Delije-caffe.net Форум - До краја Звезди верни!

Добродошли, Гост. Молим вас пријавите се или се региструјте.

Пријавите се корисничким именом, лозинком и дужином сесије

 


Прикажи поруке

Овај одељак вам дозвољава да видите све поруке овог члана. Имајте на уму да можете да видите само поруке из оних области којима имате приступ.


Поруке - ултра сепаре

Странице: [1] 2 3 ... 19
1
Северна трибина / Одг: Сезона 2016-2017
« послато: август 28, 2016, 09:21:18 поподне »
Права песма за тренутно стање и расположење које влада међу Звездашима, лако је певљива и лепа, било би добро да вођа на следећој утакмици на маракани крене са овом песмом пред почетак утакмице

Црвена Звездо, волим те највише,
Дошло је време титула да слави се.
Да дуго чује се песма са севера,
И буду пуна срца твојих Делија.

Иначе ово је текст из ове песма са клипа и треба само то испратити добро, може заиста лепо да звучи, мислим да ће бити прави хит. Сматрам да оваква песма треба да разбије мало ово сивило.

2
Северна трибина / Одг: Звезда-Черноморец
« послато: август 09, 2013, 02:14:51 поподне »
"Године пролазе нервозним кораком,
године пролазе ми стојимо,
јесмо ли сретнији,јесмо паметнији,
године пролазе ми гледамо"!

После свега могу само да кажем и да мислим кроз ове стихове!

3
Пивница / Одг: Република Наша Српска Никад Неће Бити Турска
« послато: мај 13, 2013, 08:58:30 поподне »
Браћа Делије из Вишеграда прославили крсну слвау клуба Ђурђевдан у дивном амбијенту на старој ћуприји на Дрини.
http://www.youtube.com/watch?v=w6vY6O_5icI&feature=youtu.be
Свака част браћи из западне Србије(Републике Српске),из дана у дан доказују да су најбољи Срби!
Било би лепо да се ова тема мало оживи,нека и остали каче текстове и слике прелепе и благородне Републике Српске!

4
Пивница / Одг: Хришћанство (Православље)
« послато: мај 05, 2013, 06:35:51 поподне »
Ваистину васкрсе!

5
Терен / Одг: Из угла Владе Маузера
« послато: април 05, 2013, 09:59:20 поподне »
Значи сад смо на минус 7. Још  у недељу та предност може бити још мања. Да смо на време спровели чистку, и довели Са Пинтуу у јануару, Рад и продат Ниш се не би десили, већ би било неизвесно до краја у овој усраној лиги..
Сад ћеш да видиш како добијају кад смо им се опет мало приближили.
Слажем се са овом реченицом,одприлике му дође да су ове 2 утакмице формално изгубљене само да народу замажу очи да је и лига иоле регуларна како не би све било предодређено НК Партизану.Иначе ево Лале најављују како ће ударити на Партизан и ићи на победу,не знам како то ни сам више да разумем ???Хоћу да кажем да је ова година по прилично луда,и пуна неких преокрета,ја сам сањао пре 2 недеље како ћемо на крају стићи Партизан и освојити титулу,и стварно већ је почела да се осипа предност,Углавном ово треба утувити у главу:"Ако Партизан одигра са Вошом нерешено или изгуби наде за нас има,јел опет предност ће бити у тренду топљења,а ако Партизан сада победи Вошу,треба честитати Толу на његовом политичком умећу и секташком демагогијом којом ће народу замазати очи.
Браћо Срби,шта да вам кажем све је могуће,сетите се само за време Пижона пре 3 године да смо имали велику предност и на крају узеше титулу,а исто је тада председник био Толе.
Не знам више ни како да мислим ни како да зборим времена су из дана у дан све луђа,све је могуће можемо и титулу узети 8)
Иначе ако нам до краја буде свест да пораз није опција,има наде за наш клуб!
Рецимо да су шансе 50-50.
П.С.Ово је чудна и луда година,све је могуће.
Нек нам Бог помогне и нек нашу Звезду чува!

6
Вечна слава свим жртвама!

