03-16-2004, 05:07 PM
Jos jedna stvar - koja se naravno u nas vise ne spominje al ju je zato Miljenko Smoje u svojoj kronici Splita "Velo misto" napomenija. Srpska vojska je oslobodila Split 1918. i docekana je sa euforijon, srpski vojnici su spavali po kucama u Varosu, Getu i opcenito prevladavalo je misljenje da su to "braca". Smoje navodi cak i anegdotu da su Splicani poceli iz zajebancije (ili divljenja, kako god to neko zeli zvat) poceli govorit ekavicon pa je tako lipo postalo lepo, svitlo postalo svetlo, a pizda postala pezda.
Sad ce rec neki veliki Hrvat, nije tako. Al bas tako je i bilo, jer san o tome pita svog didu koji je inace veliki Ustasa, i on mi je nakon uru vrimena muvanja i demagogije prizna "A jebiga, tad su bila druga vrimena, ko je onda moga znat sta ce dalje bit"
I to bas ja ocu rec. Nekad su stvari stale drukcije, koliko god to nekome neodgovaralo danas. I naravno da ne triba virovat svemu sta pisu hrvatski nacionalisticki povjesnicari, al bogami ni vasima.
Sad ce rec neki veliki Hrvat, nije tako. Al bas tako je i bilo, jer san o tome pita svog didu koji je inace veliki Ustasa, i on mi je nakon uru vrimena muvanja i demagogije prizna "A jebiga, tad su bila druga vrimena, ko je onda moga znat sta ce dalje bit"
I to bas ja ocu rec. Nekad su stvari stale drukcije, koliko god to nekome neodgovaralo danas. I naravno da ne triba virovat svemu sta pisu hrvatski nacionalisticki povjesnicari, al bogami ni vasima.