Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pab-kultura
Evo zelim da postavim ovde topik koji sam otvorio na delije.netu a znam da ovde ima onih koji tamo idu redje i obrnuto.

----------------------------------------------------------------------------------
Ovde u Engleskoj je jako popularno gledanje tekmi u pabovima, meni inace vrlo drag obicaj, tako da bih zeleo malo da se pozabavim ovom temom.

Rekao bih da je sve pocelo razvojem satelitske/kablovske televizije. Nikli su silni sportski kanali koji su, zbog jake konkurencije, morali da budu kvalitetni. Kvalitet su postizali najlakse time sto bi otkupili pravo na neki sportski dogadjaj i time onemugucili drugim kanalima da prenose. Tako je obicna televizija (ona sto se provaljuje sveCkim tv detektorima ) izduvala, kao i gledanje tekmi u fotelji. (Kasnije je satelit postao jeftin pa je svako mogao da priusti i opet da se valjuska po kauchu, ali nebitno). Uglavnom alternativa je bila da se ili ide na tekmu, sto je jako tesko s obzirom da su stadioni puni, ili da se ode u pabinjo, zabode uz sank i naruci pinta groznog engleskog lagera i gleda fudbal.

Kad smo kod lagera.
Lager: svetlo pivo
Bitter/Ale: malo manje svetlo, malo vise negazirano, malo manje hladno pivo. (poznato iz ukrstenih reci )
Stout: crno (kao i najnoviji izum - Ginis extra cold - crno pivo koje prodje kroz neki hladnjak pa bude ladno ko tastina dusa, mmmm)

Znaci ako vec nisi na stadionu nista lepse nego da skoknes do lokalnog paba sa ekipom, majstor zamraci prostoriju, spusti platno (nekad stvarno veliko) i toci pivo... Kad sam dosao u Ingeland neke 95 prvu tekmu koju sam tako gledao je bio Wimbledon protiv Lestera, tad je Crazy Gang bio u fazonu, a ja ziveo pokraj Wimbledona pa je bilo zanimljivo. Glup fudbal do bola, ali dobro zezanje.

Barmen je obicno neki mladji covek od nekih 50-60 godina, a barmenka je gotovo uvek inspiracija za ljubavnu poeziju, prava "English rose", sa svojih 100 kila u sisama, pa ko voli planinarenje po kamenolomu nek izvoli... Mada pocetkom II poluvremena i kojih sest pinti kasnije, ona postaje sve vitkija...(ne daj Boze da igraju produzetke, dobra je i baba sera) Najjaci su kad ti naplacuju pivo i kazu - dve funte i trideset sest penija!? (ono kao kad bi ti u kaficu riba rekla - pivo toceno je 72 dinara i 14 para) Ti mu das 2.50 funte i kazes uredu je, a on ti vrati kusur i kaze - Nismo u Americi!

E sad zavisi od paba u kom se nalazis, ali obicno ima takvih likova da su likovi iz Mucki lordovi za njih. Posto sad zivim na jugoistocnom Londonu (najblizi stadion Milvol, 30 minuta peske) tu su stvarno jako cudni ljudi. (Da ni cuveni Pekam nije daleko) Otisao ja sa RedNewcastleom da gledam Valensija - Liverpul u potajnoj nadi da ce dati i Bretford-Milvol na drugom ekranu. Nisu nas izneverili tako da smo gledali Milvola, a samo pratili rezultat na velikom ekranu. Ispred nas je sedeo neki dedica, tu lokalni poznaje se sa svima, normalno i sa barmenom. A do njega sedi neki Paki koji je usao sav oznojen (jadnik se zurio da stigne) sa Liverpulovim salom i normalno gleda Liverpul i komentarise, onako za sebe.
Kaze on tom dedici: "Uh kakva sansa!"
Kad ce deda: "Ma za koga?"
Paki:"Pa...za Liverpul..."
Deda:"Ma kakav kurac Liverpul, ko ih jebe, ja gledam Milvol, ostavi me!"

Bude dobro i za sv. prvenstvo kad ima raznih nacija i prozivke su odlicne, nije lose za promenu, mada su meni najdraze tekme u kupu ili ligama. Bitne tekme cesto pocnu u podne tako da si do petnaest do dva izuven.

Poslednja tekma koji sam gledao bila je Juve-Real, dok su neki uzaludni Englezi gledali Wolvese sa nekim recimo Redingom ili slicno... i pola ekipe navija za Juve pola za Real, a bas na pola metra od mene sedi neki sto se nervira kad Real zajebe ko da je Raulov brat. Mene poceo da nervira, posto sam navijao za Juve i kazem mom ortaku do mene na srpskom (onako pijan) - "kad ga budem pukao nece znati sta mu se dogodilo". Ortak od ovog sto me nervirao se okrene i pogleda me. 5 minuta kasnije cujem on vice kad Real zajebe - Civsha ovo civsha ono...Ptari! Ali neki kikirescici, majusni, verovatno ono 14-o dete, pa slabo rodilo...
Reply

Messages In This Thread
Pab-kultura - by UltrasLondon - 05-20-2003, 09:09 AM
Pab-kultura - by Godra - 05-20-2003, 10:02 AM
Pab-kultura - by Sima - 05-20-2003, 08:42 PM
Pab-kultura - by Radza - 05-20-2003, 10:01 PM
Pab-kultura - by UrbanBaby - 05-21-2003, 10:05 AM
pub - by Forever Ultras - 05-21-2003, 10:34 AM
Pab-kultura - by capocrimi - 05-21-2003, 12:08 PM
hm - by Forever Ultras - 05-21-2003, 12:36 PM
Pab-kultura - by UrbanBaby - 06-04-2003, 08:33 PM
Pab-kultura - by UltrasLondon - 06-04-2003, 11:47 PM