Delije-caffe.net Форум - До краја Звезди верни!

Добродошли, Гост. Молим вас пријавите се или се региструјте.

Пријавите се корисничким именом, лозинком и дужином сесије

 


Прикажи поруке

Овај одељак вам дозвољава да видите све поруке овог члана. Имајте на уму да можете да видите само поруке из оних области којима имате приступ.


Поруке - Антиполитика

Странице: 1 ... 25 26 [27]
521
Терен / Одг: Пенал или не?
« послато: март 17, 2014, 04:48:34 поподне »
        Правило је да свако ко од заменика (резерви) уђе у терен без дозволе судије мора да буде опоменут-тј. да добије жути картон... Оно што је реалност је да се код ситуација масовног уласка заменика у терен, ипак најчешће не кажњавају сви (поготово они који раздвајају), већ само они који се недолично понашају. Дакле, није у питању ни препорука, него оно о чему сам већ раније писао, хтење да се утакмица не претвори у лакрдију -  да се баш у једном моменту покаже теоретски могућих 14 жутих картона (по 7 резерви са обе стране ако би сви утрчали), плус још неколико жутих картона играчима који играју, што би можда довело до тога да се утакмица ни не заврши (нека од екипа остане са мање од 8 играча).

       Понашање тренера гостујуће екипе би морало да се санкционише, да буде кажњен, обзиром да је играчима и тренерима забрањено да дају изјаве о суђењу. Ово је изузетно важно, јер својим понашањем и изјавама наводи и играче да се понашају по његовом моделу на утакмицама.

522
Терен / Одг: Пенал или не?
« послато: март 16, 2014, 06:57:13 поподне »


     Свих 6 голова су регуларни, у првом полувремену није било спорних ситуација, док је у другом полувремену 1 офсајд погрешно досуђен против гостујуће екипе- (1:16 на снимку).     Код постизања 3 гола за гостујућу екипу дошло је до масовног гурања између играча, и судија је исправно искључио оба играча (Лазовића од којег је све и започело и Кнежевића који је на провокацију одреаговао, и поред њих показао неколико жутих картона играчима који су учествовали у гужви).

523
Терен / Одг: Пенал или не?
« послато: март 15, 2014, 10:27:22 поподне »
             
           
             На утакмици нашег клуба није било пуно спорних ситуација, изузев оне код досуђивања казненог ударца у првом полувремену. Обзиром да се са северне трибине није видео најбоље тај детаљ из казненог простора испод јужне трибине, погледао сам пар пута снимак који сам окачио, на основу којег се стиче утисак да је судија престрого досудио казнени ударац (1:34 на снимку, види се детаљ када Мрђа промашује лопту и шутира у ногу одбрамбеног играча који је хтео да изблокира шут). Оно што је битно нагласити је да се приликом извођења казненог ударца, лопта од стативе одбила извођачу који је опет додирнуо лопту, након чега је судија услед тога исправно досудио индиректан слободан ударац за противничку екипу (ово због тога што играч приликом извођења било ког слободног ударца нема право да други пут одигра лоптом, док је не одигра било који други играч- у нашем случају је била релација Нинковић-статива-Нинковић).
 
             На крају се може закључити да је наш тим извојевао вредну победу, па нам је остало да мирно сачекамо сутрашњу утакмицу највећег конкурента.

           

524
Терен / Одг: Пенал или не?
« послато: март 13, 2014, 10:32:01 поподне »
        Препорука јесте, и иде се у том правцу да се дисциплинска казна голману сведе на жути картон (ово свакако, ако самим прекршајем није спречена очигледна прилика за постизање гола).     

525
Терен / Одг: Пенал или не?
« послато: март 13, 2014, 10:26:25 поподне »
           Моје мишљење је да је сасвим довољна дисциплинска казна-жути картон за Бајковића (одбрамбени играч је већ био на гол линији, а други је пристизао (овај који је избацио лопту).
           Што се тиче ситуације у Крагујевцу, по мом мишљењу, нема спора, није било казненог ударца.

           После тумачења ситуације из Пазара из 89.минута (прекршаја), коју је судијска комисија окарактерисала као исправно донету одлуку (али не, као прекршај над голманом, него пре тога над одбрамбеним играчем - АНАЛИЗОМ УТВРЂЕНО КАО ИСПРАВНО НЕШТО ШТО СУДИЈА И НИЈЕ СВИРАО), и 2 ситуације из овог кола, чини ми се да се наставило са субјективизмом у анализама(од случаја до случаја) и да би за све свакако било боље, да у наредним колима то буде знатно објективније.

