Delije
Митови,легенде предања и обмане о историји - Printable Version

+- Delije (http://delije-caffe.net/mybb)
+-- Forum: Делије Кафе (http://delije-caffe.net/mybb/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Forum: Пивница (http://delije-caffe.net/mybb/forumdisplay.php?fid=7)
+--- Thread: Митови,легенде предања и обмане о историји (/showthread.php?tid=1435)

Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33

Одг: Митови,легенде предања и обмане о историји - Kapetan Kuka - 09-23-2009

Не зајебавам се брате уопште, најозбиљнији сам. Е сад не знам да ли си ме то питао зато што мислиш да сам рекао глупост кад сам то споменуо или зато што ти се чини веома логично. Сама реч све говори. Ја сам тај термин сретао у разним књижевним делима. Хрвате је Ватикан створио као вештачку и накарадну нацију и настанио их на српској земљи и тамо где су Срби од вајкада живели, да би учествовали у обрачуну са свиме што је српско и што је Православно. Е сад колико су заиста храбри ти ''ватикански ратници'' неко од нас се директно а већина индиректно упознала са њиховим (не)делима, а такође и историјски документи су препуни описа њиховог срамног битисања кроз историју. У 95% случајева то је била српска нејач и ту своју ''храброст'' су нажалост испољавали на женама,старцима и деци.

Одг: Митови,легенде предања и обмане о историји - дрвосеча - 09-23-2009

(09-23-2009, 10:35 AM)KizaLion link Wrote: Како је могуће да је Ватикан био одредио Међугорје као највеће католичко светилиште на свету? Лично не верујем то поред свих силних места у свету, па шпанци, јужноамериканци, италијани су највећи католици... могли су да изаберу неко село у Јужној америци. Све ми се нешто чини, да су изабрали Међугорје јер је легло усташа около, Широки, Чапљина (било је Срба тамо), Љубушки, Мостар... много већи хрвати него у далмацији или славонији, и крижевачкој жупанији. Па што су укинули у августу Капетане кука?

РУФИО  Big Grin

Колико ја знам, највећи католички фанатици су шпанци, и њихови колонисти у Јужној Америци.
Е ово око Херцеговине и Госпе Међугорија...
Херцеговина је део територије који је вековима уназад била српска тврђава.. велики број Срба у њој, Хрвата ни за лека, турака је било, али су они се пропашћу Османлијског царства повлашили ка Истамбулу. Ватикан је видео да ће турци отићи, и видео је своју шансу.. па је с краја 17. века почео свој план о покрштавању Срба православаца на том, а и другим деловима православних епархија. Интересантно је приметити да су најжешће усташе управо из Херцеговине, одакле потиче и усташки поглавник Анте Павелић (хрватско име, а српско презиме, као и порекло.. мајка Марија, отац Миле, из села Брдани, на Иван планини, код Коњица, северна Херцеговина.. а његови су дошли из Лике).
Ватикану је ово била "бомба", која је својом експлозијом требала све "Хрвате" да подсети на своју католичку веру, и приврженост њој.

Одг: Митови,легенде предања и обмане о историји - николаБГ - 09-23-2009

Тебра ја мислим да је тај део око храброг ратника ватикана глупост.

Нелогично је да су пре не знам колико векова тако склапали речи и назив народа(тај фазон да се са  почетним словима конструише нова реч ми некако много модерно звучи)

А и да није тако... Они се се раније звали ХОРВАТИ(брђани) . Има милион записа где се спомиње реч хорват а не хрват... тако да то слово О никако не улази у ту конструкцију ''храбри ратник''

Одг: Митови,легенде предања и обмане о историји - MACAK - 09-24-2009

Међугорје је била само једна од дестинација где се као појавила св.госпа ал се ватикан пре месец дана одреко тога .Ово за х,р,ват па ваља су они за њих кроати(ја),само ми из бивше државе кажемо хрватска а остали кроација.

Одг: Митови,легенде предања и обмане о историји - Red Star Forever - 09-29-2009

Пошто сте утихнули мало, да вам дам теме за размишљање... Додуше, обе теме су везане за садашњост, али догађаји и људи због којих се дигла фрка су везани за блиску (једна тема) и давну прошлост (друга тема):

http://www.alo.rs/politika/19705/Hrvatskim_borcima_dizu_spomenike_usred_Srbije

http://www.alo.rs/politika/19680/Micun_gurnuo_Maltezane_pod_tepih

У оба случаја се ради о перфидним играма са Србијом и српском историјом, преправљање исте (први случај) и приближавање  "организацији" са којом ама баш никакве везе не би требало да имамо (други случај)...

Одг: Митови,легенде предања и обмане о историји - николаБГ - 09-29-2009

Брате прва тема са спомеником је чиста политика ове накарадне издајничке власти. Пре неког времена подржали су и подизање споменика турцима

http://www.blic.rs/vojvodina.php?id=83601

а финасирали су и изградњу ткз црногорске цркве, која је непризната и не постоји. дакле у Војводини дижу богомољу једној секти

http://www.ekapija.com/website/sr/page/18624

Није случајно што се то све ради у Војводини.

