Delije
Космет српска земља - Printable Version

+- Delije (http://delije-caffe.net/mybb)
+-- Forum: Делије Кафе (http://delije-caffe.net/mybb/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Forum: Пивница (http://delije-caffe.net/mybb/forumdisplay.php?fid=7)
+--- Thread: Космет српска земља (/showthread.php?tid=16)

Одг: Космет српска земља - Горгонзола - 09-09-2010

(09-09-2010, 07:17 AM)фрактура link Wrote: И МИ смо кад смо дозволили ЊИМА да ово ураде !!!
(09-09-2010, 08:54 AM)фрактура link Wrote: Да смо нормални, скупштина би још синоћ горела!

....
Пошто ће ови ''наши'' да славе овај ''успех'' дипломатије да видимо шта кажу они који су и писали...

Serbia drops UN challenge to Kosovo independence

Volte-face comes hours before general assembly due to debate Belgrade's demand seeking to invalidate Kosovo's secession

Serbia bowed to intense European and US pressure today by dropping a challenge to Kosovo's independence at the United Nations, clearing the way for settlement talks between Belgrade and the Kosovo Albanian leadership.

Serbia would have been isolated in Europe had it pressed ahead, setting back its hopes of integration with the west. Diplomatic schemes to kickstart talks between Belgrade and Priština to resolve the dispute would have been shredded.

Instead, diplomats and officials in Brussels were guardedly optimistic that the deal could transform prospects for accommodation between Serbs and Kosovo Albanians in two separate Balkan states.

The U-turn marked a success for Catherine Ashton, the EU's foreign policy chief, who had spent the past two days pressing Tadic to agree on a "last-chance" formula acceptable to the rest of Europe. He was told a refusal would leave Serbia at loggerheads with the EU, which it is keen to join. Washington, notably the vice-president, Joe Biden, reinforced the message.

http://www.guardian.co.uk/world/2010/sep/08/serbia-drops-challenge-kosovo-independence

Одг: Космет српска земља - Mikelandjelo - 09-09-2010

Формулација "разговори о свим отвореним питањима" замијењена је са "позивањем на дијалог Београда и Приштине". Дакле, дијалог двије сусједне државе. Браво, српска дипломатијо.  >Sad

Одг: Космет српска земља - ORTHODOX.NS - 09-09-2010

гледао сам на хисториу емисију о тајним ратовима циа'е ... како изазивају ратове по целом свету зарад профита под изговором да бране америку.... тако је било и 91. и 99. огроман новац је у питању... ми нисмо имали никакве шансе да добијемо... што не значи да треба да одустанемо од борбе за наше...      ово је само у кратко.. на овом видеу....

Одг: Космет српска земља - ORTHODOX.NS - 09-10-2010

ми смо продали косово...сами смо криви..ко је гласао за ДС сад нек трпи ћути... РАЗОЧАРАН САМ ....КАКАВ СМО МИ ТО НАРОД РАДИМО ПРОТИВ СЕБЕ....ЈЕБЕМ ТИ ЈА ОВАКВУ ДЕМОКРАТИЈУ....МИ НИСМО ДРЖАВА МИ СМО КУРАЦ ОБИЧАН

Одг: Космет српска земља - Rodjak sa Severa - 09-10-2010

Званична Москва вероватно разочарана заокретом Београда.

Позивајући се на изворе у министарству иностраних послова у Москви, Русија је протеклих недеља била у редовном контакту са Београдом и да је тако била у току преговора између Србије и ЕУ.

"Усаглашавање резолуције о Косову између Србије и ЕУ показало је да, у овом тренутку, кључни утицај на Београд има Брисел, а не Москва.

Глeдано из перспективе Москве, Београд је испао недоследан у овом случају. Да је Београд пре годину рекао Русији да ће попустити онда би став Русије према Косову био другачији. Москва је у том периоду лобирала протов признавања Косовa само због добрих односа са Београдом а не из неких сопствених интереса.

Ипак, и после овога не постоји шанса да ће Русија признати независност Косова пре него што то учини Београд"

Одг: Космет српска земља - дрвосеча - 09-11-2010

Овде се намеће парадокс!
Испада да је руским политичарима стало више до српског Космета, него нашим. Жалосно, али је тако. Наши су слуге запада.

