![]() |
ПРОСЛАВА 50 ГОДИНА МАРАКАНЕ! - Printable Version +- Delije (http://delije-caffe.net/mybb) +-- Forum: Делије Кафе (http://delije-caffe.net/mybb/forumdisplay.php?fid=3) +--- Forum: Северна трибина (http://delije-caffe.net/mybb/forumdisplay.php?fid=4) +--- Thread: ПРОСЛАВА 50 ГОДИНА МАРАКАНЕ! (/showthread.php?tid=1898) |
Одг: ПРОСЛАВА 50 ГОДИНА МАРАКАНЕ! - luconi - 09-10-2013 http://www.crvenazvezdafk.com/vesti/najvaznije/7825/Mo%C5%BEe+li+u+nedelju+da+bude+kao+na+otvaranju.html Дакле бесплатан је улаз, као што смо и прижељкивали, наш глас далеко се чује ![]() Одг: ПРОСЛАВА 50 ГОДИНА МАРАКАНЕ! - bQxi - 09-10-2013 ![]() Одг: ПРОСЛАВА 50 ГОДИНА МАРАКАНЕ! - Darko - 09-11-2013 СВИ НА МАРАКАНУ !! Одг: ПРОСЛАВА 50 ГОДИНА МАРАКАНЕ! - Храбро срце - 09-12-2013 Прича почиње 1945 године,када се догодио најважнији догађај за многе људе,догађај који ће променити живот на овим просторима и који ће одредити судбине многих генерација. 4.марта те 1945 оснива се ЦРВЕНА ЗВЕЗДА! Фудбалска секција као свој дом добија стадион 'Авала' фудбалског клуба Југославија,који је престао да постоји са почетком другог светског рата. Већина играча Југославије и највећег ривала Бск-а постају играчи Црвене Звезде.Због тога Звезда убрзо постаје најпопуларнији клуб у Београду и његовој околини,да би се та популарност брзо ширила и на све остале делове тадашње државе.Већ 1948. Год. Црвена Звезда постаје ПРВАК!Године су пролазиле,Звезда је побеђивала и освајала трофеје и самим тим постајала све популарнија! Година 1959. –Стари стадион је био од дрвене грађе,дотрајао и трошан и градски инспекор из безбедносних разлога по гледеоце забрањује одигравање утакмице Црвене Звезде против државог војног тима из Софије(данашњи ЦСКА).Тада долази до кључног дела ове приче. Одлучује се да се сагради нови стадион. 1960. Као ни данас ни тада није било пара,али било је воље,жеље и идеја.Укопавањем терена уштедело би се на арматури,али су онда наишли проблеми,почело је да се урошава земљиште и постојала је опасност од клизишта. Стручњаци су саветовали да престане копање,али то за људе у Црвеној Звезди није била опција.Обратили су се за помоћ геологу проф. Луковићу,који је предложио да ископају неколико рупа дубине 8 метара и ако пронађу сарматски кречњак да слободно фундирају и наставе.И нашли су сарматски кречњак.Слободан Ћосић (један од оснивача Црвене Звезде и човек који је кумовао називу клуба) је дошао на идеју ,,ЦИГЛИЦА¬''. Тај потез је донео велику популарност међу народом,али то није било довољно.Звезда се обартила влади која је одлучила да помогне,али је имала један услов-атлетску стазу. 1963. Тачније 1.септембра те године први пут Црвена Звезда је одиграла утакмицу на свом још увек не довршеном стадиону.Противник,пред 55 хиљада људи је била Ријека и Звезда је ту утакмицу победила 2:1. Рекордна посета те године је била на дербију против Партизана 74000. Годину дана касније стадион Црвене Звезде добија свој коначан изглед за то доба и капацитет који је могао да прими 95 хиљада гледалаца. Пролазили су дани,недеље и године и сваким даном стадион Црвене Звезде који су због своје величине и грандиозности навијачи од милоште назвали Маракана,па угледу на Бразилску Маракану,постајала је све лепша и модернија.Маракана је прича која се препричава пуних 50 година.Свако ко је барем једном доживео да уђе на Маракану и одгледа утакмицу,тај осећај и то сећање заувек носи у срцу и препричава будућим генерацијама.Маракана памти велике играче.Први од њих је био Рајко Митић.Он је први крочио на Маракану и извео играче пред 55 хиљада људи.Уз њега је био легендарни голгетер Бора Костић и Шекуларац.Освајали су ти играчи и прве титуле и купове.Онда је на Маракану дошао Драган Џајић.За све Звездаше највећи играч кога је Маракана видела.Поклонио је Маракани и њеним посетиоцима безброј прелепих финти,дриблинга,голова,...Доносио је трофеје и радост 80,90 хиљада људи који су знали да дођу и напуне Маракану и бодре своју Црвену Звезду.Много је играча великих и славних од Дулета Савића и Пижона,преко Деје Савићевића,Пиксија,Роберта Просинечког,до Дејана Станковића,Видића.... сви они имају заједничко то што су играли на трави Маракане,пред најбољим навијачима на свету.Маракана памти и радо се присећа утакмица кад је било немогуће ући на стадион Ференцварош,ВБА(110000),Милан,Реал,Јена,Бајерн,... (90-100 хиљада). Ни дан данас када питаш неког срећника који је доживео да буде на Маракани на тим утакмицама,не може да се одлучи да ли је била лепша утакмица или атмосфера.Али свако од тих сретника ће увек рећи да ће заувек памтити те ноћи под рефлекторима Маракане,да кад год затврори очи може да чује ту буку кад 80,90 хиљада људи у исто време запева ЗВЕЗДАААА! Крв се леди у жилама,срце лупа,прескаче и хоће да искочи из груди.То су тренутци које једном кад се доживе остају заувек у сећању и у срцу.Све утакмице Звезде су велике и значајне,али ипак једна је била важнија од свих,реванш полуфинала против Бајерн Минхена.То је ноћ када је стадион експлодирао,када се небо отворило и Бог је погледао Црвену Звезду и подарио јој до те ноћи највећи успех и највеће славље не само унутар зидова Маракане,већ славље и срећу на читавом Балкану! Тада сам био клинац и једва да сам знао да изговорим Црвена Звезда и нисам ни слутио да ће Маракана да ми постане други дом,али сам знао само једно да кад одрастем и постанем човек,да ћу желети да доживим оно што су те ноћи доживели тих 80 хиљада срећника.Кренуо сам на утакмице,тад више није било 70,80 хиљада људи,једва 4,5 хиљада,није на терену било Џаје,Пиксија,Деје.... нити су за противнике имали велике Европске екипе,али је и тад Маракана и даље била неосвојива тврђава.Дошла су нека нова времена,неки сиви облаци су се спустили изнад Маракане,али је она одолевала и пркосила времену и свим тим силама. 2,3 пута годишње у Европским квалификацијама засијала би пуним сјајом пред пуним стадионом и ми млађи би се сетили оних прича наших очева,па би рекли у себи,значи такав је осећај бити на пуној Маракани.Ипак далеко је то од оног фудбала,али опет нешто друго је много боље него онда.А то је навијање. Маракана не би била то што јесте да нема Делије. Симбол и чувари Маракане, навијачи због кога многи Маракану сматрају паклом.Нама није Бог подарио фудбалски таленат,али нам је дао нешто много веће,много значајније.Дао нам је да заволимо Црвену Звезду,а ми смо то вратили и враћамо на најбољи начин.100тине пута смо улепшали Маракану кореографијама,заставама,шаловима,осветлили је бакљама,а небо изнад ње украсили ватрометом. Оживимо је својом песмом,која грми и не престаје,свих 90 минута.Ми као добри домаћини,никад не дозволимо да нас неко други надјача,јер то се Маракани сигурно не би свидело.Навикла је на ЗВЕЗДАААА и ништа друго! Када је било најтеже,показали смо колико волимо Црвену Звезду,колико живимо за то да суботом дођемо у Љутице Богдана 1,да заузмемо своје место на трибинама. Не могу свој живот да замислим без Звезде,без доласка на Север Маракане.Када уђем на Маракану,одмах чим прођем капију и пре неко што закорачим на степенице обавезно се прекрстим и пожелим победу и фантастично навијање.Јер то Маракана и заслужује,то је њена сврха,да ужива у песми са трибина и победи са терена!