Одг: Митови,легенде предања и обмане о историји - Red Star Forever - 09-29-2009

(09-29-2009, 11:17 AM)николаБГ link Wrote: Није случајно што се то све ради у Војводини.

Тачно тако... Али ми није јасно откуд тамо толико људи који су спремни да раде против свог народа, шта је то ушло у њих, какво зло их је спопало??!

Одг: Митови,легенде предања и обмане о исто&# - Kapetan Kuka - 09-29-2009

Ма није само Војводина проблем али да предњачи то је велика истина која много боли. Цела Србија је на јако лошем путу, а бојим се да је повратак са тог лошег пута још тежи. Војводина је мултиетничка средина па је самим тим најпогоднија за те њихове мрачне ствари и планове. Летос се дигла толика галама и хајка на Србе око неког ''добацивања'' неком од функционера градске власти у Зрењанину због његових отворених проусташких идеала што је стварно велика срамота за нашу државу. Ако се не варам (претпостављам) тај исти функционер и његови компањони су зачетници те идеје за градњу тог хрватског спомен обележја у сред Србије. Али као што сте већ рекли то је чиста политика, и то много лоша од стране ''српске власти''. Комадају нам Космет они ништа, омаловажавају,спутавају и јавно окрећу леђа Републици Српској, о Републици Српској Крајини да и не говорим , ни не спомињу је. Али им је битно да дигну споменик онима који су српску нејач закуцавали на даске и пуштали низ Саву. Да ли је то цена за шенген листу или праве ново братство и јединство, али да је ружно, ружно је и то много. Битно је да су националне мањине задовољне, а за Србе као већину у својој матичној земљи није их баш брига. Стварно немам ништа против националних мањина али је сулудо да су нашој власти они битнији од сопственог српског народа. То је јако ружно, и мене као Србина а сигурно и остале који се зову српским именом то јако боли!!!

Одг: Митови,легенде предања и обмане о историји - дрвосеча - 09-29-2009

Овде се намеће низ апсурда о овом случају у Војводини, што се тиче подизања споменика хрватским "бојовницима"...
Прво, нисам чуо да је никада дигнут споменик за тако нешто у авнојевској Хрватској, а и постојеће споменике који нису у духу НДХ све су порушили.
Ти бојовници су убијали наше људе, мучили, пљачкали, и силовали жене. А сада им треба дизати споменик!? Па када смо већ у том духу.. да видим да американци дигну неки споменик Јапанцима, и Немцима, за рад доброкомшијских односа!?

п.с.
Нисмо се успавали.. него ја чекам да се заврше неке теме, па да почнем да рафал сипам око распада и рата у СФРЈ.

Одг: Митови,легенде предања и обмане о историји - дрвосеча - 10-02-2009

Ја ћу прво да анализирам и на довежем се на твоју поруку Чича..
па ћу ја оставити доста материјала, које би волео да људи виде.
Ово је врло озбиљна и опширна тема, па ће захтевати и много ангажовања.

Само бих волео да ова тема о историји Срба, и овим другим мутним периодима у свету добије у оквиру Пивнице, посебан подфорум како би поделили неке теме, и направили систематичан преглед догађаја.

