Delije-caffe.net Форум - До краја Звезди верни!

Добродошли, Гост. Молим вас пријавите се или се региструјте.

Пријавите се корисничким именом, лозинком и дужином сесије

 


Прикажи поруке

Овај одељак вам дозвољава да видите све поруке овог члана. Имајте на уму да можете да видите само поруке из оних области којима имате приступ.


Поруке - Антиполитика

Странице: 1 ... 24 25 [26] 27
501
Терен / Одг: Пенал или не?
« послато: април 07, 2014, 04:42:41 поподне »
             Правило је тако, као што је Киза цитирао, прекршај је тамо где престаје контакт(не дакле тамо где играч падне него где престане контакт)... Конкретно, ако играч повлачи за дрес играча на 20 метара од гола и пусти га у казненом простору, то је казнени ударац. Мислим да на утакмици на ЈНА дефинитивно нема спора да је ситуација везана за прекршај била ван казненог, али остаје друга ствар, а то је играње лопте руком. Оно што је моје мишљење је то да би свакако требало заштитити његову одлуку, и закључити да је казнени ударац свиран због играња лопте руком, узевши у обзир храброст коју је исказао, сложеност ситуације да се јасно не види ни на основу снимка као и околности да је гостујућа екипа играла са играчем мање, готово целу утакмицу. (можда је овај став помало и личан, али сам после свих ових изјава по новинама, морао да га напишем)

502
Терен / Одг: Пенал или не?
« послато: април 06, 2014, 11:50:53 пре подне »
           Дарко, хвала на овим снимцима...

      Ја на стадиону у Суботици нисам стекао утисак да је било елемената за казнени ударац (оно што је чудно у овој ситуацији је реакција нашег играча који се ни у једном моменту не окреће ка судији нити гестикулира)... Овај снимак међутим упућује, да је могуће да је било контакта.
      Што се тиче друге ситуације (пенала), мислим да се на снимку (0:20) види да је ипак било играња руком (јесте да није зумирано, и да је далеко), али ми се чини да је тако...
      Оно што је чињеница, да је ситуација код пенала понавњам, јако сложена, да је одлука морала да се донесе у секунди(да се много разликује од оне "наше" из Суботице из 2011. кад је све било евидентно)...
      Прву ситуацију на ЈНА, тј добијање првог жутог картона, нисам могао да нађем на нету, али је други жути картон оправдан(оно што је у судијском послу пракса је то, да се картони у почетку утакмице "чувају", не дају олако(већ да се иде на усмена упозорења, како се не би десило то да се картон олако нпр. покаже у 5мин., а да у 10 мин. играч направи евидентан прекршај за жути картон и да мора да буде искључен... Не знам да ли је то био случај и у јучерашњем мечу...).

      За Севера-тако је, прекршај је тамо где се деси, а не где играч падне...

503
Терен / Одг: Пенал или не?
« послато: април 06, 2014, 12:32:43 пре подне »
     Дефинитивно се лопта чудно одбија и стиче се утисак да је могуће било и игре руком... Понављам, изузетно сложена ситуација, и много тога би решио неки снимак из другог угла...(тело одбрамбеног играча "спречава" камеру да из овог угла ухвати детаље)...
504
Терен / Одг: Пенал или не?
« послато: април 05, 2014, 11:56:37 поподне »
       

       После повратка из Суботице (било је оправданог дужег задржавања због свих лепих догађаја који су нам се десили данас), ево и  коментара на 2 одигране утакмице.

       На утакмици наше екипе мислим да је судијска тројка стварно добро обавила посао, ал ето истакао бих пар занимљивих ситуација.
 
       Прва је на снимку (1:40) када нападач пада надомак казненог простора наше екипе, где се на снимку види да лопта иде у тотално другом правцу од кретања нападача (када долази до благог контакта са одбрамбеним играчем, он се креће на тотално другу страну од кретања лопте), ни у једном моменту није ни близу тога да може да контролише ту лопту, и по мом мишљењу судија оправдано није свирао фаул у овој ситуацији.
        Друга ситуација је на снимку(1:55), када је било питање да ли је после изведеног корнера Милијаша лопта ушла у гол... Мислим, мада је тешко на основу овог снимка проценити, да лопта ипак није цела била у голу, и да је судија исправно поступио као и у ситуацији (2:52), када дефинитивно није било елемената за казнени ударац у корист домаће екипе.


