Delije
Митови,легенде предања и обмане о историји - Printable Version

+- Delije (http://delije-caffe.net/mybb)
+-- Forum: Делије Кафе (http://delije-caffe.net/mybb/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Forum: Пивница (http://delije-caffe.net/mybb/forumdisplay.php?fid=7)
+--- Thread: Митови,легенде предања и обмане о историји (/showthread.php?tid=1435)

Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33

Одг: Митови,легенде предања и обмане о историји - дрвосеча - 12-10-2009

Листа владара Републике Српске

- Радован Караџић, председник Републике Српске (1992-1996)

- Биљана Плавшић, председница Републике Српске (1996-1998)

- Никола Поплашен, председник Републике Српске (1998-2000)

- Мирко Шаировић, председник Републике Српске (2000-2002)

- Драган Чавић, председник Републике Српске (2002-2006)

- Милан Јелић, председник Републике Српске (2006-2007)

- Игор Радојичић, в.д. председник Републике Српске (2007)

- Рајко Кузмановић, председник Републике Српске (2007- ?)

Листа владара РС Крајине

- Милан Бабић, председник РС Крајине (1991-1992)

- Миле Паспаљ, вршилац дужности председника (1992)

- Горан Хаџић, председник РС Крајине (1992-1994)

- Милан Мартић, председник РС Крајине (1994-1995)

- Славко Докмановић, председник Сремско-Барањске Области (1995-1996)

- Горан Хаџић, председник Сремско-Барањске Области (1996-1997)

Одг: Митови,легенде предања и обмане о историји - Red Star Forever - 12-11-2009

Одличан списак и користан... Међутим, у модерно доба, премијер илити председник владе је далеко битнија функција од председника државе... А иако није, уколико је премијер утицајнија личност од председника, он је историјски важнији за народ и државу...

нпр.:
1. ЦГ: Ђукановић је тренутно премијер, а Вујановић председник, наравно да сви знамо ко је ту бр.1 а ко бр.2...

2. РС: Милорада Додика нема на списку владара РС, али и мало дете зна да он са премијерске позиције већ неколико година ведри и облачи Републиком Српском... Ја искрено не знам ни како изгледају последња два председника ове прекодринске српске државе...

3. Русија: Пример који је нама мало даљи али због блискости са нашом словенском браћом дајем и тај пример... Медведев је председник, али премијер је Путин за кога такође знамо да је човек бр.1 у Русији...

Не умањујем наравно овиме вредност твог списка и труда, само сам желео да додам ово као детаљ који је битан за период у коме живимо и који нам указује да функција може и да завара...

Одг: Митови,легенде предања и обмане о историји - Pijanac - 12-11-2009

(12-10-2009, 10:56 PM)дрвосеча link Wrote: - Јосип Броз Тито, председник Југославије (1944-1980)

- Слободан Милошевић, председник Србије (1989-1998)

А између 1980 и 1989?

Одг: Митови,легенде предања и обмане о исто&# - Kapetan Kuka - 12-11-2009

И после Тита ... Тито !!!  Wink У том интервалу је било свега и свачега. Ни сам Господ Бог не зна ко је све од његових следбеника тада вршљао по Србији !!!  ;D

Одг: Митови,легенде предања и обмане о историји - дрвосеча - 12-11-2009

(12-11-2009, 09:30 AM)Red Star Forever link Wrote: Ја искрено не знам ни како изгледају последња два председника ове прекодринске српске државе...

;D ;D Jeсте смешно.. али трагично је што ни ја не знам како изгледају.. тако да смо исти.

И да.. ово око премијера си добро прметио. Рецимо 2001-2003. Србијом је заправо управљао Зоран Ђинђић, иако је био премијер.

(12-11-2009, 05:34 PM)Пијанац link Wrote: А између 1980 и 1989?

Ево одговора..

* Лазар Колишевски 4. мај 1980. - 15. мај 1980.
    * Цвијетин Мијатовић 15. мај 1980. - 15. мај 1981.
    * Сергеј Крајгер 15. мај 1981. - 15. мај 1982.
    * Петар Стамболић 15. мај 1982. - 15. мај 1983.
    * Мика Шпиљак 15. мај 1983. - 15. мај 1984.
    * Веселин Ђурановић 15. мај 1984. - 15. мај 1985.
    * Радован Влајковић 15. мај 1985. - 15. мај 1986.
    * Синан Хасани 15. мај 1986. - 15. мај 1987.
    * Лазар Мојсов 15. мај 1987. - 15. мај 1988.
    * Раиф Диздаревић 15. мај 1988. - 15. мај 1989.
    * Јанез Дрновшек 15. мај 1989. - 15. мај 1990.
    * Борисав Јовић 15. мај 1990. - 15. мај 1991.
    * Стипе Месић јун 1991. - октобар 1991.
    * Бранко Костић („крње“ Председништво) 1991. - 1992.

