10-11-2007, 10:12 PM
Quote:Тврдим, меч је био намештен
Изјаву Деспине Пападопулос, супруге покојног грчког диктатора Јоргоса Пападопулоса, да је утакмица Црвена звезда - Панатинаикос у полуфиналу Купа европских шампиона 1971. била намештена, јуче је за „Блиц“ потврдио Миле Новковић, тадашњи бек црвено-белих. Црвена звезда је у првом мечу у Београду пред 100.000 гледалаца победила грчки тим са 4:1, али је у реваншу 28. априла 1971. за неверицу изгубила са 3:0, баш резултатом, који је Атињане водио у финале са Ајаксом на „Вемблију“.
- Убеђен сам и одговорно тврдим да је та утакмица намештена! И после 36 година, сигуран сам да смо били дрогирани, шетали смо по терену као у неком полусну. Никад нећу заборавити кроз шта смо пролазили када смо се вратили у Београд - каже Новковић.
Шта се тачно дешавало у Атини, од вашег доласка у „Хилтон“ па надаље?
- У Грчку смо дошли недељом, три дана пре утакмице, и све до среде наш боравак тамо био је, мало је рећи, чудан. Ноћима нисмо спавали, нисмо могли од бубњева које су нам наши домаћини послали као добродошлицу. А 15 минута пре утакмице, на терен који је после постао ораница, хеликоптером је слетела, чинило ми се, најлепша девојка на свету, тамошња мисица. Она нам је поделила поклоне, рукопис Светог писма и црно-беле телевизоре. Да, тада је било уобичајено да су клубови размењивали дарове, актен-ташне или нешто томе слично. После је та девојка „из захвалности“ због елиминације Звезде провела ноћ са голманом ПАО-а. Она је изјавила како му је то поклон за финале КЕША. Свашта је тамо било, верујем да су нам нешто стављали и у храну, којом су нас омамљивали, али лимунада на полувремену утакмице нас је дотукла.
Како то мислите?
- У првом полувремену примили смо гол у 30. секунди меча, и то невероватном грешком Кленковског, који је вратио лопту голману Дујковићу на два метра, што се никад не ради. У том трену улетео је њихов нападач, двометраш Антонијадис и погодио, а ја гол нисам ни видео. На паузу се отишло са голом минуса, а тренер Миљанић је хтео да нас све ишамара од муке. Није могао да верује да смо то ми, и да губимо од неке екипе попут, на пример, Вождовца. Ок, све се ми договоримо како ћемо да их нападнемо и средимо, међутим, ушао је у свлачионицу неки мали Грк и донео нам освежење. Наравно, ми смо лимунаду искапили, и ту моје сећање из Грчке престаје.
Шта се потом догодило?
- Знам само да смо у авиону по повратку кући певали и смејали се. Замислите, певали и смејали се! „Пробудио“ сам се тек у Београду, када сам дошао кући, када ме отац ошамарио. Мајка шест месеци није разговарала са мном, кумови су ме се одрекли, сви су нам говорили да смо продали утакмицу. Људи у нашој земљи су умирали у току тог меча, нису могли да поднесу елиминацију, али никад ми неће бити јасно зашто се све време ћутало о томе и што нико није раније проговорио. Није се смело, договорено је на вишем нивоу од играча и тренера - закључио је Миле Новковић.
(БЛИЦ)
На први поглед ово делује смешно, зар не...
Али кад се види која је шанса пропуштена и то на какав начин... :bes