01-04-2010, 11:35 PM
На сваштари се повела прича о календарима, Чича је дао неке занимљиве информације па ме је натерао да мало њушкам по нету. Нашао сам овај текст на једном форуму...
На нашу жалост многи су нам прекрајали историју на начин како им је одговарало. Дивљаци који ето постоје од 6-7 века по Христу. Дошли и побили оно што су нашли и ту је крај. Жалосно и ништа више.
Погледајмо само годину која је записана на књизи Душановог законика:
„Закон благоверног Цара Стефана.
У години 6857 Индикта 2,на празник Вазнесења Господња.
Месеца Маја, 21 дан.”
Година 6857...
Средњевековни записи и натписи где пише да је деспот Стефан Ђурађ погинуо 6935. године, да је кнез Лазар погинуо на Косову 6893. године...тако да би данашња 2009 била 7517 година.
Веома је интересантан тај податак да наша „нултна година” почиње пре нешто више од 7500 година. Обично те нултне године означавају неки велики догађај у животу једног народа.
Нешто ми дође да погледам ту теорију о одласку Срба из земље Индије. Теорија која има јаке аргументе.
ПА погледах песму из нашег народа која говори о том одласку..
...
како нећу сузе прољевати,
кад ја идем из земље Инђије,
из Инђије из земље проклете?
У Инђији тешко безакоње:
не поштује млађи старијега,
не слушају ђеца родитеља,
родитељи пород погазили...
кум свог кума на судове ћера,
и доводе лажљиве свједоке...
ђевер снаси о срамоти ради,
а брат сестру сестром не дозива...
Зашто ми је ова песма тако значајна а везана за наш календар ?
У песми видимо да је свој на својег ударио..безакоње...деца родитеље газе..брат на сестру ударио..и,т,д,,
Ти догађаји су такође детаљно описани у највећем спису из Индије - Махабхарати. Велики Рат. Рат између браће. Рођак на рођака ударио..свој на свога...
Чак шта више по описима страхота које је рат направио научници налазе да је готово дошло до нуклеарног рата. Свакако то се противи многим схватањима о прошлости, али описи рата и налази археолошки у месту Мохенђао ДАро говоре веома јаким аргументима у прилог тој теорији. Зна се да је радијација на том месту 50X веца од нормалне...те да је нађенпесак претворен у зелено стакло...то се може десити само под температурама већим од 1500 Ц. Такво исто стакло се може наћи и у пустињама Неваде где су се изводиле нуклеарне пробе.
Но, оно сто је још интересатно је да се време рата и почетак календара Срба поклапа. Научник, Др.Вартак је недвосмислено утврдио, на основу астрономских података из списа да је рат започео 5561.год. пре Христа.Са тим датумом се слазе већина истразивача данас. Наш календар је почео 5508 год. пре Христа. Вероватно по завршетку рата и притерани мизеријом коју је тај велики рат произвео, практично катастрофа ,били су натерани да крену у потрагу за бољим земљама.
могуће да су тај велики егзодус и кретање ка новом и бољем свету обелезили „нултном годином”.
''Ја два врана, два по богу брата,
јесте л` скоро јод земље Индије?
Јест` видели моју стару мајку?
Јел` је моју браћу иженила
и сестрице младе разудала?
Јел` је моје даре поарчила?''
Јал` говоре два врана гаврана:
''Ми смо јутрос јод земље Индије,
видели смо твоју стару мајку.
Она твоју браћу иженила
и сестрице младе разудала,
ја ли није даре поарчила,
већ преврће јутром и вечером
и спомиње Росу робињицу.''
Јал` говори Роса робињица:
јотидите ју земљу Индију,
па кажите мојој старој мајци,
нека моје даре раздијели,
нек раздјели слепом и сакатом,
нек спомињу Росу робињицу.''
То говори Роса робињица,
То говори чарне очи зави,
Зави очи па ју море скочи.
