Delije
Митови,легенде предања и обмане о историји - Printable Version

+- Delije (http://delije-caffe.net/mybb)
+-- Forum: Делије Кафе (http://delije-caffe.net/mybb/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Forum: Пивница (http://delije-caffe.net/mybb/forumdisplay.php?fid=7)
+--- Thread: Митови,легенде предања и обмане о историји (/showthread.php?tid=1435)

Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33

Одг: Митови,легенде предања и обмане о историји - ЧИЧА КЕЖУЛТРА - 09-18-2009

Потпуно иста слика добија це и проучавањем области на главном удару албанске експанзије током XVIII-XIX века, од Метохије до Топлице и Масурице. Колонизација Албанаца је од самог почетка праћена неподношљивим терором, који је, узет у својој укупности, узрок масовном исељавању Срба. На Косову у ужем смислу, на пример, проучавање узрока за исељавање Срба из њиховог завичаја или из етапне области њиховог повлачења пред албанским валом открива управо те чиниоце Навешћемо само неколико примера. Доганџићи у доњој Гуштерици су избегли од Тетова зато што су поубијали арамије [албанске разбојнике] у својој кући. И Каралићи у Коњуху напустили су пећки крај пошто су убили неког Албанца итд. Ова убиства су долазила у одбрани части или имања. Неки су због тих насиља напуштали куће и имања и селили це и без "падања на крв". Сојевци у Топличану иселили су це из Сојева у Горњој Морави зато што као ковачи нису хтели Албанцима да кују мотике преко реда, а Бошковићи у Бабином Мосту су напустили своје село Борчане "у Карађорђево време", јер су, како им предање вели, Арбанаси тада на планини због буне у Србији чинили велики зулум. Исељавали су це Срби и да избегну присилно потурчивање. У заузимању земље за своја насеља Албанци су врло често били безобзирни, а када су наилазили на отпор у томе, њихова је агресивност била још безобзирнија. Српско становништво добегло у област Горње Мораве напустило је свој завичај углавном због зулума, у које спадају убиства, пљачке, отимање имања и жена и слично. Велика албанска насиља, у различитим облицима, главни су узрок и сељакању српског народа у самој области Горње Мораве. Врбичани су у Команац побегли "од гађање", тј. од покушаја убиства од стране Албанаца. Јанцићи су из Жегре прешли у Доњу Будригу, јер су им тамо Албанци уграбили две девојке, па хтели и трећу. Реч "зулум" означава овде сва насиља и нечовештва, под њом це подразумева уцена ["рабуш"], убиство, протеривање са имања и отимање имања, "печење" ужеженим вршником, "ударање на образ" [силовање], рад на потурчивању итд. Зулум је био толико неиздржљив да це махом бежало испред Албанаца. Ово сељакање није вршено на махове, већ неосетно и постепено, тако да је услед његова сукцесивног трајања долазило и до тога да у неком селу не остане ниједан српски дом. У овим случајевима није долазило до тога да село потпуно запусти, него је само вршена смена становништва, јер су це Албанци у оваква села, ако не пре а оно почетком њихова расељавања, увек лако увлачили и тиме потпомагали започети процес. Упадљива је чињеница да су це Албанци мање сељакали, а то не стога што су млађи у овим областима, већ зато што их на ово нико није приморавао. То што је речено за Албанце важи и за исламизоване и албанизоване Србе