То је било тзв. Председништво СФРЈ.  :Smile

Нешто што вреди чути и прочитати.. шта значи имати правог председника и хероја! Алал вера Гадафи!  Wink
Знамо да се овим његовим говором неће много ситуација променити, јер Гадафи нема силу.. али бар има мозак, и неће да ћути, као ови наши мишеви..

Гадафијев историјски говор 2009.

[Image: LY.jpg]

Историјски говор Моамера Гадафија у УН 23.09.2009. од 100 минута у коме је голом истином напао и искритиковао данашње непоштовање основне повеље Уједињених Нација и злоупотребу УН од стране великих западних сила америке и енглеске ѕа терор над осталим малим народима и државама у свету уз употребу силе и терора великих над малим државама и народима. 23.09.2009.

У току говора је због непоштовања основне повеље Уједињених Нација од стране великих западних сила према осталим мањим држава и народа у свету Моамер Гадафи исцепао за говорницом у УН основну повељу УН.

Поменуо је и навео решења за све актуелне светске проблеме, укључујући и злоупотребу УН и међународног права од стране ѕападних сила, посебно америке и енглеске.

У Србији нико није медијски могао да види на РТС и осталим телевизијама или прочита у новинама овај историјски говор Моамера Гадафија о коме брује сви медији у свету који нису под контролом нападнутих западних моћника Буша, Блера и осталих које је назвао правим ратним злочинцима упоређујући их са Xитлером.

Говор има 9 делова, а за распад и рат у бившој сфрј Југославији је оптужио велике западне силе и њихове интересе.

За сада има само симултани превод на енглески али било би добро наћи тачан писани превод на наш српски језик (можда има превод Гадафијевог говора у оригиналу на разне језике неге на сајтовима Либијских амбасада по свету).

Овде око 02:10 спомиње и Југославију.

Muammar Gaddafi Speech To United Nations Sept 23, 2009 pt.7
... re=related

Ево где Гадафи помиње и Југославију између осталих замаља и држава које су биле жртве западних великих сила које је оптужио за геноцид и ратне злочине над осталим мањим државама у свету и упоредио западне велике силе са Хитлером по ономе шта те велике западне силе раде по мањим државама чланицама УН по целом свету бесправно.

Сви делови Гадафијевог говора.

1. део  

2. део   ... re=related

3. део   ... re=related

4. део   ... re=related

5. део   ... re=related

6. део   ... re=related

7. део   ... re=related

8. део   ... re=related

9. део ... re=related

Отворенији и искренији говор се одавно није чуо у згради Уједињених Нација и нико није тако отворено  указао на самовољу и каубојско силеђијство западних великих сила над остатком света и осталим чланицама Уједињених Нација.

Свака част Моамеру Гадафију како је отворено напао тзв. Нови светски поредак и тзв. међународне судове за ратне злочине и разоткрио њихове преваре и завере и злочине великих западних сила над осталим мањим народима и државама чланицама УН и то им је рекао на правом месту, за скупштинском говорницом Уједињених Нација.

Цео говор траје око 90 минута али га заиста вреди целог чути, штета што још нема оригиналног писаног превода овог историјског говора Либијског председника Моамера Гадафија у УН 23.09.2009. на остале језике у свету али од стране Либијских преводилаца, а не од западних новинара тог истог нападнутог тзв новог светског поретка.

У оном делу о Југославији је навео западне империјалистичке интересе и силе да су намерно због својих интереса изазвале намерно грађански рат и распад бивше Југославије и да су због својих западних имеријалистичких интереса урадиле Југославији исто што и Xитлер.

Иначе Моамер Гадафи представља незванично целу Африку и све земље тзв трећег света који западни империјалисти пљачкају и држе у сиромаштву и дужничком ропству зеленашким каматама и зеленашким дуговима, и голом војном силом.

Quote: У Србији нико није медијски могао да види на РТС

Како оно лупају?.....

"Ваше право да знате све!"..

Big Grin

Одг: Митови,легенде предања и обмане о историји - Mikelandjelo - 12-11-2009

(12-11-2009, 09:30 AM)Red Star Forever link Wrote: Ја искрено не знам ни како изгледају последња два председника ове прекодринске српске државе...