Песму је Стевић-Вукосављевић забиљежила у Милатовцу (Жагубица, Хомоље)
по казивању осамдесетогодишње старице Живке Милојковић, рођене у Сувом Долу.
На нашу жалост многи су нам прекрајали историју на начин како им је одговарало. Дивљаци који ето постоје од 6-7 века по Христу. Дошли и побили оно што су нашли и ту је крај. Жалосно и ништа више.
Погледајмо само годину која је записана на књизи Душановог законика:
„Закон благоверног Цара Стефана.
У години 6857 Индикта 2,на празник Вазнесења Господња.
Месеца Маја, 21 дан.”
Година 6857...
Средњевековни записи и натписи где пише да је деспот Стефан Ђурађ погинуо 6935. године, да је кнез Лазар погинуо на Косову 6893. године...тако да би данашња 2009 била 7517 година.
Веома је интересантан тај податак да наша „нултна година” почиње пре нешто више од 7500 година. Обично те нултне године означавају неки велики догађај у животу једног народа.
Нешто ми дође да погледам ту теорију о одласку Срба из земље Индије. Теорија која има јаке аргументе.
ПА погледах песму из нашег народа која говори о том одласку..
...
како нећу сузе прољевати,
кад ја идем из земље Инђије,
из Инђије из земље проклете?
У Инђији тешко безакоње:
не поштује млађи старијега,
не слушају ђеца родитеља,
родитељи пород погазили...
кум свог кума на судове ћера,
и доводе лажљиве свједоке...
ђевер снаси о срамоти ради,
а брат сестру сестром не дозива...
Зашто ми је ова песма тако значајна а везана за наш календар ?
У песми видимо да је свој на својег ударио..безакоње...деца родитеље газе..брат на сестру ударио..и,т,д,,
Ти догађаји су такође детаљно описани у највећем спису из Индије - Махабхарати. Велики Рат. Рат између браће. Рођак на рођака ударио..свој на свога...
Чак шта више по описима страхота које је рат направио научници налазе да је готово дошло до нуклеарног рата. Свакако то се противи многим схватањима о прошлости, али описи рата и налази археолошки у месту Мохенђао ДАро говоре веома јаким аргументима у прилог тој теорији. Зна се да је радијација на том месту 50X веца од нормалне...те да је нађенпесак претворен у зелено стакло...то се може десити само под температурама већим од 1500 Ц. Такво исто стакло се може наћи и у пустињама Неваде где су се изводиле нуклеарне пробе.
Но, оно сто је још интересатно је да се време рата и почетак календара Срба поклапа. Научник, Др.Вартак је недвосмислено утврдио, на основу астрономских података из списа да је рат започео 5561.год. пре Христа.Са тим датумом се слазе већина истразивача данас. Наш календар је почео 5508 год. пре Христа. Вероватно по завршетку рата и притерани мизеријом коју је тај велики рат произвео, практично катастрофа ,били су натерани да крену у потрагу за бољим земљама.
могуће да су тај велики егзодус и кретање ка новом и бољем свету обелезили „нултном годином”.
јесте л` скоро јод земље Индије?
Јест` видели моју стару мајку?
Јел` је моју браћу иженила
и сестрице младе разудала?
Јел` је моје даре поарчила?''
Јал` говоре два врана гаврана:
''Ми смо јутрос јод земље Индије,
видели смо твоју стару мајку.
Она твоју браћу иженила
и сестрице младе разудала,
ја ли није даре поарчила,
већ преврће јутром и вечером
и спомиње Росу робињицу.''
Јал` говори Роса робињица:
јотидите ју земљу Индију,
па кажите мојој старој мајци,
нека моје даре раздијели,
нек раздјели слепом и сакатом,
нек спомињу Росу робињицу.''
То говори Роса робињица,
То говори чарне очи зави,
Зави очи па ју море скочи.
Песму је Стевић-Вукосављевић забиљежила у Милатовцу (Жагубица, Хомоље)
по казивању осамдесетогодишње старице Живке Милојковић, рођене у Сувом Долу.