Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Навијачки дневник
Ево трећег :

Mon Feb 21, 2005
GAK Graz - 'Boro (UEFA CUP)

Quote:GAK Graz - 'Boro (UEFA CUP) (Feb 21, 2005)
Неколико нас из "дежеле" којима је ова текма била у заједничком интересу, кренуло је у четвртак поподне путем Graza у циљу да одгледамо текму са Бороом. Пре свега смо хтели да видимо навијаче енглеског клуба на делу.

У Graz стижемо око пола три, налазимо паркинг у близини железничке станице и крећемо према стадиону Arnolda Schwarzenegera, који је удаљен једно 10 мин хода, да узмемо карте. Око стадиона све мирно, нема живе душе ко да се и не игра утакмица. Узели смо карте за трибину иза гола крајње лево, одмах до трибине за гостујуће навијаче. Карте су коштале 33 Еура комад.

Након тога крећемо према центру пешке, требало нам је једно 20-30 минута и с обзиром да је било много хладно није била баш пријатна шетња. У центру наилазимо на мање групице Енглеза с обележјима (такозваних "скарфера") . За ове са обележјима влада мишљење да су индијанци али то по мом мишљењу не значи да су пичке и да је лако с њима изаћи на крај у случају да су нападнути јер и ти индијанци имају по 30-40 година, што такође значи да имају неко искуство. Овде наравно изузимам оне који су стварно типични туристи, пензионере итд., јер је било и таквих.

Након 30 мин шетње по центру и блејања изложби итд, чули смо хук који је допирао из једне странске улицице, а могао је да значи само једно, то јест да је на окупу већа група Енглеза. На наше задовољство, у тој улици се налазио неки Irish pub, који су окупирали Енглези. По слободној процени би се могло рећи да их је било око 300 ако не и више, што casuala, што обичних симпатизера-навијача с обележјима. Допуштам могућност да су окупирали и неке друге пабове и локације јер их је на самој текми било неколико пута више. После кратког блејања испред одлучили смо да се прошетамо кроз паб, иако су нас неки мало чудно гледали. Ја се баш нисам нешто пријатно осећао али срећом па су били мирољубиви Smile . На wc-у нисмо наишли на оне сцене из Football Factory Smile што не мора да значи да тога није било.

Приметили смо и неке клинце с мобилним телефонима на ушима, како се мотају око паба. Вероватно шпијуни Гакове екипе. На наше разочарење домаћина није било нигде, а нису ништа ни покушали. Колико знам није било никаквих инцидената током дана. Морам да кажем да је по центру било јако мало полицијских снага а испред паба их уопште није било једино се повремено један жандарм прошетао до паба и назад до главне улице, тако да домаћинима полиција сигурно не може да буде изговор.

Око 17:00 екипице су већ полако почеле да напуштају паб и кренуле путем стадиона. Текма је била у 18:30. Ми смо такође кренули негде у то време и заједно с Енглезима ушли на трамвај који иде право до стадиона. Трамвај крцат, Енглези певају... Била је и она позната:

Harry Roberts is our friend, is our friend, is our friend
Harry Roberts is our friend
He kills coppers...

Код стадиона вец доста аустријске Жандармерије али бројке се не могу мерити нпр. кад се игра бг дерби или ако хоћете и љ дерби. Такође су слабије опремљени. Ми смо одлучили да покушамо да направимо круг око стадиона и да дођемо до улаза на трибину где су Гакови навијачи. Пошто су ови нови стадиони у ствари грађевински мулти-комплекси (гараже, терен за хокеј, кафићи...) нисмо успели да дођемо директно до њиховог улаза па смо одустали. Око стадиона све мирно,никаквих инцидената. Испред улаза смо попили још по пиво и кренули унутра. Претрес такође није био много строг. Док смо улазили схватили смо да су и за наш сектор карте покуповали Енглези, што нам наравно није сметало. Навијање код Енглеза као што већ знате иде спонтано, неко поведе песму остали прихвате и идемо... Било је пар групица у којима су се скинули до појаса. На почетку је било мало одбојке на трибини с неком гуменом лоптом.

У тренутку истрчавања играча на терен подигнута је и једноставна кореографија (црвено-беле-плаве фолије, ако се добро сећам) на Гаковој трибини и заставице на осталим трибинама (вероватно у организацији клуба). Стадион је био скоро дупке пун. Домаћи навијаци уопсте нису навијали, односно ако јесу нису се ништа чули, једино неки бубањ? Није упаљена ни једна бакља ништа, мада не знам какви су уствари гакови навијачи. Колико сам успео да приметим био је транспарент Armada Graz.

Енглези као што сам већ рекао, грло-дланови. Мало прозивања домаћина са скандирањем who are you? И песмом small town in Europe, you 're just a small town in Europe, која иде на мелодију ЈЕДАН ЈЕ...

Такође ми се допала једноставно скандирање Боро, Боро, Боро... а иде на мелодију чувеног техно комада с почетка 90-их No, No (two unlimited).

Било је наравно и оног C'mon Boro. У другом полувремену је и раширен дугачак транспарент са тим текстом. Код голова је било опште лудило и еуфорија.
Скоро сви Енглези су стајали осим пензоса наравно. После текме већина је отишла у бусеве који су их чекали испред стадиона и правац аеродром, док су остали хватали трамвај и правац центар, а ми смо кренули до кола и назад за дежелу.

За оне које занима casual сцена:

Ја нисам приметио ни једанburberryили aquascutum качкет. Доста су носили Henri Lloyd, North Face, Berghaus, врло мало Stone Islanda итд. Патике Adidas, New Balance... По мојој процени није било висе од 100-150 цасуала али мозда и гресим. Било је тешко оценити, јер су на трибини сви били помешани, а и не знам колико броји њихова casual група Frontline, тако да ако је неко боље упућен, нек напише да не би ја овде лупао. Можда су неки добили забрану после оних инцидената у Чешкој
ВАШЕ ЈЕ ДА ДОЂЕТЕ А ЗА ОСТАЛО ЋЕМО СЕ МИ ПОБРИНУТИ
Reply

Messages In This Thread
Навијачки дневник - by KizaLion - 03-21-2007, 09:32 PM
Навијачки дневник - by KizaLion - 03-21-2007, 09:34 PM
Навијачки дневник - by KizaLion - 03-25-2007, 09:37 PM
Навијачки дневник - by KizaLion - 03-26-2007, 11:22 AM
Навијачки дневник - by UrbanBaby - 04-07-2007, 09:59 PM
Навијачки дневник - by UrbanBaby - 06-12-2007, 12:51 PM
Навијачки дневник - by UrbanBaby - 09-05-2007, 05:52 PM

Forum Jump:

Users browsing this thread: 1 Guest(s)