       

        Што се тиче утакмице на стадиону југословенске народне армије, морам признати да због повратка из Суботице, нисам детаљно могао да је испратим, али су битна 2 момента.
        Први је, чини ми се, из 12 мин. када је гостујући играч оправдано због повлачења играча за дрес због добијања другог жутог картона искључен.
        Што се тиче друге ситуације из 91.минута, прво бих закључио да је врло сложена и тешка... Оно што је евидентно је то да кад се замрзне слика на 0:18, види се да је по мом мишљењу, чини ми се, старт начињен ван казненог простора, али оно о чему нико не размишља је то да је судија можда свирао играње лопте руком од стране одбрамбеног играча (лева рука која је у линији са казненим ударцем а линија се иначе сматра саставним делом казненог простора)... Дакле, остаје дилема да ли је судија свирао прекршај или играње руком... Када би постојао снимак из неког другог угла, можда би се боље видео тај контакт руком.
        Оно што је још значајно је то, да понашање тренера домаће екипе више прелази све могуће границе, и да би после свега што је учинио на крају утакмице, плус изјаве које је дао, морале да резултирају већом казном (бар неколико утакмица да не може да води екипи).

505
Терен / Одг: Пенал или не?
« послато: март 30, 2014, 04:31:38 поподне »
          На утакмици на Карабурми није виђена ни једна спорна одлука, на шта је свакако утицала и игра обе екипе (коректно, без неких јачих стартова, само један жути картон). Све судијске одлуке су биле исправне.

         

506
Терен / Одг: Пенал или не?
« послато: март 30, 2014, 03:31:48 пре подне »
          Вечерас смо после доста времена видели изузетно сигурну и убедљиву игру нашег клуба. Звезда је деловала толико супериорно, да је фактор суђења у овој утакмици, пао тотално у други план. Оно што ипак могу да закључим је да на утакмици није било спорних ситуација и судијских одлука. Надам се да ће и преосталих 9 утакмица на путу до титуле, протећи у сличном духу, без трзавица, неизвесности, судијских грешака...
          Сутра нас очекује утакмица највећег конкурента у овом тренутку, коју ћемо са пажњом испратити.

507
Терен / Одг: Пенал или не?
« послато: март 23, 2014, 11:07:40 поподне »
      Слажем се у потпуности... Код извођења аута често се, поготово у нашој лиги, толерише узимање и по 7-8м, што је против правила фудбалске игре.

508
Терен / Одг: Пенал или не?
« послато: март 23, 2014, 08:58:16 поподне »
         

          Ево снимка другог полувремена и са стадиона југословенске народне армије (спорна ситуација креће од 13:45 па на даље). Мислим да је било елемената за казнени ударац (14:40 -у том моменту се најбоље види да одбрамбени играч неопрезно качи својом левом ногом, леву ногу нападача). Понашање центарфора домаће екипе, након тога, је морало да буде санкционисано жутим картоном (14:08 -хватање судије за руку, повлачење).
 
         

509
Терен / Одг: Пенал или не?
« послато: март 22, 2014, 10:30:21 поподне »
     

      На данашњој утакмици коју је наша одиграла у Новом Саду издвојио бих 4 ситуације као занимљиве и спорне... Две се односе на стартове противничких играча на Мрђу(на снимку 2:57 и 3:09 када је по мом мишљењу судија оправдано дозволио да се игра настави (поменуо бих начин уласка у дуел нашег играча у обе ситуације- лагано, без жара, где је у првом дуелу, са голманом изгубио дуел, и при контакту је већ голман контролисао лопту; у другом дуелу је уместо да иде на лопт и да усмери концентрацију на то, у наш нападач благо поскочио и усресредио  се на то да оствари контакт са одбрамбеним играчем). 