Одг: Космет српска земља - дрвосеча - 09-14-2010

Знам да је ова вест из Курира  ???... али нико други није се нашао да објави овако једну у најмању руку изненађујућу, али добру, вест.
Камо лепе среће да и остали наши сународници следе Дарков пример, бар упола... где би нам био крај!?

[Image: grncar.jpg]

СРПСКУ ЦРКВУ НА КОСОВУ ОБНОВИО АМЕРИЧКИ ВОЈНИК!

Пише: Бранкица Ристић, Курир
17. Август, 2010.

Амерички војник из Бондстила, пореклом са ових простора, пре четири године иницирао и финансирао обнову срушене православне светиње на Космету.

ГРНЧАРЕ - Кад се 2006. године џип америчке војске зауставио пред кућом Ранђела Којића у селу Врбовац у источном Космету, он није могао да помисли да га чека ишта добро.
- У то време овај крај имао је врло лоше односе с Американцима. Ал’, тада из џипа изађе младић, насмејан и на српском ме упита: Да ли ме познајеш?
- Рекох - не!
- Ја сам Дарко Мартиновски, твој сестрић из Мичигена. Овде сам у Бондстилу већ неко време.
- Остао сам затечен, а емоције су ме преплавиле. Сетио сам се дечака који босоног трчка нашим двориштем, а сада је преда мном био готов човек. Једино што ми је сметало била је униформа у којој је био. Тада ми је први пут и рекао да би желео да иницира обнову цркве светог Николе, која је срушена уочи Ускрса 2000. године - прича нам Дарков ујак Ранђел.

Према Дарковој причи су у почетку сви у селу били скептични. Сви сем Боже Симића, власника кафане „Цар Лазар“ и сеоског попа.
- Одмах сам видео да је момак озбиљан. Прву донацију коју је дао била је 1.000 евра. Стигла је друга, па трећа у истом износу, а онда се он повредио. Морали су да га врате у Америку на операцију. Тада смо мислили да је обнова цркве стала - сећа се Симић.

Ипак, његове слутње нису се обистиниле. Напротив, од зимске Свете Петке, сеоске славе, поново је кренула прича о обнови.
- Почели су да се јављају људи са свих страна и да дају паре. Радови су почели, а Дарко се све време распитивао како ствари напредују - присећа се Божа, и додаје да су на обнови цркве за минималне паре радили и мајстори Албанци и католици.

Црква је освештана 2007. године, а сам Дарко ју је први пут видео ових дана.
- Не знам које речи да употребим - каже усхићено овај младић, који у себи има косовске крви.

- Мој отац је Македонац, мајка с Косова, из Врбовца, а ја сам Американац. У мамином селу сам и почео да учим српски. Мајка ми је, док сам растао, стално причала о Космету. Пошто сам припадник Националне гарде, распоређен сам да дођем у нашу базу у Бондстил.

Прво што сам видео биле су спаљене цркве. Било ми је нелагодно - прича Дарко и наставља:
- Сећао сам се речи мојих родитеља да, где нема цркве, нема ни људи, а после тога више нема ничега. Тако сам и донео одлуку да разговарам с људима и да обновимо срушену цркву у Грнчарима.

Али не желим да ту станем. Са оцем Звонком Костићем већ сам разговарао да направимо процену колико је потребно новца да се обнови манастир Бузовик код Биоча - прича Дарко.
Отац Звонко, има само речи хвале за њега.
- Обнова цркве је коштала око 25.000 евра. Обнова манастира не би могла да кошта мање од 100.000 евра. Али Дарко је упоран - каже отац Звонко.
Цело источно Косово зна за Дарка и обновљену цркву. То им је, каже отац Звонко, дошло као мелем на рану.

Одг: Космет српска земља - InsaNe - 09-17-2010

Quote:НОВА СТРАДАЊА И ГОЛГОТА СРБА У КОСОВСКОМ ПОМОРАВЉУ
(ПРЕУЗЕТО ИЗ КЊИГЕ БОГОМИРА Б. СТАНКОВИЋА ''ПУТ У СУНОВРАТ - ГЊИЛАНЕ 1944-1999.")

