Delije-caffe.net Форум - До краја Звезди верни!

Добродошли, Гост. Молим вас пријавите се или се региструјте.

Пријавите се корисничким именом, лозинком и дужином сесије

 


 Слика данашње Србије..децембар 13, 2009, 11:32:25 поподне
Одговор #40

дрвосеча

 • До краја Звезди верни!
 • **

 • 1398
  Поруке

 • СТОП БОЛЕСТИ!!!

  • Погледај профил
Одг: Слика данашње Србије..
« Одговор #40 послато: децембар 13, 2009, 11:32:25 поподне »


Један од заиста лепих момената.. када видиш да има хуманих и добрих људи, који су вољни да помогну момку који је кренио силом прилика странпутицом, и сада жели да се врати на прави пут.

До неба хвала Дејану Марковићу, и Мири Станчев. Хвала и осталим људима који су помогли Јовану.

Нико не очекује авионе, камионе, милионе да се дају.. али и ове мале ствари умеју да помогну.. јер СРЕЋА ЈЕ У МАЛИМ СТВАРИМА!
« Последња измена: децембар 25, 2009, 07:40:46 поподне Red Star Forever »

децембар 19, 2009, 02:16:48 поподне
Одговор #41

дрвосеча

 • До краја Звезди верни!
 • **

 • 1398
  Поруке

 • СТОП БОЛЕСТИ!!!

  • Погледај профил
Одг: Слика данашње Србије..
« Одговор #41 послато: децембар 19, 2009, 02:16:48 поподне »
Прсти у пекмезу

 БОРИС Тадић је некако преживео критике на сопствени рачун због свог присуства и говора на сахрани патријарха Павла, некако је преживео и суђење због испијања чаше шампањца на фудбалском стадиону, па је сва срећа да ће председник Србије, како су јавили медији, не само да се брани без адвоката, већ ће да се, по свој прилици, брани и са слободе, али како ће проћи у погледу своје најновије акције - остаје да се види.
Наиме, српски председник је, наизглед, “ничим изазван”, ових дана изјавио да је незадовољан радом одређених министара у влади. Што је најчудније, премијер Цветковић ничим и никада није изразио незадовољство својим министрима - по Цветковићу, очигледно, влада ради као сат, али је председник Тадић, откада се горко покајао због чашице шампањца, почео да свет око себе посматра бистријим очима. Изјава председника Тадића, наизглед, уопште није уздрмала српске министре, али су се многи брже-боље огласили да нацији објасне како се уопште не осећају прозванима. Новине шпекулишу да ће се Борис Тадић обрачунати са несолиднима из својих редова, док се Млађан Динкић јавно похвалио широком ТВ аудиторијуму да председник Србије сигурно није мислио на њега, и да га је, напротив (и на запрепашћење свих) јавно похвалио.
Цела ова прича стиже у тренутку кад је обелодањено како је у буџету епохални мањак, јер су наши политичари трошили државни новац као да је наш. Велика прашина тражи велике потезе. Тако је државни ревизор Радослав Сретеновић најавио прекршајне пријаве против оних који су несавесно трошили државни новац и запретио да ће Државна ревизорска институција „урадити свој посао како закони налажу, свидело се то некоме или не“.
Ојађени грађани таман су се обрадовали да ће видети лисице на рукама оних чије су руке већ годинама у државном пекмезу, кад оно - тресла се гора, родио се миш. „Државна ревизорска институција до сада није нашла доказе о постојању директне намере за извршење кривичног дела.“
Нико ко је ненаменски трошио средства из буџета, у ствари, и није имао намеру да уради нешто лоше, је л’ да? Није имао намеру да се обогати, није имао намеру да украде, није имао намеру да стекне неку врсту добити - наши политичари само су се понашали онако како им функције налажу. Нико, сигурно, није имао намеру да постане лопов, или да му се име вуцара у некој оваквој афери. Они једноставно нису имали свест да арче новац прикупљен од наших пореза - да су знали, можда би се сажалили. Претпоставимо да ће им чињеница да нису били свесни шта чине много олакшати судбине, и да ће суд бити благонаклон према њима.
И Борис Тадић је показао неку врсту очинске строгости према министрима из ДС. Рекао је да ће да их критикује, али и да ће да им да шансу да се поправе. Није јасно да ли су неименовани министри у проблему зато што нису радили ништа, зато што су радили лоше, или зато што су учествовали у ојађивању буџета, тек чињеница да им је председник дао форе до фебруара, утешна је и за нас и за њих.
У јануару се, као што је познато, у Србији врло мало ради. Нова година, Божић, Српска Нова, Свети Јован Крститељ, и ето нам фебруара. Из буџета готово да и нема шта да се више узме, па бар на ту тему можемо да будемо мирни. Питање је само како ће Борисов самокритички метод проћи у странци. Ако је он и пристао да буде разапет због слављеничке чаше шампањца, тешко је претпоставити да ће српски министри пристати, зарад бољег рејтинга Демократске странке у јавности, да се кротко подвргну сличној врсти саможртвовања. Нико се од њих, барем судећи по њиховим изјавама, не осећа прозваним. Сви су веома задовољни собом. Нико није одговоран ни за шта. Све их председник, у ствари, похваљује.
Али, шта ради председник владе, за чијег је вакта ојађен буџет? Меша ли се он у свој посао? Ових дана нас је обрадовао вешћу да је градња Коридора приоритет ове владе. Не знам зашто, али одједном је та његова изјава о коридору и приоритету звучала као да је рекао „да нас са нашег пута нико неће скренути“.

