![]() |
Пенал или не? - Printable Version +- Delije (http://delije-caffe.net/mybb) +-- Forum: Делије Кафе (http://delije-caffe.net/mybb/forumdisplay.php?fid=3) +--- Forum: Терен (http://delije-caffe.net/mybb/forumdisplay.php?fid=10) +--- Thread: Пенал или не? (/showthread.php?tid=1946) |
Одг: Пенал или не? - Darko - 02-23-2014 ![]() http://www.zurnal.rs/2014/02/24/golman-novog-pazara-skuletic-me-udario-laktom-u-rebra/index.html Одг: Пенал или не? - Antipolitika - 02-23-2014 Овај снимак и слика отклањају сваку недоумицу. Прекршај над голманом је био због недозвољеног покрета руком од стране нападача. Одг: Пенал или не? - mauzer - 02-24-2014 Одлука о фаулу је вероватно неспорна -можда само у енглеској не би био свиран пенал Али рекација је опасна и упозоравајућа -ми смо шампиони пазите ми смо надмени и опасни чак највљујемо да ни фер плеј нећемо поштовати Управа ФК ЦЗ мора да реагује не саопштењем већ где треба и заштити тим Одг: Пенал или не? - Antipolitika - 03-01-2014 Што се тиче утакмице нашег клуба, морам са задовољством да констатујем то да није било спорних ситуација, сем једне коју бих истакао а која се догодила у 40 минуту. Наиме, у том минуту је досуђен офсајд у ком се наводно нашао Мрђа, али се на поновљеном снимку јасно видело да је одбрамбени играч бар 1 метар био ближи попречној линији - гол аут линији, и да наш играч није био у недозвољеном положају. Сем те грешке, није било судијских пропуста на овој утакмици, и може се рећи да су сасвим добро обавили свој посао. На утакмици нашег главног конкурента било је знатно више посла за судије, а као најзначајнији моменат бих истакао ситуацију из 53. минута, кад је, по мом мишљењу, требало да буде досуђен казнени ударац за домаћу екипу због недозвољеног старта одбрамбеног играча. Може се закључити, да су нашу екипу и у утакмици овог кола мимоишле неке значајније спорне ситуације и судијске одлуке, и да се надамо да ће се тај тренд наставити и у наредним колима. Одг: Пенал или не? - rukometas_bg - 03-01-2014 Што се тиче утакмице главног конкурента, судија је одлично и судио, с обзиром на притисак под којим је било. Од почетка се кренуло са симулирањем и скакањем на сваку одлуку. Могао је комотно да свира пенал за Партизан, ту се слажем. Занима ме коментар на још две ствари. Прва је старт Луке, који ђоном удара у груди играча Радничког, при том судија не свира ни фаул. За који картон је онај старт? Претпостављам за жути пошто реално није имао намеру, али свеједно старт је био поприлично озбиљан. Друга ствар, је Обрадовић. Који је не знам како избегао црвени на овој утакмици. 2-3 пута се уносио судији у лице, једном ударио играча лактом по сред лица. Пре оног ђона Ћулума за који је добио црвени, секунд је претходио исти такав ђон Обрадовића. За све наведено добио је један жути и то кад је јурио судију преко целог терена. Е сад, у вези овог другог. Баш ме занима какве инструкције добијају наше судије, што се тиче санкционисања понашања фудбалера. Поред терена сам се нагледао милион ситуација да фудбалер гледа судију, уноси му се у лице, изговарајући најпримитивније псовке, а да га судија ни не опомене. Ја бих то све по кратком поступку ;D али ме занима да ли судије добијају неке инструкције поводом тога, или је њихов избор како ће да се поставе. Одг: Пенал или не? - mauzer - 03-02-2014 прегледао сам хигхлајтс дотичне утакмице и нисам стекао о било каквом пеналу за Партизан сем можда пад Саше Илића Што се тиче судије судио је Анђеловски који нас је јесенас опљачкао на брду и чије грешке превазилазе оковире случајне грешке Што се правила тиче по њима копачка у тело је директан црвени карин што је Шакир применио на мечу Манчестер Реал а на финалу СП Шпанија Холандија Веб није Свеопшти утисак је да је Веб далеко боље одсудио Комуникација на релацији судија играч је увек на упитном новоу и ја сам лично присталица обострано жустре комуникације -не безобразне Генерално гледано под теретим догађаја на Брду Анђеловски је судио одлично није подлегао притиску није донео ниједну скандалозну одлуку држао је ритам утакмице и исправно показао црвене картоне Одг: Пенал или не? - Pijanac - 03-02-2014 Морам Влади да се обратим, пошто видим већ који је правац заузео када је ова тема у питању. Прво и основно, ми нисмо Гробари и никада нећемо бити. И стога нећемо као они аргументе који нам не иду у прилог крити ''ко змија ноге'', већ ћемо их називати правим именом. У овом случају дакле није ''пад Саше Илића'', већ ''прекршај у казненом простору'', јер је Саша Илић склонио лопту и играч га је покосио по ногама. Друго, ако се залажемо за регуларност домаћег фудбала, ако су нам уста пуна поштења, онда то поштење треба да показујемо према свима, па и према омраженом ривалу. Ако смо поштено