526
Терен / Одг: Пенал или не?
« послато: март 10, 2014, 04:50:34 поподне »
                Врло је могуће да је и због ранијег уласка по једног играча са обе стране, а што се види на снимку, поновио казнени ударац (у овом случају се казнени ударац понавља без обзира да ли је успешно изведен или не, пошто су 2 противничка играча заједно раније ушла у казнени простор). У сваком случају, оправдано поновљен казнени ударац (неправилно кретање голомана, а уједно и неправилно кретање по једног играча са обе стране).

527
Терен / Одг: Пенал или не?
« послато: март 09, 2014, 09:51:46 поподне »
    Правило је да голман не може да крене у напред са гол црте све док играч који изводи казнени ударац не додирне лопту (по линији може да се креће лево и десно). Оно што си добро приметио је то, да је висок проценат случајева у којима голмани истрчавају у напред пре него што извођач изведе казнени ударац, али да то судије толеришу (сем кад је баш изражено, па се голман нађе пар метара у терену пре извођења-мислим и на домаће и на европске оквире).
     Закључак је да се по правилима фудбалске игре, за свако кретање голмана у напред пре извођења, уколико није постигнут погодак, казнени ударац мора поновити (уколико је погодак постигнут, наравно нема потребе понављати). Ипак, понављам, често се толерише ранији излазак голмана уколико није исувише изражен.

528
Терен / Одг: Пенал или не?
« послато: март 09, 2014, 02:12:45 пре подне »
Што се тиче утакмице на нашем стадиону, издвојио бих 3 ситуације:
-прва је из 15.минута када је оправдано досуђен казнени ударац за гостујућу екипу после прекршаја нашег голмана над нападачем;
-друга је из 64.минута када судија оправдано није досудио казнени ударац за нашу екипу после старта над Мрђом (на успореном снимку се види да је одбрамбени ииграч стартовао на лопту и да није било недозвољеног старта);
-трећа ситуација је из 79. минута када је судија исправно досудио казнени ударац за нашу екипу, после недозвољеног старта над Мрђом (овде би требало појаснити да је казени ударац поновљен пошто је голман гостујуће екипе кренуо раније у напред - пре него што је играч који изводи каз.ударац дотакао лопту приликом извођења).

  (ситуација бр. 2)
    (ситуација бр. 1 - 54 секунд)
  (ситуација бр. 3 - 2.00).

На утакмици нашег главог конкурента није било много материјала за анализу, евентуално бих издвојио 63 мин. и досуђени казнени ударац за гостујућу екипу (на снимку се јасно види да нападач игра лоптом која далеко одлази на другу страну у односу на његову путању, губи је из свог поседа и тек онда долази до благог контакта са одбрамбеним играчем - у овој ситуацији није било елемената за досуђивање казненог ударца).
     ( 4:01 на снимку).


Све у свему, није било пуно битнијих грешака у овом колу на утакмици наше екипе и екипе нашег главног конкурента (узевши да је спорни каз. ударац за партизан свиран при резултату од 3:0).

529
Терен / Одг: Пенал или не?
« послато: март 02, 2014, 01:58:37 поподне »
   
 
       
    На основу снимка се може закључити да се радило о веома неопрезном старту играча домаће екипе, који је у последњем моменту, пре контакта са противничким играчем, направио покрет стопалом и није с њим дошао у контакт са доњим делом копачке где су крампони, већ са спољашњим делом. Наведено се најбоље види на успореном снимку(10 сек). Одлука у овој ситуацији је свакако требало да буде-жути картон и прекршај за гостујућу екипу. Да је до контакта дошло са доњим делом копачке-одлука би била-искључење.

    Што се тиче Обрадовића и његовог понашања, сматрам да је свакако заслужио црвени картон на овој утакмици. Судија је вероватно због свих притисака током читаве протекле недеље и свих дешавања, извагао да је боље да истрпи његово понашање и да се све заврши без искључивања играча (међутим то није могао да избегне због дешавања у последњим минутима утакмице).