Хоће ли неко у овој земљи напокон да упали светло?


Мирјана Бобић-Мојсиловић
05.12.2009.

децембар 21, 2009, 04:08:22 поподне
Одговор #42

дрвосеча

 • До краја Звезди верни!
 • **

 • 1398
  Поруке

 • СТОП БОЛЕСТИ!!!

  • Погледај профил
Одг: Слика данашње Србије..
« Одговор #42 послато: децембар 21, 2009, 04:08:22 поподне »
ЗАБОРАВЉЕНИ ГРОБОВИ


За време ll Светског рата и неколико година после рата у Србији се није јела риба из реке Саве. Питаш - зашто?

Због тога, што је многе српске мученике, поклане од хрватских усташа, река Сава носила према Београду. Камом хрватских усташа на кожи српских новомученика било је урезано: »срећан пут у Србију«. Тела српских мученика која је вода носила ближе обали тадашње Недићеве Србије, вађена су и сахрањивана поред обале. Тела мученика која је вода носила даље од обала Недићеве Србије, пловила су поред Београда у воде Дунава.
Очевици говоре да су тела изнакажених Срба стизала чак и до Прахова. Новомученици Срби из Хрватске, сахрањивани су како се могло у условима рата. Обележени су импровизованим крстом. Веровало се да ће њихови гробови, кад се рат заврши, бити обележени, уређени и опојани по реду и закону православном.

Дабоме, крајње је време да се опет подсетимо.

Реком Савом у народ Светога Саве стизале су пошиљке од хрватских усташа у кацама. На тим кацама је писало »Купус за српски Божић«. Усташе су лагале, каце су уместо купусом биле испуњене дечијим главама. Шта је било са тим дечијим главама? Где су сахрањене? Где им је подигнут споменик?
Има ли дана који је деци – мученицима Србима из Хрватске посвећен у календару? Када се њима служи помен и молебан?
Шта о свему томе знају млади Београђани? Да су то биле главе деце којег другог народа, њима би морао бити посвећен дан у календару!
Ако није било ничега од оног што означава дужну пошту морамо се бар упитати – зашто смо се и као народ и као црква огрешили.
На твоје питање одговор је јасан.

Да би смо мирније спавали у својој југословенској ноћи. Да би смо заборавили оно што се може заборавити само по цену губљења свог националног поноса и достојанства? Да би смо удовољили вођи и учитељу који нас је уверавао да је у Новој (његовој) Југославији национално питање решено на најбољи могући начин?! Размисли мало – шта смо тиме постигли?

Нисмо ли и тиме дали шансу следбеницима хрватских усташа да после 50 година цинично смањују број Срба које су побили за време ll Светског рата и тиме створили услове за појачање притиска на непоклани део Срба у Хрватској, да нестану , да се иселе, да се испишу из свог народа, да се упишу у Југословене и Хрвате, да дело започето у једној буде завршено у другој хрватској држави - пре последњег погрона од 1991.

За време Независне државе Хрватске, река Сава није у Београд доносила само унакажена тела српске деце. Реком Савом пловиле су читаве свадбе, поклани и масакрирани младенци, кумови, свештеник и сватови. У овом случају није било никакве шале и подвале као у случају са »купусом за српски Божић«. Српске очи су се кочиле, ужасавале, али су после рата зажмуреле као да нису виделе шта су виделе!
Где су те свадбе сахрањене? Где је тим мученицима подигнут споменик? Ако није, због чега није?

Река Сава је доносила српске мученике које су јој доносиле и њене притоке. Вероватно да је реком Савом стигло до Београда и нешто од оних 300 девојака које су се, да би избегле силовања усташа и напад њиховог ножа, усмрћивале скакањем у Дрину. Да су те девојке мученице припадале неком другом народу, да ли оне не би биле проглашене за светице, а да ли не би стекле свој дан у календару? А оне у свом народу немају ни помена! Нису ни опојане ни опеване!

На шта још треба да се чека да би нестала разлика између наше свести и наших очију. Српском народу данас је потребно више будности него икада. Сада су Србима потребне страже више него у било којем рату. Страже живе, мртве страже и страже мртвих! То Срби морају знати ако им је стало до опстанка! Међу многим својствима које смо после ll Светског рата до последњег рата (примедба уредништва), изгубили због страха од »ослободилаца« и »спасиоца« а и »савезника« јесте поштовање наших светиња, међу којима су свакако и гробови наших мученика. Наша савест се за последњих пола века супростављала нашим очима. Нагонила их је да зажмуре. Или, да се не окрећу према оним странама са којих је река Сава доносила српске мученике.

