02/01/03

Букурешт (Звезда-Лион)
Aутор: Ракија

Тог дана стигох из Париза - одакле сам се раније био запутио и у Мец на већ знани меч, но Брзе пруге Француске и Париза бејаху Пре брзе за мене (хаха закаснио/погубио се ...), а пошто сам тамо потрошио све паре, био сам принуђен да путујем бусом у Бгд (25h), нисам ни дошао кући, договорио се са ортаком и назад на штајгу - на нових 25-30 сати вожње

. На штајги већ класичне сцене, скупља се екипа (збиља добра - све старији ликови), цирка се и купују залихе за пут, ту је било и неких мањих инцидената са муријом, али ништа вредно помена. Пред полазак је била права гужва - по мојој процени возом је кренуло око 900/1000 људи, мислим да је било неких 9/10 крцатих вагона (купеи су били дупке пуни као и ходници), а и Шавија рече фоторепортеру експрес политике да очекује најмање 800 Цигана, што ће рећи да је ово нека реална процена јер је било прича и о 2500 људи. При томе, нисам сигуран о којем је броју реч, али је отишло и неколико аутобуса, као и приватних Кола.

Путовање је протекло у гужвању, циркању и повременом певању, ускоро је почело и повлачење ручних (прву је повукао дечко из нашег купе - иначе један од вођа 'витезова') - пандури су га покупили након што се претходно сам пријавио и вратили га поломљена носа. Касније је, као по обичају, потезање прешло у праксу па смо стајали сваких ... на граници је било доста проблема јер је маса људи била без пасоша или са истеклим пасошима (један дечко из нашег купеа се провукао легавши испод седишта), тако да је на граници Скинуто најмање 50 људи - између осталих и мој ортак, касније ми је причао да су поломили ту локалну станицу те да су их потрпали у бус и правац Бгд.

По доласку нас чекају два коридора пандура на самом изласку из воза. Излазимо, ту се пали и један жути (мали) димњак, у једном тренутку ме пандур са бока хвата за јакну и вуче према себи (из мени незнаних разлога) ја га у чуду гледам и питам га 'у чему је проблем' - он ћути, ја се истргнем и пружим корак у масу. Као што се да предпоставити, имали смо пратњу до места (резервата) одредишта, наравно, сви су се погубили по граду и налазили разно-разне занимације.

По доласку на стадион, затекли смо смо навијаче Динама из Букурешта, иако њихов клуб није играо њих се, у копу, скупило сигурно 500 - тињак, навијали су прилично гласно и били су пријатељски расположени, чак су клицали Србији и Звезди, тако да са њим није било никаквих проблема. Као што се очекивало француске девојчице се нису појавиле. Тако да је атмосфера била прилично сморна (стара прича) што због путовања које је трајало сигурно 30х, што због недостатка ривала на трибини.

На трибини није било инцидената сем кад је један дечко из нашег купеа (иначе радовац - купе нам је био 'вишенационалан!) поломио седиште и ту су скочили пандури и почели да га бију, ми смо притрчали и смирили ситуацију те је дотични ипак пуштен без привођења што је била намера Органа. Повратак до штајге је протекао у повременој песми и покушају да се побегне пандурима у намери како би се купило 'гориво' за повратак кући, ту се негде збио и један мањи инцидент кад је неких 5-6 ликова из једне споредне улице почело да нас провоцира и гађа камењем (не знам ко су били ...), нису били вредни неког цимања а и њихова мурија се залетела и ухватила двојицу одваливши их од батина.

У томе стижемо на штајгу и трпају нас у воз - нису дозвољавали ни да купимо алкохол, ту смо одлучили да баш нећемо да пођемо по њиховом возном реду, тако да чим је воз кренуо, истог момента је повучена ручна, и тако 5/6 пута на самој штајги, ту су већ попиздели и довели масу пандура у пуној опреми и припретили да ако се понови улећу унутра, наравно, по поласку ручна је поново повучена, и опет, и опет, али ипак нису кренули у фајт.

У самом повратку бих издвојио два догађаја. По преласку границе неко је повукао ручну у сред Кукуруза, то се нашла и нека мала кућица/сеоско имање, и екипа је одлучила да јури кокошке и осталу перад, али то се није свидело домаћину који је изашао са пушком - као и син му, но међутим то је екипу још више разбеснело тако да су нагрнули према домаћину и ту је настало натезање и препуцавање, све се на срећу завршило без пуцњаве!

Пред сам Бгд почело је избацивање 'вишка' делова (укључујући и wc -шоље!), све је летело кроз прозоре, мало након лома неко је сазнао да нас маса пандура чека на стајги па смо повукли ручну и изашли напоље (не сви) и пошли пешке и стопом ка кућама.

То би било мање-више све, још једно гостовање које се може окарактерисати као солидно, не више од тога због недостатка навијача противничког тима што, у ствари, и даје прави смисао гостовања. Но, ваља се надати да ће доћи времена када нас (а све због рејтинга нашег клуба) остали навијачке групе неће сматрати неатрактивним, те да ће римљани, французи и остали да дођу у наш град, на наше утакмице, да виде колико су, у ствари, иза нас.

Све што желим рећи, да куцнуо је последњи час!
Не буде ли Звезде, тада неће бити ни нас!