(01-01-2010, 06:40 PM)Гале Делија link Wrote:П.С не знам из ког разлога нико до сад није честитао нову годину овде,или отворио тему !!! ???Да ли је могуће да нико не слави(прихвата) ову Нову годину 31.12 на 1.01 !!!!???

Није ми циљ да те исмевам (јер не волим то).. али вероватно има још људи који су пожелели да ово као ти напишу, само нису написали..
Да објасним пар ствари.
Календарска (католичка) нова година за мене, а верујем и већину људи у Србији не представља ништа посебно.. али стварно, ништа посебно. Прво, није никакав светац, нити нешто значајно у нашим животима (сем пар поједнинаца), да би се томе радовали..
Када славиш свој рођендан, славиш што си се родио, што имаш свој дан када позовеш и почастиш људе који су ти драги. Када славиш Божић, као православни верник, славиш рођење Исуса Христа.. На Васкрс славиш Христово ускрснуће (један од симбола хришћанске вере), када славиш крсну славу, славиш свога свеца - заштитника куће и породице твоје..
Хоћу рећи, све то има неки свој разлог.. Нова (календарска) година нема свој разлог славља, јер се вековима уназад није славила. Код нас Срба почиње да се слави негде с краја 1950-их година, када је већина православних празника, по комунистичком наређењу и идеологији морала бити замагљена! А ево низ примера..
Православни Божић је замагљен са календарском (католичком) новом годином. Никољдан као једна од најчешће слављенијих слава/светаца замагљен је тадашњим државним празником "29. новембар".. Ђурђевдански уранак је заменио Првомајски. Затим 7. јулски празник је замрачио Петровдански и Ивањдански празник.
Та новогодишња славља су нам заоставштина комунизма. Више од 10 година то у Србији ретко ко и слави.. знам, рећићеш па иду људи славе.. али то је више моћ рекламе појединих диско клубова како би убрали неку пару више, и жеље наших људи да се опусте.
Када некоме честитате празнике, увек реците Божић и Нова година.. а не Нова година и Божић.. јер се онда подразумева 1. јануар и 7. јануар.. што ће рећи да су им мозгови испрани из доба из неког прошлог времена.
И још нешто важно.. Онима које волите, немојте само 1. јануара говорити те најлепше жеље.. реците им, и покажите то свих 365 дана у години. Мени је данас то само отрцана реченица, која се 1. и 2. јануара говори, и људи тиме показују више своје незнање, него жељу да некоме лепо нешто пожеле.
[url=http://www.delije-caffe.net/forum/index.php?topic=3990.0]
![[Image: stopkrimifudbal.jpg]](http://i253.photobucket.com/albums/hh74/drvosec/stopkrimifudbal.jpg)