:)

Мишел Платини, председник УЕФА, изјавио је за немачки ,,Билд" да планира оснивање Балканске лиге.

Европска кућа фудбала жестоко се противила регионалним такмичењима до доласка Француза на место председника.

- Док је постојала Југославија, примера ради, утакмицу Вардар – Динамо Загреб гледало је 40 хиљада људи, а мечеве Партизана и Црвене звезде по 60 хиљада - објаснио је Платини разлог за развој овакве идеје.

Председник УЕФА, међутим, није прецизирао кад би Лига стартовала и какву би проходност имала у европске купове.

- Оснивање Балканске лиге зависиће у великој мери од политичара - закључио је Мишел Платини.

:ruke

Све што желим рећи, да куцнуо је последњи час!
Не буде ли Звезде, тада неће бити ни нас!

не мислим ја да је то нешто добро,јадранска лига је прави показатељ.Можда за 10так година,сад не.А и мислим да сама изјава Платинија је само нека његова жеља која у реалности нема прођу и као таква не мора нити ишта значи.

Сигурно је да би та лига бар мало подигла квалитет фудбала на овим просторима као и посету на нашим стадионима али не у толиком броју о коме прича платини.
Али за њу је још увек рано.
БУДИ СРБИН ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ.

бaлkaн је широк појам и та лига би обухватала клубове не само из бивше сфрј већ и из бугарске и грчке. Сви знамо колико су клубови из тих земаљa финансиски испред нас тако да би титула у таквој лиги била огромни успјех.

не разбијајте главе без везе... од те лиге нема ништа бар у следећих 10 година.
Сачекајте да се УЕФА распадне биће онда мноштво регионалних лига, а за сад нема шансе ни услова никаквих за ову лигу.

''Балканска'' лига= Гумена лига
Не треба пристати на то. :nene

UEFA mafiozi !
Срце на терен ...

ИНИЦИЈАТИВА ЗА ДОБАР ФУДБАЛ

Тражење решења

Тражење решења за побољшање фудбалске лиге у оквиру наше земље, са ограниченим бројем клубова представља, готово сигурно, узалудан посао. Међутим...

Анализом фудбалских првенстава околних земаља: Мађарске, Румуније, Бугарске, Македоније и Грчке, долазимо до закључка да и ове земље имају скоро идентичне проблеме као и наша земља. Лиге се састоје од великог броја слабих клубова, при чему се највише 3-4 клуба издвајају својим квалитетом и у међусобним дуелима одлучују о челним позицијама. Резултат такве лиге је мали број јаких утакмица, слаба заинтересованост гледалаца, слаб финансијски приход, осипање играчког кадра, неуиграност државне репрезентације и, самим тим, слаби резултати на међународном нивоу.

Решење се само намеће: стварање јединствене лиге - Панонско-балканске фудбалске лиге (ПБ лига).
ФОРМИРАЊЕ ЛИГЕ
ПБ лига би свој коначан облик добила након две такмичарске године.

ПРВА ГОДИНА

ПБ лига би се састојала из прве и друге лиге.
Прва лига би се формирала од по 4 најбоље пласирана тима поменутих земаља, и тиме би у старту имала 24 тима.
Друга лига би се састојала из групе Север, коју би сачињавале Маðарска, Румунија и СЦГ, и групе Југ коју би сачињавале Бугарска, Грчка и Македонија. Свака група би се формирала од по осам тимова пласираних од петог до дванаестог места сваке од наведених земаља. Тако би се формирале две групе друге лиге од по 24 тима.

ПРВА ЛИГА

Као што смо рекли, прва лига стартује прве године са 24 тима. Одиграва се 46 кола. Лигу напушта шест најлошије пласираних клубова. У лигу улазе првопласирани тимови обе групе друге лиге. Тиме прва лига на крају сезоне остаје са двадесет клубова.

ДРУГА ЛИГА

Обе групе друге лиге стартују прве године са 24 тима. Одиграва се 46 кола. У виши ранг такмицења одлазе првопласиране екипе. У сваку од група улазе првопласирани тимови националних првенстава земаља које сачињавају дату групу друге лиге. У сваку од група улазе сви тимови који напуштају прву лигу, а који су из земаља које ту групу èине.
Обе групе друге лиге на крају прве године напушта укупно 18 клубова. Зависно од тога из које земље потиèу тимови који напуштају прву лигу, сваку од група би напустило 6-12 тимова.
Обе групе друге лиге на крају сезоне остају са по двадесет тимова.