То је све што она тражи и ми навијачи свој део задатка сваки пут испунимо. Кажу многи,матора је,оронула,рђава,треба да се прави нова.... НЕ! Слажем се да је мало оронула и да је рђава,али хајде да је поправимо и да је префарбамо и биће као нова! Једног дана кад се будем женио ако Бог да то ће бити на Маракани,на Северу.Јер то је место на којем сам одрастао и које је од мене направило нормалног човека.То је место где сам милион пута скако од среће,где сам се смејао,али и туговао и патио.Место са ког се свет чини много лепшим и бољим.Након тога својим клинцима ћу да причам приче о Маракани и једва чекати дан кад ћу их одвести на стадион. А кад све прође и оставим својој деци,унуцима да наставе да воле Црвену Звезду као што сам волео ја или ако је то могуће још више,кад дође мој крај остаће само једна жеља,да се мој пепео поспе по терену Маракане и да вечно будем на најлепшем месту на целоме свету! 2013.15.09.НЕДЕЉА,МАРАКАНА,55000 !!!!! Одг: ПРОСЛАВА 50 ГОДИНА МАРАКАНЕ! - bQxi - 09-12-2013 ![]() Ево и дреса, додуше могли су ово Маракана исписати на ћирилици, кад су већ и презимена на њој. Хоћемо 55 000 ;D Одг: ПРОСЛАВА 50 ГОДИНА МАРАКАНЕ! - delije-lipljan - 09-13-2013 Одг: ПРОСЛАВА 50 ГОДИНА МАРАКАНЕ! - Pijanac - 09-14-2013 (09-13-2013, 09:38 PM)ДЕЛИЈЕ-ЛИПЉАН link Wrote: Скренућу мало са теме утакмице, али бих прокоментарисао ову песмицу. Никада није била наша карактеристика да се претерано бавимо ''њима''. То је посебно почело да буде изражено у последњих пар сезона због недостатка титуле. Такође, претерано форсирање славне прошлости почиње да личи на патетику, која нас уједно и кочи да и у будућности правимо велика дела као клуб. Делује као да се задовољавамо тиме што смо били и да смо се помирили да у будућности нећемо бити велики. Одг: ПРОСЛАВА 50 ГОДИНА МАРАКАНЕ! - kimi011 - 09-14-2013 да, то јесте проблем када се спомињу на утакмицама где нема "њих.". И ја сам противник тих ствари. Али, да их не волимо-треба! Са фрањевцима никад! Јер они су зло за Србију. Не бих даље гушио са њима, па нећу да објашњавам зашто тако мислим, али тако јесте. Требамо да се сећамо наше историје, јер имамо се чега сећати! Са овим нисам мислио да контрирам, нападам...(и сличним клиначким форама) никога, само мислим да је тако исправно. Уствари, убеђен сам ![]() Одг: ПРОСЛАВА 50 ГОДИНА МАРАКАНЕ! - delije-lipljan - 09-14-2013 (09-14-2013, 10:08 AM)Пијанац link Wrote:[quote author=ДЕЛИЈЕ-ЛИПЉАН link=topic=4267.msg104820#msg104820 date=1379108286] Скренућу мало са теме утакмице, али бих прокоментарисао ову песмицу. Никада није била наша карактеристика да се претерано бавимо ''њима''. То је посебно почело да буде изражено у последњих пар сезона због недостатка титуле. Такође, претерано форсирање славне прошлости почиње да личи на патетику, која нас уједно и кочи да и у будућности правимо велика дела као клуб. Делује као да се задовољавамо тиме што смо били и да смо се помирили да у будућности нећемо бити велики. [/quote] брате погрешно си схватио,овде где спомиње "њих",не мисли се на гробаре,него на школу или улицу,ево део текста "Svako od nas u zivotu zeli nekom da se da, Bira da l` ce to da bude cura,skola, ulica. Jos kad sam bio mali ja sam odabrao nju, Odabrao sam da volim Zvezdu Crvenu. I danas kad se setim davnih dana tih, Srecan sam sto nisam odabrao njih. " Одг: ПРОСЛАВА 50 ГОДИНА МАРАКАНЕ! - luconi - 09-15-2013 Ако низбогчега другог онда су морали да победе због 40000 људи, 40 `иљада им мајки јебем неспособних... И оном ко доведе оног дебила од тренера, који је оно мајмун људи па то је нечувено... |