Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Старе српске кафане
2. kafana po starosti, ako nije i starija od "?" bila je, dok je nisu srusili, kafana "Boka" u Svetogorskoj. Srusena je pre 10ak godina i sad je na njenom mestu banka. Bila je od onih jednostavnih kafana. Jedna pravougaona prostorija, tako da su svi gosti videli jedni druge. Imala je noviji sank u izlog fazonu. Suber (prozor izmedju soba) iz koga je kuhinja izbacivala klopu. "Svaka namerno razbijena casa se placa" natpis. Uzasno zadimljena, sto je sasvim normalno. Trosne stolice i stolove. Fenomenalan rostilj.

U produzetku Svetogorske, u Makedonskoj, nalzaile su se dve slavne kafane. "Sumatovac" i "Lipa". Pod lipom je bila picerija, (ko moze da se pohvali da je jeo picu s skembicima?), a gore je bila kafana. "Sumatovac" je bilo kultno mesto, ovekoveceno u filmu "Nacionalna klasa". Od "trougla" "Sumatovac"- "Lipa" - "Grmec", ostala je u zivotu samo ova poslednja, i verujem da ce ziveti dok je tu taksi stanica.

"Tri lista duvana" je takodje kafana vredna pomena, s mozda najlepsim imenom, nalazila se u Kneza Milosa, na uglu s Bulevarom. Bila je garaza, a sad valjda grade hotel - jos 91 su je srusili da bi digli Hilton.

Sto se "Skadarlije" tice sedimo tako u basti i dolazi onaj stari sto prodaje kikiriki, kaze: "Nisam morao ovo da radim, da idenm od kafane do kafane, vec sam s kolicima stajao."; ja mu kazem da je stajao kod cesme kod "Zlatnog bokala", a s njim je stajao i onaj sto je prodavao usecereno voce. Kaze on - "Jeste. Ali on je umro. Ostao sam ja i Zika (Obretkovic), a i njemu ne daju vise pare"

I zato kad vidite Ziku dajte mu koji dinar, kao i ovom gospodinu koji prodaje kikriki, i ako u fiseku koji podseca na dzoint jedva da ima nesto kikirikija, obavezno kupite, ipak ne prosi, radi.
Reply

Messages In This Thread
Старе српске кафане - by UltrasLondon - 05-31-2006, 01:15 AM
Старе српске кафане - by R.S.K. - 09-08-2007, 10:17 AM
Старе српске кафане - by Skrimo - 09-08-2007, 10:48 AM

Forum Jump:

Users browsing this thread: 1 Guest(s)