Неки од тимова који би сачињавали прву ПБ лигу:

Партизан
Црвена звезда
Olympiakos
AEK
Panathinaikos
PAOK
Dinamo Bucuresti
Steaua Bucuresti
MTK Hungária
Ferencvárosi
Levski (Sofia)
Litex (Lovech)
CSKA (Sofia)
Вардар Скопје

ДРУГА ГОДИНА

У другој такмичарској години у потпуности би био поновљен систем из прве године, с тим што би лиге имале по 20 клубова и одиграло би се 38 кола.
На крају друге године, свака од лига би остала са по 16 клубова.
Већ након друге године лиге би добиле свој коначан облик, како по броју, тако и по уједначености квалитета тимова.

ТРЕЋА ГОДИНА (коначан систем такмичења)

Прва лига и обе групе друге лиге имале би по 16 клубова. Одигравало би се 30 кола.
На крају такмичарске године из прве лиге би испадала два клуба, а у њу би се пласирали прваци обе групе друге лиге.
Из обе групе друге лиге би у националне лиге испало укупно 6 тимова. Зависно од тога из којих земаља потичу клубови који напуштају прву лигу, сваку од група би напустило од 2 до 4 клуба.
У другу лигу би се пласирали прваци националних првенстава.

НАЦИОНАЛНА ПРВЕНСТВА

На крају такмичарске године, у свакој од земаља би се организовало play off такмичење у којима би учествовало по 16 најбоље пласираних клубова. Подразумева се да је најбоље пласирани клуб једне земље онај који је остварио најбољи пласман у ПБ лиги. Тиме би се добили фудбалски прваци земаља које сачињавају ПБ лигу, а самим тим и клубови који представљају дате земље у међународним такмичењима.
На тај начин би се остварила потпуна припадност свих клубова искључиво националним фудбалским организацијама.
Сви клубови ПБ лиге задржали би обавезе према националним фудбалским организацијама, националним селекцијама, националним куповима итд.

ОДНОСИ СА УЕФА

УЕФА је удружење европских фудбалских асоцијација. Пошто се ван фудбалских организација наведених земаља ништа не би променило, УЕФА не би имала никаквог разлога да покуша да спречи формирање ове лиге. Такође, не би имало разлога да се тражи чланство у УЕФА за ПБ лигу по било ком основу.
УЕФА би ваљало обавестити о променама у начину такмичења, али сви тимови који би се такмиèили у ПБ лигама остваривали би чланство у УЕФА искључиво преко националних организација.

СТАРТОВАЊЕ ЛИГЕ

ПБ лига би могла да стартује јако брзо. Довољно је да фудбалски савези наведених земаља прихвате формирање лиге. Све остало (организација суђења, контроле...) је технички део посла који је много пута рађен.

ПОЛИТИЧКИ ЗНАЧАЈ

Навикли смо на овим просторима да многе ствари почињу од, некада, најбитније споредне ствари на свету. Повезивањем фудбалских лига Мађарске, Румуније, Бугарске, Македоније, Грчке и СЦГ, повећала би се повезаност и у многим другим сегментима живота. Временом би дошло и до веће привредне повезаности, што би за све земље имало велики значај.
ЗАКЉУЧАК
ПБ лига би јако брзо постала веома квалитетна лига, са доста занимљивих утакмица и са пуно ривалитета, како због јачине тимова, тако и због чињенице да они потичу из различитих земаља. Тиме би се публика привукла на стадионе, а касе клубова постале би далеко пуније.
Стварањем тако јаке лиге, која би се по квалитету ускоро мерила са најјачим европским лигама, повећало би се интересовање за фудбал уопште у земљама чланицама лиге, што би и национална првенства подигло на виши ниво.
О финансијским ефектима стварања ПБ лиге æе најбоље судити челни људи клубова.
Финансијским јачањем појединих клубова смањиће се одлив играча и створиће се услови за формирање нових искусних врхунских фудбалера.
Стварањем јаких домаћих клубова повећала би се уиграност националних селекција јер би велики део репрезентација чинили играчи тих клубова.
Тиме ће се и успеси на међународном нивоу учинити много реалнијим.