У области Куманова Албанци су це насељавали углавном на два начина: планском колонизацијом од стране турских власти после великих српских сеоба на север од краја XВИИ века, и друго, убацивањем у насељена српска села, поступним насељавањем из суседних северних и западних предела. О продирању Албанаца у српска села у XИX веку има и писаних докумената. Они најпре као самци освоје који српски дом и имање и протерају Србе, па онда доведу и своју породицу. Јован Хаџи-Васиљевић наводи случај села Думановце, као пример поступног увлачења Албанаца у српско село, и насиља "изнутра": "Убивав ги, палив ги, пљачкав ги, али они не остаљав своје куће и село; и остаља ли це онај красоћа" - наводе це речи мештана.
Испитивањем порекла појединих породица види це како су Албанци потискивали испред себе Србе и како су це ови поступно уклањали испред Албанаца Тако це, на пример, зна да је врањска породица Машутковићи старином својом из села Врбана у коме одавно нема ниједне српске душе, па да це, бежећи испред Албанаца, пресе лила из села Врбана у село Рељан, кад су це Албанци јаче почели ширити и у Рељану, она це одатле преселила у село Леосоје, док це није, најзад, преселила у град Врање. Оваква је била судбина многих српских породица које су потискивали Албанци. Цела Горња Пчиња је, у ствари, уточиште бегунаца који су це овде склањали од албанског зулума - из околине Прешева, Куманова, Врања, Гњилана, Косова, Пољанице, Пусте Реке и из других крајева који леже југозападно, западно и северозападно од Горње Пчиње.

Метод албанске инфилтрације описао је П. Николић према изучавањима Пољанице. Први су це Албанци, каже он, насељавали махом на превару, и тек после су це насилнички ширили, отимајући имања становницима. Када су це досељавали, били су јадни и жалосни. Најпре би обично долазили сами, а после су им стизале породице. Кукали би и преклињали да их становници у селима, где су наишли, приме на конак. Ови су их из сажаљења примали у своју кућу, али це Арнаутин није више удаљавао из куће. Чим му стигне породица, смести це у кући, избаци све што му не треба, па ће онда рећи ономе који га је примио на конак: "Ја идем чак из Малесије, сад иди ти!". Тако су це заселили први досељеници Арнаути готово у свима, нарочито пограничним селима Пољанице. Када су це тако настанили, почели су потом насилнички да це шире у осталим селима. Тако су це насилнички засељавали и Арнаути из блиских голачких села Најпре су убијали чобане, а потом су це водиле праве борбе приликом косидбе ливада, становници су их у први мах увек одбијали [Доброшево, Дреновац, Рождаце], али су их ови најпосле ипак расељавали.
Исто тако, свуда це могао евидентирати још један начин злоупотреба службе чувара и заштитника ["дерудекџије"]. У Масурици су це први досељеници Албанци у први мах населили ради заштите становника у селу. Када су потом економски ојачали и намножили це, почели су це дојучерашњи чувари насилнички ширити. Најпре су почели убиствима расељавати становнике села Масурице, а потом и остале. У селу Масурици убили су два детета и принудили становнике да це селе. У Сурдулици су насилнички притисли нека имања, убили Стевана Пусуљу и населили це. Потом су почели отимачине у Алакинцу, Длугојници, Лменчи и редом по свом Масуричком пољу. У Алакинцу имали су најпре кошаре, па су це потом стално настанили. У Длугојници су држали у први мах трмке [пчеле], па су потом прешли и тамо це населили. Тако су редом захватали село за селом. Становници су узмицали у блиска планинска села. На осамдесет до деведесет година пре Николићевог истраживања [тј. 1824-1834] насилнички су заузели и Варденик, пошто су убиствима раселили то село.

Насиље као главно обележје албанске колонизације и основни узрок великих исељавања јужнословенског становништва у Македонији и Старој Србији истиче и Јован Цвијић још у свом капиталном делу Основе за географију и геологију Македоније и Старе Србије [1911] "Као у Дебар и Голему Реку, и у Кучево, Зајас, Копач и Пореч све више продиру Арбанаси. Где још нису продрли и настанили це, јављају це у четама као зулумћари, пљачкају стоку и одводе у Дебар, одводе и уцењују децу, нападају на села, тиме учине најпре немогућним рад и живот у селима, јер це најпре напусти сточарство по планинама и обрађивање земљишта, које је даље од села. Опасно је и гору сећи за грађу и алатке, то це може само још око села радити. Становништву це, дакле, таквим зулумћарством одузму сви животни услови и оно мора ићи у печалбу. Према томе печалба становника из Кичева и Пореча није знак ни неплодности земљишта ни густе насељености, већ несигурности, као што је случај и у Малој Реци. Познато је, даље, да многи печалбари остану у земљама у које иду. Овако готово опустела села морају имати арнаутске најамнике или деруденџије, који их чувају. Они или неко од њихових најпре це населе у словенским селима, и место по шумама зулумћари су сада у селу. Они држе везу са својим саплеменицима у Дебру и ови их помажу. Настају отмице имања, убијања, и словенског становништва постепено нестаје и исељава це. Тако је у Копачу село Другово страх за своју околину. Тим начином је и мало село Бракјан у Поречу опасно за околна села постало". Цвијић описује и метод насељавања Албанаца у тетовској области [Доњи Полог], у суштини на исти начин као и знатно касније Јован Трифуноски: "Најпре су [Албанци - Д. Б.] заузели планинска села око Шара а затим це постепено спуштали у тетовску котлину, коју, поменуто је, још нису ни у пола освојили. Као претходници и весници миграције дошле су најпре арнаутске арамијске чете, које су отимале стоку, разваљивале бачила и онемогућиле шарском становништву опстанак; упоредо с тим ишло је насељавање по неколико арнаутских кућа у селима. Оне су после дозивале своје племенске и братствене сроднике или због тога што су ово боље и пространије паше или по једној арбанашкој особини: Арнаути истог братства и племена воле це и помажу и један би другоме дошли у помоћ и на велике даљине и поред велике опасности; тим арнаутским групама од кућа по српским селима била је потребна таква помоћ".

ето Кајо надам се да сам успио бар донекле то да обрадим...наравно нисам ни близу то урадио колико би требало али укратко то је то.....ако нисам дао добар одговор или нисам одг на питање слободно реци,па ћу се још потрудити...

Одг: Митови,легенде предања и обмане о историји - Кобаз - 09-19-2009

ја мислим да су Словени, нарочито Срби и Руси, заиста нека виша раса, али то не значи да сам следбеник Хитлера, он је хтео све "ниже расе" да истреби али поручио би свим његовим следбеницима у Србији који себе називају православцима да је и црнца створио Бог ости онај који је створио и њих тако да је црнац није не пријатељ и сваки црнац је добродошао у Србију као туриста (нарошито кад остави који еврић) али не треба допуштати насељавање несрба у Србију, прави пример за то су цигани и шиптари који од ове државе направише брлог, ни једна нација ми не смета док не почне да уништава моју земљу и да кажем још Србима нацистима да су комунизам и нацизам малте не исто јер је нацизам уништавао Србију споља, а комунизам изнутра.

Одг: Митови,легенде предања и обмане о историји - николаБГ - 09-19-2009

(09-19-2009, 12:36 AM)Кобаз link Wrote: ја мислим да су Словени, нарочито Срби и Руси, заиста нека виша раса, али то не значи да сам следбеник Хитлера, он је хтео све "ниже расе" да истреби али поручио би свим његовим следбеницима у Србији који себе називају православцима да је и црнца створио Бог ости онај који је створио и њих тако да је црнац није не пријатељ и сваки црнац је добродошао у Србију као туриста (нарошито кад остави који еврић) али не треба допуштати насељавање несрба у Србију, прави пример за то су цигани и шиптари који од ове државе направише брлог, ни једна нација ми не смета док не почне да уништава моју земљу и да кажем још Србима нацистима да су комунизам и нацизам малте не исто јер је нацизам уништавао Србију споља, а комунизам изнутра.

Нисам био уз комп последњих дана, видим чича се расписао, нисам ништа прочитао од последње написаног па не би ни ништа конкретно писао док све не ишчитам...

Желим само да покушам да напишем нешто у вези Срба и расизма, јер се мало мало неко дотакне црнаца. Многима се ово неће свидети, и покушајте да не читате између редова и да доносите закључке неке, овако ја гледам на ствари

Срби никада нису били расисти из простог разлога јер додир са другим расама није постојао. И данас цнрце у нашој земљи можемо да набројимо на прсте једне руке, то су махом спортисти и понеки студент. Ја сам сигуран да је нпр однос другачији, да их је много више, почео би да се јавља и расизам, а код умеренијих макар одбојност- увек за пример узимам ... ви што имате сестре, запитајте се да ли би волели да вам се сестра уда за црнца и да вам сестрић буде црнче?

Будимо реални? Ево ја не би волео. Ја сам доста времена провео у америци, пре мање од годину дана сам доживео да црнац вади на мене нож само јер сам бео.

Нисам расиста, али имам одбојност према њима. Овде их нема и верујем да је тако најбоље. До јаја су они да их гледамо на тв-у, нека репују, закуцавају и сл, симпатични су тако... али верујте да би многи од вас променили мишљење о њима да имамо једно 100 000 црнаца у Београду.

Зато је боље да останемо овакви... Срби никада нису били расисти и дај боже да не постанемо. Ко је био у Прагу, могао је да види да је центар града окупиран срнцима. Стоје на сваком ћошку, ваљају гудру, пимпују курве... Ето још једне благодети  Европске Уније... једна држава, једна раса. Демографске статистике су јасне, за 300 година бео Европљанин неће постојати.

ПОЕНТА ЈЕ ДА НЕ ТРЕБА МРЗЕТИ НИКОГ, АЛИ НЕКА СВАКА ПТИЦА ЛЕТИ СА СВОЈИМ ЈАТОМ!

Одг: Митови,легенде предања и обмане о историји - Red Star Forever - 09-19-2009

(09-19-2009, 09:25 AM)николаБГ link Wrote: ПОЕНТА ЈЕ ДА НЕ ТРЕБА МРЗЕТИ НИКОГ, АЛИ НЕКА СВАКА ПТИЦА ЛЕТИ СА СВОЈИМ ЈАТОМ!

Ово се највише уклапа и у неке моје тачке гледања, не само на расизам, него уопште и на мешање са другим нацијама... Још једном понављам, не мрзим , не знам да мрзим, нити желим да мрзим, али некако највише волим своје, а све остале поштујем, наравно неког више неког мање...

Али...

(09-19-2009, 09:25 AM)николаБГ link Wrote: Ја сам доста времена провео у америци, пре мање од годину дана сам доживео да црнац вади на мене нож само јер сам бео.

На једној другој теми сам покушао да напишем ово што ћу сада али сам схватио да се тамо борим са ветрењачама... Овде се разумемо...

Нажалост ти црнци нису права слика и прилика своје расе и хвала Богу што је тако.. Црнци о којим ти причаш су дело америке и друштва које их је натерало тј. направило да буду таквима... Једино прихватљиво у том друштву је да се криминалом бави неко други, неко "мање вредан", а по њима се у ту слику уклапа црначка и хиспано раса... Не заборавимо да их је америчко друштво до прошлог века и сматрало нижом расом (робови) и сада то друштво има храбрости да неког оптужује за расизама а они су вековима били расисти и угњетавачи... А да не спомињемо одакле воде корени расизма, да споменем кју кјукс клан итд... Далеко од тога да покушавам да браним црнце који су те напали (напротив, треба им јебати кеву, посебно због тога што су те напали из разлога који си навео), али њихова прича је мнооого комплексна и сам то знаш...

Један леп пример: Моја бака, по мајци, је у 2.св.рату бежећи од усташког ножа (ножа који су гле чуда носили белци), са гомилом Срба из Крајине и уопште са простора Велике Србије, бродовима одвежена у избеглиштво у Африку, а највише времена је провела у Египту... И пре више година а и сада када је приупитам о томе, прича о невероватној љубазности, предусетљивости и уопште жељи тамошњих народа да им помогну... Наравно, све то бејаху црнци и арапи, и све оно што је доживела тамо и она и други људи, то је јако позитивна ствар... Познато је да ти крајеви (север Африке) ни тада а ни сада нису обиловали богатством, али последње парче хлеба се делило и ти људи су одвајали од уста своје деце како и бела деца која су избегла из својих домова не би била гладна... Дакле, то се уклапа у моју причу да нису сви исти и да средина негативно може да утиче на човека... Али се дефинитивно уклапа и у Николину са причом о птицама у своме јату... Ти црнци и арапи су били своји на своме а кад си у тој ситуацији онда си спреман и да помогнеш и да даш од себе све што као човек можеш и желиш....

Можда се и ово уклапа у причу о митовима и обманама, уствари сигуран сам да се уклапа, али да не ширимо тему у овом правцу...

Одг: Митови,легенде предања и обмане о историји - николаБГ - 09-19-2009

РСФ мешаш бабе и жабе. Опаска да су усташе белци не може да стоји овде. Скрећемо са теме. Нико не каже да су црнци лоши, да их треба мрзети... искуство твоје баке то потврђује.

Поента је да је у људској природи да се деле на наше и њихове.. Код нас се каче две школе, две улице, навијачи два клуба, два краја различита, градови, нације... А где ћеш очигледније поделе од боје коже. врло је мало потребно да почну раздори. Да живиш у крају где живи 20 посто црнаца и да неки црнац убије некога, не би то прокоментарисао са ''десило се убиство ко зна ко је крив..'' већ би било ''црнац убиио белца''.

Они би се са друге стране хватали за друге ствари и све то прераста у лавину која расте.

А то како си оправдао црначки расизам у америци, по сличном принципу можеш да оправдаш и шиптарски сепаратизам!

Скренули смо са теме, желео сам само да кажем да Срби нису расисти, да нисмо имали потребу да будемо расисти и да би било мајбоље да тако остане!

Одг: Митови,легенде предања и обмане о историји - дрвосеча - 09-19-2009

Овако.. око тамнопутих..
Немам ништа против њих.. далеко од тога, већ смо с тиме раскрстили, и рекли да нисмо шовинисти, ни расисти, нити део неке изопачености не дај Боже!
Ово што сте рекли за црнце, и што је НилколаБГ навео пример наше сестре рецимо ако се уда за црнца.. ово може бити стереотип, примера ради, као што је Никола навео из разлога што је у САД неки црнац га напао, па је то један од разлога, што не бих волео.
Мој разлог зашта не бих волео да се оженим странкињом или неко мој да се венча са странцем (нема везе јел црн, бео, жут), јесте што странци нас Србе никада неће скапирати, ни наш хумор, ни живот, ни проблеме ни ништа од онога што нас чини на овом поднебљу.
Пре пар дана дошла нека другарица, родом је из Семберије, и забавља се већ дуго за Кипранина, или тако нешто сам разумео.. Када су отишли у Реп. Српску, између осталога било је и неке приче о границама, рату, и сл. Причали су му јер га је занимало.. али он то није могао да скапира, нити верујем да хоће... не зато што је глуп, већ зато што он треба године и године овде да проведе да би нешто почео да капира.
Ужасавам се наравно увек таквих напада какав је Никола имао, у увек ћу се борити против тога.. али такве нападе имаш и код нас, најбољи пример су ти "навијачи", да не кажем пи*ке.. који потежу ножеве, пиштоље, и сл. Ако си прави Србин, побићеш се са песницама!
Значи и код нас белаца имаш таквих ствари.. а да не кажем шта се и од наших сународника у иностранству дешавало током 90-их у земљама западне Европе.. наравно не свих.. али било је појединаца који су радили крађе, и такве нападе.. О разлозима не бих..јер би се превише одвукли далеко.
Роми, илити цигани у Србији су посебан феномен. Већина их је наравно необразована, сиромашна, живе на периферији градова, мада има их и на Дорћолу (центар БГ).. често неокупани, и како сам приметио не плаћају гсп. Многе ствари им се ради сиромаштва праштају.. Е сада јбг, по мени је ту крива држава, односно органи који не могу да се изборе са овим.. деценија и по им је требала да раселе картон сити код Газеле.
Наравно, онда има случајева када видиш и код Рома позитивних примера, па се изненадиш. Али углавном преовлађују негативни примери јер их је више.
Раније је фазон скинса био да их нападају. И то често по нечасном принципу више на мање!? Рецимо тако је настрадао и глумац Драган Максимовић, на Зеленом венцу, за кога су неки идиоти мислили да је циган, и подлегао је повредама!?
Ми се против друштвеног зла требамо борити, јер је то прави пут.
Знамо ко смо, знамо своје, и то не дамо, и чувамо!

