Delije-caffe.net Форум - До краја Звезди верни!

Добродошли, Гост. Молим вас пријавите се или се региструјте.

Пријавите се корисничким именом, лозинком и дужином сесије

 


 Отаџбински ратсептембар 29, 2013, 02:22:12 поподне
Одговор #260

Џукац

 • До краја Звезди верни!
 • **

 • 1055
  Поруке

 • Нешто магично...

  • Погледај профил
  • Имејл
Одг: Отаџбински рат
« Одговор #260 послато: септембар 29, 2013, 02:22:12 поподне »
Мајор Милан Тепић 1957-1991Јула месеца 1991. мајор Тепић се нашао у централном складишту борбених средстава у селу Беденику у близини Бјеловара. Припадници хрватског Збора народне гарде (Зенге) су припаднике Југословенске народне армије, који су се налазили на одслужењу војног рока у касарни „Божидар Аџија“ у Бјеловару, држали у окружењу. У касарни се налазила 265. моторизована бригада ЈНА и новопридошли регрути. Команда 5. војне области ЈНА у Загребу је послала Посматрачку мисију тадашње „Европске заједнице“ којој припадници Збора народне гарде нису дозволили приступ у касарну.Пребег из ЈНА потпуковник Јосип Томшић, који је у међувремену постао командант одбране Бјеловара, припремио је напад на касарну у којој су се налазили преостали војници, официри и њихови чланови фамилија који нису пребегли на другу страну. Касарна у којој данима није било воде и струје је нападнута са 2.000 војника. Пошто команда ЈНА није послала помоћ, командант бригаде пуковник Рајко Ковачевић је наредио предају и одлагање оружја. По уласку у касарну, тадашњи председник Кризног штаба Бјеловара Јуре Шимић је наредио да се припадници ЈНА скину до појаса, након чега је из строја извео команданта Рајка Ковачевића са помоћницима, потпуковника Миљка Васића и капетана прве класе Драгишу Јовановића, које је потом одвео 50 метара даље и убио из пиштоља. Тепић је био приморан да се са својим војницима повуче у складиште и организује одбрану од хрватских паравојних формација које су опколиле објекат. Двадесет и деветог септембра 1991. не желећи да препусти непријатељу оружје којим би убијао његове војнике, мајор Милан Тепић дигао је у ваздух војно складиште и себе. Ово дело многи су упоредили са сличним потезом ресавског војводе Стевана Синђелића. Приликом покушаја заузимања складишта муниције мајор Тепић је складиште дигао у ваздух и при томе је према званичним подацима, поред њега, погинуло 11, а према незваничним преко 200 нападача који су се касније водили као „нестали“. У одређеном часу војницима ЈНА је наређено да се повуку од главног објекта - на безбедну раздаљину. Ово наређење мајора Тепића није послушао војник на одслужењу војног рока, Стојадин Мирковић, који је из оклопног транспортера дејствовао по непријатељу све док није био погођен противоклопним пројектилом. У знак одмазде стрељан је заробљеник - командир страже Ранко Стефановић.

Jeдна је Србија!

август 28, 2015, 10:03:43 пре подне
Одговор #261

icko1610

 • До краја Звезди верни!
 • **

 • 2
  Поруке

  • Погледај профил
  • Имејл
Одг: Отаџбински рат
« Одговор #261 послато: август 28, 2015, 10:03:43 пре подне »
Релативно скоро сам налетео на ову тему, и морам рећи да ми је жао што је замрла. Драго ми је што има људи који не заборављају и који своја сазнања деле са другима. Доста ствари сам на овој теми видео и научио. Мене лично боли то што је моја околина слепа и глува за овакве теме. Боли ме то што када поменем нешто овакво, већина каже : "Немој, брате, било па прошло..." Због тога сам решио да више не говорим, па сам на свом фб профилу кренуо да објављујем чланке, филмове, текстове из овог периода. И, знате ко ми, углавном, одговори? Само људи који су избегли из ратних страхота и који су то лично доживели. Остали ћуте и, вероватно, мисле: "Гледај ову будалу!"

Надам се да ће се поново покренути нека дискусија у овој теми, јер има доста ствари које ме интересују, а верујем да се овде могу сазнати.

Велики поздрав за све вас и хвала вам!