НАСТАНАК ИНИЦИЈАТИВЕ

Изнета идеја је настала крајем деведесетих година. Почетком 2001. је први пут објављена на Интернету. Тада је у гласању поводом ове идеје учествовало 1.124 посетилаца, при чему је 1.025 гласова дато за формирање лиге, а само 99 посетилаца је било против формирања лиге. Такоðе, велики број посетилаца се изјаснило да би посећивали утакмице Звезда - АЕК, Партизан - Олyмпиакос и сл.

http://www.delije-caffe.net/forum/viewtopic.php?t=2885&start=0

QuoteСве је почело почетком деведесетих година и тај проблем свакако није од јуче. То је чињеница и нажалост суморна истина. Како се смањивао простор државе у којој живимо, тако нам је фудбалска лига бивала све слабија. Опао је квалитет и сада имамо такмичење које практично није право, оптерећено с многобројним проблемима и пропустима. Прва лига, или како се званично зове Меридијан супер лига Србије, је на нивоу друголигашког, па можда чак и трећелигашког такмичења у некадашњој великој Југославији. Али, то само није случај код нас, него и у свим осталим републикама.
QuoteКолико памтим, док сам играо у Црвеној звезди никада се није десило да не дочекамо пролеће у Европи, а сваке године смо играли у неком од тадашња три европска клупска такмичења. Јака лигашка конкуренција је сигурно допринела репутацији и угледу који је Звезда као највећи југословенски клуб уживала на Старом континенту. Касније, када сам обављао функцију директора, попели смо се и на врх, заокруживши тријумфима у Барију и Токију златни период

Све што желим рећи, да куцнуо је последњи час!
Не буде ли Звезде, тада неће бити ни нас!

46 кола 1. године !!!!!???????  
Уз то евро-утакмице, репрезентација, домаћи купови.
По овоме морају играти минимално 2 утакмице недељно, кроз целу сезону. Сви знамо да сезона код нас траје 8 месеци (због зиме и осталих бакрача). Мени ова ПБ-лига звучи глупље него ишта друго што је било лансирано.

Да би клубови(наши, пре свега) могли одиграти оволике утакмице, и да би били конкурентни у свакој утакмици, треба им 30 и више квалитетних играча...................

Незнам......има овде тона ствари, које су по мени глупе, сулуде, не промишљене итд.
Уметност је направити немогуће - могуће, могуће - једноставно, а једноставно - елегантно !

Никако се не треба залетати док се не установе сви принципи,да не бисмо дошли у ситуацију као у кошарци да партизанке потписују 3-годишњи уговор а да јадранска нема проходност у ЕЛ и да тако практично сваки значај наше и јадранске лиге од наредне сезоне престаје.

Ја нећу у лигу у којој постоји могућност да по пар година не играм ниједну европску утакмицу. Који ће ми курац и АЕК и Ујпешт и Стеауа, да не говорим о усташама и муџахединима!?

ПРОТИВ!



Контра!
Имамо и гума лигу, па на шта нам баскет данас личи због исте!

