AM

Forum Jump:

Users browsing this thread: