Delije
Слика данашње Србије.. - Printable Version

+- Delije (http://delije-caffe.net/mybb)
+-- Forum: Делије Кафе (http://delije-caffe.net/mybb/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Forum: Пивница (http://delije-caffe.net/mybb/forumdisplay.php?fid=7)
+--- Thread: Слика данашње Србије.. (/showthread.php?tid=1443)

Одг: Слика данашње Србије.. - Вајти - 10-18-2010

Српски језик спада у породицу индоевропских језика и то мора да се има у виду кад се говори о туђицама. Многе речи које ми схватамо као "српске" заправо имају заједнички корен речи са истоветним појмовима из осталих индоевропских језика или су одавно позајмљене из истих. То поготову важи за појмове из неживе природе(Сунце, ватра), бројеве(један, три) или неке основне именице(млеко, брег, крава) и глаголе(помоћни глагол бити).

Узгред буди речено, већина тих турцизама и нису турцизми, јер су их Турци преузели из персијског језика.

Одг: Слика данашње Србије.. - Мобилисан - 10-18-2010

Највећи штос у свему овоме јесте што су овде речи за које, искрено, никад не бих ни помислио да су "турске". Свакако, турци су за време своје владавине обухватали велику територију, с тога ни не чуди да су речи преузете из неког азијског језика, а и ми смо под истима били пола века па тако и преузели те речи, као што николаБГ рече, ЧАЈ!

Одг: Слика данашње Србије.. - дрвосеча - 10-18-2010

Има ту једна анегдота... када је један наш лик ишао свуда по свету, па где год да је био он куповао заставе тих држава. Дошао тако у Турску, па све хоће да им објасни како се каже застава, па не може, не зна, и рукама и ногама покушава... али не иде.
Да би некако успео да покаже напољу на бандери шта хоће... и овај у радњи му то прода. А он дошао на границу, а турски цариник га пита: "Шта ће ти тај бајрак?"  ;D

Одг: Слика данашње Србије.. - дрвосеча - 10-19-2010

[Image: foto-v.jpg]

И то се дешава...

Између осталога фотографисао је и дерби  ;D

Одг: Слика данашње Србије.. - Red Star Forever - 10-20-2010

Oве линкове што постављам не представљају слику данашње Србије, али представљају стране хулигане, ултраше, клерофашисте, неонацисте... Све оно што смо ми када се прича о нама у нашим медијима, а за домаће медије ти исти, али преко границе су само изгредници или демонстранти, ужас!!!

http://www.rts.rs/page/sport/ci/champions_league/story/300/%D0%9E%D0%BA%D0%BE+%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%B0/782354/%D0%A2%D1%83%D1%87%D0%B0+%D1%83+%D0%9C%D0%B0%D0%B4%D1%80%D0%B8%D0%B4%D1%83.html

http://www.pressonline.rs/sr/vesti/globus/story/137564/Haos+na+protestu+u+Francuskoj.html

Одг: Слика данашње Србије.. - UrbanBaby - 10-20-2010

Ти си ми рекао да сам убица
Хулиган са београдских улица
Због тебе ми државу немамо
За нове нереде се спремамо.

Спаси Србију и убиј се, Борисе..
Јебеш се у дупе Борисе, нагузи се, нагузи сееее

Ти си нам рекао да смо плаћени
За нереде у граду и у Ђенови
А целу ти си Србију продао
Нацију српску издао.

Спаси Србију и убиј се, Борисе...

За тебе ми смо само шачица
Дрогираних фашиста
А редовно се клањаш злочинцима
и пушиш курце педерима.

Спаси  Србију и убиј се, Борисе...

Одг: Слика данашње Србије.. - bQxi - 10-20-2010

(10-20-2010, 08:50 AM)UrbanBaby link Wrote: Спаси  Србију и убиј се, Борисе...
Спаси Србију и убиј све ,посланике...

Одг: Слика данашње Србије.. - дрвосеча - 10-20-2010

Баш сам ја хтео данас да зинем о овим протестима у Француској. Негде сам чак видео податак да их је 500.000!? Што је права цифра, за поштовање, види се да нису пи*ке као ови наши што седе у кућама, завукли се, па трпе тиранију и "демократију" властодржаца! Свака част Французима на побуни.

Видите једну ствар. Французи се сада конкретно буне због измена у пензионом систему за нове генерације. Пазите, ово није наивна ствар јер је у питању таква ситуација хоће ли они бити робови, или не. Хоће ли им држава, односно приватни фондови отимати више или мање. До које године ће морати да раде. И код нас то долази.
Једноставно, људи неће да буду робови, боре се против накарадног система власти!

Зато мислим да и у Србији мора бити тако нешто. Испада сада да смо џабе се борили за промене октобра 2000. године.
Код нас на Породичној шетњи 09.10.2010. нешто мање од 20ак хиљада људи.  ???

А ови крелоси што себе називају новинарима, види се јасно њихово лицемерије... у Француској "демонстранти", а у Србији "вандали и хулигани".

:-\

Одг: Слика данашње Србије.. - Kapetan Kuka - 10-20-2010

(10-20-2010, 03:29 PM)дрвосеча link Wrote: Испада сада да смо џабе се борили за промене октобра 2000. године.
Да ће борба за промене бити узалудна, видели смо и осетили већ почетком 2001. године кад је све кренуло низбрдо. Од два зла испаде да смо изабрали много веће. А ево га то веће зло траје већ десет година, и сваког дана је све горе и горе !!!

Одг: Слика данашње Србије.. - ЧИЧА КЕЖУЛТРА - 10-20-2010

(10-17-2010, 10:20 PM)николаБГ link Wrote: Бем ли га шта су турцизми а шта нису, ал читам овај текст и списак наводних турцизама и запала ми је за око реч ЧАЈ. Е па реч ''чај'' није турска, користи се и у Индији. Лично сам чуо индијце да користе ту реч за тај напитак и проверио сам. такође речи небо и брат су исте код нас и индијаца! А како по неким теоријама Срби долазе са тих простора, нека га дувају турци, то су наше речи које су они узели од нас, дакле то су Србизми у турском језику. ;D

(10-18-2010, 08:29 AM)Вајти link Wrote: Српски језик спада у породицу индоевропских језика и то мора да се има у виду кад се говори о туђицама. Многе речи које ми схватамо као "српске" заправо имају заједнички корен речи са истоветним појмовима из осталих индоевропских језика или су одавно позајмљене из истих. То поготову важи за појмове из неживе природе(Сунце, ватра), бројеве(један, три) или неке основне именице(млеко, брег, крава) и глаголе(помоћни глагол бити).

Узгред буди речено, већина тих турцизама и нису турцизми, јер су их Турци преузели из персијског језика.

Српски језик је наравно индоевропски...али је српски језик уствари сад се не зна тачно дал` директни потомак или директни предак тог старог Санскрита због гомиле истовјетних граматичких правила , а поготово гомиле истовјетних ријечи...скоро је обновљена Србистика у правом смислу те ријечи...надамо се да ће нам она дати више одговора...кога занима има у мојим постовима подоста о овоме на "оним" политичко- историјским темама Wink... иначе ја никако не могу схватити ту догму око турцизама, па јеб*ему матер зар турски није уствари језик састављен из других језика па и старог санскрита...како онда ми нешто можемо назвати турцизмом, кад је 90 % ријечи у турском посуђено и прерађено за то поднебље османлија?!...не контам стварно неке ствари , а вјероватно нећу никада ни сконтати...не знам ни да ли их контају наши доктори , професори и учитељи... :o :o :o