    Оно што је најважније за сваког судију је да код протеста играча процени то да ли је протест видљив, са које је удаљености (да ли је играч на растојању од метар, два ил је на растојању од 10-15м па довикује са те удаљености да га чују сви играчи)... Ако судија процени да протест нису чули други играчи, да је са мале удаљености, то може да реши са њим "један на један", да га оштро упозори, па понекад и да му узврати истом мером, а да то нико не види... Ако процени да је тај протест јасно видљив (уношење у лице, повлачење за рукав итд.), да су га чули други играчи, он то мора да санкционише дисциплинском мером (жути, ил црвени картон) јер у супротном то негативно може да утиче на друге играче који би са таквим понашањем наставили  у дањем току утакмице... Оно што би требало додати је и то, да судија анализира атмосферу пре утакмице, атмосферу на утакмици (у кавом се духу одиграва утакмица), притисак, и да у складу са тим доноси одлуке, јер је свакако интерес да се утакмица приведе крају... Код нас се милион пута дешавало то да је понашање играча било такво да је минимум по 3-4 играча из обе екипе заслуживало да по правилима фудбалске игре добије искључење...У преводу, да се судија строго придржавао правила фудбалске игре, утакмице се не би завршавале пошто би екипе остајале са мање од 8 играча на терену чиме се утакмица по правилима која важе у нашој земљи моментално прекида...
      Инструкција је ригидна и каже да се сваки протест мора санкционисати, али опет понављам да судија процењује све горе наведено, и да у складу са тим доноси одлуке...

530
Терен / Одг: Пенал или не?
« послато: март 01, 2014, 08:05:51 поподне »
         Што се тиче утакмице нашег клуба, морам са задовољством да констатујем то да није било спорних ситуација, сем једне коју бих истакао а која се догодила у 40 минуту. Наиме, у том минуту је досуђен офсајд у ком се наводно нашао Мрђа, али се на поновљеном снимку јасно видело да је одбрамбени играч бар 1 метар био ближи попречној линији - гол аут линији, и да наш играч није био у недозвољеном положају. Сем те грешке, није било судијских пропуста на овој утакмици, и може се рећи да су сасвим добро обавили свој посао.
         На утакмици нашег главног конкурента било је знатно више посла за судије, а као најзначајнији моменат бих  истакао ситуацију из 53. минута, кад је, по мом мишљењу, требало да буде досуђен казнени ударац за домаћу екипу због недозвољеног старта одбрамбеног играча. 

        Може се закључити, да су нашу екипу и у утакмици овог кола мимоишле неке значајније спорне ситуације и судијске одлуке, и да се надамо да ће се тај тренд наставити и у наредним колима.

       

       

531
Терен / Одг: Пенал или не?
« послато: фебруар 23, 2014, 08:19:29 поподне »
Овај снимак и слика отклањају сваку недоумицу. Прекршај над голманом је био због недозвољеног покрета руком од стране нападача.

532
Терен / Одг: Пенал или не?
« послато: фебруар 23, 2014, 01:48:11 поподне »
         Поздрав свим навијачима и од мене... Од првог пролећног кола ћу давати своје мишљење везано за спорне ситуације са наших утакмица као и са утакмица наших конкурената(што не искључује моје учешће и на другим темама).  После свих ових година у којима смо, рекло би се, исувише често били сведоци великих судијских грешака, сматрам да је одлична идеја отварање ове теме.
         Што се тиче утакмице на нашем стадиону, опште је запажање, да није било пуно спорних ситуација, сем ето те једне приликом старта над Мрђом у противничком казненом простору. Препорука је да се код чињења прекршаја за досуђивање казнених удараца, не пушта предност, сем код изразито изгледних шанси које подразумевају то да је судија убеђен да ће погодак бити постигнут у наставку акције (нпр. ако је празан гол, па играчу остане да само да проследи лопту у гол, што свакако није био случај у овој спорној ситуацији, обзиром да је Дауда био на поприличној раздаљини од гола противника као и то да је испред себе имао голмана). Запажање је, дакле, да судија у овој акцији, није пуштао предност, већ је једноставно сматрао да није било прекршаја над Мрђом. Моје мишљење је да се одбрамбени играч у овој ситуацији, због тешког терена, оклизнуо желећи да се окрене ка лопти која му је пролазила иза леђа, том приликом ненамерно сударио са играчем наше екипе, и да није било прекршаја за казнени ударац.
         У Новом Пазару смо у финишу утакмице видели спорну ситуацију у казненом простору домаће екипе кад је дошло до контакта нападача гостујуће екипе и голмана домаће, у петерцу, у непосредној близини гола. Морам признати да је у питању изузетно сложена ситуација, пошто је судија у том тренутку морао да узме у обзир кретање нападача и голмана, кретање одбрамбеног играча, положај руку нападача у дуелу са голманом, и да донесе одлуку. Видљиво је да нападач пре скока стоји у месту(не креће се у назад ка голману), али је споран положај његове десне руке приликом скока, који се не види од голмана на овом снимку (неки снимак од иза гола би решио и ту ствар), а што је можда судија боље видео из свог угла. Оно што је чињеница је то, да би већина судија, у оваквој ситуацији свирало прекршај над голманом. 
 
        Закључак је да на обе утакмице није било значајнијих судијских грешака и пропуста, а надамо се да ће се тако наставити и у наредним колима.

Странице: 1 ... 25 26 [27]