Јесмо ли се историји препоручивали за рецидив?... Да! И доживели га. И на Космету и у Хрватској и у Босни...

Замишљам градоначелнике Београда и друге руководиоце, градске и републичке, како својим гостима показују знаменитости Београда. Обавезно им показују Калемегданску тврђаву – а под њима су у шипражју гробови српских мученика које је Београду у наручје донела река Сава. Ти гробови су нестали из њихова памћења и са лица земље. О томе ћуте функционери домаћини и пред својим гостима и пред својим народом.

Неки од апаратчика дозволе себи да својим гостима говоре о одбрани Београда 1915. године. Можда и о мајору Гавриловићу (не знам да ли кажу да је у време њихове владавине мајор Гавриловић умро и да је сахрањен без икакве војничке поште). Можда су руководиоци, градски и републички, говорили да је мајор Гавриловић изашао пред војнике и рекао им да их је отаџбина избрисала из спискова живих и одредила да умру бранећи Београд. А да ли је ико од тих руководилаца домаћина помислио да својим гостима, странцима, каже да под тим Калемегданом, у шипражју, леже кости српских новомученика страдали од ножа и маља хрватских усташа само зато што су Срби.

Под зидинама тврђаве на Калемегдану су гробови неких комунистичких лидера а под тим зидинама нема споменика ни једном српском ратнику из устанака, нити су тамо сахрањене велике српске војводе: Путник, Мишић, Степановић, Бојовић, тамо није било места ни за мајора Гавриловића, - сви су они на гробљу са својим народом. Револуционари, међутим, нису хтели са народом, ни на гробље!

На гробовима комунистичких лидера се обнављају венци и цвеће. Испод њих, између Небојшине куле и капије Еугена Савојског, закопани су новомученици српски. Ни белега над њима! Ни једног венца или цвета! Никад! Ни капи воска! И држава, и народ и црква – сви су их заборавили?!
И црквене великодостојнике замишљам, и они често имају своје госте у Београду. Често су то представници других цркава, такође, великодостојници. Предпостављам да великодостојници наше светосавске цркве, великодостојницима других конфесија показују српске светиње у Београду.
Наши црквени великодостојници свакако говоре да Београд има заштитну повељу Свете Петке, чије су мошти биле сахрањене у цркви Светог деспота Стефана Лазаревића, сина Светог ратника, Честитога кнеза Лазара, Великомученика Косовског.

На храму Светога Саве на Врачару блиста златан крст, блиста купола која тако охрабрујуће доминира и одјекује над Београдом. Са поносом, наравно, великодостојници наше светосавске цркве говоре о томе да се у Београду подиже највећа православна црква на свету, али, ја не могу да не размишљам како Света Петка или Свети Сава - утемељивач наше српске цркве и државе, гледају на све нас, због тога што су његова деца, новомученици, страдалници од ножа хрватских усташа у шипражју, без белега? Не смеш мислити да нас Свети Сава не прекорава због тога што смо се тако понели према гробовима мученика његове светосавске вере, што нисмо одредили дан за помен тим мученицима, што смо их оставили саме, под теретом заборава. Ни Свети кнез Лазар не опрашта Србима што над мученицима погребеним у шипражју већ пола века није изговорена молитва за покој душа мученика и за спас душа живих Срба. Свети кнез Лазар, Великомученик Косовски се брине да мученици из Хрватске буду сахрањени, сачувани за колективно памћење. Али, која вајда. Није имао на кога да пренесе своју бригу. Ни Свети деспот Стефан, писац »Слова љубве«, неће се радовати своме споменику све док су српски мученици у његовом Београду без помена и без споменика. Није он Београд учинио престоним градом свију Срба зато да би он окретао главу од српских новомученика и живих Срба изван Србије! Уверен сам да се Свети Сава неће уистину радовати своме храму на Врачару све док се његовој деци, мученицима које је река Сава донела из Хрватске не подигне достојан споменик у Београду.

Наша јавност је у последње време обавештена да су односи Српске Православне Цркве и државе у најбољем реду.
Ако је то тачно, онда ће и мученици страдали од усташких зверстава бити враћени у наше колективно памћење и после пола века добити достојно спомен – обележје и све што им као деци светосавске цркве припада.


Данко Поповић
ГЛАС ЦРКВЕ

децембар 23, 2009, 06:19:18 поподне
Одговор #43

дрвосеча

 • До краја Звезди верни!
 • **

 • 1398
  Поруке

 • СТОП БОЛЕСТИ!!!

  • Погледај профил
Одг: Слика данашње Србије..
« Одговор #43 послато: децембар 23, 2009, 06:19:18 поподне »
http://novinar-novinar.blogspot.com/2009_03_11_archive.html


ПЕСМА О ЛАВУ И ПЕРИЦИ (ОДА ДЕМОКРАТИЈИ)


Ухватио лав Перицу па гледа шта да ради.
Чим да ручак почне, а чим да се заслади.
Види Пера није добро, лав огроман, а зуби му оштри.
како мене сад то да снађе, зар су мени судњи дани дошли?
Ма неће моћи, борићу се ако треба
мирним демократским средствима целе ноћи!