Извештај Црквено - народног одбора, који сам добио односи се само на прве месеце нашег страдања. Дати су у извештају сви релевантни подаци који сају слику о нашим патњама и страдању. Јад и понижење: убиства и сахрањивање жртава ван гњиланско гробља, рањавања, киднаповања, паљеања српских кућа, убацивање бомби у српска дворишта и кућа. Све то са намером да се сви Срби иселе из овог најсрпскијег дела Косова и Метохије. Због његове велике документарне вредности и илустративности, извештај Црквено - народног одбора у Гњилану дајем у целини. У њему су садржани подаци до октобра месеца те несречне 1999 године.

ИЗВЕШТАЈ ЦРКВЕНО - НАРОДНОГ ОДБОРА ГЊИЛАНА О ЗЛОЧИНИМА ШИПТАРА ОД ДОЛАСКА КФОР-А

Извештај о пријавама злодела Шиптара и тзв. УЧК на територији Гњилана у периоду од 01.07. до 09.09.1999.

1. Убистава - 71 случај
2. Рањавања - 75 случајева
3. Паљења кућа - 144 случаја
4. Напади бомбама на куће - 70 случајева
5. Киднаповања - 59 случајева
6. Одузимање и угрожавање имовине (локала, и сл.) - 62 случаја
7. Насилно усељавање у станове и куће - 140 случајева
8. Опљачкани станови, куће и друге штере - 273 случаја
9. Отета путничка и транспортна возила - 46 случајева
10. Напади на манастире и цркве - 16 случајева
11. Узурпација земљишта и друге штете од стране КФОР-а - 23 случаја
12. Напади и физичко малтретирање - 74 случаја
13. Напади и провокације ватреним оружјем - 49 случајева
14. Претње, узнемиравања и каменовања кућа - 211 случаја

Пријава убистава Срба у периоду од 01.07. до 13.10.1999.

1.Михајловић Љубомир убијен (заклан) у свом стану ул.Бојанина 1/4 , 01.07.1999. леш је нађен на кревету, а на комоди поред кревета је остављен нож којим је вероватно Љубомир убијен, забоден у слику његовог сина.

2.Костић Саша из Будриге убијен на путу према Пасјану.

3.Јевтић Слободан из Лабљана, убијен на путу према Гњилану.

4.Саша Милкић стар 22 год. Из села Бинач, убијен на њиви 13.07.1999. године.

5.Антић Живко из Понеша, док је заједно са Антић Јовом косио на својој ливади, дана 13.07.1999. године.

6.Антић Јово из Понеша заједно са Антић Живком убијен на њиви.

7.Јанковић Зоран стар 14 година, убијен на њиви 15.07.1999. око 16,30 од тројице Шиптара у црним униформама са ознаком УЧК, од којих је један имао аутоматску пушку, пуцали су на запрежно возило, на коме су се налазили Јанковић Живорад, стар 41 годину и његов син Зоран. У Зорана је испаљено око 20 метака. Сутрадан 16.07.1999.г. преминуо је у приштинској болници, док је његов отац тешко рањен и налази се на лечењу у Врању. Са тојицом убица је био и Данушов син Расим Н. из улице Абаз Ајети, кога Живорад добро познаје.

8.Ђокић Спасоје из села Житиња, стар 60 година убијен, 16.07.1999. у селу Житиње.

9.Васиљевић Петар из села Житиње, стар 66 година, убијен на њиви 12.07.1999. док је чувао стоку.

10.Симоновић Благоје и

11.Симоновић Вера из улице Абдула Прешева бр 114, убијени у својој кући дана 15.07.1999. године.

12.Ђорђевић Зоран из села Могила, стар 45 година, убијен на њиви 17.07.1999. год.

13.Савић Петар из села Куретиште стар 56 год. - убијен на месту званом Ребар док је секао дрва.

14.Стојановић Божидар, стар 50 година из села Церница, убијен на ливади, недалеко од своје куће, дана 20.07.1999. године, док је чувао стоку. Убијен је из близине, пуцано му је у главу. Божидар је био инвалид који се тешко кретао и није могао избећи смрт, док се Петровић Сава из истог села спасао смрти бекством са места злочина.

