Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Moj prvi navijacki derbi
Pazi carsaf! (iliti - duga poruka)

Da krenemo redom!

Prvo taj derbi na kome je bilo 3:1, stvarno nikada, ali nikada, nije zapaljeno vise pirotehnike nego tada. Palili smo neke dimnjake i par baklji na pocetku, zatim posle prvog i drugog gola velike bakljade, na pocetku drugog poluvremena, a kada je nekoliko baklji zapaljeno kod treceg gola, ja sam mislio da neko teleportuje baklje na nasu tribinu. Groblje je imalo jednu bakljadicu koja i nije za njih bila toliko losa, ali nije bila skoncentrisana na ogradi vec u njihovom kopu, ili onome sto je trebalo da predstavlja kop. Meni je na toj tekmi ortak priznao da su im na jugu rekli da ne stoje svi zbijeni vec da se malo rasire kako bi izgledalo da ih ima vise nego sto jeste...

Inace, taj Vladan Lukic derbi ja ga vodim kao Sipka derbi mi je ostao u secanju po mnogim stvarima. To je po meni najveca derbi utakmica na kojoj sam bio u svakom pogledu, ali pocecu redom celu pricu o tome.

Tada sam bio negde na sredini svoje srednje skole i isao sam na _svaku_ utakmicu koju je Zvezda igrala u fudbalu, rukometu, kosarci, hokeju, atletiku... Totalna zaludjenost.
Marakana je bila puna, nigde igla nije mogla da padne. Sever se napunio oko sat vremena pre pocetka i vise skoro da nije bilo ulazaka. Bubnjevi i zastave bili su zakaceni u rano jutro kada se i odradjivala priprema za koreografiju sa kartonima. To je bila prva koreografija - kartona u Ex-Yu, koliko ja znam. Tada je bio problem ubediti ljude kada da drze belu a kada crvenu stranu kartona. Uz kartone bilo je oko 40-tak bubnjeva i neke naduvane gluposti koje su imale oblik, mhm ima ovde dosta zena pa ne bih bas sa asocijacijama, u svakom slucaju bila je to neka guma debela koja me je par puta drmnula u glavu pa nije bas bilo bezbolno, ali je letelo onako preko mase i ok je izgledalo. Tada smo, koliko se secam prvi put zakacili zastavu gore za krov. Za Simu i baklju si napisao, optrcao je krug tamo dole po atletskoj stazi na zbunjene pandurske oci. Inace Zulu W. su i pored ujedinjenja u Delije doneli svoju zastavu, kao i Ultras i Red Devils, ali su ZW zastavu okacili an ogradu dok su ove druge dve grupe polozile zastave ispred Severa na atletsku stazu. Iza celog gola na onom prostoru po tartan stazi bila je rasirena ona ogromna setalica, a ovi detalji ce biti znacajni za kasniju pricu...

Na pocetku tekme mi smo napravili veliku dimnjadu od koje niko nikoga na Severu nije video, rasireni barjaci i nekoliko baklji dole na ZW zastavi. Pevalo se kao nikada a koreografija sa kartonima se zagubila negde u organizaciji. Kako je bilo jako toplo svi su se skoro skinuli do pojasa a sa majcama sa kratkim rukavima, dole sa ograde ono navijanje sa rukama delovalo je velicanstveno. Groblje je tada, na Marakni, zadnji put u mojoj "karijeri" napunilo jug i bas ih je bilo dosta. Oni nisu imali nikakvu koreografiju na pocetku vec su na pocetku II poluvremena napravili svoju prvi, najbolju i jedinu pravu bakljadu. Tri o jednom trosku. Kako sam bio prilicno pod raznoraznim opijatima na toj tekmi nije bas da se svega secam. Znam da je groblje igralo bolje, da im je ponisten cist gol, da im nije sviran penal i da smo se jedva sastavljali po terenu... a onda u 89. minutu Lukic je sa strane po zemlji zavukao loptu sa sa dvadesetak metara iskosa od istoka prema Severu gde sam negde i ja stajao. Srecom u tom trenutku nisam bio na ogradi, ali je nekoliko ljudi najtrasnije zveknulo dole... Delirijum, uletanje na teren, Sipka je naravno odmah svirao kraj i pocelo je uletanje na teren. Meni je malo bilo frka od toga, jer nikada pre toga nisam uletao dole, ali kada sam video da je vec nekoliko stotina ljudi uslo, rekoh sebi da nisam najgori. Neki su preskakali, ja sam skocio dole pa se izvlacio na ruke. Onako srecnog me je zaustavio drot i sa samarom preko lica poslao nazad ali sam ga protrcao nekako sa strane i domogao se gola. Cepkali smo mrezu, pa smo skakali sa fudbalerima po terenu a onda u jednom trenutku sam se okrenuo kada mi je rekao ortak pored mene i video sam masu od jedno 500 grobara kako trci prema nam i Sucu kako medju poslednjima kaska ispred njih. Bio sam negde na centru, ni malo prijatan prizor. Istog trenutka sam se opredelio na takticko povlacenje kao i vecina nasih koje je do pre neki minut murija isterivala sa stadiona. Sta se desilo, saznao sam kasnije i video na snimku. Nasi su dotrcali do juga, isprebijali grobare koji su uspeli da udju na teren pa je murija koja se nalazila ispred juga nse vracala na Sever a jug ostavila bez obezbedjenja i njih oko 500 je uslo dole. Ja sam im zbrisao na istok. Znam da sam se penjuci na tu tribinu, propisno ogresio o nekakvu belu zastavu na kojoj je pisalo Delije iz Sirije. Zamislite situaciju, imaju jos pedeset metara do jedno 20-tak najbitnijih nasih zastava, ogromne setalice... ispred njih se na terenu nalazi 30-tak pandura i 10-tak Zulu W. sa ,ptkama od zastava koji su jedini ostali ispred gola da ih sacekaju. Svi su se razbezali sto od murije sto od njihovog uletanja. I sta je groblje uradilo, okrenulo se i zapalilo na svoju tribinu kada su videli da je sa Severa masa pokuljala preko kapije i preko ograde... Vec je proslo desetak, petnaest minuta od kraja tekme a stadion je i dalje pun, onda ide ono sto ne postoji ni na jednom snimku, opet nasa jurnjava do juga i ponovno rasterivanje od strane murije...

