Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Историја се понавља...? :(
MUP Srbije doneo je preko noći odluku da cenu takse za upis u državljanstvo Srbije poveća čak deset puta, i to samo za crnogorske državljane sa prebivalištem u Srbiji?! Tako će Crnogorci koji su posle raspada zajedničke države odlučili da uzmu srpsko državljanstvo morati da plate 10.090 dinara, iako je ova usluga doskoro koštala 1.250!!!
Prosta računica kaže da država Srbija može da zaradi više od 2,5 milijardi dinara, ili oko 30 miliona evra, u slučaju da svi Crnogorci sa prebivalištem u našoj zemlji podnesu zahtev za državljanstvo. U Srbiji, naime, prema službenoj evidenciji MUP-a, živi oko 260.000 Crnogoraca, što pomnoženo sa cenom takse iznosi 2.623.400.000 dinara.
U informativnoj službi MUP-a potvrdili su nam da su takse poskupele, ali nismo dobili objašnjenje zašto se to dogodilo.
- Posle crnogorskog referenduma i potpisivanja Deklaracije (!?) promenio se osnov za sticanje državljanstva. Sada taksa iznosi 10.090 dinara. Ukoliko hoćete da radite širu priču o tome, morate da nam napišete molbu - rečeno je Pressu u Informativnoj službi.
Penzionerka Senka Vučinić, koja u Beogradu živi 61 godinu, ogorčena je odlukom da se cena takse poveća na 10.090 dinara.
- Prošle nedelje sam ih pitala koliko košta i rekli su mi 1.250 dinara. Dala sam da mi se izvadi rodni list u Crnoj Gori i danas kad sam došla da predam dokumentaciju, šokirali su me novom cenom. Da li je moguće da nas Srbija kažnjava!? Prvo nas je Milo kaznio, što nije dozvolio da glasamo na referendumu, a sada nas kažnjava i ova vlast. Jeftinije bi mi bilo da sam crnkinja koja traži srpsko državljanstvo - rekla je Vučinićeva. Ona smatra da je nova cena takse neprihvatljiva.
- Pa, ko to ima da plati? Dosta nas iz Crne Gore smo penzioneri i živimo već decenijama ovde. Nema smisla da nam se uzima toliki harač. Pogotovo što treba platiti i krštenicu, i razne druge potvrde - kaže Vučinićeva.
U stanici policije Savski venac rekli su nam da su samo dobili obaveštenje o poskupljenju takse, i dodali da je problem i to što se sada mnogo duže čeka na dobijanje državljanstva.
- Nekada se za sticanje srpskog državljanstva za crnogorske državljane čekalo dva dana, a sada se to produžilo na dva meseca - kažu u OUP-u Savski venac. Tu su nam rekli i šta je od dokumenata potrebno za podnošenje molbe.
- Potrebni su fotokopija lične karte, dokaz o prebivalištu, izvod iz matične knjige rođenih ne stariji od šest meseci, i uplatnica o uplaćenoj taksi od 10.090 dinara. To je republička administrativna taksa, a svaki SUP ima poseban broj na koji se uplaćuje, zavisno od prebivališta podnosioca zahteva - kažu u Savskom vencu.

[Image: 0506_cz_bud_basket_3.jpg]

Ova parola izgleda ne vazi samo za teritoriju Crne gore? :o
Државна безбедност брани државу од народа,
Државна безбедност да не сруши се држава!

http://www.youtube.com/user/IstinaZaUrosa
Reply

Messages In This Thread
Историја се понавља...? :( - by Majka Mara - 07-11-2006, 10:31 AM

Forum Jump:

Users browsing this thread: 1 Guest(s)