Чича је добро кренуо, рекавши да рат и распад у СФРЈ није почео пре 20 година... већ је то почело много раније. Прво СФРЈ је направљена на врло нездравим ногама, неке ствари никако нису могле да се сложе. А то је пре свега заборављање холокауста над Србима током 1941-45, јер је ту страдало близу 1.500.000 Срба, што по усташким логорима, на рођеном прагу, у борбама са непријатељима, или братоубилачком рату, итд. Та цифра свакако није занемарива јер је то нестанак скоро 1/4 Срба из времена Краљевине југославије!?! Но, то ћемо посебно причати касније. Само хоћу да кажем да је то нешто преко чега су наши преци прешли, у име некаквог братства са Хрватима, Муслиманима, Шиптарима, Словенцима, Бугарима.. итд.
Територијална подела и организација је била јако лоше одрађена. Направљено је 6 република, 1 покрајина и 1 аутономна област, која је после постала покрајина.. а све преко леђа Срба?!
Просто је немогуће а да се не примети да је Хрватска у својој републици спојила чак 11 регија, и добила 1000км јадранске обале?! Загреб  је добио територије које никада није имао под својом контролом, например Истру, Барању, Дубровник, Западни Срем... Још интересантније за територијалну поделу јесте да СР Хрватска није имала никакве покрајине, нити аутономије!? Иако је логично било да Славонија, и Далмација могу добити статусе покрајине, а Истра аутономне области. Но, то је све у корену уништавано, и свако ко је помињао нешто тако био је или убијен, или затворен.
Током самог ратног дешавања 1941-45 комунистички комесари и делегати су необразованој сељачкој маси обећавали много чега, а један од главних ствари је не плаћање пореза на земљу (што наравно, никада за време постојања СФРЈ није спроведено).
Још далеке 1946. године када је СФРЈ почела живети, уведена је права отимачина "у име пореза".. па је ту претило да дође и до велике народне побуне. О томе има добар филм где је играо Павле Вујисић, и био је забрањен све до краја 80-их година, а говорио је о тој отимачини, и поносу сељака.
1947. године дешава се у СР Хрватској тзв. Кордунашки устанак, јер се дешавао на Кордуну, и Банији. Подигнут је са циљем добијања аутономије Срба у Хрватској. Придужило се преко 400 људи, углавном сељака, бивших партизанских бораца, вођа коруднашког устанка је био Станко Опачић Ћаница. Он је завршио на Голом отоку неколико година, неке вође су стрељане, при чему их је доста учесника похапшено и затворено. Сви су проглашени (по)четиницима, и тиме се ставило до знања шта ће бити ако неко помене аутономију Срба.
1948. године креће одвајање од Стаљина и СССР, односно благо окретања САД и Западу. Креће такође велики терор над свим људима који су имали симпатије према СССР, Голи оток, затварање, присилан рад, одузимање имовине и сл. Ту су највише страдали предратни комунисти, јер су управо они гајили симпатије према баћушкама.
1968. године на Космету буја шиптарски сепаратизам, у мало већем облику, мада је он био и раније изражен, само не толико, и није се смело о њему толико писати. Наравно, у било је доле нереда на Космету, и пендречење, а пушкарање по косметским шумама, где се војска сукобила са терористима..
1971. године јавно иступа врх СК Хрватске са Савком Дапчевић-Кучар (опет покатоличени Срби најгласнији), и Мирко Трипало.. када Савка казује у сабору своје чувене речи: "Ја сам Хрватица, и тако се осјећам.. ", свака трећа реч Хрватска и самосталност.. Букнуло је "хрватско прољеће" које је трајало више од годину дана.. Све до 1972. када ћопави долази у ЗГ, и смењује Савку и Трипала, војска и полиција разбијају демонстранте, присталице МАСПОКа. По целој Хрватској и Западној Херцеговини тада су се чуле антисрпске пароле, коментари и мишљења. Но, то је само указивало да се Хрвати нису променили, нити да заиста братство и једнинство је заживело, а цело време постојања СФРЈ, најважније тачке су биле тито, и братство и јединство, у шта нико није смео ни да посумња. КПЈ је тада била уздрмана, и осетило се смањењем броја чланова.
Све то доводи до тога да се 1974. године мења Устав СФРЈ, где се раде такве ствари где заправо СФРЈ пуца у најави, а то је велики део власти и организације су пребачене републике, и већ је постојало Председништво СФРЈ (некакав државни орган, где је било из сваке републике и покрајине 1 члан), већ је почело и самостално финансирање република, узимање кредита.. С тиме да је рецимо Загреб сам одлучивао где ће новац ићи од кредита, па се наметао апсурд да 12% целокупне индустрије СФРЈ 70-их година се налази управо у Загребу!? Чуде се после загрепчани како им долазе личани, далматинци, кордунаши, славонци, и "отимају посао" када су све спичили у свој град!? То је био један од циљева, улагање у градове и индустрију како би извукли Србе из села, јер једна од битних ствари за време НДХ, јесте што су Срби били тада у својим кућама, шумама, и сакривали се.. Нису све успели да их побију.. а овако у граду су неповезани, и несигурни, што се и показало с почетка 90-их.
Војводина и Космет постају покрајине, са правом гласа.. с тиме да на Космету шиптари почињу да улазе у државне институције и Срби остају без посла, трпећи велики терор, а у својој држави немају коме да се обрате.. тако је било доле све до 28.03.1989. када је Србија уједињена.
1975. признаје се муслиманима у БиХ нација?! Која после мутира у Бошњаци. Све дотле су се изјашњавали "неопредељени".
1980. умире ћопави загорац, где је већина мислила да је распад на помолу.. но то се дешава тек 10 година касније, јер се..
1989. године у септембру уводи вишестраначки систем, а већ пролећа
1990. године први вишестраначки избори на нашим просторима после пола века. То наравно и доводи до тога да већина показује своје право лице, јер је све до средине 80-их владала комунистичка гвоздена песница, али временом је све то попуштало.
Побеђују национал-шовинистичке партије, пиони јеверејских масона, који нас..
1991. уводе у рат.. рат на истим оним просторима где су били и и најжешћи сукоби 1941-45. Крајина, БиХ, и Космет. С тиме да је рат на Космету дошао крајем 90-их година.

Ово је само кратка анализа.. али окачићемо још материјала, јер ме Чича Кежултра погодио где сам најдебљи.  Wink