Овај проблем потиче одавно(сетимо се на утакмици чини ми се против Земуна од пре 2 године,кад су дизани транспаренти против управе ,а један од њих је био да смо против Јадранске лиге у фудбалу и да ако се не дај боже лига направи,Делије ће је бојкотовати)!Мећутим опет је било неких прича летос,тада је ова тема и отворена и убрзо је то заборављрно!Заборављено од стране нас,али наш ФСС(који је ,није тајна већ годинама једна од највећих криминалних организација у земљи) увелико припрема ту лигу!Од пре неки дан ова тема је међу Делијама опет актуелна,пре свега доласком Шишића и Делије(сад причам о званичном форуму Делија) су брзо укапирале ствари,повезали и чланак који је онај гробар Тома дао: 
http://www.mtsmondo.com/sport/vesti/text.php?vest=123060 
Значи прво мишљење је да је Шишић доведен да би отерао нас са Севера,да одемо у бојкот ,или да направимо неки инцидент,који ће само ићи њима у корист!Сад се покреће друга мисао!Да та сва мафија која је за ту лигу жели да убаци У Звезду неког муслимана,па можда сутра хрвата,па то исто уради у другим клубовима!И на тај начин да отера мржњу навијача !Међутим ту су се преварили!Наша навијачка група почива не неколико принципа који се неће никад мењати!Без политике на Северу,Звезда је СРПСКИ клуб и бренд,никад приватизација и један власник,...! Пре неких месец дана(пред крај децембра) у АЛО новинама покренута је тема о јадранској лиги!Мало ми је било чудно што тада ни на једном нашем форуму није било речи о томе!Док смо ми ћутали они су ширили ту причу!Ево шта су рекли :
http://www.alo.co.yu/sport/10958/Navijaci_su_kocnica 
http://www.alo.co.yu/sport/11026/Srbija_kolo_vodi
http://www.alo.co.yu/sport/11064/Balkanska_pravila
http://www.alo.co.yu/sport/11101/Balkanska_liga_bi_unistila_fudbal
http://www.alo.co.yu/sport/11221/Kako_da_ne_UEFA_samo_nas_ceka
http://www.alo.co.yu/sport/11267/Jadranska_liga_u_fudbalu_-_hitno 
А за крај навијачи :
http://www.alo.co.yu/sport/11313/Bure_baruta 
Закључак је једноставан!Наш савез и заједница прволигаша се годинама боре против нас! >:(Третирају нас као ХУЛИГАНЕ,РАЗБОЈНИКЕ,НАРКОМАНЕ! >:(У ствари не гледају колико волимо наше клубове,живимо за њих,....!Уместо да нам буду захвални,јер смо једини који прате нашу лигу,они хоће да нас истребе! :-\Држава доноси законе о навијачима и понашању на стадионима као да смо највећи криминалци ! :-[Закони се косе са здравим разумом!Хоће да копирају Енглезе,Шпанце,а ништа не раде како би требало!Те Евроске законе доносе само кад треба да се кажњава! >:(
ГОЛ,СВЕ БИХ ДАО ЈА ЗА ГОЛ!!!!!!!!! БИТИ ДЕЛИЈА,СТАЈАТИ НА СЕВЕРУ ЈЕ ДАР ОД БОГА,СУДБИНА И НЕШТО НАЈЛЕПШЕ ШТО ТИ СЕ МОЖЕ ДЕСИТИ У ЖИВОТУ!
http://www.youtube.com/watch?v=j19mUdziEpk

Извините имам много тога да кажем што ми је на срцу и што ме боли и зато морам у две поруке!Уместо да направе фудбалске центре  у Суботици,Крагујевцу,Нишу,....врате те клубове у прву лигу,направе стадионе(само Звезда и партизан имају рефлекторе),без атлетских стаза,бодљикавих ограда,ровова,....!Да нам стадиони буду да могу сви да дођу,да уживају у комфору и наравно добром фудбалу!А не да нам стадиони изгледају као у Чачку,Зрењенину,бањици,,.....!Уместе да се окрену себи,засуку рукаве и радом у наредних 4,5 година достигнемо лиге као што су шкотска,португалска,па што да не и румунска лига,они би паре преко ноћи,да направе лигу са хрватима,мађарима,да нас отерају,а да посета буде 20,30 хиљада!А биће ако се направи!Јер народ не разуме!Живели су у великој држави,сви говоре треба таква лига да се направи!Они милсе да Звезда игра сутра лига утакмицу са Хајдуком ,да би то било исто ко пре 25-30 година!Они нису као ми!МИ (нас 5 ,6 хиљада који долазимо редовно) ми долазимо јер волимо Звезду,јер је за нас то смисао живота,а они(они који напуне Маракану против Бајерна,Милана),они долазе због фудбала!Они неће доћи кад звезда игра кући портив Јавора или куле,јер за њих ту нема фудбала,али ће доћи да гледају притив динама или хајдука!И то је адут караџића и свих у савезу који су за ту лигу!Зато чим почне сезона требамо се изјасити и још јеном рећи да НЕЋЕМО такву лигу!Ако треба кренућемо у отворен рат са њима!Неће нам бити ни први ни последњи!Али ћемо на крају изаћи као победници!
ГОЛ,СВЕ БИХ ДАО ЈА ЗА ГОЛ!!!!!!!!! БИТИ ДЕЛИЈА,СТАЈАТИ НА СЕВЕРУ ЈЕ ДАР ОД БОГА,СУДБИНА И НЕШТО НАЈЛЕПШЕ ШТО ТИ СЕ МОЖЕ ДЕСИТИ У ЖИВОТУ!
http://www.youtube.com/watch?v=j19mUdziEpk