     

      Трећа ситуација је на снимку број два (3:10), где је Мрђа, чини ми се, био који сантиметар у офсајду, па је због тога и поништен гол (ипак би се најбоље видело када би постојао снимак-у линији, што је у нашим условима неизводљиво обзиром да се утакмице преносе са пар камера). Четврта је на снимку број два (9:43), када је, мислим, неоправдано досуђен офсајд (и овде важи исто што сам написао и за претходну ситуацију- камера у линији би показала).

      Све у свему, мислим да је суђење било сасвим коректно на нашој утакмици.

      Утакмица највећег конкурента није имала пуно спорних ситуација (једну бих издвојио-старт над Шкулетићем у казненом простору гостију), па ако неко нађе снимак поменуте ситуације нек је окачи па да прокоментаришемо).

510
Терен / Одг: Пенал или не?
« послато: март 17, 2014, 04:48:34 поподне »
        Правило је да свако ко од заменика (резерви) уђе у терен без дозволе судије мора да буде опоменут-тј. да добије жути картон... Оно што је реалност је да се код ситуација масовног уласка заменика у терен, ипак најчешће не кажњавају сви (поготово они који раздвајају), већ само они који се недолично понашају. Дакле, није у питању ни препорука, него оно о чему сам већ раније писао, хтење да се утакмица не претвори у лакрдију -  да се баш у једном моменту покаже теоретски могућих 14 жутих картона (по 7 резерви са обе стране ако би сви утрчали), плус још неколико жутих картона играчима који играју, што би можда довело до тога да се утакмица ни не заврши (нека од екипа остане са мање од 8 играча).

       Понашање тренера гостујуће екипе би морало да се санкционише, да буде кажњен, обзиром да је играчима и тренерима забрањено да дају изјаве о суђењу. Ово је изузетно важно, јер својим понашањем и изјавама наводи и играче да се понашају по његовом моделу на утакмицама.

511
Терен / Одг: Пенал или не?
« послато: март 16, 2014, 06:57:13 поподне »


     Свих 6 голова су регуларни, у првом полувремену није било спорних ситуација, док је у другом полувремену 1 офсајд погрешно досуђен против гостујуће екипе- (1:16 на снимку).     Код постизања 3 гола за гостујућу екипу дошло је до масовног гурања између играча, и судија је исправно искључио оба играча (Лазовића од којег је све и започело и Кнежевића који је на провокацију одреаговао, и поред њих показао неколико жутих картона играчима који су учествовали у гужви).

512
Терен / Одг: Пенал или не?
« послато: март 15, 2014, 10:27:22 поподне »
             
           
             На утакмици нашег клуба није било пуно спорних ситуација, изузев оне код досуђивања казненог ударца у првом полувремену. Обзиром да се са северне трибине није видео најбоље тај детаљ из казненог простора испод јужне трибине, погледао сам пар пута снимак који сам окачио, на основу којег се стиче утисак да је судија престрого досудио казнени ударац (1:34 на снимку, види се детаљ када Мрђа промашује лопту и шутира у ногу одбрамбеног играча који је хтео да изблокира шут). Оно што је битно нагласити је да се приликом извођења казненог ударца, лопта од стативе одбила извођачу који је опет додирнуо лопту, након чега је судија услед тога исправно досудио индиректан слободан ударац за противничку екипу (ово због тога што играч приликом извођења било ког слободног ударца нема право да други пут одигра лоптом, док је не одигра било који други играч- у нашем случају је била релација Нинковић-статива-Нинковић).
 
             На крају се може закључити да је наш тим извојевао вредну победу, па нам је остало да мирно сачекамо сутрашњу утакмицу највећег конкурента.

           

513
Терен / Одг: Пенал или не?
« послато: март 13, 2014, 10:32:01 поподне »
        Препорука јесте, и иде се у том правцу да се дисциплинска казна голману сведе на жути картон (ово свакако, ако самим прекршајем није спречена очигледна прилика за постизање гола).     