7
Терен / Одг: СД Црвена Звезда-актуелно
« послато: март 01, 2013, 03:41:25 поподне »
Цитат
У протеклих годину дана ЖРК Црвена звезда била је у блокади 322 дана и то у пет наврата, али су „окови коначно скинути са врата“.Клуб из Љутице Богдана је 21. фебруара намирио дуг од 136.561,98 динара, па је рачун клуба одблокиран.
И, што је још битније, чини се да би та ситуација, ако се испуне одређене ствари, могла да потраје дуже.
О чему се конкретно ради? Клубу је у регулисању рачуна, наводно, помогла једна кинеска фирма, која је вољна да настави да помаже, али ако се испуне одређени услови.
Кинези су спремни да већ почетком наредне сезоне у клуб уложе између 300.000 и 500.000 евра, што је, гледајући стање у српском женском рукомету, као добитак на бингу!
Сума је то довољна и за санирање дугова у Мушком рукометном клубу Црвена звезда, а камоли за такмичење ЖРК, па би, ако све буде како се очекује, црвено-беле могле знатно да ојачају играчки кадар, а онда можда и нешто озбиљније ураде у Европи.
Наравно, за сада је све попут „голуба на грани“. Али, веома брзо би све могло да постане „врабац у руци“. Потребно је само да одређени људи пристану на захтеве кинеске компаније, који су далеко од неприхватљивих.
Да ли ће се испунити најлепши снови челника ЖРК Црвена звезда, остаје да се види, али указану шансу не би ваљало испустити.

8
Пивница / Одг: Дух Беогрaда!
« послато: март 01, 2013, 02:44:47 поподне »
Победнички пројекат Николе Добровића из 1929.Реч је о Теразијској тераси.

9
Пивница / Одг: Дух Беогрaда!
« послато: март 01, 2013, 02:40:09 поподне »
Зимска варијанта.

Летња варијнта.

10
Пивница / Одг: Дух Беогрaда!
« послато: март 01, 2013, 02:37:13 поподне »
"Сви ви што маштате о срећи,вас води пут у бели град."


11
Пивница / Одг: Дух Беогрaда!
« послато: март 01, 2013, 02:25:52 поподне »
Шамбонов план уређења Београда с почетка XX века.
Предивна палата коју је овај архитекта замислио да стоји између двора.

Предлог уређења Теразија.

Остали његови планови.

12
Пивница / Одг: Дух Беогрaда!
« послато: март 01, 2013, 02:06:10 поподне »
Београд некад,Београд данас.
Хотел Петровград.


Славија.


Македонска.


Зграда Владе.


Карађорђева.


13
Пивница / Одг: Дух Беогрaда!
« послато: март 01, 2013, 01:45:29 поподне »
Чистач улице.

Цепелин изнад Старог двора.

14
Пивница / Одг: Дух Беогрaда!
« послато: март 01, 2013, 01:39:15 поподне »
Друга мушка гимназија и стара зграда политике у Македонској улици,нажолст више не постоје.

Стари Београдски аеродром на Тошином бунару,такође више не постоји.

Кнеза Милоша,редак призор у Београду који је успео да прође кроз све епохе и сачува свој оригиналан изглед.

Зграда владе на почетку без горњег спрата,иначе првобитно била у функцији министарства финансија.

Београдска задруга,ускоро треба да се обнови њен стари изглед,било лепо када би ставили оне старе куполе на њој.

Старо Сајмиште којег више нема.

На топчидеру и даље постоји ова зграда,налази се унутар војног комплекса.

15
Пивница / Одг: Дух Беогрaда!
« послато: фебруар 28, 2013, 08:40:02 поподне »
Авала је ниска планина, 16,5 km јужно од Београда. Представља северни крај шумадијске греде, која се од Рудника провлачи кроз ниску Шумадију и представља развође између сливова Саве и Дунава. Висока је 511m и уздиже се око 200m изнад околног таласастог терена. Минерал авалит добио је име по Авали на којој је пронађен.
Крајем 2007. године је Скупштина града Београда прогласила Авалу заштићеним природним добром са укупном површином од 489 хектара. Још је кнез Милош 1859. године донео одлуку да се Авала загради и заштити, а 1936. године је проглашена националним парком. Президијум Народне Скупштине 1946. године доноси одлуку да буде проглашена добром од општег значаја.
На заштићеном подручју има око 600 биљних врста. Има лековотих биљних врста, а неке биљке представљају природне реткости, као што су зановет, златан и зеленика. Авала је добро пошумљена самониклим дрвећем, а једним делом је под засађеном боровом шумом. Једно је од омиљених излетишта Београђана.

