12-24-2005, 04:48 AM
...Dve utakmice tadasnje prve lige sampiona u fudbalu obe u Sofiji glavnom gradu Bugarske I to utakmice po grupama.Prva je C.Zvezda-Panatinaikos koja je odigrana 18.3.1992 godine sa pocetkom 21 sat I 15 minuta na stadionu CSKA.C.Zvezda je pobedila sa 1-0 a strelac je bio Sinisa Mihailovic.Druga utakmica je bila C.Zvezda-Sampdorija 1-3.Utakmica je odigrana na istom stadionu i u isto vreme,a strelac za nas tim je bio opet Sinisa Mihailovic za 1-0, pa onda 1-3 uz ogromnu nanetu stetu od strane sudije nasoj Zvezdi.Da smo tu utakmicu dobili skoro sigurno bi igrali na Vembliju sa Barsom mi a ne Sampdorija.I pored ovog poraza do zadnjih momenata smo bili u igri za ponovno finale.Da smo svoje utakmice igrali u Beogradu sigurno bi se nadmocno plasirali u finale na Vembliju,ali sta da se radi zaklase nas Sloba,njegova politika I te sankcije.Te posledice osecamo kao sto vidite I dan danas,dok su ove picketine iz Humske sve to dobro iskoristile.Mislim da je vreme nasih muka proslo I da ce Zvezda konacno (uz pomoc onoga odozgo) krenuti stazama velikih uspeha.Za obe te utakmice u Sofiji su vezane skoro indenticne stvari.Bilo nas je sa sviju strana tako da nas je u Sofiji bilo kao mrava.Na obe utakmice je bio krcat stadion od 30 do 35.000 gledalaca.Pa Brat-Bratu je na obe utakmice u Sofiji bilo po 25.000 Delija iz Srbije.Bilo je frka I za kartu,jer ko je nje imao morao se pomuciti da bi je nasao,dok je na granicnom prelazu ka Bugarskoj ceo dan bio pravi haos.Hiljade autobusa I kola u nepreglednim kolonama Delija citavog dana.Bugari su I rampe spustali ne zelevsi jedno vreme da puste nikoga,ali posto je dolazilo do sve vecih incidenata oni bi otvarali granicu ne bi li tako smirili nervozne Delije.U samoj Sofiji ludilo nad ludilom.Napunili smo elitne kafice I druge usluzne lokale kako blizu stadiona tako I po citavoj Sofiji.Okrenes Brate turu za celo tvoje veliko drustvo sa pivom,zestokim picem,sokovima,raznim kupovima I secam se platis na primer ondasnjih 10 DM.Gde je tu Braco ko je hteo na mesinu u lokalima,prelepe girose na ulicnim objektima,ma stvarno bilo ludo,hranljivo I nezaboravno.Na obe utakmice meni se cini imali smo odlicne koreografije.Na prvoj utakmici protiv Panatinaikosa ovi nasi sto su usli poceli da se grupisu do druge tribine gde je sedenje I poceli sa grupom navijaca CSKA (koji su isto crveno beli) da zajedno nesto navijaju kao na primer Zvezda I CSKA,CSKA I Zvezda…Bilo je nasih u tom trenutku nekih 2.000.Dosao sam tamo do njih I odmah sam ih odvojio od Bugara pomerivsi masinu (kop) tacno iza gola gde je I bio na obe utakmice.Na obe te utakmice je bilo fantasticno navijanje.Bili su prisutni I navijaci Panatinaikosa kao I navijaci Sampdorije.Bilo ih je meni se cini u priblizno istom broju od koju stotinu.Ne secam se da je bilo nekih vecih incidenata sa obe te grupacije.Naravno da smo ih cekali,ali su bili odlicno cuvani od lude Bugarske policije.Ja mislim da smo navijacima Sampdorije razbili jedno ili vise stakala na autobusu kada su dosli sa aerodroma,dok su bili u njemu.Secam se I detalja kod Sinisinog pogotka na jednoj od te dve utakmice.Tada je jedan nas Delija pokusao da uleti u teren.Bugarska luda policija je skocila na njega isto kao lav na kakvu antilopu.Oborili su ga na onu sljaku iza gola I udarili onako krvnicki nekoliko puta sa onim pendrecima od jedan metar.Nastalo je I komesanje izmedju nas I lude Bugarske policije I kao I u nekoliko ranijih slicnih situacija zavrsilo se uzajamnim respektom.Evo da zavrsim sa ovom Sofijom.Ostace upamcena po nasoj velikoj invaziji I ludom provodu. Sto se Barija tice Brate kriticar tice mozda cu nesto sutra napisati.Opet sto se tice frizura u Baruju,ja sam imao tri prsta a Marko kup sampiona koji su perfektno izgledali,a mozda je tu malo bilo I simbolike.Sa tri uzdignuta prsta smo u Bari dosli,sa tri uzdignuta prsta smo se vratili ali sa tim istorijskim peharom u ruci. Toliko za sada od mene braco Delije.
PS- Da napomenem da je na jednoj ili obe utakmice zajedno sa nama bila prisutna I grupa Radovih United Force na celu sa Supom.
PS- Da napomenem da je na jednoj ili obe utakmice zajedno sa nama bila prisutna I grupa Radovih United Force na celu sa Supom.