Викну Пера грлом громогласним: "- У Европу за мном, демократски!
Тамо наша биће заштићена људска права. У Европу, а не назад.
Збаци рухо азијатско! Ил' афричко , није битно.
Шта год да је, назадно је. У Европу, и то хитно!"
Лав га гледа, онда зевну. Убедио га Пера није.
И за белу Шенген листу ко да никад чуо није.

Пера наш не посустаје, РТС му снагу даје:
"Буд' уз мене још од данас, милијарде на граници спаковане стоје за нас.
Производња стартоваће, па и теби боље биће."
Подиже се страшна глава, чу се рика моћног лава.
Не разуме он то ништа. Инвестиције и бизнис века, за те сфере он не сазна.
нервозу му само ствара Перина галама празна.

Поче Пера већ да муца. Ближи му се судњи час.
Паника га обузима, и дрхтав се оте глас:
"Младића ли ако хоћеш, наћи ћу га, кунем ти се!
И све Србе ако треба, похапсићу, смилуј ми се.
Ни Космет те не занима? Војводина, Стари Рас?
У замену моћни лаве, све то узми, дај ми спас!"

Крче црева лаву гладном, све му јачи апетит.
И без хлеба и салате, месо ту је - биће сит.
Поче Пера да се моли: "- Боже мили, оче наш.
Мењао сам стопут страну, издајник сам, ти то знаш.
Био сам и комуниста, демократа, профитер,
ал' ме спаси Боже сада, појешће ме ова звер."

Идеја му сину нова: "-Ако хоћеш лаве, католици биће сви.
Ћирилицу ћу протерати, бријаће се попови.
Папу зовем ево одмах, нек прекрсти Србе сад.
Зваћемо се ми Хрвати, против Руса ратовати.
Знам ја лаве шта ти треба, дај ми време, буди друг.
И још више ћу ти дати, одужићу сто пут дуг."

Испробао све је Пера. Изгледа решења нема.
Ни Солана, ни Џорџ Сорош, ни остали светски олош
никог нема да притекне и омогући му да утекне.
Зину лав да свој плен прогута. Поче Пера да очима колута
Рукама да млати, и из све снаге да се дере и виче "ААА.. ААА..",
и затвори очи да не гледа више.

други део

У тренутку томе неко руком јаком
зграби га за крагну и подиже лако.
И у тај час, зачу са небеса глас: "Перо, Перо, Перо...
Пробуди се Перо, пробуди се ти.
Шта то лоше сањаш, што те муче сни?
Целу нош се дереш, разбудио си свих.
Комшије се жале, лупају у зид."
Познат Пери поста глас, што му пружи жељни спас.

Гледа Пера око себе, пипа сваки део свој.
Жив је, здрав је, ал у соби као да је био бој.
Жена гледа сва у чуду, какав сан га мучи то.
Дал' од пива ил пасуља, откуд дође сад то зло?

Пробуди га она једва, ал' га је и даље страх.
Кажу да му често дође да осети лављи дах.
Кад Блиц чита или прати омиљени БиБиСи,
из даљине лав га гледа и чека га да засни.


 :D :D

децембар 24, 2009, 08:42:11 поподне
Одговор #44

Кука

 • До краја Звезди верни!
 • **

 • к.о.к.в

 • 703
  Поруке

 • Боемска 1/4

  • Погледај профил
Одг: Слика данашње Србије..
« Одговор #44 послато: децембар 24, 2009, 08:42:11 поподне »
Просто не могу да верујем шта се дешава у овој нашој нажалост јадној земљи Србији. Као и у време бајрама и данас по тв екрану треште вести о данашњем католичком празнику. И то је све у толикој мери да је рецимо четрдесетодневни парастос упокојеном патријарху СПЦ господину Павлу тотално бачен у други план, а то је стварно још велико брукање Србије и њеног народа.
Опет не кажем да то не треба да се помене и  прескочи, али да се томе даје толики примат у Србији то стварно нема никаквог смисла. Кога бре брига овде за то !!!
Прште честитке и посете катедралама државних функционера и плус приде као шлаг на торту, директан пренос мисе у ударном термину националне СРПСКЕ телевизије. Док хрватска држава покушава да направи нови (стари) ''изум" хрватску православну цркву, по угледу на усташку Хрватску из другог светског рата. Па има ли веће бруке, има ли већег понижења !!!
Да ли се ти који то смишљају икада запитају како се осећају породице оних којима је тај исти ватикан и та католичка секта на најсвирепији начин узела животе, породице, домове, детињства. Наравно да не,нити их је брига !!! Зашто бар отворено не кажу чији народ они заступају?! Српски сигурно НЕ !!!
Кокеза лопове !!!

