01-02-2010, 12:18 AM
(01-01-2010, 06:07 PM)KizaLion link Wrote: А све те територије су везане за српски народ који је живео тамо, а колико нас сада има? И хоће ли се они вратити тамо да буду под Њиховом капом? Тешко. Јер Србин неће више да буде роб... народ ће се вратити кад дође до неког новог рата, овако не...
Негде на нету сам читао добар коментар.. Јевреји већ 2000 година се налазе на Блиском Истоку, и тамо су већ деценијама у рату са муслиманима. Нико од њих не помишља да се повуче, или да би пораз од муслимана дошао у обзир.. једноставно НЕ, и милион година да прође, опет ће се БОРИТИ, до краја, до последњег.
Овим што сада причам не позивам на рат, на оружије, на клање, убијање и сл. (као што верујем да би ми свашта прилепили, и етикетирали, они којима управо овакве приче и теме сметају).
Овим само позивам на нашу свест, свих Срба.. крајишника да не забораве своје корене, и завичај, а и остале Србе када неко каже да је из Обровца, или Пертиње, да не гледају у њега ко крава у мртво теле.. већ да каже: знам, то је у Крајини.
Као што ја знам где је Призрен, Куманово, Неготин, Кикинда, Требиње, Никшић, Будва, Брчко.. не зато што сам завршио географски факултет, или сам интелигентан 180%.. већ то је то ствар опште културе...
Да не може бити само речено да је Никола Тесла Србин.. већ да се зна ко је он, одакле су му преци, колевка.. исто важи и за патријарха Павла, Милутина Миланковића итд.
Знаш како Кизо.. негде с краја 1990-их креће први талас, али мали, повратак Крајишника у свој завичај, после се наставило, али слабо.. разлог је заправо недостатак посла. А то се јавља и у осталим крајевима Србије, јер је таква државна полтика Србије. Наравно Хрватска не жели да инвестира ништа (сем онога што им ЕУ наређује) у подручије бивше РСК, из страха да се Срби не врате. Никада то нису ни хтели.. све живо се улагало у Загреб и приморије.. ово остало јако слабо.
Друго, често се дешавало да поједини примитивци нападају Србе, претежно старе и немоћне, који су у мањини, и тиме им се загорчава повратак, а уједно и шаље порука осталим Крајишницима шта их чека када се буду вратили. Ранији је проблем био велики што су људи помало долазили.. сада их је све више, сваке године. Али лично мислим да увек тереба бити више и више, јер управо то ствара критичну масу, да не би долазило до кукавичких потеза тамошњих пи*да, који нападају по принципу 5 на 1. Ако хоће да се пегламо, онда ајде 5 на 5, или 1 на 1.. па да видим ко ће да ми стане на црту?! Неће нико.. већином су кукавице, који за 50е ће направити грдно зло (па и запалити Србину повратнику кућу).. а неће имати муда да то јавно каже, или се људски побије.
Разлог слабог повратка наших људи се огледа пре свега у лошем раду државних институција РХ, која све могуће начине користи како би све одуговлачило, и отезало, да се људима смучи, и да једноставно пожеле да НЕ ДОЂУ више тамо. Но, то не сме да нас обесхрабри.. напротив.
Као што још давно пре 5 година запазих у извештају са нашег гостовања у Запрешчићу 2005. године, лепо пише: делије (Срби) у хрватској представљају наааајвећу могућу провокацију итд. Тако да и ово се тумачи исто.
[url=http://www.delije-caffe.net/forum/index.php?topic=3990.0]
![[Image: stopkrimifudbal.jpg]](http://i253.photobucket.com/albums/hh74/drvosec/stopkrimifudbal.jpg)