15.Којић Славко, стар 50 година из села Врбовац, код Витине, убијен док је чувао стоку, дана 21.07.1999. године.

16.Перић Живојин, стар 66 година, из села Трнићевце, убијен у Гњилану, код Робне куће недалеко од зелене пијаце, дана 17.07.1999. године. Заклало га је 10-ак Албанаца и после злочина леш су убацили у контејнер, што је све посматрала једна српкиња из села Кусце. Леш је идентификовала супруга покојника, дана 23.07.1999. године, уз посредовање Међународног Црвеног крска а на инсистирање Црквено - народног одбора.

17.Димић Момчило из села Понеш, и

18.Денић Чедомир из села Понеш, 19.06.1999. године, убијени су у близини села Понеш, око 8,00 сати. Злочин је извршен на месту званом Митрина падина, где је више мештана чувало стоку. Четворо злочинаца из тзв. УЧК у униформама и са маскама на лицу, добро наоружани, заробили су пастире: Денић Чедомира, Димић Момчила, десетогодишњег Трајковић (Драгана) Данијела, Трајковић Јанка старог 28 година, Стевић (Лазара) Миру старог 45 година, Денић Мите Божидара старог 16 година, док је Ђокић Мира остао непримећен од стране нападача. Када је Димић Момчило одбио да пође са киднаперима из тзв. УЧК, на њега је испаљено 6 метака у пределу груди и ту је издахнуо, док су остали уз малтретирање одведени у правцу села Жеговац. На месту злочина један од припадника УЧК је скинуо маску, препозали су да је то шумар Ибрахим из села Кишно поље, радник шумског газдинства из Гњилана. Иако је случај одмах пријављен КФОР-у, они су на лице места изашли тек после 20 дана. Њима је саопштен и идентитет убице, међутим, ништа нису предузели.

19.Станковић Властимир, стар 35 година, и

20.Аксић Милица, стара 38 година, убијени су док су колима ишли од Клокота ка Житињу, дана 27.07.1999. По казивању Стојановић Звонимра из села Церница, Вастимировог зета, Властимир је изрешетан у возилу, док је Милица која је са истим била у возилу накнадно убијена, јер јој је из близине два пута пуцао у главу, вероватно што је препознала убице.

21.Денић Војислав, стар 41 годину и

22.Денић Бранко стар 49 година, 27. јула око 15,30 сати, у оружаном нападу на махалу Штрбићи у Паралову убијени су на очиглед својих укућана, када је на исте пуцало 70-ак Шиптара из Брасаљца, Жеговца, Врбице и Лабљана.

23.Перић Раде, који је киднапован, пребијен па пуштен, преминуо је од последица батинања у болници КФОР-а.

24.Димић Влада, стар 55 година из села Стажа убијен је док је чувао стоку.

25.Пржић Велибор, село Могила, убијен је док је окопавао башту дана 01.08.1999. године.

26.Антић Негован, стар 33 године и

27.Илић Новица, стар 40 година. У пошти у Каменици патрола руског контигента КФОР-а, пронашла је измасакрирана тела Негована и Новице, они су отети 30.07.1999. године у близини села Коретин.

28.Стојановић Миле, село Горњи Макреш, убијен у нападу Шиптара на село.

29.Недељковић Благица, убијена је у селу Доброчане 09.08.1999. године око 15,30 сати а њен супруг Стеван је тешко рањен.

30.Денић (Србе) Радомир, из Понеша, стар 39 године убијен је 09.08.1999. године испред своје куће око 20,00 сати. Нападачи су дошли белим југом тражили од Радомира да им да своја кола, а када је он то одбио и пошао ка кући запуцали су на њега.

31.Дана 10.08.1999. године убијена је Љубица Стевановић рођена 1923. године, на њиви званој Појатиште, у К.Каменици, док је скупљала сено, Убиство су извршила два Албанца у црним кошуљама и панталонама.

32.Од последица рањавања, 12.08.1999. године је преминуо Максимовић Милан, рођен 1935 године Милан је испред своје куће рањен 29.07.1999. годние од стране Албанаца који су на њега пуцали из кола волцваген беле боје без таблица, из пиштоља са пригушивачем. Ово се десило у улици М.Трумпића испред Миланове куће.