децембар 24, 2009, 09:06:22 поподне
Одговор #45

KizaLion

 • Administrator
 • *****

 • 7640
  Поруке

 • Established 2002.

  • Погледај профил
  • Имејл
Одг: Слика данашње Србије..
« Одговор #45 послато: децембар 24, 2009, 09:06:22 поподне »
Заступају интерес следбеника Анте Павелића!

Баш ме занима да ми у Војводини формирамо Српски Католички Центар где ћемо Буњевце, Мађаре, Хрвате и остале католичке народе третирати као Србе Католике... одмах би се дигле разне НВО.. пас матер антисрпску!
ВУЧИЋУ, ПЕДЕРУ, ИЗДАО СИ СРБИЈУ!

децембар 24, 2009, 09:30:04 поподне
Одговор #46

Кука

 • До краја Звезди верни!
 • **

 • к.о.к.в

 • 703
  Поруке

 • Боемска 1/4

  • Погледај профил
Одг: Слика данашње Србије..
« Одговор #46 послато: децембар 24, 2009, 09:30:04 поподне »
одмах би се дигле разне НВО.. пас матер антисрпску!
Него шта него би се дигли. Једва би дочекали. И још би их властодржци заштитили ко да су поларне лисице, и све против и на штету сопственог народа. Како то да српски, варварски и нецивилизовани народ на тај начин вређа ту ЕВРОПСКУ веру (секту) и да их назива Србима католицима !!! Ма нека тако нам и треба.
« Последња измена: децембар 24, 2009, 09:34:07 поподне Капетан Кука »
Кокеза лопове !!!

децембар 24, 2009, 10:38:42 поподне
Одговор #47

дрвосеча

 • До краја Звезди верни!
 • **

 • 1398
  Поруке

 • СТОП БОЛЕСТИ!!!

  • Погледај профил
Одг: Слика данашње Србије..
« Одговор #47 послато: децембар 24, 2009, 10:38:42 поподне »
Слажем се са написаним.

Апсурд је то што раде у Загребу.. хрватска православна црква!?
Шта све неће  да ураде како би Срба било што мање... измишљају нове нације, нове језике, нове цркве, нове државе?!?!!?
Докле више..


А јбш ми све ако не би сада дошао у искушење, и да покренем акцију о Србима католицима у Војводини, и да више нема Хрвата, Мађара, и Буњеваца.

Ово што Кука вели.. то се све слажем.
Уреду је да се помене католички Божић, председник честита у име свих нас.. као што ред и обичај налаже, исто важи и за Бајрам.. и крај.. А што каже 40-дневни помен патријарху Павлу, стрпали у неки леви ћошак!? Замислите када би ТВ у Сарајеву придавао толико пажње када дође Божић 7. јануара? Или у Загребу, да то ураде?
Кога ми ту више лажемо.. ОК, нема више рата, слажем се.. не кажем да треба да се кољемо.. али људи моји, зашто да трпимо толике бедастоће, да нас понижавају и име европских интеграција.. дебили из наше политичке сцене су пре 50 година то називали братство и јединство.. сада су само променили назив.. а суштина је остала иста. У име неких нама споредних циљева, трпимо понижења?!

децембар 24, 2009, 11:31:30 поподне
Одговор #48

Кука

 • До краја Звезди верни!
 • **

 • к.о.к.в

 • 703
  Поруке

 • Боемска 1/4

  • Погледај профил
Одг: Слика данашње Србије..
« Одговор #48 послато: децембар 24, 2009, 11:31:30 поподне »
А што каже 40-дневни помен патријарху Павлу, стрпали у неки леви ћошак!? Замислите када би ТВ у Сарајеву придавао толико пажње када дође Божић 7. јануара? Или у Загребу, да то ураде?
А још следбеници и верници тих назови вера, јавно путем штампаних и електронских медија и са ''ексклузивним'' насловима нашег тек упокојеног Патријарха Павла називају сотоном и које каквим погрдним именима !!! Па где то има бре ?!?!? Јел то та европска цивилизација ?! Додуше ја од тих људских отпадака (ако се уопште људима могу и назвати) нешто боље нисам ни очекивао, али свакога ко се назива Србином Православцем то много боли, а осећа се више него немоћним. А ''наша'' држава и политички врх ћути ћути и ћути !!! Мало је рећи ... СРАМОТНО !!!
Кокеза лопове !!!

децембар 24, 2009, 11:41:25 поподне
Одговор #49

Никола Д/С

 • До краја Звезди верни!
 • **

 • 613
  Поруке

  • Погледај профил
Одг: Слика данашње Србије..
« Одговор #49 послато: децембар 24, 2009, 11:41:25 поподне »
Ево сад је на РТС2 ишао пренос Божићне мисе, занима ме само да ли је неко упућен, да ли се и у ХР на пример преноси наша Божићна литургија, с обзиром на број православних верника?

децембар 25, 2009, 12:22:56 пре подне
Одговор #50

Микеланђело

 • До краја Звезди верни!