Sukobi su se nastavili napolju, ceo kraj oko stadiona bio je u haosu, ja sam izasao preko istoka i krenuo ka Severu gde je vec u onom delu na prelazu izmedju dve tribine pocela nekakava tuca. Nije se znalo ko tu koga juri i ko se sa kim hvata za gusu. Zapalio sam dole na bulevar, bila je reka ljudi sa grobarskim salovima koja se spustala gore od juga u koju sam uleteo sa salom Delije Sever, srecom, to nisu bili navijaci vec onako, matorci, ali nije bilo prijatno. Skinuo sam ga i spakovao u duks koji sam nosio oko struka. Kada sam dosao dole do pumpe skrenuo sam u park u kojem su vec bili nasi.. Isli smo peske do Slavije, onako zajedno. Bilo je pevanja i svega. Manjih sukoba i jurnjave bilo je oko Karadjordjevog parka a na Slaviji su se vec svi rasturili. Naleteo sam na neke ortake koji su mi pricali neverovatne price da su Zare i ekipa ukrali neka kola (mercedes) i da su trazili nase po gradu, da su pregazili nekog decka sa Zvezdinom kapicom i slicno. Posto su bili partizani, pola smo morali od tih prica odmah da bacimo u vodu... Mislim da se grad nije smirio do duboko u noc. Ispred bioskopa Partizan smo videli kako nasi jure neke, ali bez salova. Uopste najzanimljivije je bilo tada na shtajgi jer su tu dolazili svi koji su se vracali kucama vozom i busom.... Kada sam se vratio kuci bila je revolucija jer se nije do tada znalo da li ima mrtvih a ja sam van kuce bio citav dan,

Na kraju, stvarno je bilo gotivno taj dan. Nikako se ne secam perioda pred derbi, zsbog piva i svega ostalog ali sve posle je bilo neverovatno. Jel se neko od vas seca te tekme osim nas dvojice?

poz,
budimir
lavoljub Muslin! Jedan je Slavoljub Muslin!!!
Reply

Messages In This Thread
Moj prvi navijacki derbi - by Forever Ultras - 05-19-2004, 09:34 PM
Moj prvi navijacki derbi - by Bane - 05-24-2004, 06:28 PM
Moj prvi navijacki derbi - by Pjer - 06-01-2004, 10:58 AM
Moj prvi navijacki derbi - by cyganin - 06-14-2004, 04:25 PM
Moj prvi navijacki derbi - by UltrasLondon - 05-19-2004, 09:39 PM
Moj prvi navijacki derbi - by Forever Ultras - 05-19-2004, 09:42 PM
Moj prvi navijacki derbi - by UltrasLondon - 05-19-2004, 09:44 PM
Moj prvi navijacki derbi - by Forever Ultras - 05-20-2004, 02:04 PM
Moj prvi navijacki derbi - by gogili - 05-20-2004, 02:08 PM
Moj prvi navijacki derbi - by gogili - 05-20-2004, 02:10 PM