514
Терен / Одг: Пенал или не?
« послато: март 13, 2014, 10:26:25 поподне »
           Моје мишљење је да је сасвим довољна дисциплинска казна-жути картон за Бајковића (одбрамбени играч је већ био на гол линији, а други је пристизао (овај који је избацио лопту).
           Што се тиче ситуације у Крагујевцу, по мом мишљењу, нема спора, није било казненог ударца.

           После тумачења ситуације из Пазара из 89.минута (прекршаја), коју је судијска комисија окарактерисала као исправно донету одлуку (али не, као прекршај над голманом, него пре тога над одбрамбеним играчем - АНАЛИЗОМ УТВРЂЕНО КАО ИСПРАВНО НЕШТО ШТО СУДИЈА И НИЈЕ СВИРАО), и 2 ситуације из овог кола, чини ми се да се наставило са субјективизмом у анализама(од случаја до случаја) и да би за све свакако било боље, да у наредним колима то буде знатно објективније.

515
Терен / Одг: Пенал или не?
« послато: март 10, 2014, 04:50:34 поподне »
                Врло је могуће да је и због ранијег уласка по једног играча са обе стране, а што се види на снимку, поновио казнени ударац (у овом случају се казнени ударац понавља без обзира да ли је успешно изведен или не, пошто су 2 противничка играча заједно раније ушла у казнени простор). У сваком случају, оправдано поновљен казнени ударац (неправилно кретање голомана, а уједно и неправилно кретање по једног играча са обе стране).

516
Терен / Одг: Пенал или не?
« послато: март 09, 2014, 09:51:46 поподне »
    Правило је да голман не може да крене у напред са гол црте све док играч који изводи казнени ударац не додирне лопту (по линији може да се креће лево и десно). Оно што си добро приметио је то, да је висок проценат случајева у којима голмани истрчавају у напред пре него што извођач изведе казнени ударац, али да то судије толеришу (сем кад је баш изражено, па се голман нађе пар метара у терену пре извођења-мислим и на домаће и на европске оквире).
     Закључак је да се по правилима фудбалске игре, за свако кретање голмана у напред пре извођења, уколико није постигнут погодак, казнени ударац мора поновити (уколико је погодак постигнут, наравно нема потребе понављати). Ипак, понављам, често се толерише ранији излазак голмана уколико није исувише изражен.

517
Терен / Одг: Пенал или не?
« послато: март 09, 2014, 02:12:45 пре подне »
Што се тиче утакмице на нашем стадиону, издвојио бих 3 ситуације:
-прва је из 15.минута када је оправдано досуђен казнени ударац за гостујућу екипу после прекршаја нашег голмана над нападачем;
-друга је из 64.минута када судија оправдано није досудио казнени ударац за нашу екипу после старта над Мрђом (на успореном снимку се види да је одбрамбени ииграч стартовао на лопту и да није било недозвољеног старта);
-трећа ситуација је из 79. минута када је судија исправно досудио казнени ударац за нашу екипу, после недозвољеног старта над Мрђом (овде би требало појаснити да је казени ударац поновљен пошто је голман гостујуће екипе кренуо раније у напред - пре него што је играч који изводи каз.ударац дотакао лопту приликом извођења).

  (ситуација бр. 2)
    (ситуација бр. 1 - 54 секунд)
  (ситуација бр. 3 - 2.00).

На утакмици нашег главог конкурента није било много материјала за анализу, евентуално бих издвојио 63 мин. и досуђени казнени ударац за гостујућу екипу (на снимку се јасно види да нападач игра лоптом која далеко одлази на другу страну у односу на његову путању, губи је из свог поседа и тек онда долази до благог контакта са одбрамбеним играчем - у овој ситуацији није било елемената за досуђивање казненог ударца).
     ( 4:01 на снимку).


Све у свему, није било пуно битнијих грешака у овом колу на утакмици наше екипе и екипе нашег главног конкурента (узевши да је спорни каз. ударац за партизан свиран при резултату од 3:0).