 • 1097
  Поруке

 • Бакље горе, песма цигана ...

  • Погледај профил
Одг: Слика данашње Србије..
« Одговор #50 послато: децембар 25, 2009, 12:22:56 пре подне »
Ево сад је на РТС2 ишао пренос Божићне мисе, занима ме само да ли је неко упућен, да ли се и у ХР на пример преноси наша Божићна литургија, с обзиром на број православних верника?

Да. За Божић и Васкрс.

децембар 25, 2009, 04:01:38 поподне
Одговор #51

дрвосеча

 • До краја Звезди верни!
 • **

 • 1398
  Поруке

 • СТОП БОЛЕСТИ!!!

  • Погледај профил
Одг: Слика данашње Србије..
« Одговор #51 послато: децембар 25, 2009, 04:01:38 поподне »
« Последња измена: децембар 23, 2010, 10:42:56 поподне дрвосеча »

децембар 25, 2009, 07:38:46 поподне
Одговор #52

Red Star Forever

 • Administrator
 • *****

 • 4389
  Поруке

  • Погледај профил
Одг: Слика данашње Србије..
« Одговор #52 послато: децембар 25, 2009, 07:38:46 поподне »
Нормално је да се спомене католички Божић и то је увек и било тако... Такође, преносила се миса, али на другом програму ртс и то је било споменуто у пар реченица у ударним вестима... А ово сад ј страшно, претеривање, као да смо сви католици, али пре свега једна ствар мнооого боде очи!!! Нигде се не спомиње да је то католички Божић него "прослава Божића за Хришћане који га славе по грегоријанском календару"!!! Да ли сте то приметили? Шта вам то говори? Па да су медији добили нови задатак, а то је да се изједначе хришћанске цркве и да се не деле на католичке и православне него на оне које користе један или други календар... Значи унијаћење је пред нама!!! Само ме чуди што сви ћуте о томе... Једино оправдање је што је Свети пост и што не иде да се сада покрећу било какве расправе на ту тему... Тешка времена су пред нама, на свим пољима...
Бебе нек се рађају, порука је Севера, нећемо да Србија буде земља педера!

децембар 28, 2009, 10:43:29 пре подне
Одговор #53

KizaLion

 • Administrator
 • *****

 • 7640
  Поруке

 • Established 2002.

  • Погледај профил
  • Имејл
Одг: Слика данашње Србије..
« Одговор #53 послато: децембар 28, 2009, 10:43:29 пре подне »
као и то што су наводно због свињског грипа школски распусти почели по истом календару као у Хрватској..
ВУЧИЋУ, ПЕДЕРУ, ИЗДАО СИ СРБИЈУ!

децембар 31, 2009, 12:37:05 пре подне
Одговор #54

дрвосеча

 • До краја Звезди верни!
 • **

 • 1398
  Поруке

 • СТОП БОЛЕСТИ!!!

  • Погледај профил
Одг: Слика данашње Србије..
« Одговор #54 послато: децембар 31, 2009, 12:37:05 пре подне »
Анализа данашњице

ПОСТАЈЕМО ЛИ МИ МОДЕРНИ РОБОВИ?

Већ дуже времена мени по глави се врзма ова мисао, везана за нашу земљу, и поднебље где живимо. Имати данас слободног (независног) човека у глобалном свету значи имати непријатеља. Зашто? Зато што слободан човек не даје лако своју слободу, неће да буде роб, нити да ради за поремећене умове (а то је већ вековима особина нас Срба).
Нове генерације које долазе на свет, не могу имати увида како је раније време живота и рада било. Ово сада се тачно прави калуп, где нас све хоће у ланце, и да робујемо. Зашто ово причам?
Ствари су мало шире, и вишље него што око обичног човека може видети, а и много тише, него што му уши могу видети. Данас је већ сам крај 2009. године (година упамћена по светској глобалној кризи), па је разлог да се сумирају утисци о томе шта је било, и шта нам следи.
Данас рецимо, за разлику од неких ранијих година када је било много лакше живети, радити... сада постаје све теже и теже. Постаје такво тешко време, да не знам колико ће се Србија, и људи у њој исчупати из светске кризе. Разлога је много.. а ја ћу само пар својих утисака изнети.

Криза у Србији се данас дешава из простог разлога што нема ни посла, нити могућности наплате свога рада. Раније, нпр. пре 10-ак година људи су имали мале трговинице где је већина нас ишла да купи у комшилук шта коме затреба. Било је великих мегамаркета, ако коме треба шта на велико. Сада се све свело на велике мегамаркете.. Неко би помислио који је проблем у томе.. тачније, и нема га. Али први поглед увек вара. Једна од велких жеља тајкуна који управљају Србијом јесте жеља, управо та, да подаве не само мале продавнице, већ и мале фирмице.. Сви онда долазе код њих у потрази за послом, где постају наравно строго контролисани!? А прва контрола је преко плате, и радног времена. Погледајте само колико су фирми купили.. земљишта, и наравно, на који начин су све то извели.