Одг: Митови,легенде предања и обмане о историји - Red Star Forever - 09-19-2009

(09-19-2009, 10:59 AM)николаБГ link Wrote: А то како си оправдао црначки расизам у америци, по сличном принципу можеш да оправдаш и шиптарски сепаратизам!

Или ја нисам добро рекао то што сам рекао или се нисмо разумели... Нисам оправдао црначки расизам, само сам навео на који начин су бели американци угњетавали црне американце... Никако не може да се пореди шиптарска прича са црначком... Нису шиптари били угњетавани, нису били робови, јефтина радна снага Србима и сл... Нису шиптарке силоване и убијане на Космету... Срби су били жртве, Српкиње нападане и силоване, Срби пребијани и убијани како би се заплашили и одлазили са Космета... Мало си сад ти помешао... Ал ајд о овој теми да причамо негде друго... Или ћемо је ти и ја расветлити кад будемо сели негде на пиво  Wink

Одг: Митови,легенде предања и обмане о историји - Kapetan Kuka - 09-20-2009

(09-19-2009, 11:03 PM)Red Star Forever link Wrote: [quote author=николаБГ link=topic=3657.msg70968#msg70968 date=1253357988]А то како си оправдао црначки расизам у америци, по сличном принципу можеш да оправдаш и шиптарски сепаратизам!

Или ја нисам добро рекао то што сам рекао или се нисмо разумели... Нисам оправдао црначки расизам, само сам навео на који начин су бели американци угњетавали црне американце... Никако не може да се пореди шиптарска прича са црначком... Нису шиптари били угњетавани, нису били робови, јефтина радна снага Србима и сл... Нису шиптарке силоване и убијане на Космету... Срби су били жртве, Српкиње нападане и силоване, Срби пребијани и убијани како би се заплашили и одлазили са Космета... Мало си сад ти помешао... Ал ајд о овој теми да причамо негде друго... Или ћемо је ти и ја расветлити кад будемо сели негде на пиво  Wink
[/quote]
На пиво на пиво и то на оно 0,33 шмекерско, слађе је  Wink !!! Шалу на страну.
Да наравно нема места поређењу црначког расизма и шиптарског сепаратизма. Није спорно да су црнци угњетавани, јефтина радна снага и робови али то је већ тамо њихов проблем. Већи је проблем и бол то што су Срби као што си рекао били угњетавани и нажалост играли улогу црнаца у својој сопственој држави. И то на територији која је колевка српске лозе и српског народа. Трпео је српски народ зулум на Космету од арбанаса преко качака па у другом светском рату ''balli kombetar'' и скендербег дивизије. После рата шиптари постају највећи антисрпски апарат у рукама аустријског бравара за покушај потпуног уништења српског народа на Космету. Док црнци као дошљаци и као ''нижа раса'' нису ни упола трпели зулум као што су Срби у сопственој држави од шиптара. И поред свега тога шиптари били штићени од света као бели медведи а српски народ сатанизован. Тако нешто заиста боли и то много.

Одг: Митови,легенде предања и обмане о историји - Red Star Forever - 09-21-2009

Интересантан текст у недељном пресс магазину... Уклапа се у нашу тему, треба га прочитати... Сигурно се нећемо сложити до детаља са ауторима, али има врло поучних детаља...

http://www.pressonline.rs/page/stories/sr.html?view=story&id=80107&sectionId=63

Одг: Митови,легенде предања и обмане о историји - ЧИЧА КЕЖУЛТРА - 09-21-2009

мислим шта рећи?! у једну руку невјероватно?! у другу руку чак и реално ?! а опет можда се требамо и запитати ?!

http://srpskenovinecg.com/dijaspora/303-srbi-u-turskoj