После Првог светског рата, локално становништво пронашло је већи број гробова српских војника погинулих у рату, међу њима и гроб једног незнаног српског војника. Народ околних села је том војнику 1922. подигао скромни споменик. Касније је Државни одбор за подизање споменика Незнаном јунаку одлучио да му се на врху Авале подигне репрезентативнији споменик. Пројект за споменик израдио је вајар Иван Мештровић, у облику маузолеја са каријатидама које представљају жене у народним ношњама из свих југословенских крајева. Споменик је грађен од јабланичког гранита од 1934. до 1938. године. За потребе грађења овог споменика 1934. године динамитом су разрушени остаци средњовековног града Жрнова, што и данас наилази на оштру осуду међу историчарима.
Србија се разликује од свих земаља учесница Првог светског рата по томе што све друге земље имају споменике Незнаном војнику, а само Србија Незнаном јунаку.
У непосредној близини је и Споменик совјетским ратним ветеранима који су ту погинули у авионској несрећи 19. октобра 1964.

Споменик Незнаном јунаку на Авали.

На нижем врху Авале, изграђен је 1965. године Авалски ТВ торањ, по пројекту архитеката Угљеше Богуновића и Слободана Јањића, који је срушен у бомбардовању НАТО снага 29. априла 1999. године. Торањ је био највећа грађевина у тадашњој Југославији. Обновљен је 21. априла 2010. године и изгледа скоро идентично као што је био првобитно само је 1 метар виши.
Авалски Торањ.

На Авали се налазио и истоимени средњовековни град. Срби су га звали Жрнов, а Турци су му дали име Авала (арапски преграда или препрека). Не зна се када је први пут сазидан, мада му је околина била насељена још у преисторијско доба. Град је штитио околне руднике живе и цинабарита и, у оближњем Рипњу, рудник сребра.
Жрнов или Жрнован је био средњовековна тврђава смештена на највишем врху Авале (511m нмв.). На врху су још Римљани подигли утврду, а касније су Срби ту сазидали тврђаву, коју су потом Османлије прошириле и ојачале за потребе напада на Београд. У граду је према легенди столовао, у песмама опевани, Порча од Авале. Остаци утврђења су срушени динамитом 1934. године да би се на том месту саградио маузолеј Споменик Незнаном јунаку, чији је аутор био вајар Иван Мештровић.
Најстарије утврђење на врху Авале подигли су Римљани да би контролисали прилаз Сингидунуму, али и да би заштитили своје руднике које су имали на обронцима Авале стотинак метара испод самог врха.
На месту некадашње римске утврде, подигли су Срби у средњем веку утврђење које Османлије заузимају 1442. године, ојачавши му тада источни и јужни део бедема. Међутим већ 1444. године бивају приморани сегединским примиријем на обнову српске деспотовине и враћање утврда Србима. Међу враћеним градовима поред Голупца, Крушевца и Новог Брда, нашао се и Жрнов. После смрти Јаноша Хуњадија и Ђурђа Смедеревца 1456. године Османлије поново крећу на Србију и 1458. године заузимају Жрнов у покушају да освоје Београд, што им не полази за руком. После тога Ходи паша проширује тврђаву додатним бедемом и сувим шанцем створивши од Жрнова тврђаву за узнемиравање Београда који се налазио у мађарским рукама. Од ове улоге тврђаве односно имена Хавала, што значи сметња, који су му Османлије наденуле цела планина је добила име Авала. Мађари су 1515. године покушали да заузму Жрнов уз помоћ артиљерије, али се тај њихов покушај окончао потпуним поразом и губитком тешке артиљерије. Са падом Београда 1521. године Жрнов почиње да губи свој стратешки значај.
Не зна се до када се тачно у Жрнову налазила војна посада, али се претпоставља да је утврда напуштена у XVIII веку од када је препуштена зубу времена. Доста добро очувани остаци града су 1934. године дигнути у ваздух да би се на врху Авале подигао споменик војницима погинулим у Првом светском рату. Комплекс споменика Незнаном Јунаку подигнут је по нацртима највећег вајара краљевине Југославије Ивана Мештровића.
Изглед Жрнова