33.Антић Влајко, рођен 1940. године из села Пожарање, убијен на тераси своје куће. Убиство се десило 13.08.1999. године у јутарњим часовима. Ради се о оцу три сина који су нестали при повлачењу Војске Југославије.

34.У нападу на село Клокот погинула је Спасић Силвана рођена 1976. године из села Клокот гранатирање је извршено из шиптарскосг села Радивојце.

35.Дана 11.06.1999. године на подручју шиптарског села Дебалдеа или Корбулића, нестала су браћа Милисав, Светислав и Радован Антић сви из села Пожарања, старости до 30 година. Претпоставља се да су сви убијени од стране УЧК.

36.Дан 16.06.1999. године у својој кући у Новом селу Шиптаари су убили Михајловић Станојка старог 55 година.

37.Дана 18.06.1999. године на улици у селу Грмову зверски је претучен металном шипком од чега му је око избијено, па убијен Раденковић Милорад стар 47 године.

38.Јуна месеца од стране шиптарских банди, убијен је у селу Жегра Зафировић Момчило стар 21 годину.

39.Јула месеца у својој кући у селу Жегра убијени су Лазић Божидар стар 69 година и његова супруга Лазић Душанка стара 68 година обоје су зверски убијено од стране шиптарских банди.

40.Дана 19.06.1999. године у Гњилану у ул. Бојаниној у свом аутомобилу убијен је Карађић Срећко. На њега је пуцано из више праваца од стране разуларених шиптара.

41.Дана 25.06.1999. године испред своје куће у Гњилану, убијен је Јовановић Мирослав из Гњилана.

42.Дана 04.08.1999. године у креверу у својој кући у Витини зверски је убијен од стране три шијптара Пешић Драган стар 37 године на очиглед своје мајке Пешић Станице коју су разуларени шиптари претукли и натерали да гледа убијање свог сина.

43.Дана 04.08.1999. године на путу Гњилане - Бујановац код села Добрчане, од стране шиптара у колони возила која се кретала ка Бујановцу убијен је Стевић Добривоје из Витине.

44.У Гњилану, док су копали гроб да сахране једну Српкињу, на српском Гробљу убијен је Ром Ђемаиљ Н. Из Гњилана, а његов колега тешко рањен.
На подручју Косовске Каменице поред убијених Илић Новице, Антић Негована и Стевановић Љубице убијени су и Симић Миливоје стар 50 година, Арсић Ненад стар 30 година, Васић Велибор стар 50 година и Стојановић Миодраг стар 28 година, из села Ораовица, Стојановић Благоја стар 70 година из Љештара, Арсић Стојан стар 70 година и Арсић Живорад, стар 28 година обојица из Перића, Васић Војислав стар 37 година из Каменице, Васић Дејан стар 18 година из Одовца, и Стаменковић Томислав стар 66 година из Коретина. Сви су они убијени од стране шиптара који себе називају УЧК.

Укупно 58 случајева убиства на подручју Гњилана, Витине и Косовске Каменице, који су овом одбору пријављени. И на подручју Новог Брда извршено више убистава Срба од стране Шиптара, међутим, због немогућности комуникације са преосталим Србима не можемо дати прецизне податке. Сви ови злочини су извршени од доласка КФОР-а до 01.09.1999 године.

Напомена
Ни у једном од горе наведених случајева није извршена обдукција убијених и нема ухапшених извршиоца иако су очевици ова зверства пријавили припадницима КФОР-а који није реаговао.
У списак убијених није ушло 15 жртава из масовне гробнице у селу Угљаре.

Одг: Космет српска земља - UrbanBaby - 09-29-2010

http://www.vesti-online.com/Vesti/Hronika/85464/Kosovo-Preminuo-pacijent-jer-nije-mogao-da-pozove-pomoc

Одг: Космет српска земља - Red Star Forever - 10-13-2010

http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/1/%D0%A1%D1%80%D0%B1%D0%B8%D1%98%D0%B0/779002/%D0%9A%D0%BB%D0%B8%D0%BD%D1%82%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%9A%D0%BE%D1%81%D0%BE%D0%B2%D1%83.html

Па нек јој се Борхан и даље клања...  >Sad  Sad