QuoteЗвезда је 14. априла 1971.године дочекала Панатинаикос и победила са 4:1 (2:0), Остојић је три пута био стрелац, а један гол дело је Јанковића. На трибинама је било 100.000 људи, а Грци су могли да приме још неколико голова. Шта се догодило у реваншу ни до данас није до краја објашњено и разјашњено.
Тек, ПАО је славио чак са 3:0, а да наши играчи као да нису ни постојали на терену. Тренер Миљан Миљанић је у обе утакмице извео истоветни састав:
Дујковић, Ђорић, Кленковски, Новковић, Богићевић, Павловић, Јанковић, Караси, Филиповић, Аћимовић и Остојић.
Није, наравно, било капитена Драгана Џајића који је 10. марта, те 1971. године, искључен у Јени против Карл Цајса.

(извор: званични сајт Црвене Звезде)


QuoteЗвезда продала Грцима финале 1971. године!?!


Црвена звезда продала је Панатинаикосу пласман у финале Купа европских шампиона 1971. године, тврди удовица генерала Јоргоса Пападопулоса, челног човека војне хунте која је тада владала Грчком.

Фотина Пападопулос, пише "Пресс", признала је грчкој телевизији да је чувени реванш у коме је ПАО, после пораза од 4:1 у Београду, савладао Звезду 3:0, био намештен и да је резултат те утакмице договорен на "много важнијем месту него што је фудбалски терен"!

"Сећам се да смо те године играли одлично. Све нам је полазило за руком до тог полуфинала са Црвеном звездом, када смо у првој утакмици у Београду доживели жесток пораз. Била нам је потребна победа од 3:0 у реваншу, а остало ми је у сећању да ми је то изгледало потпуно немогуће. Када сам села у свечану ложу, окренула сам се ка тадашњем председнику Панатинаикоса и рекла му да сам јако забринута. У истом тренутку осетила сам руку свог супруга на колену. Полугласно ми је рекао: "Нема потребе да се бринеш. Купили смо утакмицу. Зар мислиш да смо имали право да ствар од државног интереса препустимо случају? Звезда ће добити велики новац за то што ће нас данас пустити", испричала је своја сећања Фотини Пападопулос.

Госпођа Пападопулос присетила се и да је утакмици у Атини присуствовао и тадашњи амбасадор СФРЈ у Атини. Према њеним речима, и он јој је потврдио да је утакмица намештена.

"Када ми је муж рекао да је резултат утакмице договорен, људи из управе Панатинаикоса потврдно су климали главом. Онда сам схватила да амбасадор СФРЈ седи толико близу нас да је сигурно све чуо. 'Опусти се, Фоти, човек не зна ни реч грчког језика', рекао ми је муж. Можете само да замислите како сам се осећала када ми је амбасадор на полувремену на чистом грчком језику рекао да се не бринем и да је резултат одређен на много важнијем месту него што је фудбалски терен", рекла је она.

Реванш меч против Панатинаикоса у Атини доскора је била једна од највећих мистерија у историји најтрофејнијег српског клуба. Многе су легенде испричане о тој утакмици, а најчувенија је она која говори да су Грци тада послужили Звездине играче отрованом супом, међутим, изгледа је црвено-белима финале Купа шампиона те 1971. године ускратио неко из врха тадашње државе.

У исповести "Куриру" тадашњи председник Црвене звезде Никола Бугарчић, као и многи играчи који су учествовали у "атинском дебаклу" тврде да нико из клуба није учествовао у намештању, али истичу да постоје сумње, не и докази да је било нерегуларности.

Осамдесетседмогодишњи Бугарчић каже да би после три и по деценије признао да је учествовао у прљавој работи, али није.

"... Па, сад бих вам признао, имам већ толико година да немам разлога да се плашим истине. Много бисмо више пара добили да смо се пласирали у финале и дошли до прилике да победимо Ајакс", рекао је између осталог Бугарчић.

Милован Ђорић, бек Звезде седамдесетих година, уверава да играчи нису били умешани у намештање, ако га је било.

"Зашто бисмо наместили полуфинале кад смо имали премију од 20.000 долара? Да ли смо били дрогирани? Право да вам кажем, ручак је био веома чудан. После тог меча каријере су нам кренуле стрмоглаво надоле. Продавали смо се за сићу. Један Драган Џајић је отишао у Бастију за 200.000 долара, а ми за много мање од тога", рекао је Ђорић.

Прва утакмица између Црвене звезде и Панатинаикоса одиграна је 14. априла 1971. године у Београду. За Звезду због црвеног картона у претходном мечу није наступио Драган Џајић, али су црвено-бели ипак победили 4:1. На трибинама "Маракане" било је 100.000 људи, а голове су постигли Остојић (3) и Јанковић. Тренер Звезде Миљан Миљанић у реваншу 28. априла извео је исти састав као и у првом мечу, а Грци су већ у 1. минуту повели. До краја меча постигли су још два гола и отишли у финале, које је одиграно на лондонском "Вемблију". Тамо су поражени од Ајакса 2:0.

(извор: МОНДО)




Неки одломак њене исповести је постављен на http://www.youtube.com/watch?v=g5f52sfyBa8 ( 54 секунди )


Поставио сам ову тему како би коментаре оставили они који знају можда нешто више од горе написаног... Знам да међу нама нема директних сведока са ове утакмице, али ако неко зна анегдоту коју је негде сазнао, нека постави.