Рецимо деценијама уназад уништава се наша пољопривреда. Нема те политичке странке задњих 20 година која је била на сцени, а да није обећавала помоћ пољопривреди и да људи остану тамо. Погледајте само Источну Србију, односно Тимочку Крајину (слично је са другим регионима у Србији, али овде је очигледан пример).. Деценије пролазе, а тамо нема популације, сем пар људи који су остали по државним службама, не би ли се знало да то припада држави Србији?! Ово пишем, јер је то крај богат изузетно природним ресурсима, могао би да произведе много тога, запосли младе људе. Но, велики проблем у томе је што основна ствар тапка у месту.. а то је државно ангажовање! Комунистичка власт није ту пуно улагала, а ни ови који су их наследили поготово, па онда крај 20. века се дочекало са празним школама, кућама, и читавим насељима. Ти људи нису у земљу пропали, нити су испарили. Отишли су у велике градове, или иностранство (али опет велики градови). Живећи и радећи тамо све ово у њиховом завичају остало је да пропадне.. па чак и неке куће које су веома луксузне. Радећи сви ти људи, већином са села, у градовима, постају део калупа, стога контрола неког вишег система, односно модерни робови!

Пошто су друштвене фабрике у Србији пропале још са појавом распада бивше Југославије, и рата, то се отворио нови велики проблем над Србијом. Где са тим људима, како им наћи посао, и шансу да преживе. Током 1990-их, већина тих људи је била незадовољна, и своје незадовољство су исказивали демонстрацијама. Сећам се реченице једног мог старијег пријатеља од пре 17 година, када сам констатовао да на једном митингу тада најјаче опозиционе странке било 100.000 у центру Београда... а он ми каже: "Ништа чудно.. чудим се да није и више, јер већина тих људи је незапослена, и заправо желе посао.. да имају добар посао, скоро нико од њих не би демострирао".
Сада у задње време не примећујем демострације по тој основи, да су масовне, и да кључа велико незадовољство, као тада у прошлој деценији.

Читао сам неки дан податак, каже да у 2010. години ће нас бити 43.000 мање него 2009. години!? Да ли је могуће? Већ годинама се прича о слабом прирасту становништва.. али не ради се само о томе да је морталитет велики, или да је наталитет екстремно мали (ово ћу после да надопуним).. већ и о чињеници да млади људи незадовољни политиком државних институција и послодавцима у Србији, пакују кофере одлазе у потрази за бољим животом. Пазите, одлази снага и прогрес нашег друштва.. људи који требају бити моторна снага наше Србије, они који требају да повећају наталитет. То је исто као када би сте очекивали да вам ауто иде брже, а ви један по један шараф из мотора избаците напоље. Наталитет наравно јесте мали, опет шкрипи код државе.. јер сви се сећамо када је настала фрка што Динкић са Министарством финансија није хтео да ослободи пореза робу за мале бебе... а невероватно колико ту пара може 1 породица да уштеди. Ствар је ишла чак и до покојног партијарха Павла. Али то је доказ да се црква не меша у државу, јер и поред апела Патријарха, порез на дечију опрему није смањен!?! Пре пар година био је податак да 100.000 парова у Србији не може да има децу, односно да су на чекању те помоћи, да се то плаћа, јер је скупо, а нико не гарантује да је успешно. Постојале су неке субвенције државе, али ништа осетно боље.
Да не причам о трагичној ствари како се данас послодавци понашају према младим женама, ако их запошљавају.. Има још једна трагичнија ствар од тога, када младе жене не желе да рађају децу, јер гањају каријеру, и сл.

Из горе изнетог може лако да се види како светски глобализам функционише код нас у Србији, у свим сферама живота, па и код нас на тифо сцени. Нови закони, и сл.

Запажање које сам видео од пре 2 године можда, јесте да Србији рецимо не требају инжењери, односно техничка лица. Раније рецимо имали смо доста фирми која су потраживала инжењере, јер су имали и производе које су могли продати. Како човек рецимо да се данас запосли ако је завршио машински факултет? Када је цео метални комплекс пропао већ годинама уназад.. Застава из Крагујевца цркава као кобила матора.. сада су тек нешто покушали са Фијатом, али видећемо, шта ће се ту направити, јер 3 године уназад само велика обећања стоје.. Исто је и са другим техничким факултетима, односно инжењерима. Све живо од техничке робе, и ствари се увози, ако не из Пољске, Мађарске, оно у Кини ће га направити да је*е кеву и за 10 евра ако треба?! И још најгоре када вам та ствар траје пар месеци, ако не и пар недеља.
Није у питању само један пример.. али често виђам, људе факултетски образоване у Србији (значи државни факултет су завршили), да раде, или траже посао који је са нижом стручном спремом.. на моје питање, зашто то раде, зашто отимају техничарима посао, и за ког врага су се школовали.. 98% их одговара следеће: "Царе, ја морам од нечега да живим, једем, платим кирију.. радим по систему - дај шта даш." Још ми један другар прича свађу са својим родитељима, који су исто интелеткуталци, како му кажу да је неспособан да нађе посао!?