[Image: Dr%20Milan%20Jelic,%20predsednik%20RS%20v.jpg]
Др. Милан Јелић (изабран за председника РС 2006, преминуо 2007)

[Image: radojicic0910.jpg]
Игор Радојичић, председник Скупштине РС (в.д. председника РС 2007)

[Image: 8931_vest_rajkokuzmanovic.jpg]
Рајко Кузмановић, актуелни предсједник РС (изабран у децембру 2007)

Одг: Митови,легенде предања и обмане о историји - Red Star Forever - 12-12-2009

Зато сам и рекао последња двојица... Покојног МИлана Јелића сам имао прилике да видим...

Одг: Митови,легенде предања и обмане о историји - николаБГ - 01-04-2010

На сваштари се повела прича о календарима, Чича је дао неке занимљиве информације па ме је натерао да мало њушкам по нету. Нашао сам овај текст на једном форуму...

На нашу жалост многи су нам прекрајали историју на начин како им је одговарало. Дивљаци који ето постоје од 6-7 века по Христу. Дошли и побили оно што су нашли и ту је крај. Жалосно и ништа више.

Погледајмо само годину која је записана на књизи Душановог законика:

„Закон благоверног Цара Стефана.
У години 6857 Индикта 2,на празник Вазнесења Господња.
Месеца Маја, 21 дан.”

Година 6857...
Средњевековни записи и натписи где пише да је деспот Стефан Ђурађ погинуо 6935. године, да је кнез Лазар погинуо на Косову 6893. године...тако да би данашња 2009 била 7517 година.

Веома је интересантан тај податак да наша „нултна година” почиње пре нешто више од 7500 година. Обично те нултне године означавају неки велики догађај у животу једног народа.

Нешто ми дође да погледам ту теорију о одласку Срба из земље Индије. Теорија која има јаке аргументе.
ПА погледах песму из нашег народа која говори о том одласку..

...
како нећу сузе прољевати,
кад ја идем из земље Инђије,
из Инђије из земље проклете?
У Инђији тешко безакоње:
не поштује млађи старијега,
не слушају ђеца родитеља,
родитељи пород погазили...
кум свог кума на судове ћера,
и доводе лажљиве свједоке...
ђевер снаси о срамоти ради,
а брат сестру сестром не дозива...

Зашто ми је ова песма тако значајна а везана за наш календар ?

У песми видимо да је свој на својег ударио..безакоње...деца родитеље газе..брат на сестру ударио..и,т,д,,
Ти догађаји су такође детаљно описани у највећем спису из Индије - Махабхарати. Велики Рат. Рат између браће. Рођак на рођака ударио..свој на свога...
Чак шта више по описима страхота које је рат направио научници налазе да је готово дошло до нуклеарног рата. Свакако то се противи многим схватањима о прошлости, али описи рата и налази археолошки у месту Мохенђао ДАро говоре веома јаким аргументима у прилог тој теорији. Зна се да је радијација на том месту 50X веца од нормалне...те да је нађенпесак претворен у зелено стакло...то се може десити само под температурама већим од 1500 Ц. Такво исто стакло се може наћи и у пустињама Неваде где су се изводиле нуклеарне пробе.

Но, оно сто је још интересатно је да се време рата и почетак календара Срба поклапа. Научник, Др.Вартак је недвосмислено утврдио, на основу астрономских података из списа да је рат започео 5561.год. пре Христа.Са тим датумом се слазе већина истразивача данас. Наш календар је почео 5508 год. пре Христа. Вероватно по завршетку рата и притерани мизеријом коју је тај велики рат произвео, практично катастрофа ,били су натерани да крену у потрагу за бољим земљама.
могуће да су тај велики егзодус и кретање ка новом и бољем свету обелезили „нултном годином”.

''Ја два врана, два по богу брата,
јесте л` скоро јод земље Индије?
Јест` видели моју стару мајку?
Јел` је моју браћу иженила
и сестрице младе разудала?
Јел` је моје даре поарчила?''
Јал` говоре два врана гаврана:
''Ми смо јутрос јод земље Индије,
видели смо твоју стару мајку.
Она твоју браћу иженила
и сестрице младе разудала,
ја ли није даре поарчила,
већ преврће јутром и вечером
и спомиње Росу робињицу.''
Јал` говори Роса робињица:
''Ја два врана, два по богу брата,
јотидите ју земљу Индију,
па кажите мојој старој мајци,
нека моје даре раздијели,
нек раздјели слепом и сакатом,
нек спомињу Росу робињицу.''
То говори Роса робињица,
То говори чарне очи зави,
Зави очи па ју море скочи.

Песму је Стевић-Вукосављевић забиљежила у Милатовцу (Жагубица, Хомоље)
по казивању осамдесетогодишње старице Живке Милојковић, рођене у Сувом Долу.