Блажич водио Звезду до друге победе у Евролиги @ 16 November 2013 09:59 AM
Црвена звезда Телеком – Лијетувос Ритас 88:77 (19:16, 23:24, 20:16, 26:21)

Дворана: Пионир. Гледалца: 7.500. Судије: Перез Пизарио (Шпанија), Кјари (Италија), Переа (Шпанија).

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА ТЕЛЕКОМ: Цветковић, Митровић 7, Лазић 4, Блажич 16, Симоновић 4, Марјановић 12 (7 ск), Раденовић 5, Катић 12, Ристић, Нелсон 12 (9 ск), Џенкинс 2, Шилб 14.

ЛИЈЕТУВОС РИТАС: Тепић 2 (4 ск), Бабраускас 6, Паласиос 13 (5 ск), Сеибутис 17 (4 ас), Глинијадакис 1, Гецевичијус 17 (5 ас), Орелик, Лидека 2, Кук 4 (10 ас), Сонгаила 4, Јеловац 11 (4 ск), Дамбраускас.

Црвена звезда је напокон обрадовала своје навијаче у Евролиги. После две изгубљене утакмице у “Пиониру”, Делије су дочекале првенац – у петом колу је побеђен Лијетувос Ритас.

Звезда је овим тријумфом задржала шансе за пласман у Топ 16 фазу и материјализовала успех у Баскији од прошле недеље.

Колико је овај меч значио црвено–белима исто толико је значио и гостима, и то се видело од самог старта.

Лијетувос није подлегао атмосфери и када год би Звезда направила колико–толико одстојање у односу на њега, највише седам поена разлике у првом полувремену (16:9), он се враћао у игру.

Сваки „кам бек“ гостију дошао је захваљујући шуту за три поена и фантастичном Гецевичијусу, који је у првих 20 минута погодио чак четири тројке, док је Јеловац два пута био прецизан иза линије 6,75.

Звезда је превише срљала у тренуцима када је имала резултатску иницијативу и у томе доста грешила.

Шилб је био заиста сјајан, скоро непогрешив из игре у првом полувремену (12 поена, три скока и две асистенције), али очајан са линије слободних бацања (0–4).

Поред њега, Блажич је био као по обичају задужен да продорима подиже публику на ноге, док су Марјановић и Митровић били на нивоу под оба коша.

Иако је изгледало да ће се Звезда одлепити после добре игре у првој четвртини, до тога није дошло, па је домаћин морао да се задовољи са „свега“ плус два на великој паузи (42:40).

Лијетувос је „млако“ ушао у наставак дуела, што су домаћи кошаркаши искористили да направе мини–серију од 4:0 (46:40). Убрзо су се гости тргли, а како би него шутом за три поена. Овај пут није погађао Гецевичијус већ Сеибутис, везавши десет поена (две тројке).

Када се половином треће деонице у игру вратио Блажич, разиграла се и Звезда, али ниједном није успевала да поведе са више од четири разлике, имала је превише пропуста у одбрани.

„Одлепљивање“ црвено–белих у режији Блажича (16 поена) се десило у последњој деоници. Појачали су одбрану, а у нападу имали неколико пута кош и додатно бацање, па су осам минута пре краја имали плус девет (66:57), па плус 13 (74:61).

Намерна лична грешка Катића је мало закомликовала ствари (74:64), али је Кук узвратио исто мером, а Звезда је при том била у победничком ритму. Четири и по минута пре краја, повела је са недостижних 79:64.

Извор: Спортски Журнал
News powered by CuteNews - http://cutephp.com