02-28-2010, 06:10 PM
(02-26-2010, 08:14 PM)Red Star Forever link Wrote: Уболи сте у срж проблема... Наш народ каже кад се неко омрси да грех не улази на уста... И многи посте, а да не знају ни зашто то раде, али зато све остале грехове чине у посту... Но, да се не би и ми огрешили, нећемо даље распламсавати тему, нек они који желе да посте добро промисле шта је све пост и од чега се све треба уздржавати...
управи си...свако треба да схвати гдје и како гријеши,и да се покуша сам уздигнути на неку вишу духовну разину....
(02-27-2010, 10:51 PM)дрвосеча link Wrote: Ja joш нисам чуо да се неко хвалио колико је прочитао књига. :-\
е сада да ли то значи да људи неће да се хвале колико су прочитали,или да наш народ НЕ ЧИТА,или пак да је срамота читати и образовати се у мору неуких?!ја мсм да је ово друго...ал` ко ће га знати...
(02-26-2010, 08:23 PM)KizaLion link Wrote: [quote author=дрвосеча link=topic=3673.msg76067#msg76067 date=1267214752]
Слажем се с овим Чича што причаш.
Невероватно колико је међу нама у Србији присутна паганштина, и површно схватање неких ствари. Колико се људи бахато понашају, до неслућених размера.
Чича се дотакао теме хришћанског поста, али није само реч о томе.
Емир Кустурица је рекао недавно да ми нисмо само православци, него је присутно доста паганство. И како је то доста присутно у нама и неким јужно америчким земљама, по чему је одлучио да снима филм о Панчо Виљи.
[/quote]
е сад треба разграничити паганство и стару вјеру праотаца....многи тако погрешно погрдно називају стару вјеру-паганизмом....она то није јер једноставно,Срби су имали своје Богове :Сварога,Сварожића,Дажбога,Весну итд. са једним који је био та нека врста "старјешине" и све до доласка хришћанства људи су славили те Богове...наравно обичаји и традиција су се мало или нимало измјенили доласком хришћанства,и ТО ЈЕ ДОБРА СТВАР...јер хришћанство је настало међу палестинским народом (јеврејима и другим групама које су тамо живјеле),и сад никако не би било добро да смо ми сада примили њихове обичаје и традицију...ми смо имали и прије тога ритуале,обичаје и традицију и само смо их уклопили у хришћанство...и то је нпр велика љепота наше религије...задржати све што вас чини оним што јесте,а опет постајете дио универзалне вјере која спаја на милионе душа...само је проблем што многи вјеру прадједова називају паганизмом!...постоји то неко родновјерије које је уклопљено у хришћанство (мада се данас јавља неки нови родновјерни покрет...о том би се већ дало расправљати...)