Ово би ипак била велика мрља на дугогодишњу и успешну каријеру нашег клуба, ако је истина да је утакмица била намештена и да су у њој учествовали људи из Црвене Звезде, не дај боже играчи, или већ неко из тадашњег фудбалског савеза.

Па не можемо ни ми само да купујемо, мораш и да продаш некад  :ruke

QuoteТврдим, меч је био намештен

Изјаву Деспине Пападопулос, супруге покојног грчког диктатора Јоргоса Пападопулоса, да је утакмица Црвена звезда - Панатинаикос у полуфиналу Купа европских шампиона 1971. била намештена, јуче је за ,,Блиц" потврдио Миле Новковић, тадашњи бек црвено-белих. Црвена звезда је у првом мечу у Београду пред 100.000 гледалаца победила грчки тим са 4:1, али је у реваншу 28. априла 1971. за неверицу изгубила са 3:0, баш резултатом, који је Атињане водио у финале са Ајаксом на ,,Вемблију".

- Убеђен сам и одговорно тврдим да је та утакмица намештена! И после 36 година, сигуран сам да смо били дрогирани, шетали смо по терену као у неком полусну. Никад нећу заборавити кроз шта смо пролазили када смо се вратили у Београд - каже Новковић.

Шта се тачно дешавало у Атини, од вашег доласка у ,,Хилтон" па надаље?
- У Грчку смо дошли недељом, три дана пре утакмице, и све до среде наш боравак тамо био је, мало је рећи, чудан. Ноћима нисмо спавали, нисмо могли од бубњева које су нам наши домаћини послали као добродошлицу. А 15 минута пре утакмице, на терен који је после постао ораница, хеликоптером је слетела, чинило ми се, најлепша девојка на свету, тамошња мисица. Она нам је поделила поклоне, рукопис Светог писма и црно-беле телевизоре. Да, тада је било уобичајено да су клубови размењивали дарове, актен-ташне или нешто томе слично. После је та девојка ,,из захвалности" због елиминације Звезде провела ноћ са голманом ПАО-а. Она је изјавила како му је то поклон за финале КЕША. Свашта је тамо било, верујем да су нам нешто стављали и у храну, којом су нас омамљивали, али лимунада на полувремену утакмице нас је дотукла.

Како то мислите?
- У првом полувремену примили смо гол у 30. секунди меча, и то невероватном грешком Кленковског, који је вратио лопту голману Дујковићу на два метра, што се никад не ради. У том трену улетео је њихов нападач, двометраш Антонијадис и погодио, а ја гол нисам ни видео. На паузу се отишло са голом минуса, а тренер Миљанић је хтео да нас све ишамара од муке. Није могао да верује да смо то ми, и да губимо од неке екипе попут, на пример, Вождовца. Ок, све се ми договоримо како ћемо да их нападнемо и средимо, међутим, ушао је у свлачионицу неки мали Грк и донео нам освежење. Наравно, ми смо лимунаду искапили, и ту моје сећање из Грчке престаје.

Шта се потом догодило?
- Знам само да смо у авиону по повратку кући певали и смејали се. Замислите, певали и смејали се! ,,Пробудио" сам се тек у Београду, када сам дошао кући, када ме отац ошамарио. Мајка шест месеци није разговарала са мном, кумови су ме се одрекли, сви су нам говорили да смо продали утакмицу. Људи у нашој земљи су умирали у току тог меча, нису могли да поднесу елиминацију, али никад ми неће бити јасно зашто се све време ћутало о томе и што нико није раније проговорио. Није се смело, договорено је на вишем нивоу од играча и тренера - закључио је Миле Новковић.

(БЛИЦ)


На први поглед ово делује смешно, зар не...
Али кад се види која је шанса пропуштена и то на какав начин...  :bes

Прича да је меч продат, намештен, како хоћете, је практично јавна тајна у Грчкој, а богами и овде. Разне верзије су се чуле, од тога да је све договорено на државном нивоу и да је тако речено играчима и стручном штабу до приче да су играчи једноставно били дрогирани.

Пре једно десетак година код Вање Булића је у емисији био Цоле Јанковић који је играо ту утакмицу и испричао је сличну причу као и Новковић у "Блицу".

Quote from: "Вечити ДЕЛИЈА"
QuoteТврдим, меч је био намештен

На паузу се отишло са голом минуса, а тренер Миљанић је хтео да нас све ишамара од муке.

Шатро!А што вас није ишамарао ако није знао за комбинацију у шта веома сумњам познајући овог препоштеног фудбалског радника!

Ма, Миљанић је тешка поштењачина.  :lol:

Ех, кад се сетим да је финале 1992. године на Вемблију остао само сан... Уместо да смо ми играли 1971. године први пут на Вемблију, тада би то било прво финале на ТВ у боји... namigivanje  :D

Шта је било, било је, Звезда је ипак морални победник овог меча, нек остане забележено да смо освојили 1991. КЕШ, а 1971. били смо финалисти... Ма одрали бисмо Ајакс.  :bes

МА НЕК СЕ ЈЕБУ СВИ САДА!!!! САД СУ НАШЛИ ДА ОТВАРАЈУ ДУШУ, ШТА ТРЕБАЛО ДА ПРОЂЕ ОВОЛИКО ГОДИНА ПА ДА ПОЧНУ ПРИЧУ О ТОМЕ! КАСНО СУ УКАПИРАЛИ ДА СУ ИХ ДРОГИРАЛИ... :rofl  АКО И УОПШТЕ ЈЕСУ :boks
..Звезда ми је све...