Delije
Митови,легенде предања и обмане о историји - Printable Version

+- Delije (http://delije-caffe.net/mybb)
+-- Forum: Делије Кафе (http://delije-caffe.net/mybb/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Forum: Пивница (http://delije-caffe.net/mybb/forumdisplay.php?fid=7)
+--- Thread: Митови,легенде предања и обмане о историји (/showthread.php?tid=1435)

Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33

Одг: Митови,легенде предања и обмане о историји - Pijanac - 11-12-2013

Мислим да је преамбициозно било очекивати да ће ова серија открити другачију слику од оне која је деценијама стварана. Прво, још увек има живих комуниста који су ратовали и који шире општу хистерију када је равногорски покрет у питању. Друго, 20 и кусур година након пада берлинског зида доживљавамо да је комунизам као идеја ''мира, љубави и једнакости'' поново ИН. Томе доприноси и сиромаштво у држави па се многи са сетом сећају ''како се некада лепо живело''. Даље, четнички покрет развија српски национализан, а пораст истога се једноставно не уклапа у ове ''европске вредности''.

Уметнички гледано, као и све домаће након Бољег живота серија нема потребну динамику, а није да оваква тема нема материјала за динамичност. Ако су се већ хватали, ове теме требали су да одраде како треба, и у уметничком и поготово у историјском смислу, а не да нас праве магарцима.

Одг: Митови,легенде предања и обмане о историји - херцеговац - 11-12-2013

Управо,
нека се држи села и синова Драгана..., а ово је нова Ужичка република.

Какве разлике имају ове сцене из Ужичке републике и оне у кафани из Бајићеве серије?

[Image: Uzicka_Republika_1973.jpg]

Одг: Митови,легенде предања и обмане о историји - delije-lipljan - 11-12-2013

Безвезе је да причамо о серији тако,а само смо 1 епизоду одгледали.  Да одгледамо све па да судимо,ја искрено мислим да ова серија обећава.  А што се тиче лумперајки, зар их није било и на филму Марш на Дрини и многим другим филмовима?

Ово је пре свега прича о сељацима, и њивохом страдању,о обичним људима.
Да не заборавимо још једно а то је да се у овој серији Чича прикаже реално,као војник,као војвода,као генерал... што раније није у другим филмовима и серијама није било тако, већ је био приказан као крвожедна звер,као убица ... Ајмо да одгледамо серију,па да судимо.

ево клипа

и прве епизоде

Па ето и ти си насјео на причу!

Питаш се зар лумперајки није било и у другим филмовима!?

Како није, и то по правилу то су српски родољуби, а комуњаре спашавају штиглиће! Пази мозга, штиглића носи на посао!

То је матрица Булајићевог ћетника, а сада и Булајић/Бајић четника. Дража је од првог дана брадат, зашто? Због тога што га  таквога очекују они који су прије гледали Булајићеве филмове и онај дио идиота који иду на Равну Гору да је каљају.

Кажеш биће истина, али већ на првом је пао! Зашто је почео са битком на каналу, а онда је све изврнуо и није навео да се њемачка специјала послије енергичне борбе са почастима односила према мртвима, а официрима одала војничку почаст?

Да је хтјео истину кренуо би од 27. марта, не би онако приказао краља (мада су ми Карађорђевићи одвратни сами по себи), и да у слиједећој у борбама српски официри убијају оне војнике који су кренули у предају.

Били су Булајићеви ћетници сада су Булајић/Бајић четници и то је сва разлика.

Одг: Митови,легенде предања и обмане о историји - Белградо1389 - 11-12-2013

Никад нисам ценио људе који почну нешто да раде и не одраде како треба или не заврше до краја... Као што рече херцеговац, битка у каналу нема везе са везом.

Јутрос сам налетео на чланак, где је Милослав све лепо изнео и описао:
http://www.vaseljenska.com/misljenja/tv-serija-ravna-gora-van-svih-ocekivanja/

“…Немци, свесни те опасности, испланирали су заузимање и спречавање онеспособљавања Сипског канала. Уочи напада, прво је локални фолксдојчер позвао групу југословенских официра на неку прославу у своју кафану, где су сви омамљени средством за успављивање. У току ноћи 6. априла 54 припадника пука Бранденбург преобучени у српска сељачка одела су пребачени гуменим чамцима на југословенску обалу, побили успаване официре, и после краће борбе са војницима успешно заузели канал и сва постројења“.
Извор: Бранко М. Јевтић и Бранко Богдановић, “Јуришни батаљони војске Краљевине Југославије – од мита до истине“. Цитат је на страни 54, у поглављу “Заузимање Сипског канала“.
Књига, додуше, још није изашла из штампе, добио сам је у електронској форми, пошто смо Бранко Јевтић и ја блиски сарадници. Бранко је посвећен истраживач и доста је познат у нашем свету – тако да је за њега чуо и Радош Бајић. И Бранко је дао Бајићу опис догађаја у Сипском каналу…
Дакле, овде није у питању незнање, већ намера: српски официри, омамљени неком дрогом, приказани су као пијанице, и то у контексту идеализације комуниста.

Стоји да су дрогирани, али само они високи официри који су били позвани на пријем, остали су што официри што војници јуначки гинули. У кафани Дубровник је била смјештена команда и никакав дернек са пјеваљкама се није одигравао.

Одг: Митови,легенде предања и обмане о историји - Pijanac - 11-20-2013

http://www.politika.rs/rubrike/intervjui-kultura/Kako-sam-prihvatio-Drazu-a-odbio-Andzelinu.sr.html

Оно што ме је пред серију дефинитивно радовало је то што ће набољи играти најбољег. Небојша Глоговац је међу живима најбољи српски глумац и дефинитивно је заслужио ову улогу. Поред глумачких и људским квалитетима одговара улози више него било који други глумац.

Одг: Митови,легенде предања и обмане о историји - херцеговац - 11-20-2013

Да ли вам је запарало уши када је онај преко радија рекао да је Рибентроп - Молотов закључен 1938. године?

Он је потписан 23. августа 1939. године.

Одг: Митови,легенде предања и обмане о историји - херцеговац - 11-21-2013

[Image: 11-Selo-gori-a-Draza-se-ceslja.jpg]

http://nedeljnik.co.rs/ravna_gora_sta_uistinu_gledamo_nedeljom_uvece.html

Одг: Митови,легенде предања и обмане о историји - херцеговац - 11-26-2013

Radovan Kalabić - Ravnogorska istorija

На 36 страни је описано оно око пуковске заставе. Мајор из прве руке. Бајић је само фулио датум.