518
Терен / Одг: Пенал или не?
« послато: март 02, 2014, 01:58:37 поподне »
   
 
       
    На основу снимка се може закључити да се радило о веома неопрезном старту играча домаће екипе, који је у последњем моменту, пре контакта са противничким играчем, направио покрет стопалом и није с њим дошао у контакт са доњим делом копачке где су крампони, већ са спољашњим делом. Наведено се најбоље види на успореном снимку(10 сек). Одлука у овој ситуацији је свакако требало да буде-жути картон и прекршај за гостујућу екипу. Да је до контакта дошло са доњим делом копачке-одлука би била-искључење.

    Што се тиче Обрадовића и његовог понашања, сматрам да је свакако заслужио црвени картон на овој утакмици. Судија је вероватно због свих притисака током читаве протекле недеље и свих дешавања, извагао да је боље да истрпи његово понашање и да се све заврши без искључивања играча (међутим то није могао да избегне због дешавања у последњим минутима утакмице).

    Оно што је најважније за сваког судију је да код протеста играча процени то да ли је протест видљив, са које је удаљености (да ли је играч на растојању од метар, два ил је на растојању од 10-15м па довикује са те удаљености да га чују сви играчи)... Ако судија процени да протест нису чули други играчи, да је са мале удаљености, то може да реши са њим "један на један", да га оштро упозори, па понекад и да му узврати истом мером, а да то нико не види... Ако процени да је тај протест јасно видљив (уношење у лице, повлачење за рукав итд.), да су га чули други играчи, он то мора да санкционише дисциплинском мером (жути, ил црвени картон) јер у супротном то негативно може да утиче на друге играче који би са таквим понашањем наставили  у дањем току утакмице... Оно што би требало додати је и то, да судија анализира атмосферу пре утакмице, атмосферу на утакмици (у кавом се духу одиграва утакмица), притисак, и да у складу са тим доноси одлуке, јер је свакако интерес да се утакмица приведе крају... Код нас се милион пута дешавало то да је понашање играча било такво да је минимум по 3-4 играча из обе екипе заслуживало да по правилима фудбалске игре добије искључење...У преводу, да се судија строго придржавао правила фудбалске игре, утакмице се не би завршавале пошто би екипе остајале са мање од 8 играча на терену чиме се утакмица по правилима која важе у нашој земљи моментално прекида...
      Инструкција је ригидна и каже да се сваки протест мора санкционисати, али опет понављам да судија процењује све горе наведено, и да у складу са тим доноси одлуке...

519
Терен / Одг: Пенал или не?
« послато: март 01, 2014, 08:05:51 поподне »
         Што се тиче утакмице нашег клуба, морам са задовољством да констатујем то да није било спорних ситуација, сем једне коју бих истакао а која се догодила у 40 минуту. Наиме, у том минуту је досуђен офсајд у ком се наводно нашао Мрђа, али се на поновљеном снимку јасно видело да је одбрамбени играч бар 1 метар био ближи попречној линији - гол аут линији, и да наш играч није био у недозвољеном положају. Сем те грешке, није било судијских пропуста на овој утакмици, и може се рећи да су сасвим добро обавили свој посао.
         На утакмици нашег главног конкурента било је знатно више посла за судије, а као најзначајнији моменат бих  истакао ситуацију из 53. минута, кад је, по мом мишљењу, требало да буде досуђен казнени ударац за домаћу екипу због недозвољеног старта одбрамбеног играча. 

        Може се закључити, да су нашу екипу и у утакмици овог кола мимоишле неке значајније спорне ситуације и судијске одлуке, и да се надамо да ће се тај тренд наставити и у наредним колима.

       

       

520
Терен / Одг: Пенал или не?
« послато: фебруар 23, 2014, 08:19:29 поподне »
Овај снимак и слика отклањају сваку недоумицу. Прекршај над голманом је био због недозвољеног покрета руком од стране нападача.

Странице: 1 ... 24 25 [26] 27