Мене лично пре 20 дана зове лик који је добио од неке моје другарице телефон, да ме пита да уђем у полтичке воде, које ће можда да ми/нама помогну за посао?!   ??? Још човек отворено признаје да је спреман да се полтиички ку*ва, и да ће све да уради, само да добије посао.  :o 
Боже, шта се ово дешава са нама?


Врло често помислим да нисмо заправо ни изашли из зачарног круга!

децембар 31, 2009, 02:09:03 пре подне
Одговор #55

Никола Д/С

 • До краја Звезди верни!
 • **

 • 613
  Поруке

  • Погледај профил
Одг: Слика данашње Србије..
« Одговор #55 послато: децембар 31, 2009, 02:09:03 пре подне »
као и то што су наводно због свињског грипа школски распусти почели по истом календару као у Хрватској..

На шта циљаш кад ово кажеш, нисам баш схватио?  :-\

децембар 31, 2009, 12:39:30 поподне
Одговор #56

дрвосеча

 • До краја Звезди верни!
 • **

 • 1398
  Поруке

 • СТОП БОЛЕСТИ!!!

  • Погледај профил
Одг: Слика данашње Србије..
« Одговор #56 послато: децембар 31, 2009, 12:39:30 поподне »
Мислио је вероватно на то да су школски распуст померили раније, како би се додворавали
овима из Европе, односно да католичка деца не трпе ради тога.
Мада је апсурд да се уводи превремени распуст ради свињског грипа, јер
нисам приметио да ико у Београду придаје томе неку посебну важност.
Ми смо ишли на утакмице, што се каже велики број људи, свакодневно идемо,
крећемо се по граду, и самим тиме може доћи до тога да се зараза брзо преноси
Али.. до тога не долази, већ се преко лажљивих новина напумпава ствар.
Прича се да је Мишковић увезао преко својих фирми 100.000 тих вакцина које
су наводно "бесплатне", а заправо платиће сви они који плаћају држави здравствено
осигурање!? Али увезено је још 200.000 тих вакцина у режији неког другог.
Зато се код нас преко медија толико иу прича о свињском грипу.
Па покушавају на све начине да створе конфузију, и то се ради између осталога
са дечијим распустом  :o

јануар 02, 2010, 09:59:52 поподне
Одговор #57

дрвосеча

 • До краја Звезди верни!
 • **

 • 1398
  Поруке

 • СТОП БОЛЕСТИ!!!

  • Погледај профил
Одг: Слика данашње Србије..
« Одговор #57 послато: јануар 02, 2010, 09:59:52 поподне »
http://www.novosti.rs/code/navigate.php?Id=10&status=jedna&vest=166960&title_add=Narodnjaci%20i%20lova%20su%20zakon&kword_add=mladi%20u%20srbiji%2C%20uzori

Да ли да плачем, или да се смејем..
А ја би најрађе да вриштим, и да узмем мотку..

.ебеш ми све.

јануар 06, 2010, 12:34:34 поподне
Одговор #58

Skrimo

 • До краја Звезди верни!
 • **

 • 626
  Поруке

  • Погледај профил
Одг: Слика данашње Србије..
« Одговор #58 послато: јануар 06, 2010, 12:34:34 поподне »
није увезено 300 000 вакцина ако сам те добро сконтао,већ 3 милиона вакцина.

јануар 06, 2010, 01:35:44 поподне
Одговор #59

Мобилисан

 • До краја Звезди верни!
 • **

 • 265
  Поруке

  • Погледај профил
  • Имејл
Одг: Слика данашње Србије..
« Одговор #59 послато: јануар 06, 2010, 01:35:44 поподне »
http://www.novosti.rs/code/navigate.php?Id=10&status=jedna&vest=166960&title_add=Narodnjaci%20i%20lova%20su%20zakon&kword_add=mladi%20u%20srbiji%2C%20uzori

Да ли да плачем, или да се смејем..
А ја би најрађе да вриштим, и да узмем мотку..

.ебеш ми све.

Можда скрећем са теме али морам да напишем оно што ми је на души. Вања Говорко је фантастично описала младе код нас. Скренули смо с курса оног тренутка кад више нисмо могли да владамо сами собом, кад се ђаво увукао у ово друштво. Оно што сам приметио, а то је, да генерација 90. - 95. је тотално изопачена, не постоје вредности, све се гледа кроз моћ и богатство.  Ер макс је постао ствар коју пошто пото морају да имају. Кад видим женску особу, која их носи окрене ми се цео стомак, гаде ми се. Нису ни свесни колико бола и патње су нам донеле те чувене деведесете. Нисам ни ја толико валидан да могу да просипам неке мудрости, али сам опет довољно одрастао да могу да разликујем добро од лошег. Мислим да сви ми треба да се запитамо и да се погледамо у огледало и да кренемо "да чистомо своје двориште". 
Искључите ТВ, укључите мозак