09-22-2009, 04:50 PM
(09-21-2009, 09:42 PM)Red Star Forever link Wrote: Oво о "турским Србима" или "српским турцима" сам читао и ја... Вероватно има пуно истине о томе да гомила потурчених Срба завршила у Турској, али ипак мислим да само мали део њих има свест о свом пореклу... Камо среће да ту свест имају сви...
Раније сам чак имао мишљење да је наша црква грешила што је Србе који нису православне вере аутоматски сматрали несрпским живљем, и даље нисам сигуран шта да мислим о том проблему... Али, ако је неко свестан свог порекла и тога да су његови преци променили веру да би обезбедили бољи живот својој породици или да би је спасли од затирања, зашто се сада не би вратили својој изворној вери и тиме потврдили свест о свом пореклу... Јел то толико тешко... Спомињали смо овде црнце, сад у једном другом контесту, али не може нико да ме убеди да је њихова свест већа, јер се они масовно у америци "враћају својој изворној" исламској вери... Е сад ово је под наводницима, зато што мислим да је то такође једна обмана... Пре њиховог одласка на америчко тло ислам није толико био распрострањен по афричком тлу, још увек су биле заступљеније локалне религије...
Ајде и ја да кажем коју пре него што се пређе на неку другу тему. Као што управо рече Дрвосеча, Православље за разлику од Католичанства и поготово Ислама није агресивна религија, те не намеће другим верницима да траба да се преобрате. Као неко ко је део живота провео у једној исламској земљи прилично сам упознат са тим како функционише систем код муслимана. Писао сам о овоме на једној теми на оази, али није лоше да нешто од тог штива поновим и овде. Кад причам о муслиманима ја уопште не узимам за пример ове из Босне или Рашке, јер су они Ислам само искористили да се отуђе што више од Срба, а у пракси велики број њих нема везе са вером, једу свињетину, не поштују рамазански пост, а о ракији и да не говорим. У Исламу се врши јака индоктринација од тренутка кад се новорођенче роди и то траје кроз цео његов живот. Њихове приче су толико јаке и утицајне на тамошњу популацију да је готово немогуће да један муслиман пређе у неку другу веру. Обрнутих случајева, где људи из друге вере прелазе у Ислам, на жалост има подоста. Они теорију да је Ислам најбоља вера заснивају на томе да је Мухамед последњи пророк који се појавио на земљи. Сви ранији, укључујући и Христа, нису ваљали те је Бог (Алах) слао нове пророке све до Мухамеда. Такође се врши огромна манипулација кроз приче о рају и паклу. По Курану само су муслимани исправни верници које након земаљског живота очекују благодети раја, док су сви остали отпадници и чекају их страшне муке и горење у паклу. Занимљива, и по мени мало смешна, је једна теза где се муслиману обећавају још квалитетнији услову у рају ако за живота успе да преобрати неког од отпадника. Таква индоктринација доводи до ситуације којој сам био сведок где некадашња православна Румунка која је удајом за Јорданца прешла у Ислам убеђује Ирачанку, хришћанку, да треба да спаси душу и преобрати се у Ислам.
Све ово има везе са причом о Србима и потурицама, јер при оваквој индоктринацији је илузорно очекивати од Срба који су пре неколико векова прешли у Ислим и у међувремену били жестоко дојени мржњом према својим коренима да сад те корене спознају и врате им се. Свакако да би ми то волели, али знајући каква је вера Православље, а каква Ислам мислим да за то нема ни промил шансе.