Жрнов се састоји од:
Горњег града, који представља српску тврђаву са малим османлијским проширењем (1442.)
Доњег града, који сачињава бедем који прати облик падине и надовезује се на Мали град око кога се налази суви шанац (после 1458.)
Мали град има основу издуженог правилног петоугла који се простире правцем северозапад-југоисток који одговара положају данашњег споменика Незнаном Јунаку. Цео северозападни бедем заправо представља јака утврђена кула, облика неправилног полукруга, која је заправо главни штит, пошто је окренута низ гребен ка најлакшем прилазу утврди, који одговара данашњем степеништу које спаја стуб са барјаком са самим спомеником. Од те јаке куле се бедеми полако шире ка врху на коме се налазе две полукружне куле једна наспрам друге. Одатле се бедеми полако сужавају до равног југоисточног дела бедема, на чијој се средини налази полукружна кула, док се у јужном темену петоугла налази четвртаста кула-капија.
Бедем који опасује и формира Доњи град почиње од јаке куле на југозапад и прави полукруг ка југу да би се потом додатно издужио ка југоистоку пратећи падину, после чега се окреће и готово праволинијски иде на северозапад док се не споји са бедемом Малог града. Око целе тврђаве се налази суви шанац који по облику прати спољну линију бедема. Улазна капија у тврђаву смештена је на најјугозападнијој тачки бедема односно на средини полукружног дела.

Најстарији део Жрнова представља Мали град без две куле на југоисточном бедему. Подигнут је средњевековној Србији, али се не може ближе одредити доба његове градње.
Ходи паша 1442. године ојачава источни бедем од полукружне куле до југоисточног бедема, додавши полукружну кулу на сред југоисточног бедема и четвртасту кула-капију на јужном крају бедема.
Последњу фазу изградње Жрнова представља додавање бедема и копање сувог шанца око целог града које се одиграло после 1458. године.

Средњевековни град Жрнов.

Стварно велика штета што су ово средњевековно благо порушили!
"На Авали покрај Беогрда,окупља се Краља Петра гарда".

16
Пивница / Одг: Дух Беогрaда!
« послато: фебруар 28, 2013, 08:22:13 поподне »
занимљиве старе слике Београда.

17
Пивница / Одг: Дух Беогрaда!
« послато: фебруар 28, 2013, 08:13:51 поподне »
РТВ Стари Београд вам представља...
Реклама из Краљевине Југославије из 1926

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=Rzzbeb2qDQU#!
Предратни стари Београд УЖИВО.

Снимак Београда из 1904 године.

18
Пивница / Одг: Дух Беогрaда!
« послато: фебруар 28, 2013, 08:03:03 поподне »
Уобичајена слика старих времена Београда.
Такси.

Говорница.

Аутобус,сликано 1937.

19
Пивница / Одг: Дух Беогрaда!
« послато: фебруар 28, 2013, 08:00:28 поподне »
Хотел Лондон и Врачарска задруга у Кнез Милошевој,1928.

Народна скупштина,радови се ближе крају,1933.

Кафана код Нушића,1931.

Народно позориште,1934.

20
Пивница / Одг: Дух Беогрaда!
« послато: фебруар 28, 2013, 07:54:00 поподне »
Нови двор Карађорђевића,1930-их.

Хотел Бристол.

Стари двор,фасада према дворском парку.

Кнез Михајлова,хотел Русија.

Министарство војно на углу Немањине и Кнеза Милоша.

Изворни пројекат скупштине.

Бочна фасада железничке према Карађорђевој улици.

Врачарска штедионица.

Странице: [1] 2 3 ... 19