Апсолутно се слажем!Каква црна лига,аман бре,то нормалан човек не може да смисли!!!Не кажем,можда би се фудбал и поправио код нас,али те текме би биле крваве!Ја не могу да замислим неког усташу како ми дивља на Маракани,ломи све што стигне и успут виче ,,уби,уби Србина и Србе на врбе"!!!Балије такође!!!Прочитали сте сви,онај помиње Бугаре,Мађаре,Црногорце,усташе,балије,не би се зачудила да у ту ,,Балканску лигу''позове и шиптаре!!!То тек не смем ни да замислим!!!А ако се којим случајем и оснује та балканска лига,ту ће свега бити,само фудбала неће!Тако да најоштрије осуђујем сваки покушај стварања нечег сличног!!!

Да одговорим овде везано за Џају. Џаја, колико се ја сећам, јесте био за балканску лигу, али не јадранску са хрватима и муслиманима, већ са Грцима, Бугарима, Мађарима... Чак је једно време било приче, која би у том смислу била јача.

Ево га поново неки спасилац Српског фудбала, Тома гробар, заговара некакву носталгичарску лигу. Пошто је сточар то се од њега и очекује да ради. Сточари ће једва дочекати такву лигу да поново поврате своје добро-комшијске односе са балијама и усташама. Тако је увек било, тако ће и бити.... А када се шиптарима дозволи играње у таквој лиги онда ће по старом добром обичају ФК Пакистан да покупује пола играча ФК Приштине. И то је већ виђено....
Изгледа да ће требати још много година да прође да никоме никада не падну тако глупе идеје на памет. Те идеје долазе од шетајућих костура Брозовог режима који су роварили у фудбалу 50 година и којих ратови и страдања нису научили памети. Такви људи попут бата Ђоре, Ћурковића, Томе гробара и осталих су и даље невероватно јаки. Још се ова земља није ослободила комунизма и идеје југословенства. Владе се лако мењају али мозгови и начин размишљања људи у овој земљи је поражавајући. Ово већ задире у дубоке студиозне анализе и истраживања психолога-социолога у вези за сада не излечиве болести која се зове "братство и јединство." >:( >:(
Што се тиче лиге у којој би били Грци, Румуни, Бугари, Мађари немам апсолутно ништа против и мислим да би гостовања на таквим текмама била јебено добра. Али много пре тога треба за промену направити бар 6 нормална стадиона у овој земљи а не градити јебену кућу фудбала у Пазови која ће бити стециште јагњећих бригада и јахача апокалипсе Српског фудбала.

Став нас навијача је јасан ...

Биће занимљиво да чујемо саопштење неког из управе нашег ФК  ::)
Срце на терен ...

Quote from: CEBEP on February 02, 2009, 07:00:53 PMАли много пре тога треба за промену направити бар 6 нормална стадиона у овој земљи а не градити јебену кућу фудбала у Пазови која ће бити стециште јагњећих бригада и јахача апокалипсе Српског фудбала.
Quote from: vasvla"Бебе нек се рађају, порука је Севера, нећемо да Србија буде земља педера "

Овај и даље наставља по старом,јебем ли му матер ја у пичку : 

http://www.kurir-info.rs/clanak/sport/kurir-20-02-2009/samo-platini-moze-pomoci 

Значи поред свих проблема против којих ћемо се суочити од првог кола )приватизација,конобар,мишко,шишић,...) и које ћемо изнети на свој специфичан начин је и овај!Мора да се чује глас навијача да смо ми против тога и разлози зашто смо против тога!
ГОЛ,СВЕ БИХ ДАО ЈА ЗА ГОЛ!!!!!!!!! БИТИ ДЕЛИЈА,СТАЈАТИ НА СЕВЕРУ ЈЕ ДАР ОД БОГА,СУДБИНА И НЕШТО НАЈЛЕПШЕ ШТО ТИ СЕ МОЖЕ ДЕСИТИ У ЖИВОТУ!
http://www.youtube.com/watch?v=j19mUdziEpk

та лига јесте болна!!!!мноого проблема ће бити око тога али....неминовно је то да за српски фудбал је та лига спас!!!сем ако недође неки арапин и купи звезду!!!јбг...у оваквој ситуацији за пар година нико неће ни хтети да дође да игра овде а клинце ће да продају ови наши дегени!!!јеби га...тужно али истинито...једини спас је у тој лиги!!!!