рекли да им није у Пазару поништен регуларан гол како они тврде, онда поштено треба рећи и да су јуче оштећени за пенал. Треће, овде се бавимо конкретним ситуацијама из нашег првенства. Поређење са којекаквим Реалима, Челзијима, Холандијама и Шпанијама целу причу само развдоњава и компликује. Идеја за отварање овакве теме је на Каффеу постојала одавно, али је нисмо отварали све до сада, док нисмо нашли човека који ће стручно, објективно и поштено моћи да изанализира сваку ситуацију. Одг: Пенал или не? - Antipolitika - 03-02-2014 На основу снимка се може закључити да се радило о веома неопрезном старту играча домаће екипе, који је у последњем моменту, пре контакта са противничким играчем, направио покрет стопалом и није с њим дошао у контакт са доњим делом копачке где су крампони, већ са спољашњим делом. Наведено се најбоље види на успореном снимку(10 сек). Одлука у овој ситуацији је свакако требало да буде-жути картон и прекршај за гостујућу екипу. Да је до контакта дошло са доњим делом копачке-одлука би била-искључење. Што се тиче Обрадовића и његовог понашања, сматрам да је свакако заслужио црвени картон на овој утакмици. Судија је вероватно због свих притисака током читаве протекле недеље и свих дешавања, извагао да је боље да истрпи његово понашање и да се све заврши без искључивања играча (међутим то није могао да избегне због дешавања у последњим минутима утакмице). Оно што је најважније за сваког судију је да код протеста играча процени то да ли је протест видљив, са које је удаљености (да ли је играч на растојању од метар, два ил је на растојању од 10-15м па довикује са те удаљености да га чују сви играчи)... Ако судија процени да протест нису чули други играчи, да је са мале удаљености, то може да реши са њим "један на један", да га оштро упозори, па понекад и да му узврати истом мером, а да то нико не види... Ако процени да је тај протест јасно видљив (уношење у лице, повлачење за рукав итд.), да су га чули други играчи, он то мора да санкционише дисциплинском мером (жути, ил црвени картон) јер у супротном то негативно може да утиче на друге играче који би са таквим понашањем наставили у дањем току утакмице... Оно што би требало додати је и то, да судија анализира атмосферу пре утакмице, атмосферу на утакмици (у кавом се духу одиграва утакмица), притисак, и да у складу са тим доноси одлуке, јер је свакако интерес да се утакмица приведе крају... Код нас се милион пута дешавало то да је понашање играча било такво да је минимум по 3-4 играча из обе екипе заслуживало да по правилима фудбалске игре добије искључење...У преводу, да се судија строго придржавао правила фудбалске игре, утакмице се не би завршавале пошто би екипе остајале са мање од 8 играча на терену чиме се утакмица по правилима која важе у нашој земљи моментално прекида... Инструкција је ригидна и каже да се сваки протест мора санкционисати, али опет понављам да судија процењује све горе наведено, и да у складу са тим доноси одлуке... Одг: Пенал или не? - rukometas_bg - 03-02-2014 (03-02-2014, 12:58 PM)Антиполитика link Wrote:Оно што би требало додати је и то, да судија анализира атмосферу пре утакмице, атмосферу на утакмици (у кавом се духу одиграва утакмица), притисак, и да у складу са тим доноси одлуке, јер је свакако интерес да се утакмица приведе крају... Код нас се милион пута дешавало то да је понашање играча било такво да је минимум по 3-4 играча из обе екипе заслуживало да по правилима фудбалске игре добије искључење...У преводу, да се судија строго придржавао правила фудбалске игре, утакмице се не би завршавале пошто би екипе остајале са мање од 8 играча на терену чиме се утакмица по правилима која важе у нашој земљи моментално прекида... Значи у сваком случају много је већа одговорност на онима који су надређени судијама. Довољно би било да се сви учесници утакмице упозоре да се бахато понашање неће толерисати и да се на једној утакмици по заслузи судија размаше картонима. Брзо би се смирили и били би као бубице. Али наш проблем је што би судију разапели да тако поступи, а ови изнад њега га не би заштитили. Свуда има притисака, вербалних, физичких напада на судије. Свуда се то дешава, али чини ми се нигде као код нас. И кад човек боље размисли, наше судије и добро одрађују посао, с обзиром на притисак под којим раде. Одг: Пенал или не? - Pijanac - 03-07-2014 Једна сугестија само у вези теме. Ако тражимо од Антиполитике да прокоментарише неку конкретну ситуацију, било би добро да сами приложимо адекватан видео материјал. Поготово ако је реч о утакмици у којој није учествовао наш клуб. Преамбициозно је од било кога очекивати да 90 минута пажљиво гледа Партизан и да пише у тефтер сваку ситуацију за коју би неко сматрао да је сумњива. |